Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce NU are PNL

Prima cafteală a anului electoral s-a consumat luni și marți, între PNL și dl Cioloș, pe tema alegerii primarilor în două tururi. Nu mi-e deloc utilă calificarea subiectului drept o confruntare între așa-zisul partid al președintelui și, chipurile, premierul aceluiași președinte, pentru că nu cred în astfel de „posesiuni,” iar perspectiva „fratricidă” nu ajută la absolut nimic. 

Există, însă, alte lucruri pe care le putem învăța despre PNL, în acest moment, dacă privim lucrurile din alte direcții. Vă propun cel puțin 3 observații, cu consecințe semnificative pentru anul politic 2016:

PNL nu are o strategie clară pentru alegeri și încă nu a găsit modalitatea eficientă prin care să ne comunice că ar avea o viziune pentru următorii 4 ani. Dacă PNL ar fi avut o strategie clară, nu ne-ar fi propus (și n-ar fi permis să fie vehiculate în presă) numele unor candidați precum Bușoi/Bogdan, Boc, Falcă, Hava, Robu sau Raețchi. 

Am mai observat și faptul că aceste nume ar fi mai potrivite pentru câștigarea primăriilor respective din primul tur, pentru că absolut toți ar pierde în turul 2. Astfel, contradicția cu solicitarea unei OUG pentru alegerea primarilor din două tururi este grăitoare mai ales pentru lipsurile dureroase în materie de viziune, strategie și comunicatori profesioniști.

PNL nu are nici măcar un bun management pentru campaniile electorale ale anului 2016. Dacă ar fi avut un plan de management, acolo ar fi fost deja bătute în cuie activitățile și prioritățile care privesc, în primul rând, strângerea de fonduri pentru candidații PNL, conform noii legi a finanțării partidelor și campaniilor electorale, respectiv strângerea de semnături de susținere pentru candidați, conform noii legi privind alegerile locale. Dacă ar fi existat un astfel de plan de management al campaniei electorale, PNL nu ar fi avut niciun interes în modificarea rapidă a legii privind alegerea primarilor, pentru că un al doilea tur presupune cheltuieli suplimentare și o altă abordare managerială.

PNL nu are juriști/constituționaliști cu suficientă autoritate „tehnică” în fața conducerii de partid. Dacă ar fi avut astfel de oameni, ei i-ar fi consiliat pe membrii conducerii, le-ar fi explicat că nu se poate schimba legea prin OUG, cel puțin pentru că trebuie motivată „existența unei situații extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare.” Această lipsă trebuie să-i preocupe serios pe conducătorii PNL, pentru că, tot în 2016, trebuie să facă o nominalizare pentru Curtea Constituțională (în locul dlui Toader sau al dlui Puskás). Dacă PNL nu are un om bun pentru consumul intern, cum și de unde va putea să nominalizeze pe cineva integru și competent pentru „export”?

Alături de aceste 3 observații simple, pe care le-am extras numai și numai din evenimentele de luni și marți, s-ar mai putea adăuga câteva, bazate pe evoluția PNL din ultima perioadă:

  • Confuzia voită cu privire la vocile societății civile, dintre care unele doresc modificarea legii cu orice preț, iar altele susțin supremația legii și a Constituției înaintea oricăror altor considerente, îmi arată că PNL nu are încredere în mecanismele de consultare publică, în transparența decizională.
  • Similar, bâlbele parlamentare în privința studiilor de impact (e deja celebru episodul privind creșterea salariilor în sectorul bugetar) îmi arată că PNL nu cunoaște minime noțiuni de tehnică legislativă și nu are capacitatea de-a produce sau propune politici publice (coerente, carevasăzică).
  • Nu în ultimul rând, dacă PNL continuă să ia decizii doar pe baza rezultatelor din sondajele de opinie, îmi arată că nu e capabil să conducă, să propună un model de leadership în politica românească, ci doar să se lase condus de opinia publică schimbătoare, într-o retorică populistă, fără asumarea unei responsabilități clare.

Dar nu vreau să închei într-o notă 100% pesimistă, pentru că există și lucruri bune de observat, după pățania de luni: PNL mai are timp (puțin, între 4 și 6 săptămâni) să se-adune și să-și facă temele, respectiv să-și revizuiască atitudinea. Apoi, premierul Cioloș este o surpriză plăcută în acest context, pentru că-mi arată că are coloană vertebrală. În fine, crucial pentru anul electoral, aș zice, partidele nou-înregistrate au calea deschisă pentru „evanghelizarea” cetățenilor (alături de unele ONG-uri) pe calea statului de drept și bunei guvernări (locale), prin contrast cu marile partide. Mai că-mi vine să spun că „semne bune anul are,” dar aș renunța la rolul meu de sceptic, așa că mă opresc aici.

PS 1 În ruptul capului nu pot să înțeleg de ce PNL menține personaje gen Calimente drept vectori de imagine și/sau comunicatori publici. De asemenea, mi-e imposibil să înțeleg ce-ar putea câștiga electoral PNL, dacă s-ar adopta o ordonanță de urgență pe tema alegerii primarilor—ar fi imediat asimilat imaginii PSD/Ponta, de la momentul OUG 55/2014, care a permis, neconstituțional, migrația primarilor și a consilierilor locali. Ce nu-nțeleg ei sau ce nu-nțeleg eu?!?

PS 2 Există persoane care interpretează spusele dlui Zegrean în sensul că se poate modifica legea în privința alegerii primarilor. Eu cred că dl Zegrean se referă la respectarea concretă a art. 115, alin. 4 din Constituție. Speculațiile nu ne vor ajuta; dl Zegrean nu se va putea antepronunța; fie se va forța modificarea legii, iar CCR va tranșa foarte concret subiectul, fie se va renunța la speculații sterile, pentru că o soluție intermediară nu există!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „În ruptul capului nu pot să înțeleg de ce PNL menține personaje gen Calimente drept vectori de imagine și/sau comunicatori publici. De asemenea, mi-e imposibil să înțeleg ce-ar putea câștiga electoral PNL, dacă s-ar adopta o ordonanță de urgență pe tema alegerii primarilor—ar fi imediat asimilat imaginii PSD/Ponta, de la momentul OUG 55/2014, care a permis, neconstituțional, migrația primarilor și a consilierilor locali.”

    Bănui că dl autor este un ins mintos.
    Dar e pe aici un ton de bășcălie, datorită căruia nu-i mai pot lua în serios afirmațiile.

    După cum.
    Legat de citatul din amonte.
    Chestia cu „Nu înțeleg...” sună frumos, dar în practică e vina emitentului a nu mirosi de ce unu plus unu fac doi.
    • Like 0
  • Pozitia domnului Ciolos mi se pare corecta. As zice ca este de fapt o pedeapsa aplicata PNL-ului pentru lipsa de caracter si oportunismul dovedite de ani buni deja. Nici macar atunci cand avea suficienta popularitate pentru a-si permite sa isi mentina directia nu a avut taria sa nu intre in aliante umilitoare. Acum culege roadele. Poate este mai bine asa. Un dus rece trezeste la realitate. Populatia se va trezi administrata de aceiasi primari si consilieri de care s-a saturat de mult si despre care stie deja ca nu ii vrea binele ci doar sa le ia banii. Inca patru ani de suferinta s-ar putea sa trezeasca simtul civic si sa deschida ochii pentru votul din 2020.
    Intre timp, poate se gasesc in PNL si oameni cu viziune si un proiect de partid pentru viitor, capabil sa conduca o tara. Pentru ca cei pe care ii vedem acum si care se incapataneaza sa nu plece au dovedit deja de prea multe ori ca nu sunt in stare de nimic bun.
    Asa ca nici nu conteaza daca sunt ei sau altii la butoane in urmatorii patru ani. Ar trebui sa avem intai pe cine alege, oameni care sa inspire incredere. Poate ca dupa un esec rasunator se vor rascula in partid cei care ar fi totusi in stare sa faca si ceva bun. Sa FACA, pentru ca de vorbit au vorbit destul in gol.
    • Like 0
  • Cuantum check icon
    Treaba aia cu ”guvernul din umbra” m-a terminat. Cum adica ”din umbra??”
    Cea mai proasta denumire ever. Tre' sa fii prost tare sa vrei sa lipesti aceasta sintagma de un partid.
    Peste noapte PNL-ul nu se va schimba. Si totusi aceste vremuri sunt altceva. Vedem cum un partid -PNL- fara locomotiva la nivel prezidential nici macar nu-i in stare sa plece din statie. Garnitura veche, foc pe lemne, geamuri sparte in cap. Un tren fara oameni...fara mecanic...
    • Like 0
  • Eu cred ca blonda de la penele stia foarte bine ca nu se poate modifica legea, dar a vrut sa ne mai prosteasca odata, ca peneleu' e de partea noastra, dar asta-i situatiunea, nu se poate moncher!
    • Like 0
  • Cuantum check icon
    Ce are PNL? mult timp la dispozitie.
    • Like 0
    • @ Cuantum
      MCG check icon
      Problema e ca PNL nu are nimic. Timp cu atit mai putin...Si ei, Gorghiu si gasca, cred ca au timp....Mi-e teama ca vom fi dominati masiv de psd si vom reveni la democratia originala, desi azi nu mai e de actualitate sa fii democrat
      • Like 0
  • MCG check icon
    Titlul este o negatie fiindca asa e PNL. Era greu sa spui "ce are PNL" fiindca, in afara de dna Gorghiu ( celebra deja prin a neantiza tot ce atinge) PNLnu are nimic.Daca il ai pe Busoi,nu ai nimic. Daca il ai pe Falca, nu ainimic ( decit triste amintiri).Daca il ai pe Calimente, ai un iz de Cosa Nostra. Dar nu ai nimic. Nu pot discuta despre PSD fiindca m-as compromite...Dar nici despre PNL nu pot discuta. Alegerile cu cistigator din primul tur sunt un sut in fundul romanilor pentru a isi putea , PNL,PSD, UNPR etc mentine miinile murdare pe ciolanul puterii, acolo unde o au. Este o regula contra logicii si a bunului simt : sa candideze, ipotetic, 20 de insi si sa te trezesti ca va ocupa locul de primar unul ales cu 10 pc...E dincolo de a fi democratic, este un pas inainte. Catre evul mediu...Cit despre colana vertebrala a lui Ciolos : in fata doamnei sus mentionate si a prezidentului aruncator de paltoane si o rima are coloana vertebrala..Eu am votat cu fizica dar m-am ales doar cu reactiunea. Imi doresc "Noapte buna" si vise placute...PNL nu are nimic. In final, noi nu mai avem nimic.
    • Like 1
  • Din atitudinea PNL-ului inteleg ca partidul este pregatit sa guverneze, penibil, prin ordonante de urgenta. Nu pot vota o asemenea idee.

    Eu voi vota idei, nu partide sau persoane.

    Am idei de votat in actualul context? Nu cred.
    • Like 2
    • @ Cristian Pop
      MCG check icon
      Ati votat vreo idee pina acum? Nu cred. Nici eu nu am votat. Pina acum, am votat contra. Pe asta merge PNL si in acest moment...PNL nu e pregatit sa guverneze deloc. Dar nu numai PNL. Nici una din gastile actuale numite "partid" nu e pregatita sa guverneze. Sa fure ceva? Sunt pregatiti oricind. Nu va amagiti...
      • Like 1
  • Sunt de acord că PNL-ul are probleme mari cam din toate punctele de vedere, de la strategie la resurse umane și de la credibilitate la comunicare. Totuși, deși aș vrea și eu să nu văd aceeași eterni primari candidând în la vară, nu cred că toți cei înșirați la începutul articolului ar pierde din două tururi. Unii da, alții ba. Sunt clujean și deși cred că e nevoie de o schimbare de macaz și la primăria de aici, dar cred că Boc de exemplu pur și simplu va câștiga din primul tur, fără să mai fie nevoie de al doilea.
    Chiar dacă o parte din primarii lor actuali ar pierde, chiar unii din orașele mai mari (Robu la Timișoara), pe total alegerile în două tururi ar avantaja totuși PNL-ul și micile partide în detrimentul PSD.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult