Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Florian Coldea, numărul 2 din SRI, suspendat, anchetat de Serviciu și „pus la dispoziția” lui Eduard Hellvig, după acuzațiile lui Sebastian Ghiță

Florian Coldea

UPDATE. Comentariul la cald al lui Cristian Tudor Popescu: „Ar fi teribil ca domnul Coldea, de 12 ani omul-cheie în relaţiile NATO – România pe bază de servicii de informaţii, să se preteze la o şpagă de Sheychelles”, a spus jurnalistul, joi seara, la Digi24.

„Deja, în clipa de faţă, imaginea SRI este puternic afectată în NATO şi nu numai. Şi a României, bineînţeles. Toate informaţiile şi rapoartele din ultimii 10-15 ani arată o relaţie foarte bună a SRI cu Statele Unite, partenerul nostru strategic. În aceste condiţii, să îţi asumi, în 24 de ore practic, un asemenea anunţ, mi se pare o reacţie rea nervoasă, prea rapidă. Ar fi trebuit măcar câteva zile, în care se presupune că se verifică foarte atent - e vorba de prima funcţie operativă în SRI - dacă putem da drumul la un asemenea anunţ. Poate să existe un interes din partea domnului Helvig şi, deci, a domnului Iohannis ca domnul Coldea să plece din această funcţie. Domnul Coldea este moştenit. Nu aparţine echipei Iohannis – Helvig, e moştenit de la Traian Băsescu. Şi e posibil să fie acesta considerat un moment foarte bun pentru a-l înlătura pe domnul Coldea şi a-şi pune domnul Iohannis pe cine doreşte în această funcţie. Dacă este să mă întrebaţi pe mine, pe baza a ceea ce am văzut la televiziunea domnului Ghiţă, nu se putea declanşa în 24 de ore un asemenea anunţ în legătură cu o anchetă internă. Pot fi elemente, pe care eu nu le cunosc, care au apărut, poate, intern, acolo”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Știrea inițială:

Serviciul Român de Informații a anunțat joi, printr-un comunicat, că directorul SRI l-a suspendat pe generalul Florian Coldea din funcția de prim-adjunct al SRI, în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță. Într-o înregistrare difuzată după dispariția sa, Ghiță a spus că și-a petrecut cu Florian Coldea concedii în Seychelles, în 2010, și în Toscana, în 2012. 

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. 

În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea. Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi, ulterior, adoptă măsurile adecvate.”, a anunţat SRI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Opiniile „la cald” ale dlui CTP sunt mult mai apropiate de situația în discuție decât comunicatul oficial privindu-l pe generalul Coldea.
  • Like 0
 • Deci cea mai simpla denigrare sustinuta de dovezi blurate aratate la o camera TV functioneaza. O greseala de imagine a SRI care confirma indirect ca afirmatiile unui mafiot au effect asupra institutiei, nu? Doar daca nu ''greseala'' asta nu-I intentionata ceea ce logica indica cu siguranta scopul final fiind dezintegrarea DNA care deranjeaza mafia politica.
  • Like 0
 • Adriana Vasilescu
  Am citit mult despre modalitatile de supraveghere a oamenilor . Noi avem programatori de elita ! Avand in vedere tot ce se intampla in lume , ma intreb daca programul creierului uman , despre care se scria in anii 90 nu a devenit si el o realitate ?
  • Like 0
 • asta este, mai atarnam o "cheie" in cui :) Cui bono ? (la ce bun ?)
  adica cui a servit el, coldea ? Cui prodest ? (cui serveşte ?)
  uite domnule, cum devine chestia de se zapaceste gaura de .., scuzati, programul de guvernare, electronul liber sebi astupa programul de guvernare sapata in curtea psd de pingelatu' mincin ... mustacios ... asa, incet, dupa modelul johannis : cui cu cui :).
  • Like 0
 • Succesiunea evenimentelor ne poate face să presupunem și faptul că înlocuirea în cauză ar fi putut fi plănuită undeva în interiorul respectivului serviciu de informații și ca a devenit posibilă și cu acordul președintelui, poate că și acesta grăbit de către intervențiile cunoscute ale lui Ghiță din ultimele zile. Acuma, să ne fie cu iertare, că de râs am reușit să ne facem cu ceva mai multă vreme în urmă. Și grație conducătorilor patriei. Dar, tot răul ar putea fi și spre bine. Măcar spre viitorii 3-4 ani. Și cu efortul celor din fruntea nației.
  • Like 0
 • Nu stie nimeni ce este in capul fiecaruia,sper sa nu afecteze Romania.
  • Like 0
 • La nivelul de informatii publice, singurele la care am acces, "indicatorul de calitate'', in fapt anticalitate, contraperformanta, al celor aflati la conducerea de varf. este dat de actiunii numai aparent secundare, de tipul weekenduri, vacante, etc.
  Domnule CTP, credeti ca practic obligatia de deplasare cu masina de serviciu, dublat soferul de un ofiter/subofiter STS, atat in "ramanika" cat si in celelalte tari din lume, este o aiureala!?

  Nu ma surprinde si nu pot ramane uimit, de APROAPE ORICE, atata timp cat un prim ministru in functie, se consoleaza dupa pierderea alegerilor in un bar/club din una din tarile de la Golf. Un presedinte de stat care se "odihneste" pentru cateva zile, asemenea cocalarilor cu staif, in o cunoscuta insula tropicala sau subtropicala.

  "Modelul acreditat" poate fii continuat cu basescu, la petreceri cu specific actualizat, tiganesti. In fapt, total eronat am pornit din 1990 cu Petre Roman si Theodor Stolojan, cu Radu Vasile si Calin Tariceanu, etc.

  Subliniez ca Coldea, Kovesi si multi alti se inscriu pe acest traiect cu toata naturaletea pe care o au in "resurse". Observatiile neutre de viata, privitor la oamenii, se pot relativ usor constata, in reactii. atitundinii, actiunii, in zonele numai aparent secundare, care deseori arata arhetipul.
  • Like 0
 • george check icon
  Pentru CTP.
  Nu e teribil domnule CTP.Coldea nu se preta la asemenea spaga.El considera ca i se cuvenea orice avantaj.Pentru el nu era spaga. Era un drept inviolabil.
  In al doilea rand, avand in vedere imaginile cu mimica acestui om, vine intrebarea normala:e sanatos? Nu cumva are ceva stimulente la purtator?
  In al treilea rand vine intrebarea:nevasta lui, care nu era incompatibila, pri rezultatul examinarii psihologige periodice nu cumva elimina persoanele pe care Coldea le considera indezirabile?
  In al patrulea rand, daca mimica lui Coldea ar spune ceva, vine intrebarea:care era discernamantul acestui om in a stabili cine e si cine nu e indezirabil?
  Iar si mai tare:daca acei colegi care erau subalterni mureau de frica lui, altii ca de ex.Helvig nu au vazut nimic timp de 2 ani macar?
  Ce mai incolo si incolo, e groasa pentru noi.Ca ei se reseteaza, vorba unui invitat periodic al televiziunii Romania TV.
  Noi nu contam.Ei fac jocurile conform indicatiilor ue si licuriciului mare si licuricilor mai mici.Sa ne traiasca.
  • Like 3
 • Nu mai sunt convins că România este un stat de drept funcţional, dacă o fi fost vreodată. Pe hârtie este (partea plină a paharului).

  Până acum, S.Ghiţă a fost luat în derâdere de mulţi ziarişti, care n-au ascuns că sunt fani necondiţionaţi ai DNA-ului sau ai Binomului, însă cred că a venit momentul ca inclusiv fanii să vrea răspunsuri. Câtă vreme S.Ghiţă doar a vorbit, o anumită parte a presei a ţinut-o într-o miştocăreală, acum că au apărut probe, sper să nu trateze situaţia cu indiferenţă...

  Eu cred că trebuie să primim răspuns la cel puţin o întrebare: S-a implicat SRI-ul în alegerea lui V.Ponta în fruntea PSD-ului? A fost o alegere cu cântec, nu am uitat întâmplările cu Cristian Diaconescu (cel care a fost filat şi fotografiat când mergea la SRI şi care, cu o faţă transfigurată, ne-a anunţat că renunţă...). S.Ghiţă n-a spus adevărul, ne-a spus doar că F. Coldea ştia că Băsescu nu-l vrea pe Ponta şi s-a oprit. Însă dacă România este condusă de păpuşari, aceştia ştiau că Băsescu era trecutul iar Ponta putea fi viitorul.

  N-am înţeles de ce doamnei Kovesi îi place La Chilia-n Port... Puiu Spiru, autorul cântecului, fost student la Consevator (exmatriculat de comunişti), a fost condamnat la muncă silnică de nişte bestii şi distrus pentru toată viaţa. Procuror într-un stat de drept fiind, de ce ţi-ar plăcea acest cântec? Am schimbat doar anii din calendar?
  • Like 1
  • @ Constantin
   check icon
   Domnule, mie mi se pare din ce în ce mai clar că din Republica Socialistă România am fost trecuți pe n/v în Republica Sereistă România.
   SRI are dreptul la activități economice profitabile? Are voie să aibă acoperiți oriunde, în guvern, în presă, în Parlament, la președenție?
   Românii care încă mai plătesc taxe și impozite trebuie să știe clar că plătesc impozite pentru susținerea acestui stat: Republica Sereistă România!
   • Like 0
 • Belcin check icon
  Sa fim seriosi ,securitatea este in toate si in cele ce sunt,doar nu credeti ca fostii ,actualii au ajuns fara dosrele SRI,cati dintre cei care sunt reprezentanti ai Romaniei publicisti si ziaristi nu au mirosit ciorapii securitatii?? domnu Cristoiu va poate povesti cand era utecist de frunte in gasca cui???
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult