Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tips & tricks. Tot ce trebuie să știi dacă mergi la UNTOLD

UNTOLD Festival

photo icon The World capital of Night and Magic Sursa: untold.com

20% din populația României este concentrată în 10 orașe, spun datele statistice, iar în top sunt București și Iași. În zilele care urmează, între 3 și 7 august 2016, numărul locuitorilor din Cluj-Napoca, al treilea ca mărime, aproape că se dublează. Aproximativ 300.000 de persoane sunt așteptate la cel mai mai amplu eveniment public din țară, UNTOLD 2016. 

Aflat la a doua ediție, a fost deja recunoscut în industrie ca un reper al muzicii electronice, după ce în 2015 a fost cel mai premiat festival de acest fel și a primit titlul de Best Major Festival în Europa. Sute de artiști și DJ vor urca pe scenele din Cluj-Napoca, între care cele mai apreciate și bine plătite nume din lume în cele 4 zile de spectacole. Să găsești un loc unde să dormi în oraș sau în localitățile din vecinate este misiune extrem de dificilă.

UNTOLD tinde să devină o construcție dezvoltată modular, care oferă servicii integrate participanților, de la cazare, până la circuite turistice cu obiective la care cei care au bilete și abonamente intră cu reducere. UNTOLD a atras în jurul său creatori de modă, cauze sociale pe care organizatorii le susțin și nume mari din diverse industrii care doresc să comunice cu publicul sosit la festival: telecomunicații, lanțuri de retail, bănci, bere, auto. Republica este, alături de ProTV și KissFM, partener media oficial al UNTOLD 2016. În acest articol vă oferim un ghid al participantului, cu sfaturi și informați utile care vă vor ajuta să aveți o experiență plăcută la festivalul de anul acesta.

UNTOLD (The World Capital of Night and Magic) începe joi, 4 august și se încheie în ultimele ore ale zilei de 7 august 2016. Spectacolele se desfășoară pe șapte scene principale, din care cea mai importantă este Ursus UNTOLD Arena, unde vor avea reprezentații și cei mai cunoscuți artiști ai momentului. În prima seară vor concerta Tiesto și Faithless, iar seara va fi încheiată de unii dintre cei mai în vogă DJ, Dimitri Las Vegas & Like Mike. Pentru cei care vin la festival ca să vadă numele mari, e bine de știut că Armin Van Buuren urcă pe scenă sâmbătă, 6 august, iar Lost Frequences, AfroJack și Martin Garrix, de exemplu, duminică, în ultima zi. Aici găsiți un ghid oficial al festivalului, în format video.

Programul artiștilor a fost astfel conceput de către organizatori, încât fiecare zi a festivalului oferă artiști puternici, care atrag publicul. Scenele, orele și orele concertelor sunt pe website-ul UNTOLD, aici, unde vi se atrage atenția atenția că acest calendar poate suferi unele modificări, deci participanții trebuie să consulte mai întâi website-ul evenimentului, înainte de a decide la ce concert doresc să participe. 

Scena principală de pe stadionul Cluj Arena va fi cea mai mare amplasată în România, cu decor şi echipamente, având o înălţime de 28 de metri şi o deschidere de 120 de metri", a declarat directorul festivalului, Bogdan Buta, la conferința de presă oficială de dinaintea evenimentului.

Accesul la reprezentațiile UNTOLD se face în baza biletelor de o zi scoase la vânzare de organizatori încă de la începutul anului și a abonamentelor pe toată durata evenimentului. La validarea tichetelor de acces, participanții primesc o brățară UNTOLD care este cel mai important obiect pentru cele patru zile. În baza acesteia se intră la spectacole, dar se vizitează cu reducere și anumite obiective turistice din Transilvania sau se fac cumpărături la Iulius Mall din Cluj-Napoca la prețuri mai mici. Regulamentul de acces, dar și informații utile, găsiți aici, pe pagina oficială de Facebook UNTOLD. 

UPDATE- Organizatorii anunță, înainte de ziua de start, că festivalul UNTOLD 2016 este SOLD OUT. Toate abonamentele de acces pentru cele patru zile au fost epuizate, dar că au suplimentat vânzarea cu câte 1000 de bilete cu acces pentru fiecare zi. Ultimele tichete pentru editia 2016 pot fi cumpărate de pe www.untold.com, iar pe perioada festivalului de la Accesul General (intrarea in Parcul Central, dinspre Opera Maghiara).

Securitate. Datorită măsurilor excepționale și forțelor importante de ordine care au fost alocate, Cluj-Napoca va fi, probabil, cel mai sigur loc din România, în aceste zile, în ciuda faptului că în oraș populația va crește în unele momente și cu 100%. Cea mai importantă provocare a organizatorilor și autorităților locale din Cluj este asigurarea confortului tuturor celor care iau parte la concertele de pe cele șapte scene. Pe website-ul UNTOLD și pe pagina de Facebook găsiți toate informațiile necesare și regulamentele de participare la eveniment. Este important să știți că minorii nu pot intra la reprezentații fără un adult care să îi insoțească. De asemenea, vă recomandăm să parcurgeți documentul cu lista obiectelor interzise la festival, pentru a nu avea probleme la intrare. Nu veți putea trece de filtrele de pază și protecție dacă aveți droguri, ghiozdane și poșete de dimensiuni mari, sticle, cutii de băutură, lasere, lanțuri, articole pirotehnice. Dacă v-ați gândit să mergeți la unul din concerte cu câinele dumneavoastră, renunțați la idee. Aici aveți întreaga listă de obiecte interzise, atât în engleză, cât și în română. De asemenea, pentru a oferi informații cât mai exacte, găsiți și lista cu obiecte care sunt permise. O precizare importantă, se întâmplă și la celelalte evenimente mari din lume, în caz că plouă, nu veți putea folosi umbrela, ci pelerine speciale. 

Avem 400 de persoane numai în personalul privat de securitate, iar autoritățile ne sprijină cu agenţi de poliţie, numărul acestora fiind de peste 400, tot atâţia jandarmi, plus 140 de poliţişti locali. Vom avea amenajat în zona stadionului un spital mobil, plus unul de rezervă şi multe puncte de prim ajutor. Construim rampe suplimentare de evacuare din stadion, un sistem omologat din Germania, care vor permite evacuarea rapidă a spectatorilor dacă situaţia o va cere. Avem consultanţi externi pe tot ce înseamnă reglarea fluxurilor de acces sau evacuare. Accesul la concerte este interzis cu ghiozdane, genţi, rucsacuri. Untold va fi, probabil, cel mai sigur loc din România", spune directorul festivalului, Bogdan Buta (foto: dreapta, Bogdan Buta, director general UNTOLD, alături de directorul de comunicare UNTOLD, Adrian Chereji).

Cazare. Să găsești în aceste zile un loc în care să dormi pe perioada festivalului este o misiune extrem de grea, dar nu imposibilă. Cei mai câștigați sunt cei care au fost prevăzători și și-au aranjat șederea cu mult înainte de eveniment. Industria din jurul UNTOLD cuprinde și modulul de cazare. Organizatorii au oferit mai multe opțiuni, destul de variate, pentru toate tipurile de buget, iar informațiile le puteți găsi aici. Se poate sta la festival în campusul special amenajat, sau în parcurile cu rulote, iar fondatorii au avut grijă să susțină inclusiv alte inițiative private, cum este campania Adoptă un UNTOLD-ist- cei care au la dispoziție un pat pot primi un participant acasă. Pe link-ul oferit mai sus, în secțiunea cazare, puteți găsi inclusiv o listă cu hoteluri, dar rezervarea unei camere cu câteva ore înainte de primele concerte este improbabilă. Însă dacă v-ați decis târziu să mergeți, merită să dați o căutare.


Aparate foto și de filmat. Să aduci cei mai importanți DJ ai lumii într-un singur loc este greu, iar regulile cu privire la drepturile de autor și drepturile de imagine asupra spectacolelor sunt definite la standardele internaționale de top. 

Nu încercați să intrați la concerte cu aparate de filmat și fotografiat profesionale dacă nu sunteți acreditați special în acest scop, întrucât nu veți avea acces. „Vă reamintim că accesul în perimetrul festivalului nu este perimis cu camere foto și video profesionale. Asta include DSLR-uri, Camere Mirrorless și camere video. Puteți intra cu compacte, goPro-uri, telefoane mobile și camere hand held", spun organizatorii pe pagina oficială de Facebook a evenimentului. 

Parcare. Între 3 și 8 august 2016 este de așteptat ca numărul autoturismelor să crească în Cluj-Napoca, iar parcarea ar putea deveni o problemă, mai ales pentru că, din motive de fluidizare a traficului și de acces la evenimente, șoferii nu vor putea să-și lase mașinile la întâmplare. Organizatorii oferă, pe lângă parcările autorizate din oraș, amplasamente special create. 

Transport. Pe întreaga durată a evenimentului, autoritățile din Cluj au modificat orarul mijloacelor de transport și au înființat linii speciale pentru a oferi participanților posibilitatea de a se deplasa la spectacole și acasă la ore târzii. Informații oficiale despre liniile de transport, frecvența mijloacelor și intervalele în care circulă găsiți pe website-ul regiei.

Tips & Tricks.

Descărcați aplicația UNTOLD în smartphone. Este în două versiuni, pentru telefoanele cu Android și cele cu iOS.

Informați-vă direct de la sursă. Cele mai credibile și actualizate informații sunt pe website-ul oficial al evenimentului untold.com și pe pagina oficială de Facebook UNTOLD.

Informații despre modalitatea de acces, cu toate detaliile, găsiți aici, în documente oficiale oferite de organizatori.

Informații despre regulamentul de acces, obiectele interzise și obiectele permise, le găsiți aici.  

Informații despre opțiunile de cazare găsiți aici.

Dacă doriți să continuați petrecerea, vizitați proiectul special dezvoltat de echipa Republica pentru UNTOLD- Transilvania After-Party. Găsiți aici recomandări pentru cele mai intersante locuri de vizitat în regiunea Transilvania, în limbile engleză și română, dar și informații utile, cum ar fi amplasarea bancomatelor la obiectivele turistice importante. 

Vizitați Transilvania All-Inclusive, un proiect dezvoltat de UNTOLD împreună cu Autoritatea Națională de Turism și TUI Travel, prin care organizatorii își propun să transforme Transilvania în cel mai mare resort din lume. Important: sunt câteva zeci de obiective turistice care pot fi vizitate cu reduceri de până la 50%, iar acestea se obțin cu ajutorul brățării UNTOLD. Programul se desfășoară în perioada 5-19 august 2016. 

UNTOLD are imnul său oficial, lansat la sfârșitul lunii iunie: My Remedy by TWOLOUD. Puteți să-l urmăriți în clipul de mai jos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    E interesant ce spuneți, pentru ca demodați ca mine să nu rămînă excesiv în urmă.
    Succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult