Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ordonanța doamnei de lemn

Viorica Dăncilă, 10 decembrie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Bălmăjeala doamnei Viorica Dăncilă despre ordonanța de urgență pe care ne-a anunțat că o dă, dar despre care nu știe ce să ne spună, dumneaei nefiind din localitate, ar fi fost comică și înduioșătoare dacă nu s-ar fi produs pe timpul, pe nervii și pe viața noastră. Așa cum alții au doamnele lor de fier, la fel de bine avem și noi o doamnă de lemn. De lemn Tănase, în care bați de Doamne ferește!

După ce a tot bătut șaua să priceapă cine trebuie, Liviu Dragnea a luat taurul de coarne și i-a dat o ordonanță în plic doamnei Dăncilă. Precum securistul lui Marin Preda, pentru care „ordonanțe” suna la fel ca „ordine” („Aștept ordonanțele dumneavoastră!”), doamna Dăncilă a priceput că dacă-i ordonanță, cu plăcere!

„În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituționale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanță de urgență”, a spus cu solemnitatea-i binecunoscută doamna Dăncilă, lăsată singură în fața microfonului, la finalul CEx-ului. Fraza aceasta este de un dăncilism perfect. Ea nu putea fi emisă decât de un analfabet complet, capabil să rupă în gură gramatica, logica și Constituția. Din molfăiala de cuvinte, doamnei Dăncilă i-a ieșit nu doar un așa zis anacolut (ruptură logică în structura sintactică a unei fraze, în sensul mesajului mustrător al femeii de serviciu de la noi din bloc: „Cine a furat mușcata de la etajul 2, s-o plătească toți locatarii”), ci și o înțelegere neortodoxă a locului său în stat. Când vorbește de „promulgarea unei ordonanțe”, doamna Dăncilă parcă ține cu tot dinadinsul să-i dea dreptate domnului Iohannis („Femeia asta nu știe cum funcționează statul”). La articolul 77 din Constituție (care poartă titlul mare: „Promulgarea legii”), doamna Dăncilă s-ar putea lămuri cine promulgă legi. Câtă vreme doamna nu a reușit să-și însușească nici măcar abecedarul rolurilor în stat, ce pretenție putem avea să știe ce Dumnezeu va iscăli pe OUG-ul dat de dl. Dragnea?! „Nu sunt de specialitate”, s-a scuzat doamna premier și tindem să o credem pe cuvânt. În felul ăsta ne vom trezi că doamna Dăncilă ne-a amanetat pe toți fără cuvinte, vorba unui cântec.

La fel de competent precum premierul țării, ministrul Justiției prof. dr. Tudorel Toader va da o ordonanță, dar nu știe să ne spună nimic despre ea, pentru că încă nu a făcut „o analiză”. Deci prima dată o violăm și pe urmă o analizăm, curat legal și constituțional.

Singurul care știe cum merg lucrurile este și cel care de doi ani își bate joc cu maxim tupeu de o țară întreagă. Doar proștii amețiți cu statul paralel și ticăloșii stipendiați cu mită de la stat nu au înțeles că singura rațiune de a guverna a lui Liviu Dragnea este să scape de pușcărie. Pentru asta, planul său, început acum doi ani cu OUG 13, trebuie să se încheie cu amnistia și cu grațierea. Pe măsură ce Liviu Dragnea devine tot mai urât de populație, pe măsură ce pierde săptămânal din putere și din influență (la Cameră, puterea nu mai are majoritate!), pe măsură ce ceasul ticăie anunțând termene implacabile în Justiție, acest om se retrage în buncărul său numit CEx și ia decizii nebunești care îngroapă nu doar Partidul, ci și țara. Ordonanța doamnei de lemn este suprema ofensă pe care urmașul natural al lui Nicolae Ceaușescu o aduce românilor la 29 de ani de la Revoluție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • f bun articol cu o mica mentiune : Iohannis a spus Aceasta doamna si nu femeia asta
  • Like 0
 • De cind cu Vasi , l-am uitat pe nemuritorul Bula. Ce ma uimeste la Vasi este grosimea soriciului dinsei. De fiecare data cind deschide gura ne inunda cu prostii , dupa care merge linistita mai departe.
  • Like 2
 • Ar fi fost bun articolul daca nu continea comparatia tampa intre netotii de azi de la putere si Ceausescu. Ultimul mentionat a construit in timp ce borfasii distrug!
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Duamna MILF a comis-o din nou. Dar stau si ma intreb, daca justitia nu este specialitatea ei, nici politica, nici gramatica, nici software-ul, macar cu "hard-ul" sa le aiba.
  • Like 0
 • So what? Sau "S-a ouat?", cum ar traduce doamna sus menţionată. Unii se dau cu capul de pereţi, alţii scuipă-n sân de sperietură, câţiva-şi fac cruce de ucigă-l toaca, iar Dragnea merge mai departe. Toţi îi cântă prohodul iar el habar n-are. Estimp (că asta face din ianuarie-ncoace) papagalul de la Cotroceni şade-n colivie şi priveşte cu îngrijorare... şi, poate, cu un pic de tristeţe.

  Din păcate sunt prea bătrân ca să mai plec din ţară, iar pân-oi da ortu' popii, pare să mai treacă ceva timp.
  • Like 2
 • Ina18 check icon
  Ma intreb ce este mai deprimant:faptul ca vor iesi "astia" cu vestele albe ca neaua sau faptul ca sunt atat de ingrozitor de lipsiti de inteligenta,educatie si moralitate?
  Stiu ca se spune ca avem conducatorii pe care-i meritam,este totusi un enunt ca oricare altul,care-si poate castiga sau pierde din greutate in fata argumentelor de un fel sau altul.
  Dar atata vreme cat politica noastra se face din sufrageria varanului,vom bate pasul tot pe loc,pe loc,pe loc...
  • Like 0
 • raimond check icon
  Nu disperati, putregaiul incepe sa cedeze pe la toate colturile. Totul se va dezintegra. Va fi superb. Iar in 2118, cu multa munca si seriozitate, poate vom reusi sa facem iar o Mare Unire...
  • Like 0
 • Ma uitam ieri la Digi, am pornit TV-ul fix cand au iesit astia la declaratii. Jur, Caragiale , dar in 1080p. Probabil daca eram in tara nu mai era atat de amuzant, dar am ras un pic dupa care m-a luat plansul, ca tot acasa ma intorc.
  • Like 4
 • „Cine a furat mușcata de la etajul 2, s-o plătească toți locatarii” ....superb
  • Like 4


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult