Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

M-am dus la „Fumătorii Anonimi” și mi-am notat următoarele sfaturi ca să mă las de fumat

„Salut, am 45 de ani și fumez de 25 de ani”. Bărbatul își privește mâinile pe care și le ține împreunate pe bancă, ca într-o rugăciune. Este o zi de miercuri, ora 15:30, iar într-un amfiteatru din Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, pe șoseaua Viilor 90, sunt adunate vreo 15 persoane. Cea mai tânără are 24 de ani și fumează două pachete pe zi. Cea mai în vârstă, un domn cu părul alb, cu numeroase tentative de a renunța la „prietena” lui țigara. Toți fumători înrăiți, unii cu 20-35 de ani de fumat. Vor să se lase de fumat în cadrul programului Stop Fumat. Prima etapă este să participe la o ședință de consiliere. La finalul ei, se pot înscrie în program și pot primi, gratuit, medicație care să îi ajute să se despartă de țigară.

„Lecția” de la „Marius Nasta” despre cum să te lași de fumat este una interactivă. Unii dintre cei prezenți își iau notițe. Cu zâmbetul pe buze, Teodora, psiholog în cadrul programului, stă în picioare în mijlocul lor și îi ascultă cu răbdare pe cei care vor să împărtășească din povestea lor de fumător. Pentru fiecare are o explicație, un îndemn, o încurajare. „E normal să vă placă să fumați. Dopamina. Are sens. Toți avem nevoie de dopamină. La fumători, necesarul de dopamină este mai crescut față de nefumători”, le explică ea.

Le adresează diverse întrebări, iar din sală răspunde cine vrea.

„Când vă place să fumați?”, vrea să știe psihologul, după ce mai înainte a desenat cu un marker, pe o planșă mare, un cerc cât capul unui om. Este zona de recompense și plăcere din creier care se activează atunci când fumezi, prin intermediul unor receptori. Receptorii pot fi mai mulți sau mai puțini, de la o persoană la alta. Totul ține de gene. Gena dependenței poate fi mai slabă sau mai puternică, iar de asta depinde cât de ușor sau de greu se poate lăsa o persoană de fumat, explică.

„După duș îmi pun halatul meu moale, impregnat cu miros de tutun și îmi aprind o țigară. Mi-e atât de bine...”, se confesează o femeie trecută de prima tinerețe. Fumează de 28 de ani, a mai încercat să se lase, dar „nu a avut suficientă voință”. 

„Dacă nu te-ai putut lăsa de fumat, deși ai încercat, nu înseamnă că nu ai voință. Totul este în gene. Dar noi te putem ajuta să renunți”, explică psihologul.

În fața ei, o altă fumătoare dă din cap, neîncrezătoare. „Eu nu fumez decât atunci când sunt foarte stresată, la serviciu. Când mă simt bine nu am nevoie de țigară”. „Aveți nevoie de managementul stresului. Este o altă poveste”, vine răspunsul.

Un bărbat de 50-55 de ani ne spune experiența lui. Este un caz fericit, care a reușit să se lase de fumat urmând tratamentul din programul Stop Fumat. „Până nu am renunțat la cafeaua de dimineață, nu am putut să mă las de fumat. Acum nu mai beau cafea, nici nu mai fumez. M-am lăsat brusc”.

„Cum să las cafeaua?!”, replică imediat cu dezamăgire în glas cineva de lângă el. E rândul Teodorei să facă o mărturisire. „Am fost fumătoare. Nu am renunțat la cafea. Am înlocuit țigara de la cafea cu altceva ce îmi place foarte mult: să ascult muzică”. 

În momentul în care psihologul trece la sfaturi pentru alcătuirea planului de acțiune pe care trebuie să îl facă orice fumător care dorește să renunțe la viciu, câțiva din cei prezenți își scot agende și își notează conștiincios.

Află și:

EXCLUSIV. Guvernul, prima zonă „smoke free”. Premierul Cioloș le va solicita expres miniștrilor să nu mai fumeze când vin la Guvern

„Pot să mai fumez la terasă? Sau pe balconul de la serviciu?” Lista locurilor unde (nu) se mai poate fuma din 16 martie

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România

„Alo, am văzut un fumător!” Autoritățile pregătesc un hotline unde vor fi reclamați cei care încalcă legea antifumat

Câteva dintre sfaturile pe care mi le-am notat la ședința de consiliere de la Institutul „Marius Nasta”:

• „Înainte să te apuci să renunţi la fumat, fă-ți o analiză. Începe prin a scrie o listă cu motivele pentru care fumezi”.

• „Notează situaţiile și locurile care „cer” o ţigară. Va trebui să treci, fără să fumezi, prin toate situațiile în care îți plăcea să îți aprinzi o țigară. Înainte să te lași, schimbă contextul în care fumezi”.

• „Identifică ritualurile, dar şi momentele când aprinzi o ţigară fără să conştientizezi că faci acest gest. Pentru fiecare situație, găsește ceva cu care să înlocuiești fiecare țigară. Trebuie să fie lucruri sau activităţi care îţi fac plăcere”.

• „Răspunde la întrebarea de ce vrei să renunți la fumat. Motivul trebuie să fie unul puternic, nu de genul – vreau să am mai mulți bani. „Nimeni nu s-a îmbogățit după ce s-a lăsat de fumat”. Psihologii specializați din cadrul programului Stop Fumat te pot ajuta să găsești motivul care te va susţine psihic până când fumatul devine de domeniul trecutului”.

• „Alege o zi în care să te lași de fumat. Găsește o perioadă în care să îți fie mai ușor să faci asta. Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reuşit prin renunţarea dintr-o dată. Indiferent dacă renunţi brusc la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare”.

• „Afișează acest plan în locurile unde îți place cel mai mult să fumezi”.

• „Fă-ți un selfie în fiecare zi după ce te-ai lăsat de fumat”. 

Așadar, pentru a intra în programul Stop Fumat de la Institutul „Marius Nasta” cei interesați trebuie să participe mai întâi la o ședință de consiliere. Nu este nevoie de programare, nici de trimitere de la medicul de familie. Ședintele de consiliere se țin în amfiteatru la „Marius Nasta” în fiecare zi de miercuri, de la 15:30. La finalul ședinței trebuie completat un formular, cu datele personale. Aici este și un test de evaluare a gradului de dependență de nicotină. În funcție de punctajul obținut, medicul va stabili tratamentul.

Pe lângă consiliere din partea psihologilor specializați în terapia tabagismului, cei hotărâți să se lase de fumat primesc, gratuit, și medicație specifică – Champix , Zyban - care să îi ajute să se lase de fumat. Pastilele nu dau dependență, dacă sunt respectate indicațiile medicilor, spun reprezentanții programului Stop Fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta”.

Tratamentul medicamentos se administrează timp de două-trei luni. Cei care încep să ia Champix, de exemplu, trebuie să renunțe la fumat din a opta zi de tratament. Din două în două săptămâni pacientul merge la medicul care i-a prescris tratamentul pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul.

Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. În cadrul programului Stop Fumat există și un număr de telefon de tip tel verde: 0800 878 673, apelabil gratuit din toate rețelele, unde cei interesați pot cere informații despre program.

În România mor anual 40.000 de persoane din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, boli endocrine și TBC, potrivit statisticilor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna! N.am fumat 3luni dupa un tratament cu champix si la prima problema serioasa am zis ca o tigara doua nu.i bai dar incetul cu incetul m.am apucat iar. Mentionez ca fumez de45 de ani cam un pachet pe zi. Mi.as.i dori sa reusesc sa le las
    • Like 0
  • mike mike check icon
    "Tigara de dupa"...nimeni...? Cel mai simplu sa te lasi de fumat este atunci cand iti spune medicul ca mai ai 6 luni. Garantat 100%!
    • Like 0
  • novac check icon
    "Sa renunti la fumat este cel mai usor lucru din lume. Am renuntat deja de vreo 1000 de ori." Mark Twain
    • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Acum doi ani, m-am lasat de fumat dupa 25 de ani de "placere", timp in care am "atins" performanta de 2.5 pachete/zi. Cum am reusit ? .....La mn a fost foarte simplu ! Ma aflam intr-un cabinet medical, nu eram eu pacientul, iar sotia mea mi-a sugerat sa-mi verific tensiunea (preventiv spunea ea). Aveam tensiunea "22". N-am crezut si am solicitat sa fie masurata si la cealalta mana : tot 22, era. Am luat o pauza, de relaxare si am revenit la "aparat" : tot 22, indica ! Aceasta descoperire neplacuta mie, a fost cel mai convingator motiv sa renunt la fumat: fara psiholog, fara medicatie speciala....chiar din acel moment. Dupa circa 8 luni de pauza tigari si ceva miscare lejera seara, am reusit sa "cobor" la 15-16, iar acum dupa doi ani si ceva sunt la 14 (stabil). Pur si simplu, am ales intre viata si tigari, iar miza a fost atat de consistenta incat nu a trebuit sa-mi sopteasca cineva la ureche care este alegerea corecta ptr mn.
    • Like 1
  • Deși m-am lăsat de 14 ani de fumat, nu îndrăznesc să-i privesc cu superioritate pe cei care nu reușesc să se lase. Mâncatul aiurea și în exces este o problemă analoagă fumatului, care îmi dă încă de furcă, așa că nu pot afirma că am o voință puternică...
    • Like 0
  • Doresc să mă puteți ajuta sa las țigările am atacuri de panică cînd am incercat sa le las menționez că fumez de 35 de ani mulțumesc
    • Like 0
  • Am o saptamana de cand nu mai fumez. In organism nu simt foarte tare nevoia de tigară insa mai rau este ca imi sta gandul numai la o tigară. Sper sa imi ajute Dumnezeu si sa fiu puternica sa nu le mai iau.
    • Like 1
    • @ Luminita Gruia
      Ala e sevrajul nicotinic :) Trebuie sa rabzi macar o luna ca sa scapi
      • Like 2
    • @ Luminita Gruia
      Sunteti puternica. Decizia pe care ati luat-o arata asta.
      Veti fi puternica toata viata pentru ca sigur iubiti viata si sanatatea d-voastra.
      Succes!
      • Like 0
  • As vrea sa renunt la fumat Dar nu pot nu am vointa.
    • Like 0
  • Treaba grea. Am incercat de trei ori, pana "am reusit". Ghilimelele imi apartin, continutul lor apartine lui Dumnezeu. Se numeste minune si nu sta in putinta omului. Cei care se amagesc cu vorbe goale, gen, daca vreau ma las de fumat, nu o vor face niciodata. De multe ori nici iminenta mortii nu ajuta. La peste 20 de ani de la eveniment realizez doua lucruri importante. Primul, trebuie ca inainte de toate sa-ti doresti din tot sufletul renuntarea la fumat, sa vrei sa te vindeci. Ca om, poarta-te in asa fel incat sa te convingi pe tine ca vrei asta, ajutorul Bunului Dumnezeu vine doar in acest caz. Imagineaza-ti viata si sanatatea ca o iubita frumoasa de care te-ai indragostit. Nu vrei sa fii mpregnat in mirosul acru desgustator de tutun, cu o respiratie puturoasa, nu vrei sa ai degetele galbene, nu vrei sa gafai atunci cand urci scarile si mai ales nu vrei sa MORI degraba si in chinuri. La fel, gandeste-te cate lucruri poti sa pierzi daca te ajuti sa mori devreme. Stiu cum este, am fost acolo. A fost nevoie de 20 de ani pentru a-mi simti din nou degetul mare al piciorului stang. Infasuram chistoace in hartie igienica pentru a le fuma. Intram in panica atunci cand ramaneau una ori doua tigari in pachet. Ma imbracam si plecam dupa tigari pe viscol, fie noapte fie zi. Peste ani aveam sa aflu, se numeste dracul fumatului. Este bine sa stiti cu cine luptati. Nu va amagiti daca reusiti pe moment sa renuntati, urmare a unei probleme acute de sanatate. Din clipa in care va veti simti bine, paziti-va. Va doresc din tot sufletul sa va pese de voi, asta pentru a reusi. Si, ajutor de la Dumnezeu. Comentatorii pe tema credintei sau al subiectului Dumnezeu, sa ma scuteasca. Atat am avut de spus, poate ajuta pe cineva.
    • Like 1
  • Au trecut trei zile de când nu mai FUMEZ!!!!
    • Like 1
    • @ Liliana Irinel Goaie
      Bravo!

      Asteptam sa scrieti cum vi s-a schimbat viata in bine peste trei ani!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon