Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Forța Întunericită

Nu. Star Wars n-a murit. Am revăzut șnur azi-noapte „Star Wars”, „Empire Strikes Back” și „Return of the Jedi”. Sunt alive and well și așa vor rămâne, oricâte clone degenerate vor mai produce Disney Studios, J.J. Abrams și compania. Dacă fiul meu ar avea acum 10-15 ani, după ce am ieși de la „Forța se scoală” i-aș pune acasă dvd-ul cu cele trei „bătrâne” Războaie ale Stelelor. Cred că e cel mai bun antidot împotriva prostificării – la a-l recomanda putea să se rezume toată critica mea.

Scriu, totuși, un al doilea articol, deoarece îmi dau seama cu tristețe ușor horror că problema nu e pe ecran. E dincoace.

Am citit toate comentariile la textul „Star Wars – Forța se scoală”, precum și multe alte postări pe net cu privire la noul SW. Apărătorii producției Disney arată o dezolantă puținătate intelectuală și sufletească. Nici măcar nu sunt proști, căci prostia pură are farmecul ei. Au gustul atrofiat într-o mediocritate „smart”, hrănită cu ape colorate, dulciuri umflate și chewing gum premestecat. 

 Numeroși sunt cei care îmi comunică, mai mult sau mai puțin prin insulte, că flăcăul cu castron pe cap... nu e Darth Vader! Mi se atrage atenția în modul cel mai serios că Darth Vader a murit în episodul VI, că cel nou e fiul lui Solo și al Leiei, că e un wannabe, că e nepotul lui Vader ș.a.m.d. Ca și cum l-aș fi putut confunda pe Renul ăsta în Kiloți cu Lord Vader. Cât de neted să fii la creier ca să nu înțelegi că e vorba de pattern-ul, de personajul simbolic Darth Vader, sabia roșie, mantia neagră, coiful cap-de-mort, nava cu aripi, care se inserează automat într-un scenariu copiat aproape integral după „A New Hope”...

O deosebire fundamentală între vechile S.W. și „Force Awakens” este ritmul narativ. Old SW are interesante „pauze” de liniște, de contemplație (Luke în mlaștina lui Yoda de pe Dagobah, , aparițiile lui Obi Wan, Leia privind Cosmosul prin hublourile Millennium Falcon) care pregătesc secvențele de acțiune.

Fawk o ține tot într-o mișcare, gălăgie, trepidație, toată lumea gâfâie, fuge de colo-colo, se duce ca să aibă de unde veni. Și totuși, scenele nu se leagă, par înșirate, o succesiune de tablouri vivante stil forfotă, în vreme ce în OSW povestea se mișcă fluent pe liniile ei de tensiune. Mereu îmi era greu să-mi amintesc ce văzusem cu 10 minute în urmă, dar măcar n-am adormit, cum au mărturisit spectatori neiubitori de Fawk.

Da, stimați hateri, Alzheimer se poate instala și până în 60 de ani, dar n-am.

Luptele cu lightsabers apar în OSW câte una pe episod. Și nu sunt simple spadaseli, sunt dialoguri între adversari puternici mental, Darth Vader contra Obi-Wan Kenobi, Darth Vader contra Luke Skywalker, Luke contra Darth. Cea mai realistă este confruntarea lui Obi-Wan cu Vader – asalturi în linie cu lovituri în ax, scurte și directe, fără secerări laterale, salturi, rotații, dări peste cap; cam așa arată o luptă adevărată între maeștri ai katanei, am văzut asta în Japonia.

În Fawk, în schimb, dă cu lightsaber ca cu ciomagul care cine pune mâna pe ea, negrul HBO Comedy, fata Rey (Jedi peste noapte – Luke avusese nevoie de lungi antrenamente cu Ben și Yoda, nu era așa de genial), Renul în Kiloți, care face țăndări computerele navei cu Crucea Roșie ca un creștin cretin furios...

OSW beneficiază în toate trei episoadele de prezența unui mare actor, Sir Alec Guinness (Ben Kenobi), de neuitat.

Fawk omoară un alt mare actor, Max von Sydow, după câteva minute banale la începutul filmului – adică sparge nuci cu microscopul electronic.

Și ce minune de personaj este micul Mare Maestru Yoda, un fel de E.T. la bătrânețe, cu vorba lui întortocheată, cârâită și înțeleaptă – vi-l puteți imagina pe undeva prin Fawk rostind: „Mărimea contează nu. Privește-mă. Pentru că aliatul meu e Forța, și puternic aliat este.”? Sau ridicând nava lui Luke din mlaștină cu privirea aceea senin-melancolică? Ar fi ca și cum ai agăța o superbă stampă japoneză pe holul unei școli ajutătoare.

Imagini memorabile în OSW. Casca lui Darth Vader văzută din spate, parcă goală, suspendată pe fondul stelar, apoi Vader se întoarce. Piticii fierari jucând rugby cu capul lui 3PO. Nava lui Luke filmată nu frontal, ci de jos în sus și din spate, la ridicarea psiYoda din mlaștină. Creatura Jabba the Hut. Ursulinii mici, grăsuți și viteji care îi bat cu bâte și pietre pe stormtroopers.

Și chipurile: Harrison Ford, Mark Hamill și Carrie Fisher sunt Solo, Luke și Leia pentru o mie de ani – unul dintre cele mai bune castinguri din istoria cinematografului.

Are Fawk ceva care să se compare cu toate astea?

În fine, umorul. Situațiile și replicile de umor negru și sec apar exact când trebuie în OSW pentru a împiedica alunecarea în prea mult Space Opera melodramatică. „Împăratul nu-i așa iertător pe cât sunt eu” zice Darth Vader după ce gâtuise cu Forța vreo 2-3 generali incapabili. Tachinându-l sistematic pe Han Solo, Leia îl numește, în vreme ce el se opintește degeaba să bage „rabla” Millennium Falcon în viteză hiperluminică, „Laserbrain”, care sună ca „Lazerbrain”. La rândul lui, Solo, aflat în pragul pietrificării cu carbonit, îi răspunde sec: „Știu!”, când Leia îi comunică clasicul :„Te iubesc!”.

Sau Hidosul care îi spune lui Luke : „Ai grijă ce faci. Suntem niște inși urmăriți. Eu sunt condamnat la moarte pe 12 sisteme stelare”, iar Luke răspunde: „O să fiu atent”. Hidosul: „O să fii mort”.

Ca să nu mai vorbesc de celebra: „I`ve got a bad feeling about this”, plasată de Han Solo când gluma se îngroașă, cu derivația „O să facem siluetă aici” în vreme ce compresorul de resturi metalice e aproape să-i strivească.

Puteți, stimați admiratori ai Fawk, să-mi spuneți o singură replică memorabilă din acest film?

Mă opresc aici, aș putea continua, dar vine Crăciunul. Cred că e clar și trist ce am vrut să spun: problema nu sunt producătorul, regizorul, scenaristul, actorii sau tehnicienii. Ei au înjghebat, la urma urmei, un artefact menit să se megavândă, ceea ce au și reușit.

Pentru mine, Forța Întunericită sunt spectatorii anului 2015. Majoritatea lor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexV check icon
  "Ca și cum l-aș fi putut confunda pe Renul ăsta în Kiloți cu Lord Vader."...aceasta propozitie este mult, dar mult mai buna decat tot filmul si, intuiesc probabil la perfectie, decat toata ultima trilogia (asta daca ultima parte nu are la randul ei trei parti, ca se poarta).

  Nu sunt multe lucruri de spus in completarea articolului Dvs., probabil nici nu m-as pricepe dar, trebuie sa va impartasesc una dintre "deceptiile" mele legate de acest episod: mi se pare total rusinos si denigrator la adresa cavalerilor Jedi ca un pilot, si mai apoi o cautatoare in gunoi, sa se poata bate "in sabii laser" cu un cavaler Jedi. Aceste doua personaje, in mod normal, trebuieau sa se raneasca fatal la activarea sabiei, atat!

  Nu i-o fi Domnului Lucas rusine ca Disney i-a scos cavalerii la "produs"?! Probabil ca nu, luand in calcul incasarile. Acum nu mai sunt cavaleri Jedi, sunt cavaleri de lux sau de companie!...ca unele Doamne...sau Domni.
  • Like 0
 • De acord cu observatia dvs: Force Awakens este pur si simplu un film de actiune! Ritmul este de nesuportat. Sper ca toate pacatele acestui film se trag de la faptul ca este gandit ca un film de tranzitie de la Lucas la Disney. Disparitia lui Solo este singura gafa majora, totuși: cine va tine afisul in filmul urmator, Yoda?
  • Like 0
 • Și eu am rămas cu un gust sălciu după ce am văzut filmul. Mai ales pentru că, chiar și în filmele SF, mă aștept întotdeauna și la ceva credibil. Ceva care din acest episod a lipsit aproape în totalitate. Cu totul lipsite de veridicitate și manifestarea atât de rapidă a Forței în neinstruita Rey, și replicile uneori incredibil de puerile (ca în filmele americane siropoase), și distrugerea marii arme a răului după doar un atac de desene animate al Rezistenței. Iar roboțelul BB8 (foarte simpatic, de altfel) este atât de umanizat prin reacțiile lui bosumflate, nervoase sau extaziate, încât nici desenele animate nu l-ar putea accepta ca mașinărie cât de cât credibilă. Dar (și este un DAR mare) filmul le-a plăcut foarte mult copiilor mei de 10 și 12 ani. Iar unele momente mi-au plăcut și mie, pentru că m-au deconectat. Și-atunci, m-am gândit: poate că asta este și ideea. În definitiv, nici nu mă așteptam să ies de la filmul ăsta marcată pentru totdeauna, nu este o producție psihologică, nu este ecranizarea vreunui roman de premiu Nobel, nu are pretenția de a produce metamorfoze dramatice în gândirea spectatorilor. Este un film comercial. Și atât. Cu alte cuvinte, cred că trebuie să-l tratăm ca atare. Și, oricum, domnule Cristian Tudor Popescu, nu se știe cum l-am fi receptat noi, dacă am fi avut acum 10-12 ani, sau chiar 20. Vorbim despre generații cu totul diferite, ale căror valori și percepții sînt cu totul diferite. Iar continuarea aceasta nu este, cu siguranță, pentru generațiile noastre.
  • Like 0
 • Filmul a scos bani buni, dar mizand pe curiozitate. In rest nimic special, sa ai atata tech si sa nu scoti macar ceva macar egal cu episoadele 4, 5, 6, e dezamagitor. Problema poate fi chiar de aici, implozia erei. Scriptul si jocul personajelor fac totul.
  • Like 1
 • Din pacate aveti dreptate. Am mers la film astazi fara sa citesc vreo cronica. Acum am data o raita pe net intrebandu-ma daca sunt singurul tamp care a iesit bulversat din sala de cinema. O productie sub mediocra. Asteptam cu nerabdare celelalte ”capodopere” ale noii serii. Nu cred sa mai platesc bilet la urmatoarele...
  • Like 0
 • subscriu in totalitate
  • Like 0
 • Sunt multe scene si multe motive reciclate in ultimul episod. Poate de asta e lumea nemultumita.
  • Like 0
 • Aspru CTP-ul,dar are dreptate.Am vazut filmul si e cam...penibil,in comparatie cu"episoadele de baza".Insa daca acesta e gustul publicului(mai ales cel de peste balta)...
  • Like 0
 • check icon
  Aveți dreptate d-le CTP,dar tocmai de aceea disperați postacii,și cei plătiți și cei degeaba.Cum vă permiteți să gândiți,să vă puneți în aplicare cultura cumulată căci nu vă cere nimeni asta?Nu înțelegeți că trebuie doar să păpați popcorn,să beți bere sau cola și să cădeți pe spate la banalități extrem colorate și animate, că așa vă vrea societatea de consum?Era un film de acțiune SF cu Sandra Bullock și Stalone,polițiști într-un viitor ciudat cu clasicii revoltați sociali ascunși în canalizări gigantice,(n-am reținut numele filmului)ce papă cheeseburger din șobolani, iar în lumea de „deasupra„ muzica la modă de mare calitate erau melodiile din clip-urile publicitare de duzină.Cam așa se vrea și în ziua de azi,cultură zero,gusturi simple,primitive, și ușor de manipulat.S-au învățat minte cu generațiile ce aveau un dram de cultură, care le-au creat probleme,sociale,politice,militare și financiare.Dacă îndrăznești să judeci ignoranța și incultura oferită maselor pe post de „sistem de valori„ ,sar imediat postacii profesioniști să apere aceste „valori„ de maidan că doar vorba aia,„ei e majoritari,talpa țării,prin consumul lor ei aduc prosperitatea(doar a „băieților deștepți)” ca atare ei sunt bornele „calității„ prin cantitate,metodă folosită cu succes pt. prostime și acum, cu trâmbițarea stupidă de „doborârea de noi recorduri„ financiare și de spectatori al noului episod fără să se facă un banal calcul, public, de inflație a monedei și de creștere a populației (cu peste 35 de milioane numai în SUA) față de acum 30 de ani,de exemplu,ca să nu mai vorbim de nivelul cultural al „cinefililor„ ,și s-ar vedea că așa zisele recorduri sunt cam goale de conținut.Dar așa cum spuneam pe ignoranță și prostie se bazează și marcketing-ul tipic american.
  • Like 0
  • @
   Demolition Man.
   • Like 0
 • Lucas check icon
  D-le Popescu, aveti dreptate, este un film slab care insa face purcoi de bani pentru Disney. Nimic nou ...

  Astept cu nerabdare un comentariu al d-voastra legat de ultima capodopera a lui Inarritu: The Revenant cu Leo DiCaprio. Un film cu adevarat exceptional!
  • Like 0


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult