Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vasile Blaga și-a dat demisia din funcția de copreședinte al PNL, după ce a fost pus sub control judiciar

Vasile Blaga a anunțat că își depune demisia din funcția de copreședinte și din cea de coordonator de campanie electorală al PNL, după ce a fost pus sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență.

 „În urma acuzațiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăția în fața instituțiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL și a tuturor deciziilor partidului.

Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acționa în consecință și îmi depun demisia din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, a declarat Vasile Blaga.

Potrivit unui comunicat DNA, în dosar mai sunt anchetați Ștefan Gheorghe, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț și Bedrilă Horațiu Bruno, reprezentant al unei societăți comerciale. Procurorii susțin că Vasile Blaga și Gheorge Ștefan ar fi adus bani pentru partid prin intermediul unor licitații trucate și că Vasile Blaga ar fi primit 700.000 de euro în schimbul influenței sale.

"I s-a adus la cunoștință domnului Blaga calitatea de inculpat pentru o presupusă fapta de trafic de influență. De asemenea, s-a instituit și măsura controlului judiciar, măsură ce urmează a fi atacata în termenul legal la ICCJ, urmând ca judecătorii să decidă dacă vor păstra sau nu această măsură”, a declarat Cristian Ene, avocatul lui Vasile Blaga.

În dosar mai este audiată, la sediul DNA Ploiești, și Elena Udrea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Samsara check icon
    Ce titlu şi articol drăguţ, să-l pui în ramă, fără nici o jignire de tipul "penalul" şi "cremenalul", cum gratulaţi pe alţii...:)) Ce mi-ar plăcea ca toţi ziariştii de astăzi care-i tămâiază pe Iohannis şi pe pedeliştii-penelişti să fie spurcaţi aşa cum face acum băsescu cu lingăii lui.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Mda, o mare pierdere. Dar nici o pagubă. Mă mir, că el și Băsescu (să nu uit de Boc) ce mai erau necorupți în țara asta. Deși când a venit PDL la guvernare, au fost ca lăcustele.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult