Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Această țară merită să fie furată

Negoiță

„Țară de hoți!” spunea cu resemnare madam Saon, franțuzita mea profesoară de matematică de la Șaguna, când îl mai prindea pe câte unul că vrea să copieze la teză.

„Țară de hoți și de complici”, am continuat, după două decenii, gândul doamnei profesoare, privind în această dimineață la noua hartă electorală a țării. Nouă e un fel de a spune, în condițiile în care avem harta pe stil vechi, acum revalidată electoral.

Cu excepția lui Marian Vanghelie, primarii cu dosare penale sunt reconfirmați în funcții. Și nu așa, discret, ci cu scoruri zdrobitoare, semn că poporul îi iubește și „are încredere” în ei.

Mă uit cu resemnare, de exemplu, la sectorul 3, unde Robert Negoiță a fost reales cu 60 la sută. În ultimele săptămâni, încă două panseluțe s-au adăugat la reverul domnului primar: am aflat că dl. Negoiță este cel mai mare datornic la stat „pe persoană fizică” (230 de milioane de lei); am aflat apoi că dl. Negoiță și-a plagiat 100 la sută teza de doctorat (a terminat liceul la 31 de ani, și-a luat doctoratul la 40). Credeți că vreunul dintre alegătorii dlui Negoiță conștientizează că plagiatul e furt și că plagiatorul e hoț? Alegătorul dlui Negoiță l-ar fi votat chiar și dacă acesta îi fura cuiele din gard și tabla de pe casă.

Iar sute, poate mii de Negoiță sunt multiplicați în toată țara, de la marile orașe, precum Craiova și Brașov, până la ultimul cătun al țării. Nimic nu pare a zdruncina atașamentul românului față de hoție. Rezultatele de azi sunt consecința zecilor de ani de coabitare a românilor cu furtișagul, dar și a ultimilor ani de campanie susținută a mesajului antijustiție la televiziunile marilor penali.

Marele pierzător al alegerilor nu este PNL (care a avut o tentativă de a se lepăda de candidații cu probleme penale și de a pune „oameni noi” – cred că au pierdut toți), ci discursul anticorupție. Pentru mulți dintre concetățenii mei, un candidat cinstit este de fapt un prost care nici să fure nu știe. Este diluarea până la os a fibrei morale a alegătorului român.

Partidul condus de un condamnat penal, cu un fost premier urmărit penal, cu zeci de primari, parlamentari și șefi de CJ în închisoare pentru fapte penale, care nu-și ascunde intențiile de a modifica legislația penală, a câștigat zdrobitor Capitala și dă un semnal puternic pentru modul în care vor vota românii în toamnă.

Poate că dl. Dragnea, care a văzut și lumea asta, și lumea de dincolo, vede clar și noi suntem miopi: România este de fapt o țară care merită furată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tara de hoti,bine spus,cind te gindesti ca o fura chiar cei care au facut revolutia(asta cred ei) primind o leafa in urma certificatului de revolutionar,de parca cei care nu au iesit in strada nu-si doreau la fel de mult o viata mai buna.In concluzie ,Florine ai mai mul decit drepatate,ai tot dreptul sa-i spui tara de hoti:HoRRotomania.
  • Like 0
 • Toate tarile merita sa fie furate, asta-i primul gand al golanilor, pezevenchilor si jigodiilor care se exista peste tot...problema Romaniei este ca POATE sa fie furata si asta atat de simplu si chiar pe fata. (Corectia vine de la un mesotist)
  • Like 0
 • Cri check icon
  Dl. Florin Negrutiu exagereaza; nicio tara nu merita furata; insa sistemul politic al unei tari, Parlamentul si Administratia locala sunt oglinda fidela a stadiului de evolutie a cetatenilor care compun o anume tara.
  Sa nu uitam ca Iliescu, ca exponent al vechiului regim comunist si Basescu, ca exponent al fostei Securitati, au castigat prin votul popular, chiar daca cu siguranta ca un grad de furaciune a existat in favoarea lor.
  FSN-ul s-a dezis public de promisiunea de a nu participa la alegerile pe care tot ei le organizau, si nu-mi amintesc sa fi iesit in strada vreun numar semnificativ de oameni care sa protesteze. Abuzurile abominabile comise de Justitie, de la arestarea lui Ciuvica pana la cazurile Rarinca sau Telepatia, ne-rezolvarea pedepsirii criminalilor de la Revolutie, lipsa Lustratiei, toate acestea au fost posibile datorita lasitatii, complicitatii si corupriei morale sau materiale a presei si politicienilor dar si, esential, datorita pasivitatii, nepasarii si ignorantei populatiei.
  Ma opresc pentru ca, fara sa vreau, in fapt ii dau dreptate d-lui Negrutiu.
  • Like 0
 • check icon
  Dl autor scrie interesant aici, cu revolte bine plasate - dar tot nu mă pot opri a medita ce în deranjează de fapt. / Posibil să fie la mijloc inexistența unei media pesediste care să-l plătească mai bine, decît patronii de acum. / Zic astea pentru c-am trecît de vîrsta la care priveam asemenea articole doar la suprafața dumnealor... Aceea cu revolte imoralitatea plus neșcolirea vreunora, cu resemnări de d. Negoiță -de la sectorul 3 - cel carele, etc.
  • Like 0
 • check icon
  „„Țară de hoți!” spunea cu resemnare madam Saon, franțuzita mea profesoară de matematică de la Șaguna, când îl mai prindea pe câte unul că vrea să copieze la teză. „Țară de hoți și de complici”, am continuat, după două decenii, gândul doamnei profesoare, ..” // Doamna profesoară generaliza cam iute, după gustul meu - iar așa ceva nu-i notă bună,în cazul unei dăscălițe cu pretenții de sine, ba și emițînd judecăți asupra celorlalți. / În paralel, dacă dl autor de-aici n-a găsitalt ceva bun decît să copieze superficialitatea șmecherească a profesoarei, păi aia e treaba (și inteligența) domniei sale...
  • Like 1
 • Votantii nu l-ar fi votat pe Negoita daca le fura tabla de pe CASA LOR, sau cuiele din gardul LOR. Doar daca fura ca si pana acum din AL NOSTRU, cum ar vrea si ei!
  • Like 1
 • check icon
  „Această țară merită să fie furată...” Prin definiție, asemenea formulare nu are treabă cu rațiunea. Mai exact, acolo - emițînd-o - respectivul e doritor a tulbura și-atît ținta. / De ce-și dorește așa stare pentru cititor? Pentru a-i umbla mai bine la buzunare. În acest caz este vorba de manipulare, de îndreptare spre scopul dorit de foarte onestul gazetar.
  • Like 0
  • @
   Deci tu vrei sa spui ca e o iluzie delasarea asta nationala si neprezenta la vot? De fapt votam in proportie de 100% dar se pierd jumatate din voturi? Nu stiu in ce gaura ai treiut pana acum, dar baga-te inapoi.
   • Like 1
 • Acid! Dar adevărat mesajul, judecând istoria post-decembrista.
  • Like 2
 • Dle Brobonea,in parte aveti dreptate.Face-ti totusi acuzatii la adresa partidelor.Aceste partide sunt conduse de liderii lor .Cand un partid este la conducere,toata activitatea partidului este influentata de lider.Aceasta este tot o dictatura.Atunci ,daca un partid sau toate au adus Romania unde este,de ce nu sunt anchetati pt...... ,ca urmare a afirmatiei dv.Nu sunt vinovati pana nu se pronunta o condamnare definitiva (poate dura peste 10 ani) deci pot ocupa in continuare functiile de conducere ,conducand in aceiasi directie ,cu toate ca vedem toti unde am ajuns si ca nu mai este cale de INTOARCERE .Ar fi logic sa am incredere intr-un medic care are procese in instanta pt decese in urma operatiilor si sa cer sa ma opereze ?Poate este sau poate nu este vinovat dar ar trebui sa aleg varianta fara risc.Oare de ce mai toleram astfel de "medici" care omoara o tara ?
  • Like 0
 • Problema principală e ca nu există o ofertă politică reală. La noi nu există doctrine care să fie implementate în programele de guvernare și oameni dornici de a pune în aplicare principii ca în vest. La noi profesio - niștii fie au emigrat fie activează în sectorul privat neinteresati de mișcarea browniana din politica dâmbovițeană. Am să ofer câteva exemple ca să mă fac înțeles. De exemplu eu fiind de dreapta așteptam ca odată câștigate alegerile de partidele de dreapta ,să fie debirocratizata administrația, să văd obiective de investiții de infrastructura pornite, impozite mai mici și politici economice care să încurajeze antreprenoriatul. În realitate în perioadele când acestea au fost la putere nu am văzut decât înlocuirea baronilor locali PSD cu cei ai PNL ,PDL sau alte partide de dreapta,administrația și mai stufoasă și nici un metru de autostrada sau cale ferată construită. Mai mult marea majoritate a conducătorilor acestor partide propovă-duiesc capitalismul din postura de angajați de o viață la stat. Ca să dau un exemplu din administrația locală vă întreb care din principiile enumerate le-ati văzut implementate pe vremea primarului Halaicu sa a lui Viorel Lis (cel care își ronțăie liniștit averea făcută în perioada de edil al capitalei în emisiuni mondene la tv)? Aceleași rezultate se pot vedea și la nivel guvernamental, nu voi enumera decât situația foștilor miniștrii PNL sau PDL ( partidele de dreapta) condamnați și încarcerați în penitenciare pentru afaceri oneroase cu statul din pozițiile de conducere avute. Ce au câștigat cetățenii cu orientare de dreapta din aceste guvernări, absolut nimic. De aici blazarea electoratului acestor partide la alegeri. Mă uit la lupta politică din UK că e la modă în aceste zile de Brexit ce liniștit se schimba sau își dau demisia politicieni care nu și -au atins obiectivele și se întorc în sectorul privat de unde au venit. La noi nu pleacă din funcție decât forțați de DNA. Pe de altă parte alternativa social democrată e la fel de toxică la noi. Ei propun impozite mai mari pentru cei bogați ,protecție socială pentru cei nevoiași și dezvoltarea cu prioritate a zonelor defavorizate. În realitate primim o administrație stufoasă ,populată de incompetenți de partid până la nivel de portari de cimitire care într-o economie liberă de piață nu își găsește locul în privat și atunci așteaptă sinecură la stat. Administrațiile locale și județene dominate de baroni locali sau județeni care monopolizeaza afacerile locale prin firme administrate de rude sau interpuși, marea majoritate extragandu-si cifra de afaceri din contracte cu instituțiile pe care le conduc.Mai mult pentru a-si înlătură concurența în domeniu asmut organele de control populate cu oameni de casă pentru distrugerea concurenților onești din sectorul privat pentru a domina piața locală sau regionala și a deveni jupani locali. Rezultatul acestui tip de politica e sărăcia cruntă, zone întregi subdezvoltate și oameni fără speranțe care își i-au lumea în cap lăsând acasă pensionari pauperi care disperați de sărăcie se vând pe o sticla de ulei sau un kg de zahăr.
  • Like 2
  • @ Rusu Liviu
   Oferta politica exista: anularea votului. Dar de ce sa isi miste romanul puturos curu de la meci cand merge si asa?
   • Like 1
  • @ Adrian Rafail
   Iar apoi se vaita ca este MIC ajutorul social, nu-i ajunge pentru cat poate bea.
   • Like 0
  • @ Adrian Rafail
   Danezu check icon
   Gresit Adrian, romanul nu e neaparat puturos mai de graba e blazat pentru ca nu vede alternativa .... Multi o ardeti cu VOTUL... Ce votezi prietene?! Oamenii ce ii gasesti pe listele de vot te reprezinta cumva?
   Inainte de a lansa afirmatii de genul 'alegatori sau complici' domnule Negrutiu cum e posibil ca penalii sa ajunga pe listele de vot? Cine ii promoveaza?... PRESA e complice , conteaza doar cine plateste, nu?
   • Like 0
  • @ Danezu
   Daca nu ai inteles pana acum cum sta treaba cu votul, cred ca ar trebui sa ti se ia acest drept.
   • Like 0


Îți recomandăm

Diabet

În România, 1.785.300 de persoane milioane de adulți cu vârste între 20 și 79 de ani au diabet, în fiecare an 19.000 de oameni sunt uciși de această afecțiune. Sunt cifrele seci din spatele unui suferințe care afectează viețile a 1 din 10 adulți români și, totodată, viețile familiilor acestora, în contextul în care la nivel mondial 1 din 11 oameni suferă de diabet. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Om de afaceri

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

Citește mai mult

Copil cu steag

Marea majoritate a celor care au fost complici sau au participat la represiunea participanților la Revoluția din 1989 au ocupat imediat după '90 funcții importante în servicii și structuri ale statului, astfel încât interesul lor ca aceste detalii să nu fie descoperite a fost absolut vital, susține istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, într-un interviu acordat Republica.ro. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

formulare

În forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență erau scutite. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult