„Țară de hoți!” spunea cu resemnare madam Saon, franțuzita mea profesoară de matematică de la Șaguna, când îl mai prindea pe câte unul că vrea să copieze la teză.
„Țară de hoți și de complici”, am continuat, după două decenii, gândul doamnei profesoare, privind în această dimineață la noua hartă electorală a țării. Nouă e un fel de a spune, în condițiile în care avem harta pe stil vechi, acum revalidată electoral.
Cu excepția lui Marian Vanghelie, primarii cu dosare penale sunt reconfirmați în funcții. Și nu așa, discret, ci cu scoruri zdrobitoare, semn că poporul îi iubește și „are încredere” în ei.
Mă uit cu resemnare, de exemplu, la sectorul 3, unde Robert Negoiță a fost reales cu 60 la sută. În ultimele săptămâni, încă două panseluțe s-au adăugat la reverul domnului primar: am aflat că dl. Negoiță este cel mai mare datornic la stat „pe persoană fizică” (230 de milioane de lei); am aflat apoi că dl. Negoiță și-a plagiat 100 la sută teza de doctorat (a terminat liceul la 31 de ani, și-a luat doctoratul la 40). Credeți că vreunul dintre alegătorii dlui Negoiță conștientizează că plagiatul e furt și că plagiatorul e hoț? Alegătorul dlui Negoiță l-ar fi votat chiar și dacă acesta îi fura cuiele din gard și tabla de pe casă.
Iar sute, poate mii de Negoiță sunt multiplicați în toată țara, de la marile orașe, precum Craiova și Brașov, până la ultimul cătun al țării. Nimic nu pare a zdruncina atașamentul românului față de hoție. Rezultatele de azi sunt consecința zecilor de ani de coabitare a românilor cu furtișagul, dar și a ultimilor ani de campanie susținută a mesajului antijustiție la televiziunile marilor penali.
Marele pierzător al alegerilor nu este PNL (care a avut o tentativă de a se lepăda de candidații cu probleme penale și de a pune „oameni noi” – cred că au pierdut toți), ci discursul anticorupție. Pentru mulți dintre concetățenii mei, un candidat cinstit este de fapt un prost care nici să fure nu știe. Este diluarea până la os a fibrei morale a alegătorului român.
Partidul condus de un condamnat penal, cu un fost premier urmărit penal, cu zeci de primari, parlamentari și șefi de CJ în închisoare pentru fapte penale, care nu-și ascunde intențiile de a modifica legislația penală, a câștigat zdrobitor Capitala și dă un semnal puternic pentru modul în care vor vota românii în toamnă.
Poate că dl. Dragnea, care a văzut și lumea asta, și lumea de dincolo, vede clar și noi suntem miopi: România este de fapt o țară care merită furată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa nu uitam ca Iliescu, ca exponent al vechiului regim comunist si Basescu, ca exponent al fostei Securitati, au castigat prin votul popular, chiar daca cu siguranta ca un grad de furaciune a existat in favoarea lor.
FSN-ul s-a dezis public de promisiunea de a nu participa la alegerile pe care tot ei le organizau, si nu-mi amintesc sa fi iesit in strada vreun numar semnificativ de oameni care sa protesteze. Abuzurile abominabile comise de Justitie, de la arestarea lui Ciuvica pana la cazurile Rarinca sau Telepatia, ne-rezolvarea pedepsirii criminalilor de la Revolutie, lipsa Lustratiei, toate acestea au fost posibile datorita lasitatii, complicitatii si corupriei morale sau materiale a presei si politicienilor dar si, esential, datorita pasivitatii, nepasarii si ignorantei populatiei.
Ma opresc pentru ca, fara sa vreau, in fapt ii dau dreptate d-lui Negrutiu.