Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nevoia de Plumb

Rovana Plumb

Foto: Inquam Photos

„Rovana Plumb ce problemă are?” s-a arătat iritat dl. Liviu Dragnea în această dimineață, când a fost întrebat de o ziaristă de ce revine în Guvern un fost ministru acuzat de DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina.

„Din moment ce a fost respinsă (solicitarea DNA adresată Parlamentului de începere a urmăririi penale, n.n.), înseamnă că nu mai are niciun fel de calitate” în dosar, a explicat Liviu Dragnea.

Da, dl. Dragnea și dl. Tăriceanu vor intra în Cartea Recordurilor drept manipulanții celui mai mare prezervativ din lume: Parlamentul României. Tras cu totul peste politicienii cu „probleme penale”, el nu doar că îi protejează de contactul nedorit cu DNA, ci și vindecă orice fel de vină. Prin declarația sa, dl. Dragnea ne spune, de fapt, ceea ce știam deja: că Legislativul se substituie puterii judecătorești atunci când inculpat este un membru al nomenclaturii politice. Doamna Rovana Plumb nu mai are niciun fel de problemă, este bună de ministru, pentru că Parlamentul a judecat deja dosarul și a dat un verdict de nevinovăție. La fel s-a întâmplat cu zeci de parlamentari care au scăpat de anchetele DNA, după ce colegii lor au blocat practic orice fel de investigație a procurorilor. Articolul din Constituție, care ar fi trebuit să le ofere imunitate doar pentru voturi și opinii politice, a fost făcut strâmb în mod deliberat, ca să le dea o portiță de evadare în situația oricărei fapte penale comise. Art. 72 îi protejează de judecata lumii și, prin urmare, le dă argumentul constituțional să se comporte ca o castă privilegiată, având un real sentiment al impunității.

Dl. Dragnea exprimă visul de aur al puterii comuniste de dinainte și de după 1989: să avem, tovarăși, o justiție pentru oameni, în sălile de judecată, și o justiție pentru supraoameni, la Partid.

Curată ca argintul strecurat, doamna Plumb se întoarce în Guvern, anticipează dl. Dragnea. Nici nu contează pe ce post vine acum, deoarece dânsa întruchipează cel de-al doilea vis al Partidului: omul multilateral dezvoltat, perfect permutabil în funcție de interesele tovarășilor. Nevoia de Plumb ne face să o găsim când la Muncă și Protecție, când la Mediu și Schimbări Climatice, când a Fonduri Europene. Ar fi la fel de competentă la Educație, la Sănătate, la Finanțe sau chiar pentru funcția de prim-ministru, deoarece trăim vremuri în care ceea ce ai învățat, ceea ce știi să faci, ceea ce ai realizat în viață constituie un handicap la angajare. În Guvernul României singurul portofoliu care contează este Ministerul pentru Relația cu Liviu Dragnea, iar aici doamna Plumb e la fel de competentă precum doamnele Sevil Shaiddeh, Carmen Dan și Olguța Vasilescu.

În lumea aceasta ultracalificată și ultratehnologizată, Guvernul României rămâne o structură de Ev Mediu, în care contează exclusiv relațiile de vasalitate. Contează al cui ești și cui pupi poala, nicidecum dacă știi ceva despre ministerul în care ai fost pus. Miniștrii nu trebuie să știe carte sau să poată lega două vorbe în limba română, nu trebuie nici măcar să fie onești sau corecți în meseria lor, trebuie să fie cuminți și să recite prefabricate de gândire din programul de guvernare: Potrivit Programului Partidului Comunist Român de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism, potrivit învățăturilor genialului secretar general al Partidului... Vi se pare o exagerare? Ascultați-o un minut pe doamna V. V. Dăncilă cum vorbește. Este atât de bună la mestecat rumegușul punctajelor de partid, încât dacă ai întreba-o simplu „Cum vă cheamă?”, doamna V.V. Dăncilă ar începe cu un lung citat din programul de guvernare.

În timp ce mediocritatea cu lustru „negociază” azi intens funcții guvernamentale, există români care învață pe brânci, vorbesc perfect 2-3 limbi de circulație internațională, intră la universități prestigioase din lume, au cariere strălucite în companii internaționale, predau matematici superioare în institute americane, fac start-up-uri inovatoare, brevetează invenții sau operații complexe, muncesc și creează în avanposturile umanității. Elitele României vor pleca în continuare, atâta timp cât impostura în țara asta va fi grea ca plumbul.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  "Programului Partidului Comunist Român de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism" a dost reluta de PNTcd in 1990.
  Fata de voi eu le-am citit pe amndoua!!!
  • Like 0
 • Sincera sa fiu,domnule Negrutiu si eu simt nevoia de ceva... plumbi ! Citava mii bune sa le fac cadou nemernicilor astora.
  • Like 2
 • check icon
  Şi eu am plecat, oare sînt "elită"? Dar stai. nu! Elită poţi fiinţa doar anti PSD, altfel eşti ştirb şi asistat şi nici măcar nu fiinţezi ci trenezi undeva între legumă şi euglenă. Deşi structural sînt de dreapta, modul vostru de a face opoziţie, elitismul şi suficienţa cu care priviţi electoratul pesedist mă scârbeşte mai mult chiar decât mustaţa lui Dragnea. Continuaţi să pupaţi curul ăla mare al lui Pleşu, citiţi cărţile editorului Editurii Politice, urmaţi-l pe Cărtă! Bonne continuation!
  • Like 0
  • @
   Dvs. stiti de ce ati plecat. Fapt este ca ati cam uitat ce e in Romania, ori daca aveti informatii, va lipseste discernamantul
   • Like 0
 • Andrei check icon
  "Da, dl. Dragnea și dl. Tăriceanu vor intra în Cartea Recordurilor drept manipulanții celui mai mare prezervativ din lume: Parlamentul României."

  Imaginatia mea de inginer a vazut in acest moment o caricatura in care Dragnea si Tariceanu trag un prezervativ peste grupul de cetateni mai presus de lege: cei pe care Parlamentul i-a scapat de justitie. Un caricaturit dibaci ar putea face din acest text o imagine antologica!!!!!!!!!!!!!!
  • Like 0
 • Nici mediocritatea cu "lustru" nu este polarizarea raului in societatea romaneasca si nici "elitele" nu sunt atat de performante sau atat de pline de oameni de succes.
  Golul dintre aceste extreme este imens si se adanceste pe zi ce trece. Daca pe de o parte se afiseaza o lipsa totala de scrupule de cealalta parte se afiseaza tacit, o indiferenta si un egoism fara margini. Protestele, o reactie imunitara reprezinta, exceptia care confirma regula, Ele sunt prea mici ca numar si durata si vin mult prea tarziu. Organismul social este in metastraza si noi abia prelevam mostre de tesut si facem biopsia?.
  • Like 1
 • Tovarășa este disperată precum Ciorbea, pentru că are datorii mari la Bancă plătite cu rate lunare care reprezintă mai mult de salariile pe un an al unui ”muritor” de rând.
  • Like 1
 • Sa presupunem ca sint angajat. Daca gresesc, managerul ma da afara. Plus ca nu imi da o recomandare buna pt urmatorul interviu. La dragnea daca esti cu doasar, cercetat, esti candidatul ideal. Iar noi natiunea stam si platim greselile lor.
  • Like 2
 • GabiC check icon
  Probabil ca psd-ul si "famiglia" lui (gaşca impropriu numita partid a lui Tari, etc) chiar au nevoie de plumb. Poate nu chiar ăla in nume propriu...
  Deja cred ca altceva nu ne mai salvează.
  • Like 4
 • Mi-e asa de scarba si rusine ca sunt romanca!
  • Like 5
  • @ Mickaella Khalyn
   Poate nu te-ai prins: părinții tăi sînt tot români. Copiii tăi la fel, dacă ai.
   Pe scurt, ai emis o prostie de Nobel.
   • Like 4
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Nu este nicio "prostie de Nobel". Este un adevăr. Sunteți atât de mândru de strămoși?! Hai să fim serioși!
   • Like 2
  • @ Mickaella Khalyn
   Nu trebuie sa va fie rusine si nu aveti motiv de mandrie. Scarba,este o reactie fireasca a omului viu. Asa ca va felicit,sunteti vie si va doresc sanatate si ajutor de la Dumnezeu. Ailalti, plini de mandrie si lipsiti de rusine sunt "morti" vii,
   • Like 1
  • @ Mickaella Khalyn
   Ionel check icon
   De scarba ce iti este ti-ai pocit si numele !!!!
   Cele zece porunci ale românului, înfăţişate de Ion Raţiu la primul Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, desfăşurat la Geneva în anul 1984:1. Fii mândru că eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.
   2. Afirmă-ţi dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru că eşti şovin ci pentru că doreşti să îi serveşti pe cei rămaşi acasă.
   3. Apără drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regăţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români.
   4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îl ai. Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi.
   5. Susţine instituţiile româneşti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.
   6. Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine decât el.
   7. Nu aduce nicio critică, nici măcar “constructivă”, semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el.
   8. Fii întotdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu mai are nici ţară, nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.
   9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este o irosire de energie.
   10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.
   Autor: Ion Rațiu
   • Like 1
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Ionel check icon
   1. Fii mândru că eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.
   2. Afirmă-ţi dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru că eşti şovin ci pentru că doreşti să îi serveşti pe cei rămaşi acasă.
   3. Apără drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regăţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români.
   4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îl ai. Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi.
   5. Susţine instituţiile româneşti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.
   6. Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine decât el.
   7. Nu aduce nicio critică, nici măcar “constructivă”, semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el.
   8. Fii întotdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu mai are nici ţară, nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.
   9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este o irosire de energie.
   10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.
   Autor: Ion Rațiu
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Dar stramosii or avea motiv sa fie mindrii de noi ?
   • Like 0
 • Mi-e asa de scarba si rușine ca sunt romanca!
  • Like 1
  • @ Mickaella Khalyn
   Pai după nume nici nu prea ești.Poate ai greșit tara.Sigur ești unde vrei sa fii?Recomand Google maps!
   • Like 2
  • @ Mickaella Khalyn
   Pai după nume nici nu prea ești.Poate ai greșit tara.Sigur ești unde vrei sa fii?Recomand Google maps!
   • Like 0
  • @
   Dar tu, mândrule că ești român, ai vreo idee, știi ce să faci, poți face ceva? Dacă nu taci!
   • Like 2
  • @
   Noi cei carora ne este rusine si scirba ca sintem romani, nu avem inca putere. Sintem prea putini care simt asta. Noi speram ca odata la 4-5 ani ne vom trezi si vom fi mai multi. Si ca se va schimba ceva. Atunci avem dreptul sa schimbam ceva. Si obligatia
   • Like 0
  • @
   Cred că glumești! Pentru actualii români inculți si needucați, în foarte mare parte, dar "democrați si liberi" ar trebui restricționată acordarea permisului auto și tu vrei permis de port armă!? Cine să examineze si să decidă dacă "x" are sau nu dreptul de a deține armă?! Tot cei care decid, "psihologii", și in cazul șoferilor, amatori sau profesioniști, ai polițiștilor cu tulburări comportamentale și a celorlalte categorii profesionale, a parlamentarilor? Nu sunt și așa cam mulți " purtători de armă "? Legal sau nu! Și astă este singurul lucru pe care l-ai face? Nu cred că ai haz.
   • Like 2
  • @
   Lucrurile merg bine, în America de Nord, in Elveția și in multe alte state mult mai evoluate decât România, nu atât datorat culturii cat educației de acasă care, de mic, te avertizează că legea funcționează "orbește", așa cum si trebuie, iar autoritățile numite pentru a o aplica nu fac rabat, in funcție de cine ești sau e tactu. Nici de etnie. Și nici nu se admite ca să " ridici mâna " la ele.. In cazul in care comit un abuz sau o nedreptate platesc la rândul lor și nu ușor. La noi este anarhie, stare ce convine de minune oficialilor care nu știu altceva decât sa fure, cu nerușinare, să profite si să abuzeze de funții. Societatea trebuie să-i alunge pe impostori, cât mai poate, și sa nu le mai permită acelorași si acelorași lepre să acceadă la conducere. Ei, aici intervine educația, nu de ieri de azi, ci de generații. Cum este dincolo chiar și in "tânără" America. Eu zic că dacă vrei să desăvârșești dezastrul dă-i românului dreptul de port armă sau să bea "o bere" și să se urce la volan. Ar fi "distractiv" westernul mămăligă.
   • Like 1
  • @
   Ne-au tras-o fiindcă întotdeauna au existat,in special "sus", cozi de topor. Pentru profituri personale nu au ezitat și nu ezită să vândă și să trădeze. Crezi că dacă ai sa fluturi un pistol in văzul lumii nu o să se găsească altul " mai iute". Nu e vorba de sclavie. E vorba de a nu mai permite impostorilor și ticăloșilor să conducă. Asta se face cu ajutorul mulțimii și făcând o adevărată revoluție, cu "ghilotină" sau orice alt instrument, dar pedepsind așa cum trebuie falșii si ipocritii conducatori. Nu permitandu-le ca in '989 sa pună mana pe putere.
   • Like 0
  • @
   Si eu sunt de acord ca suntem fara curaj, dar nu armele ne-ar face cocosi. Ar fi un iad de nedescris sa mai avem si arme. Ideal ar fi sa iesim in strada mai multi !!!!!!!!!!! Sa iesim un milion in strada. Daca stam acasa, asta avem, o repetare a istoriei. L-am suportat pe Ceausescu de ne radeau si curcile(pentru ca oamenii sistemului de atunci il tineau acolo sus sa avem noi pe cine sa ne varsam nervii, dar ei erau de aceeasi sorginte cu cei care o promoveaza pe Plumb acum !!!) si acum ii suportam pe acesti semidocti sau sfidatori de cultura care s-au vazut in fruntea bucatelor si ne sfideaza fara rusine, pentru ca pot.
   Numai iesind in strada in toata tara, cu sutele de mii, putem schimba ceva !!!
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   dalex check icon
   Daca am iesi la vot cu "sutele de mii" ce s-ar intampla ?
   Ma refer in special la parlamentare. Cati romani din diaspora au venit in Romania, unde figureaza cu domiciliul, pentru a vota contra celor pe care-i injura astazi de la distanta ?
   Nu este mai important votul antiPSD decat sarmaua de Craciun pe care nu vor sa o rateze ?
   • Like 1
  • @ dalex
   Daca nu ies in strada peste 500000 de oameni, nu vom fi luati in seama. Sansa noastra este numai daca oamenii vor intelege acest lucru. Daca nu, gata, ne vom scufunda intr-o dictatura idioata si s-a terminat cu Romania !!!!!!!!!!!!!!!!!! Probabil ca asta s-a si dorit. Se va rupe Transilvania de Romania si se va lepada de acest sud plus Moldova, zone sarace si PLINE DE OAMENI FARA ASPIRATII SPRE CIVILIZATIE, ci care aspira doar la o viata calduta, incropita, MEDIOCRA !!!!
   • Like 0
  • @ Posteuca Catalin
   Dvs. nu stiti sa faceti diferenta intre cetatenie - romana - si numele persoanei, care poate fi si japonez.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult