Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

1.200 de copii din comunități rurale sărace, beneficiari ai consultațiilor gratuite oferite prin „Zâna Merciluţă”, primul cabinet stomatologic mobil

Zâna Merciluță

1.200 de copii din comunități rurale sărace aflate în 6 județe, dar și din București, vor beneficia în total de consultații gratuite prin proiectul „Zâna Merciluță”, prima unitate stomatologică mobilă de acest fel din România. Lansat în 2017, cabinetul mobil, care asigură consultații și intervenții de igienă dentară (periaj și fluorizări) pentru copii, cazuri sociale și medicale își va continua traseul prin țară și în 2018, având programate în perioada 26 martie – 27 mai vizite de profilaxie în județele Brașov, Dâmbovița, Bacău și Vaslui, precum și în București. Proiectul „Zâna Merciluţă”, inițiat de Merci Charity Boutique, a fost finanţat de Fundaţia Vodafone Romȃnia cu peste 170.000 de lei, buget care a acoperit achiziția și dotarea unității mobile care se deplasează prin țară. 

În 2017, în cabinetul stomatologic mobil deservit de echipe de medici stomatologi voluntari, au fost consultați peste 600 de copii, cazuri sociale din 11 sate defavorizate din județele Iași (Lungani, Sinești, Voinești, Dagata, Fântanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) și Mureș (Gogan, Daia, Cund), precum și din București, din cartierul Ferentari și de la Institutul Oncologic București.

Până la finalul lunii mai 2018, în a doua etapă a proiectului, alţi 600 de copii vor beneficia de servicii de prevenție dentară. Potrivit calendarului pentru acest an, cabinetul mobil va ajunge în luna martie la Complexul de servicii sociale Măgura din Codlea, Brașov. În aprilie, se estimează că vor avea loc vizite la 2 centre de plasament din București, iar în mai, vizite în 4 sate din comuna Motoșeni, județul Bacău, și din comuna Puiești, județul Vaslui, cabinetul mobil urmând să fie prezent și la Târgoviște (județul Dâmbovița), în spațiul unde vor fi organizate jocurile Special Olympics. În perioada 26 martie – 27 mai, vor fi de asemenea organizate vizite periodice la Institutul Oncologic București. 

„Datele colectate pe teren, prin chestionarele despre igiena orală și accesul la serviciile de tratament stomatologic pe care le-au completat 380 de părinți, arată lipsuri grave care afectează sănătatea orală a copiilor. De aceea, am ales sa ne implicăm și să sprijinim proiectul „Zâna Merciluţă”. Pe lângă serviciile de profilaxie dentară pentru copiii care locuiesc în zone unde nu există cabinete stomatologice, proiectul are o componentă educațională, care îi ajută pe membrii comunităților să conștientizeze importanța igienei orale”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

“Din experiența noastră pe teren, am constat că există comunități întregi care nu au acces la servicii de sănătate, așadar nevoia de asistență medicală dentară poate fi acoperită prin multiplicarea acestui proiect. O rețea de cabinete stomatologice mobile regionale ar satisface această nevoie într-un timp mult mai scurt și pe termen lung ar permite implementarea unor acțiuni periodice de profilaxie orală și monitorizare a sănătății orale”, a declarat Alina Țiplea, Președintele Asociației Merci Charity Boutique.

Ultimul raport al Institutului Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate menționează că medici stomatologi școlari există în prezent doar în cabinetele de medicină dentară din mediul urban. Potrivit estimărilor, incidența cariilor la copii de peste șase ani este, la nivel național, de peste 80%. De asemenea, în ultimii doi ani, multe cabinete stomatologice de stat s-au închis, cei mai afectați de această schimbare fiind copiii din mediul rural.

„Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite în România. Astfel de cabinete stomatologice mai funcționează în Germania, Franța, Polonia, Olanda, Statele Unite ale Americii, gestionate de organizații neguvernamentale. Acestea furnizează gratuit servicii de asistență medicală preventivă, curativă, de recuperare și de urgență pentru grupuri defavorizate de copii și adulți.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 programe derulate de 706 ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Merci Charity Boutique este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. Informaţii despre proiectele asociației sunt disponibile pe www.mercicharity.ro. Mai multe detalii despre proiectul „Zâna Merciluță”, pe www.zanamerciluta.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult