Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Această țară merită să fie furată

Negoiță

„Țară de hoți!” spunea cu resemnare madam Saon, franțuzita mea profesoară de matematică de la Șaguna, când îl mai prindea pe câte unul că vrea să copieze la teză.

„Țară de hoți și de complici”, am continuat, după două decenii, gândul doamnei profesoare, privind în această dimineață la noua hartă electorală a țării. Nouă e un fel de a spune, în condițiile în care avem harta pe stil vechi, acum revalidată electoral.

Cu excepția lui Marian Vanghelie, primarii cu dosare penale sunt reconfirmați în funcții. Și nu așa, discret, ci cu scoruri zdrobitoare, semn că poporul îi iubește și „are încredere” în ei.

Mă uit cu resemnare, de exemplu, la sectorul 3, unde Robert Negoiță a fost reales cu 60 la sută. În ultimele săptămâni, încă două panseluțe s-au adăugat la reverul domnului primar: am aflat că dl. Negoiță este cel mai mare datornic la stat „pe persoană fizică” (230 de milioane de lei); am aflat apoi că dl. Negoiță și-a plagiat 100 la sută teza de doctorat (a terminat liceul la 31 de ani, și-a luat doctoratul la 40). Credeți că vreunul dintre alegătorii dlui Negoiță conștientizează că plagiatul e furt și că plagiatorul e hoț? Alegătorul dlui Negoiță l-ar fi votat chiar și dacă acesta îi fura cuiele din gard și tabla de pe casă.

Iar sute, poate mii de Negoiță sunt multiplicați în toată țara, de la marile orașe, precum Craiova și Brașov, până la ultimul cătun al țării. Nimic nu pare a zdruncina atașamentul românului față de hoție. Rezultatele de azi sunt consecința zecilor de ani de coabitare a românilor cu furtișagul, dar și a ultimilor ani de campanie susținută a mesajului antijustiție la televiziunile marilor penali.

Marele pierzător al alegerilor nu este PNL (care a avut o tentativă de a se lepăda de candidații cu probleme penale și de a pune „oameni noi” – cred că au pierdut toți), ci discursul anticorupție. Pentru mulți dintre concetățenii mei, un candidat cinstit este de fapt un prost care nici să fure nu știe. Este diluarea până la os a fibrei morale a alegătorului român.

Partidul condus de un condamnat penal, cu un fost premier urmărit penal, cu zeci de primari, parlamentari și șefi de CJ în închisoare pentru fapte penale, care nu-și ascunde intențiile de a modifica legislația penală, a câștigat zdrobitor Capitala și dă un semnal puternic pentru modul în care vor vota românii în toamnă.

Poate că dl. Dragnea, care a văzut și lumea asta, și lumea de dincolo, vede clar și noi suntem miopi: România este de fapt o țară care merită furată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vot ! Vot? Nici vorba . Seful unuim pertid (micul distator) isi face o lista cu cei mai ascultatori (si nepriceputi) membri .Aceasta va ajunge pe buletinul de vot(LISTA).Noi ne prezentam doar ca sa aprobam ca alegerea facuta de lider e ....multumitoare (??) Ordinea pe lista e facuta dupa cum stiu sa asculte de lider.Si cu asta nu putem spune ca am VOTAT ! Apoi ar trebui sa fie prevazut undeva in lege ca cei alesi nu pot sa-si aloce fel de fel de avantaje pornind de la salariu pana la sporuri , prime sau pensii.Acestea ar trebui aprobate de NOI prin referendum. Sunt banii nostri si noi hotaram cui si cat ii dam. Tot prin referendum ar trebui sa se instraineze ori ce propietate a poporului .Gaz,petrol,lemn,aur etc .sunt ale tarii ,ale poporului .Cum ar fi daca vecinul v-ar vinde dulapul sau televizorul ptca este sef de bloc?Cum sa hotarasti tu ca lider ca "X" firma sa fie iertata de datoriile datorate statului de zeci sau sute de milioane ? .La fel ,cum sa nu faci tu o lege ca cei care au "castigat" mult sa justifice de unde au vile,palate,masini,conturi etc si ce nu poate fi justificat sa fie trecut la vechiul proprietar .Ca idee ar trebui sa aducem o echipa de control din Suedia sa faca o cernere a HOTIEI ! (si cate ar mai trebui facute dar cu cine?)
    • Like 0
  • Merită oboseala ca să mer la vot ? Rezultatul nu este la numararea voturilor,care se face numai în sectiile de votare care este apoi finalizat de șobolanii politici conform unor înțelegeri obscure.Noi șoriceii,nu prea suntem atenți la ”momeală”
    • Like 0
  • Am spus-o / scris-o demult: ”Dacă cineva își bate joc de mine, o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta EU SUNT SINGURUL VINOVAT!”. După ceva timp am constatat că, statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături, excepțiile, mult prea puține pentru a schimba ceva, nefăcând decât să confirme regula! Așadar, un nou text bun al domnului Negruțiu, felicitări!
    • Like 0
  • Pentru cei care le iau apararea "hotilor" le spun doar ca eu am vazut cum fata sectorului 3 s-a schimbat radical pe timpul lui "fostul" Negoita de la PDL: mii de locuri de parcare, zeci de parcuri moderne, gradini si garduri la blocuri, fatade de blocuri refecute si nu numai in preajma alegerilor. In final... concluzia mea e: Nu, alegatorii din sectorul 3 nu sunt hoti! Sunt doar prosti... Si o zic fara retineri fiindca n-au nici o scuza: ei au avut de ales....
    • Like 1
    • @ Stoica Daniel
      Omul a sfintit locul mereu! Dar parandaratul era deviza insurmontabiia a PDL asa ca e putin probabil ca acel negoita sa fi facut exceptie!
      • Like 0
  • Tara de hoti,bine spus,cind te gindesti ca o fura chiar cei care au facut revolutia(asta cred ei) primind o leafa in urma certificatului de revolutionar,de parca cei care nu au iesit in strada nu-si doreau la fel de mult o viata mai buna.In concluzie ,Florine ai mai mul decit drepatate,ai tot dreptul sa-i spui tara de hoti:HoRRotomania.
    • Like 0
  • Toate tarile merita sa fie furate, asta-i primul gand al golanilor, pezevenchilor si jigodiilor care se exista peste tot...problema Romaniei este ca POATE sa fie furata si asta atat de simplu si chiar pe fata. (Corectia vine de la un mesotist)
    • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Florin Negrutiu exagereaza; nicio tara nu merita furata; insa sistemul politic al unei tari, Parlamentul si Administratia locala sunt oglinda fidela a stadiului de evolutie a cetatenilor care compun o anume tara.
    Sa nu uitam ca Iliescu, ca exponent al vechiului regim comunist si Basescu, ca exponent al fostei Securitati, au castigat prin votul popular, chiar daca cu siguranta ca un grad de furaciune a existat in favoarea lor.
    FSN-ul s-a dezis public de promisiunea de a nu participa la alegerile pe care tot ei le organizau, si nu-mi amintesc sa fi iesit in strada vreun numar semnificativ de oameni care sa protesteze. Abuzurile abominabile comise de Justitie, de la arestarea lui Ciuvica pana la cazurile Rarinca sau Telepatia, ne-rezolvarea pedepsirii criminalilor de la Revolutie, lipsa Lustratiei, toate acestea au fost posibile datorita lasitatii, complicitatii si corupriei morale sau materiale a presei si politicienilor dar si, esential, datorita pasivitatii, nepasarii si ignorantei populatiei.
    Ma opresc pentru ca, fara sa vreau, in fapt ii dau dreptate d-lui Negrutiu.
    • Like 0
  • check icon
    Dl autor scrie interesant aici, cu revolte bine plasate - dar tot nu mă pot opri a medita ce în deranjează de fapt. / Posibil să fie la mijloc inexistența unei media pesediste care să-l plătească mai bine, decît patronii de acum. / Zic astea pentru c-am trecît de vîrsta la care priveam asemenea articole doar la suprafața dumnealor... Aceea cu revolte imoralitatea plus neșcolirea vreunora, cu resemnări de d. Negoiță -de la sectorul 3 - cel carele, etc.
    • Like 0
  • check icon
    „„Țară de hoți!” spunea cu resemnare madam Saon, franțuzita mea profesoară de matematică de la Șaguna, când îl mai prindea pe câte unul că vrea să copieze la teză. „Țară de hoți și de complici”, am continuat, după două decenii, gândul doamnei profesoare, ..” // Doamna profesoară generaliza cam iute, după gustul meu - iar așa ceva nu-i notă bună,în cazul unei dăscălițe cu pretenții de sine, ba și emițînd judecăți asupra celorlalți. / În paralel, dacă dl autor de-aici n-a găsitalt ceva bun decît să copieze superficialitatea șmecherească a profesoarei, păi aia e treaba (și inteligența) domniei sale...
    • Like 1
  • Votantii nu l-ar fi votat pe Negoita daca le fura tabla de pe CASA LOR, sau cuiele din gardul LOR. Doar daca fura ca si pana acum din AL NOSTRU, cum ar vrea si ei!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult