Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Declarația de independență a borfașului român față de Europa

Dăncilă, plenara PE

Marele Ventriloc și-a trimis păpușa delabrată să dea cu bâta în vitrina cu cristaluri a Europei. De obicei împiedicată și timorată de vidul interior, neînstare să articuleze o singură frază coerentă care să vină din dumneaei, doamna a mâncat jăratic și a citit coerent, rece, calculat și fără nicio gafă declarația de independență a borfașului român față de Europa. Ironizată în permanență că ar fi slabă de minte, suspectată constant de analfabetism funcțional, vânată de presă pentru poticnirile intelectuale, doamna Dăncilă s-a transformat într-o fiară de partid, care „nu dă socoteală” nimănui din afara țării, care nu răspunde carevasăzică decât în fața Marii Adunări Naționale.

De acum nu mai e un secret pentru nimeni, intențiile guvernării de la București sunt clare: decuplarea României de Uniunea Europeană a început în această zi, la Strasbourg. După Polonia și Ungaria, România este țara problemă a Uniunii.

Am văzut în plenul de la Strasbourg un grup organizat de autointitulați patrioți români care-și „apărau” chipurile țara. Care țară? În niciun caz România în care trăim cu toții. Țara pe care o apără dulăii lui Liviu Dragnea este cea în care domnește supremația pulanului. În care se bat și se gazează femei, bătrâni și copii deopotrivă. În care se asmut oamenii unii împotriva altora pentru a satisface setea de sânge a unor bătrâni securiști. În care se restrâng drepturi și libertăți cetățenești. În care un grup de borfași își consfințește prin lege dreptul strămoșesc de a fura. Legea pământului: fură-i pe proștii care te votează!

Am văzut în plenul de la Strasbourg și niște buni români: olandezul Frans Timmermans sau nemțoaica Ska Keller. Aceștia nu au vorbit despre țara în spatele căreia se ascund patrihoții de la București, ci despre oameni. „Legalizați corupția, ceea ce îi va face pe oameni să iasă în stradă. În loc să-i ascultați pe protestatari, ați trimis jandarmii să îi bată și să dea cu gaz lacrimogen. Cetățenii români nu cer decât libertate, nediscriminare și libertate de întrunire. Sunt foarte importante aceste libertăți civile. Trebuie să apărăm drepturile cetățenilor români și ale tuturor cetățenilor europeni”, i-a transmis Ska Keller premierului român Viorica Dăncilă. Aceasta n-a înțeles nimic. Un dialog al surzilor. Doamna Dăncilă n-a venit la Strasbourg să-și apere cetățenii, ci să-și apere Cetățeanul. Drepturile „milioanelor de români aflați sub monitorizarea serviciilor secrete” (?!) se reduc la o singură persoană. Pentru un singur om s-a organizat această mare desfășurare de forțe. Marele Ventriloc aproape a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectul său de țară: scoaterea României din UE ca să-și salveze pielea. Un om, aflat în buza pușcăriei, deraiază o țară. Un inculpat, acuzat de UE că i-a furat banii, ne scoate din UE ca să rămână el și cu banii, și cu libertatea.

Depinde de cetățenii României să-și dea seama cât de mare este pericolul în care ne aflăm. Văd că o mulțime de rătăciți semnează petiții pentru ieșirea din UE, iar la televizor și pe rețelele sociale s-a repornit propaganda antioccidentală, susținută de data aceasta de la nivel de stat, de guvern și de partid. Din cutia cu monștri ies tot felul de securiști vechi și noi care cer Roexit, adică „independență” față de „Înalta Poartă”. Imaginați-vă cum ar arăta România cu acești nebuni iresponsabili jucându-se cu țara în afara UE. Cum va arăta viața cetățeanului obișnuit fără să aibă posibilitatea de a călători, de a munci, de a studia liber în Europa. Cum ar fi arătat economia fără miliardele de euro trimise de muncitorii români plecați la muncă în străinătate. Cum ar arăta industria românească fără piață comună etc.

După experiențele avute cu Polonia și Ungaria, ne rămâne speranța că Bruxelles-ul se va lupta mai mult pentru România. „Nu vă ascundeți după țară, nu vă ascundeți după popor”, spune Frans Timmermans, adresându-se PSD. Putem înțelege din toate declarațiile dlui Timmermans că UE nu va abandona România câtă vreme vor fi suficient de mulți români care se vor lupta pentru drepturile și libertățile lor, pentru statul de drept și pentru valorile occidentale.

„Românii adevărați sunt cei mulți care ne-au votat, nu cei puțini care dezinformează”, a replicat europarlamentarul Puiu Pașcu, divizând din nou țara între „românii noștri” și „românii ceilalți”. Nebunia acestor oameni ne-a întors în anii național-ceaușismului, la agenturili străine și la „nu ne spune nimeni nouă ce să facem la noi în țară”. Asta în timp ce populația în numele căreia declama suveranitatea Nicolae Ceaușescu orbecăia în beznă, foamete și teroare. Azi, în libertate, o parte dintre români („mulți”, dacă ar fi să-l credem pe dl. Pașcu) aleg de bunăvoie bezna. E bezna gândirii, a compromisurilor morale și a complicității lucrative cu regimul. Nu e nicio surpriză că, pe măsură ce regimul Dragnea ne va îndepărta de Vest, tot mai mulți vor vedea lumina de la Răsărit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As zice ca e traditional sa-si fure propriii votanti. Iata, citesc in presa ca statul urmeaza din nou sa se imprumute de pe pietele externe cu ceva miliarde. Oare ce o sa faca cu ei? Aceleasi lucruri pe care le-a facut si cu miliardele imprumutate pina acum?Ca de platit, tot noi cetatenii o sa le platim cand va veni vremea.
    • Like 1
  • Cauza decaderii Romaniei va fi inevitabila dar va fi perceputa ca victorie fata de opresiunea raului fata de asa zisul bine ( partidul si oamenii care il/o iubesc ). Am si vom trai un neo comunism hibrid care va legaliza in totalitate intentia sau in sine furtul de orice fel, mascand oligarhii de o justitie ori lege oarba si preferentiabila. Media "libera" va incasa programe expirate si stiri cu iz de circ multicultural politic iar copiii vor fi nevoiti sa aiba drept exemplu, reclamele tampe la detergenti si pastilute...ex : intai ne spalam pe creier, ne luam tratamentul iar apoi ne culcam "fericiti" !
    Cred ca principala cauza in degradarea societatii ( + politicieni ) sunt, si aici ma refer din punct de vedere psihiatric : PSIHOZELE, DEPRESIILE si iluzia cum ca, am fi o natie sanatoasa daca "IUBIM MULT".
    • Like 1
  • schimbarea din ultimii ani a romanilor,i-a facut pe o mare parte sa sufere,de ce?pur si simplu;nu mai puteau arunca gunoiul asisderea,nu mai puteau injura si accidenta pe treceri in trafic,nu mai puteau siluii,nu mai puteau suna prietenii,erau niste zei in localitatile lor,s.a.m.d.la ei se refera dragnea si dancila.la acesti slinosi plini de fripturi si figure inculte care acum tresalt de bucurie ca vor putea sa arunce gunoiul tot unde or vrea!!!insa ,omit faptul ca satana nu-I iubeste ci doar ii poseda,si mai tarziu le va da drumul?!
    • Like 0
  • Niste observatii

    Dupa al doilea razboi mondial au fost doua tari care ajunsesera nu la zero ci destul de mult sub zero : Germania si Japonia. In mai putin de 20 de ani aceste doua tari (cu precizarea ca atunci era Germania Federala) ajunsesera din nou niste competitori foarte importanti in economia mondiala inciuda faptului ca avusesera de platit si multe despagubiri de razboi. M-am intrebat cum de au reusit acest lucru. Singura explicatie pe care mi-am putut-o oferi a fost corectitudinea acestor popoare de a respecta regulile (legile fiind printere aceste reguli). Aceste popoare, prin cultura lor sunt popoare disciplinate.
    In contrast cu aceste tari, Romania se caracterizeaza prin improvizatie si dorinta de a evita regulile. Romania nu poate realiza ceva intr-un sistem democratic. Democratia romaneasca se confunda cu putinta de a fece cam ce doresc daca reusesc sa ma strecor printre reguli sau sa-mi adaptez regulile la interesele mele. Intr-un sistem dictatorial (cum a fost cel comunist) Romania a realizat lucruri mari (a caror utilitate poate fi discutabila). Ceea ce se intampla astazi este opusul dictaturii si in consecinta opusul oricaror realizari remarcabile.
    In fapt, ceea ce vreau sa spun, este ca democratia nu poate fi cladita doar pe informari, cel putin subiective, facute de niste formatori de opinii pe diverse posturi de televiziune, de radio sau apartinand unor trusturi de presa aservite politic. Democratia clasica trebuie sa se bazeze pe o cultura generala (care este in curs de disparitie datorita sistemului de invatamant din ultimii 20 de ani) si pe o cultura civica ce trebuie capatata in cursul formarii personalitatii omului (probabil in perioada adolescentei). Sunt uimit sa constat ca un procent foarte important din populatie nu face distinctie clara intre Parlament, Guvern, partid politic etc. Comunistii aveau un curs numit «Educatie civica » in care era prezentata forma de organizare a statului. Sunt sigur ca au sa fie unii care au sa sara imediat la gatul meu zicand ca societatea comunista a fost un dezastru pentru Romania si n-ar trebui s-o mai pomenim. Eu raspund doar ca, atunci cand spun ca in acel curs era prezentata organizarea societatii, nu ma refer la faptul ca acea societate era buna sau rea ci doar ca ar trebui ca tinerii sa aiba OBLIGATORIU o materie care sa-i invete cum functioneaza societatea actuala (cum ar trebui sa functioneze ideal)
    Intrucat, asa cum am mentionat, democratia se bazeaza pe cultura (generala si politica) iar aceasta cultura la acest moment nu exista in Romania in profunzimea populatiei, nu ma astept sa apara schimbari. Cred ca atunci cand Brucan a spus ca Romania ar putea sa se schimbe doar peste 20 de ani, declaratie care la vremea respectiva m-a enervat nespus, se referea de fapt la crearea acestei culturi. In ultimii ani noi am ratat acest lucru si ce-i mai grav este faptul ca el nici nu exista pe nici un program de dezvoltare al Romaniei.
    Presupnand ca maine ar pica actualul guvern (probabil cel mai slab si cel mai ticalos de dupa ’89 incoace) cine ar putea prelua puterea. Actuala « opozitie » nu a fost in stare sa gaseasca niste puncte comune astfel incat sa se implice legal in manifestatia din 10 august. Daca ar fi facut-o, cred ca nu s-ar mai fi indraznit o actiune de forta din partea organizatiilor statului si nici nu s-ar mai fi putut discuta despre o asa zisa « «lovitura de stat » . Aceste lucruri tin tot de cultura si se pare ca ea nu exista nici macar la oamenii pusi sa ne reprezinte.
    Marea noastra problema astazi nu este ceea ce face puterea ci mai ales ceea ce nu face opozitia,pe care eu o gasesc cea mai vinovata de situatia actuala. Democratia s-a scurs pe langa noi incepand din 2014 cu cardasia opozitiei.
    Pentru a schimba ceva va trebui sa umblam la constiinta prin cultura iar acest proces, daca se doreste a fi facut, ia foarte mult timp. Pana atunci putem doar sa ne lamentam si sa ne plangem sau injuram unii pe altii (fara ca macar sa intelegem de ce).
    • Like 3
    • @ Marian Radu
      Delia MC Delia MC check icon
      Se poate alege răul cel mai mic."Nu merg la vot că n-am pe cine să aleg" e complet greșit.Mai rău că ei nu se poate iar partid perfect nu există. În toată lumea se face și așa, numai noi vrem perfecțiunea!De vină e și mașina infernală de propagandă setată să arunce cu noroi în opoziție. Pe lângă planificare, organizare, țările dezvoltate au atu-ul unui sistem care sancționează imediat abuzurile și derapajele.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Aveti perfecta dreptate cu privire la participarea la vot. Cred insa ca a atrage atentia asupra inactivitatii partidelor politice din opozitie nu este neaparat in lucru rau. Aveti dreptate si asupra "masinariei infernale de propaganda" dar unde era opozitia cand CNA-ul a fost acaparat de PSD? O conducre benefica Romaniei nu poate fi aleasa decat in masura in care exista o majoritate electorala cu o cultura politica si civica ridicata iar voturile se vor da pentru programele de dezvoltare ale tarii si nu pentru pomenile electorale. Aceasta cultura nu exista deocadata si incerc sa-i fac pe cei care o au sa faca informari si cu ceilalti. Despre acest lucru am vrut sa vorbesc in cele scrise mai inainte.
      • Like 0
    • @ Marian Radu
      Delia MC Delia MC check icon
      ...printre altele manifestanții drogați, usr=lgbt, agitatori adusi de-afară, etc . La televizor am renunțat demult ca sursă de informare, le primesc însă din familie.Cu oroare. Că se critică partidele inactive, nici un bai, se critică ele singure...Dar când coaliția de guvernământ nu face nimic(bun) dar celelalte formațiuni politice sunt criticate și li se mai și pune în cârcă ce nu le aparține pe principiul că ceilalți iată, sunt mult mai răi, asta e manipulare și "tras foc pe turta proprie" vizibile din avion.
      • Like 0
  • storo check icon
    Este ingrijotator ce se intimpla....nu ramin decit doua optiuni: o revolutie ca cea de acum 30 de ani, pentru ca democratic nu mai poate fi schimbat nimic sau plecat urgent din tara, cit inca granitele sint deschise. Oricum, urita si dura lectie primim pentru ne-mersul la vot.....
    • Like 2
  • Nu sunt mulți cei ce au votat psdalde. Se seamănă confuzie nespunandu-se, exact, numărul participanților la vot in 2016, numărul celor ce au votat cu psdalde și numărul celor care au votat conștient cu ei. Ar ieși un număr foarte mic. Oricum, au participat și i-au votat o minoritate nesemnificativă. Nu se spun samavolniciile făptuite de reprezentantii psdalde, cu precădere la sate. Ne bălăcim intr-o minciună continuă. E bine că nu mai sunt luați in considetare europarlamentarii români reprezentanți ai "actualii puteri". Faptul că Moscova apreciază elogios atitudinea borfașilor din fruntea statului român ar trebui să trezească poporul. Totul este o manevră a rușilor, pentru a submina ue. Aproape au reușit cu Ungaria și Polonia, le mai trebuie România pentru a muta flancul estic al ue și nato cât mai departe de granitele lor, de moment. S-a dovedit ca fostele țări satelite ale urss sunt instabile. Iar faptul că economic România este o ruină le asigură reușita. O ruină administrată de niște borfași, in toată puterea cuvântului. Borfași ce nu pregetă vânzarea țării in schimbul libertății de a fura in continuare.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Delia MC Delia MC check icon
      Știți cât? 18% din populația cu drept de vot.E simplu, procent din procent. Au câștigat pe seama scârbiților și celor apolitici.Se laudă cu marea victorie...Și acum au reușit cu referendumul să smulgă pe unii din tabăra #rezist, pe cei care uită că de la unii că ei pot aștepta doar daruri otrăvite și că TOT ce fac e pentru ei înșiși, că NU-I interesează că au dezbinat o țară ci îi aranjează de minune.Manipularea e adresată grupurilor-țintă, de vină e lipsa de experiență, naivitatea, gândirea emoțională. Până nu ne setăm corect prioritățile și nu ne informăm temeinic- eliminând televizorul din ecuație- nu avem șanse...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Va admir implicarea civica si cred ca aveti dreptate in privinta prezentei la vot. Nu aveti dreptate cand afirmati ca mai rau nu se poate si ca noi dorim perfectiunea. Cred ca acum putem dezbate pe diverse teme deoarece nu sunt algeri foarte curand. S-a mai intamplat sa-l votam pe Iliescu ca sa nu iasa Vadim. Tocmai de aceea trebuie provocata populatia la discutii prin care sa-i mai creasca nivelul constiintei politico-civice si nu cel al constiintei personale (referindu-ma la faptul ca multi accepta pomenile electorale din partea unei puteri care nu are acoperire in ceea ce promite). Dumneavoastra nu vedeti ca la ora actuala nu vrea nimeni (nici macar cei de la putere) sa mai guverneze? Guvernarea la momentul actual este sinucidere politica. Daca Dumneavoastra aveti solutii sustinute cu argumente va rog sa ni le impartasiti si noua.
      • Like 0
  • Veorica ne vrea cat mai aproape de ''partenerii ei UE din cap'' Pakistan si Iran, ca oricum, multi dintre noi, ne asemanam la mentalitate mai mult cu aceste doua tari, decat cu Europa occidentala, in rest e doar o iluzie otpica geografica. Ea n-are nicio vina ca-i acolo, e un fel de Ceausescu in varianta feminina, amandoi au ajuns la nivelul asta din ticalosia unora si neputinta si incapabilitatea celorlalti.
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Daca Viorica Vasilica a avut un ton atit de ferm , inseamna ca Daddy iar pregateste ceva.....Urmarim cu interes.....si ...fara sperantza
    • Like 3
  • Am urmarit azi ce s-a intamplat la Strassbourg.Cel mai mult m-a mirat ca Dancila a fost coerenta.Probabil a invatat pe de rost.Nu stiu cum arata realitatea PSD dar mie mi-e frca de ce va urma.
    • Like 3
    • @ Horvath Silvia Liliana
      check icon
      Eu bag mîna-n foc c-a avut pasaje învățate pe de rost (ceea ce m-a uimit ÎNCĂ și mai mult!).
      • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Dragnea, Tariceanu si alti psd-isti, o numesc astazi pe Dancila, atunci cand comenteaza prestatia domniei sale de la Strasbourg "un mare roman".....in schimb, romanii vad in persoana Vioricai, "o mare mincinoasa". Cand conducatorii traiesc in lumi paralele cu cei condusi de ei, situatia din tara devine foarte complicata !
    • Like 10


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult