Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Festivalul Unfinished sau despre umanitate în era tehnologiei

Până pe 29 mai, festivalul unfinished prezintă la București producții revoluționare ale ultimilor ani în materie de jurnalism multimedia, instalații, film, realitate virtuală și artă computațională și digitală.

Tema din acest an este “Umanitate”, o invitație la meditație asupra condiției umane și reevaluarea modului în care relaționăm și ne raportăm unul la celălalt. 

unfinished își propune ca printr-o varietate de forme de artă vizuală, cu ajutorul unor curatori și creatori de conținut internaționali de conținut. Scopul este acela de a prezenta publicului un nou fel de a întâlni și trăi lumea povestită prin artă, de a crea un mediu interactiv și captivant în care tehnologia și talentul transformă viziuni globale în experiențe personale. Actul artistic vine către public ca o poveste incompletă care devine întreagă prin includerea interacțiunii personale”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

„Arta e un proces. Nu un mesaj, nu un produs, nu o bulă încremenită de spațiu si timp. Ciclul care începe cu artistul interpretând un stimul - fie că e o poveste a lumii în care trăim sau o experiență interioară – e unul care nu se termină niciodată. La actul inițial se adaugă mii, milioane de interacțiuni – cu publicul, cu povestea zilelor noastre, cu mai multă artă care i se alătură, cu schimbările din artistul însuși. Cu fiecare om care trăiește, privind, un act artistic, arta se schimbă. De aceea am ajuns la “unfinished”.

Pentru că actul creativ e doar nașterea unei conversații artistice între creator și public – una care nu se sfârșește niciodată. Și asta ne dorim și de la festival – o angajare continuă în spațiul cultural. Dincolo de cele trei săptămâni, festivalul va continua această conversație prin dialogul cu publicul, prin prezența noastră online, și prin evenimentele organizate de-a lungul anului” spune Cristian Movilă, director și fondator al festivalului.

Festivalul este găzduit la București de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Piața Universității, și Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” care va pune la dispoziție nou înființatul Centru Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic.

Printre principalii parteneri de conținut se numără The New York Times, Time, United Nations VR Series, The Marshall Project, Al Jazeera și Consiliul Național al Filmului din Canada. Vor fi prezente proiecte individuale de la mari artiști de pe platforme diverse precum pionierul jurnalismului transmedia Tim Hetherington și artistul vizual Chris Milk.

Până pe 29 mai, are loc la Teatrul Național București expoziția expoziția World Press Photo - una din cele mai mari competitii si expozitii de fotojurnalism și jurnalism multimedia la nivel mondial, care a strâns în acest an peste 82000 de imagini de la aproape 5800 de fotojurnaliști din 128 de țări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult