Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Și eu donez lansează Rețeaua donatorilor de sânge, în parteneriat cu UNTOLD Festival

Website Și eu donez

photo icon Și eu donez lansează Rețeaua donatorilor de sânge Sursa: www.sieudonez.ro

De Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, platforma Si eu donez anunță înființarea Rețelei Donatorilor Benevoli de Sângeun proiect promovat împreună cu UNTOLD Festival. Și eu donez este singura platformă tehnologică dedicată donării de sânge. Accesul în rețea se poate face astfel:

- de pe orice calculator, laptop sau telefon inteligent cu acces la internet, la adresa reteaua.sieudonez.ro;

- de pe orice smartphone cu sistemul iOS (iPHONE) descărcând aplicația Si eu donez de aici;

- de pe orice smartphone cu sistemul Android, descârcând aplicația Si eu donez de aici:

"Facem un upgrade tehnologic important. Avem un pachet grafic mai modern, cald, prietenos și foarte ușor de memorat. Simbolul Și eu donez este punga de sânge, despre care sperăm că va deveni un adevărat icon pentru cei care vor să se implice în această cauză. 

Și eu donez este -în noua sa formă- Rețeaua Donatorilor de Sânge. Suntem în AppStore, GooglePlay și în curând în Magazinul Windows. Ne găsiți deja pe pagina de internet www.sieudonez.ro, Facebook și Twiter. Comunitatea noastră devine locul în care așezăm la față în față cererea și oferta de sânge, prin tehnologie și social media. După momentul înscrierii în rețea, membrii vor fi anunțați prin newsletter, push sau chiar telefon, dacă este nevoie de ei ca să doneze la centrul din județul lor. Evoluția tehnologică a proiectului înseamnă inclusiv learning machine, pentru că a doua etapă va permite ca din toamnă, în baza informației acumulate de sistem, serverele să poată să prevadă anumite nevoi de sânge, pe grupe, arii geografice, în perioade delimitate ale anului. Acest upgrade consistent a fost realizat împreună cu Microsoft România, partenerul de tehnologie al Și eu donez", a declarat pentru Republica Alex Livadaru, co-fondator Și eu donez.

Website Și eu donez

Cum funcționează Rețeaua donatorilor de sânge Și eu donez

Proiectul Rețeaua donatorilor de sânge Și eu donez a fost prezentat la cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei din Sud-Estul Europei, ICEE Fest, la secțiunea ICEEhealth, de Claudiu Pândaru, managing-partener Și eu donez. 

"Practic, totul devine mult mai simplu. Întri în aplicația web de pe adresa reteaua.sieudonez.ro din smartphone sau desktop și îți faci cont, fie prin email, fie prin logare cu Facebook. Completezi formularul care are câteva câmpuri- nume, prenume, localitate, județ, data nașterii, grupa de sânge și data ultimei donări- și devii membru. Formularul de înscriere poate fi accesat de pe orice telefon mobil și de pe desktop, pentru că este responsive. Din momentul în care te-ai înscris, poți să primești alertă. Cu ajutorul secțiunii Centre de transfuzii din meniul aplicației, poți afla și ruta până la locul în care donezi. Sistemul ne va ajuta să trimitem aceste notificări segmentat. Adică dacă ești din Arad, nu vei primi alertă de la Constanța. De asemenea, dacă în cont menționezi și data ultimei donări, vei primi alertă numai dacă au trecut cel puțin 3 luni de la ultima donare. Tehnologia va permite sistemului să învețe să prevadă vârfurile de criză de sânge, pe regiuni, iar această etapă de machine learning va fi funcțională din august"- spune Claudiu Pândaru.

"E normal să vă întrebați ce caută un ziarist la secțiunea ICEEhealth. Răspunsul este extrem de simplu: am o meserie în care uneori scrii atât de mult, încât simți nevoia să și faci mai mult. Să faci ceva care schimbă lucrurile în bine. Nu intrăm în politica, nu candidăm. Eu m-am alăturat unor prieteni care cred în aceleași valori ca și mine. Ne dorim ca Rețeaua donatorilor de sânge să adune un număr relevant de membri, care să poată fi accesați atunci când într-un spital este criză sau în cazul evenimentelor nedorite, cum a fost cel din Colectiv.

Dar, mai important de atât, scopul rețelei este acela de a-i face pe donatori să vină să la centre constant, regulat. Iată, astăzi, din păcate, ne întrebăm câți din miile de români care au au stat la cozi după Colectiv, s-au întors, de atunci, să mai doneze. Chiar în timp ce vorbim, este criză foarte mare de sânge în toate județele. Din estimările pe care le avem, 53% din cantitatea necesară la nivel național într-o singură zi lipsește. Platforma noastră prevede și construcția unei interfețe prin care centrele de transfuzii din România să poată să se conecteze cu user și parolă, pentru a face cereri în rețea. Principalii promotori ai Rețelei donatorilor de sânge sunt Republica- în prezent, cel mai cunoscut site care se adresează targetului millennials și UNTOLD, festivalul care adună peste 250 de mii de tineri la Cluj. Ne dorim ca punga de sânge să fie adoptată ca simbol de toți cei care cred că această interminabilă criză poate fi rezolvată de fiecare dintre noi. Vă așteptăm să vă înscrieți în Rețeaua donatorilor de sânge", spune Claudiu Pândaru.

"Suntem încântați că o idee care părea îndrazneață anul trecut a reușit să fie atât de bine primită de publicul din România. Ceea ce la început a fost un mecanism inedit pentru tineri de a-și procura biletul la UNTOLD festival s-a dovedit în final o campanie apreciată și premiată de specialiștii internaționali din domeniu. În continuare, împreuna cu oamenii care s-au implicat în campania din 2015, luptăm să schimbăm mentalitatea și imaginea României cu privire la donarea de sange. Anul acesta, campania de donare de sânge va căpăta o noua formă și o amploare și mai mare. Ne bucurăm că împreună cu platforma Și eu donez putem să construim prima rețea de donatori de sânge din România", a declarat pentru Republica Adrian Chereji, director Markenting si Comunicare UNTOLD.

Lecția Colectiv

Proiectul Și eu donez a participat la campaniile de donare de sânge organizate după incidentul #Colectiv. 

Primul apel făcut de pagina de Facebook a avut un reach de peste 770.000 de persoane, iar contul a devenit cel mai relevant pentru toate persoanele care doreau să afle informații utile despre nevoi, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a dona și locurile în care se putea merge. "Astăzi, pe platforma Și eu donez, membrii comunității anunță că au nevoie de donatori pentru rudele care urmează să fie operate prin spitalele României, alții se adună ca să meargă să ajute. Sunt oameni care chiar demonstrează faptul că s-au dus la centru, postând selfie-uri sau carnetul de donator cu viză. Și eu donez există din 2013. S-a maturizat, creștem, am învățat enorm în acești ani, dar lecția #Colectiv ne-a arătat că e nevoie de mai multă tehnologie, ca să fie totul mai bine organizat. Le mulțumim celor care ne-au sprijinit din prima clipă, Centrului de transfuzii București, Știrile ProTV, corespondentului ProTV Cristina Jurca, emisiunii I like IT și lui George Buhnici, Oanei Cuzino, care chiar a fost și a donat sânge pentru cauza noastră. Îi suntem recunoscători Rocsanei Mihăloni, colega noastră care a alimentat cu informații platforma pentru donatori după #Colectiv și postează în fiecare zi pe paginile noastre apelurile ale celor care au nevoie de sânge ca să trăiască. Ne bucurăm că am întărit mica echipa care lucrează la acest proiect de aproape 3 ani și că am găsit susținători de anvergură. Aceștia oferă suportul tehnic și bugetele necesare unui upgrade însemnat" a declarat Marius Mălăiaș, co-fondator Și eu donez.

Și eu donez este o organizație non-profit, finanțată exclusiv din fonduri private. Susținătorii cauzei sunt: Microsoft România- partener de tehnologie, Fundația Vodafone, platforma editorială Republica- partener media, casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen care a asigurat serviciile juridice și UNTOLD, cel mai premiat festival din Europa. Asocierea Și eu donez cu UNTOLD vine după succesul pe care l-a avut anul trecut festivalul în campania Pay with Blood, premiată la nivel internațional. Platforma a fost dezvoltată tehnic de G.K. PROMO SERVICE COMPANY S.R.L.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult