Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP comentează reacția venită după prezența lui Coarnă la ambasada Rusiei: Poziția lui Ciolacu e o premieră absolută. Un pas extrem de important în istoria PSD

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 reacția lui Marcel Ciolacu după prezența deputatului social-democrat Dumitru Coarnă la sediul ambasadei Federației Ruse, alături de senatoarea Șoșoacă și alți doi parlamentari ex-AUR. „Această poziție a domnului Ciolacu este importantă!”, spune gazetarul, care adaugă că „niciodată, PSD nu s-a delimitat în acest mod limpede, ferm de componenta sa național-ceaușistă care a fost mereu reprezentată și în exterior”. „Este un pas extrem de important în istoria PSD”, conchide CTP.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: A existat o reacție politică (la vizita celor 4 politicieni români la ambasada Rusiei – n.red.). Șeful partidului din care face parte domnul Coarnă, PSD, domnul Ciolacu, spune că va propune excluderea acestuia din partid.

Cristian Tudor Popescu: Merită să citim ce a spus domnul Ciolacu, întrucât este un eveniment deosebit de important.

Deci domnul Ciolacu a scris asta pe Facebook: „Voi propune excluderea domnului deputat Dumitru Coarnă din Partidul Social Democrat, în prima ședință a conducerii partidului”.

Atenție! Și-a asumat asta pe - să zic așa -, persoană fizică. N-a spus partidul, biroul politic... A spus: Eu Ciolacu, voi propune excluderea domnului deputat Dumitru Coarnă din PSD în prima ședință a conducerii partidului.

Spune și pentru ce. „Acțiunile domnului Coarnă sunt total contrare viziunii PSD despre democrație, libertate și drepturile fundamentale. PSD este un partid pro-european, care a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană și NATO și care condamnă ferm agresiunea armată a Ucrainei de către Federația Rusă”.

Așa ceva se întâmplă într-o premieră absolută în istoria PSD!, pe care o cunosc foarte bine, de 30 de ani.

Niciodată, PSD nu s-a delimitat în acest mod limpede, ferm de componenta sa național-ceaușistă care a fost mereu reprezentată și în exterior.

Adică, a existat și o ectogenerare, adică în afara, mă rog, să nu folosesc termeni atât de dificili... În afara partidului... Am avut mereu Corneliu Vadim Tudor, PRM-ul, ăștia... AUR și așa mai departe, de-a lungul timpului... Niciodată PSD nu s-a delimitat ferm!

I-a lăsat... Nici nu i-a aprobat, cum spunea Iliescu - „Ce-a mai făcut Cornel?”, în vreme ce Corneliu Vadim Tudor amenința oameni cu moartea, le prevestea moartea, instiga la violență împotriva lor...

Și Ion Iliescu, președintele PSD, spunea „Ce a mai făcut Cornel?”. Da? Și Vadim Tudor le-a spus lucrul ăsta la un moment dat. „Băi, nu vă mai străduiți să vă dați rotunzi în raport cu noi, că avem aceeași grupă de sânge!”. Le-a spus-o PSD-ului, Cornel.

La fel, Adrian Năstase a amețit-o. Corneliu Vadim Tudor scria în România Mare despre „actele homosexuale ale lui Adrian Năstase cu Bejinariu”, de la hotel. Și Adrian Năstase nu se delimita: „Mă rog, scrie, da să nu exagerăm”, chestii socoteli.

Întotdeauna, partidele extremiste au fost tratate de PSD ca niște asasini plătiți, sau ca niște bătăuși cu ziua, care umblau pe lângă partid, și ăștia îi foloseau.

Din când în când spuneau „domne, nu, noi n-avem treabă”.

E, este prima dată când PSD acționează și motivează. Să știți că Marcel Ciolacu putea să nu facă asta. Știți ce putea să spună? Putea să spună „Domnul Coarnă nu a reprezentat PSD la această întâlnire la ambasada Federației Ruse. S-a dus acolo din inițiativă personală, PSD nu i-a dat niciun fel de împuternicire, nu avem ce să comentăm, noi PSD, acțiunea domnului Coarnă”.

„Este un pas extrem de important în istoria PSD”

Putea să facă asta, și în felul ăsta se delimita, așa cum a făcut PSD-ul de-a lungul timpului.

Atitudinea asta, de a-i menține pe acești caftangii utili...

Claudiu Pândaru: Vă dați seama că în momentul ăsta, mulți dintre cei care vă urmăresc o să se uite așa... la dumneavoastră... și vor spune „domne, domnul Popescu are simpatii pro-PSD, ce s-a întâmplat?

Cristian Tudor Popescu: Vă dați seama că nu pot să am vreun dialog, sau să încerc să lămuresc pe cineva în capul căruia poate încolți ideea că eu am simpatii PSD. Nu! N-are rost!

Prin urmare... Domnul Ciolacu putea să nu o facă. A făcut-o! Cum să nu consemnez așa ceva? Ce treabă am eu cu PSD, PNL, USR, AUR sau UDMR? N-am nicio treabă! Eu fac analiză aici!

Și acesta este un pas extrem de important în istoria PSD, în care își asumă... Să nu uităm, acum doi ani și jumătate, se fac aproape 3 ani acum, PSD era un partid pe punctul de a scoate România din Europa, sub conducerea lui Dragnea și a camarilei lui! În care se găsea și domnul Ciolacu. Da! Se găsea domnul Ciolacu, cu știuca.

E, acum, domnul Ciolacu își asumă acest text! Care, după părerea mea este important.

PSD este cel mai mare partid din România, nu va dispărea, va rămâne ani mulți de acum înainte în istoria politică a României, și această poziție a domnului Ciolacu este importantă!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca a fost un moment cand SRI a decis ca nu mai e cazul ca toate trompetele serviciului trebuie sa urmeze Academia SRI, ca deja bate la ochi. Asa ca domnul Ciolacu a fost exmatriculat , dar a ramas cu telefonul sub perna. Eu cred ca Ciolacu = SRI , lucru nu neaparat rau mai ales avand in vedere partidul din care face parte.
  In rest PSD la baza are de-a face cu valorile vestice, la fel cum au oligarhii lui Putin. Facem bani la Romania si petrecem la Monaco , deci vivat UE si NATO atat timp cat nu ne deranjeaza nimeni.
  • Like 1
 • Srtimate CTP, ma alatur si eu celor care va roaga sa publicati special citatele din marii scriitori rusi date de Dvs. in emisiunea de aseara la Digi.
  • Like 1
 • Corect! E important ca dl. Ciolacu si-a asumat textul in cauza. Problema e daca a facut-o cinstit sau din motive conjuncturale.
  • Like 2
  • @ Tudor Bucur
   Delia MC Delia MC check icon
   V-ați dat singur răspunsul.
   • Like 0
 • profun check icon
  O analiză de „inginer”, la modul... amuzant. În sensul că vrea el să spună ceva corect, dar are probleme [și] cu exprimarea (probabil, știți și voi, bancul).
  Astfel, în loc s-o spună oblu, CTP s-a-nvârtit printre afirmații îndoielnice-contradictorii-incoerente de la frază la frază, doar-doar s-o înțelege că nici el nu este întru-totul de acord cu... ceea ce susține (hi, hi, hi!).

  Astfel, începe prin a spune că Ciolacu și-a tras inițiativa pe persoană fizică, fără „partid, birou politic”, pentru a continua apoi să vorbească totuși de poziția... PSD.

  Trecerile prin istoria PSD sunt copilărești și descumpănitoare. Pare că CTP a fost secretarul lui Iliescu și știe ce (și cum) vorbea el despre Cornel. Apoi își argumentează presupusa atitudine a PSD prin... posibila zicere a lui Cornel că ar avea aceeași grupă de sânge (ceea ce dacă nu este manipulare, este o gravă scăpare de logică) și culminează, cu gura plină, reiterând cât mai mârșav-teatral o homosexualitate atribuită de același Cornel, devenit-prezentat (iată!) de CTP ca emitent-reper de concluzii... axiomatice.

  În fapt, toată însăilătura de „argumente” reflectă dilemele generate de diabolizarea excesivă a PSD practicată, de-a lungul deceniilor, de o întreagă turmă de gurnaliști cu ochelari de cal, care acum încearcă s-o dea cotită (cel puțin unii, la... ordin).

  • Like 1
  • @ profun
   Dan check icon
   Mereu aveti ,, intentia rautacioasa -bolnaviciosa de a jigni fara motiv pe cei care spun , lucruri adevarate si benefice ,.asa pe aici ,Adica mereu ..gica-Contra , fara motiv ,asa sa fie !!
   • Like 5
  • @ Dan
   profun check icon
   Dănuț, tu spui pe limba ta, cu ortografia ta “originală”, vorbe goale, fără nicio intenție de a aduce și argumente.
   La mine, lucrurile sunt mai plicticoase, ne-originale, Eu când afirm ceva, argumentez.

   Dacă vrei să fii credibil, pe viitor, încearcă și mătăluță,să postezi ceva cu “cap și coadă”.
   • Like 1
  • @ profun
   Conteaza si de unde iti iei "argumentele".
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   De fapt treaba-i oablă, chiar și intervenția dlui Profun dovedește că CTP NU are dreptate. Un gest singular nu ajunge, bunăvoința lui CTP nici atât.
   -gestul lui Ciolacu e o picătură într-un ocean iar Coarnă e unul de care s-ar putea dispensa fără regrete și dă bine la naivi.
   -dl Profun ne-a "delectat" tocmai luând apărarea puricului și lui Mălaimare și în același timp intervine abitir când e vorba de psd. Cu ce argumente nu contează. Deci e pesedist și lucrează pentru psd. Totodată lucrează parcă pentru coloana a V-a rusească. Nu sună bine.
   La asta se adaugă și pesediștii care bat apropouri despre Rusia și cum ar trebui să-i vedem pe ruși nu dușmani ci prieteni. Psd e bine infiltrat cu pro-ruși.
   În acest context gargara ciolacului e absolut de formă.
   https://www.dw.com/ro/
   ambasada-rusiei-%C8%99i-idio%C8%9Bii-ei-utili-din-rom%C3%A2nia/a-61325427
   • Like 1
  • @ profun
   Profunduleț, crezi că, dacă ortografia ta este impecabilă, ne păcălești?
   Nu avem nevoie de argumente pentru a comenta "izul" tău pentru că puți de la o poștă.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cu o floare nu se face primăvară. De fapt un boboc anemic despre care nici nu se știe dacă va înflori vreodată.
  • Like 4
 • Corina check icon
  Da. Să sperăm că se și întâmplă excluderea. Și Ciolacu a mai făcut ceva surprinzător de curajos când a declarat, nu de mult, că alianța PSD cu PNL are viitor și după următoarele alegeri. Sigur, sună alarmant pentru simpatizanții liberali, dar e curajos față de masa alegătorilor pesediști, cărora li s-a impus, cu autoritate calmă și firească, să accepte o schimbare politică importantă, A începe să determini o orientare mentală a pesediștilor României de la drojdia naționalismului huliganic spre liberali, așa cum sunt și câți sunt, e un lucru foarte mare, o întreprindere pe care ar fi o prostie să o sabotăm, pentru că e în interesul României în ansamblul ei.
  • Like 2
 • dan check icon
  Sa fim seriosi , domnul Coarna este un individ din vechea garda dar nu atat de important , unsurosul de Ciolacu stie ca domnul Coarna nu mai reprezinta mare lucru , din cauza asta are "curaj" sa deschida gura.
  Eu as vrea sa il aud pe Ciolacu spunand ca Ion Iliescu a fost cea mai mare greseala a PSD , sa il aud ca spune ca alegerea lui Ion Iliescu de catre PSD a fost cel mai mare rau facut Romaniei dupa revolutie , daca tot are ceva de spus , dar las si alunecos cum il stim nu se va lega de simbolul absolut al raului.
  • Like 5
 • Deocamdata doar niste vorbe ale "domnului ciolacu" un aventurier ajuns in fruntea psd pe cai obscure... Militianul coarna e inca deputat psd... iar faptul ca niciun alt psd-ist nu se revolta la ce a facut militianul coarna ne arata clar ca "declaratia personala" a lui ciolacu este o smecherie de tip psd pentru a calma spiritele...
  A propos, uitati-va la ce a facut ministrul culturii in cazul evenimentelor de la TNB... psd partid pro-european e o gluma... psd-ul e interesat doar de banii europeni, daca poate sa ii fure/deturneze...
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult