Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ordonanța doamnei de lemn

Viorica Dăncilă, 10 decembrie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Bălmăjeala doamnei Viorica Dăncilă despre ordonanța de urgență pe care ne-a anunțat că o dă, dar despre care nu știe ce să ne spună, dumneaei nefiind din localitate, ar fi fost comică și înduioșătoare dacă nu s-ar fi produs pe timpul, pe nervii și pe viața noastră. Așa cum alții au doamnele lor de fier, la fel de bine avem și noi o doamnă de lemn. De lemn Tănase, în care bați de Doamne ferește!

După ce a tot bătut șaua să priceapă cine trebuie, Liviu Dragnea a luat taurul de coarne și i-a dat o ordonanță în plic doamnei Dăncilă. Precum securistul lui Marin Preda, pentru care „ordonanțe” suna la fel ca „ordine” („Aștept ordonanțele dumneavoastră!”), doamna Dăncilă a priceput că dacă-i ordonanță, cu plăcere!

„În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituționale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanță de urgență”, a spus cu solemnitatea-i binecunoscută doamna Dăncilă, lăsată singură în fața microfonului, la finalul CEx-ului. Fraza aceasta este de un dăncilism perfect. Ea nu putea fi emisă decât de un analfabet complet, capabil să rupă în gură gramatica, logica și Constituția. Din molfăiala de cuvinte, doamnei Dăncilă i-a ieșit nu doar un așa zis anacolut (ruptură logică în structura sintactică a unei fraze, în sensul mesajului mustrător al femeii de serviciu de la noi din bloc: „Cine a furat mușcata de la etajul 2, s-o plătească toți locatarii”), ci și o înțelegere neortodoxă a locului său în stat. Când vorbește de „promulgarea unei ordonanțe”, doamna Dăncilă parcă ține cu tot dinadinsul să-i dea dreptate domnului Iohannis („Femeia asta nu știe cum funcționează statul”). La articolul 77 din Constituție (care poartă titlul mare: „Promulgarea legii”), doamna Dăncilă s-ar putea lămuri cine promulgă legi. Câtă vreme doamna nu a reușit să-și însușească nici măcar abecedarul rolurilor în stat, ce pretenție putem avea să știe ce Dumnezeu va iscăli pe OUG-ul dat de dl. Dragnea?! „Nu sunt de specialitate”, s-a scuzat doamna premier și tindem să o credem pe cuvânt. În felul ăsta ne vom trezi că doamna Dăncilă ne-a amanetat pe toți fără cuvinte, vorba unui cântec.

La fel de competent precum premierul țării, ministrul Justiției prof. dr. Tudorel Toader va da o ordonanță, dar nu știe să ne spună nimic despre ea, pentru că încă nu a făcut „o analiză”. Deci prima dată o violăm și pe urmă o analizăm, curat legal și constituțional.

Singurul care știe cum merg lucrurile este și cel care de doi ani își bate joc cu maxim tupeu de o țară întreagă. Doar proștii amețiți cu statul paralel și ticăloșii stipendiați cu mită de la stat nu au înțeles că singura rațiune de a guverna a lui Liviu Dragnea este să scape de pușcărie. Pentru asta, planul său, început acum doi ani cu OUG 13, trebuie să se încheie cu amnistia și cu grațierea. Pe măsură ce Liviu Dragnea devine tot mai urât de populație, pe măsură ce pierde săptămânal din putere și din influență (la Cameră, puterea nu mai are majoritate!), pe măsură ce ceasul ticăie anunțând termene implacabile în Justiție, acest om se retrage în buncărul său numit CEx și ia decizii nebunești care îngroapă nu doar Partidul, ci și țara. Ordonanța doamnei de lemn este suprema ofensă pe care urmașul natural al lui Nicolae Ceaușescu o aduce românilor la 29 de ani de la Revoluție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • f bun articol cu o mica mentiune : Iohannis a spus Aceasta doamna si nu femeia asta
  • Like 0
 • De cind cu Vasi , l-am uitat pe nemuritorul Bula. Ce ma uimeste la Vasi este grosimea soriciului dinsei. De fiecare data cind deschide gura ne inunda cu prostii , dupa care merge linistita mai departe.
  • Like 2
 • Ar fi fost bun articolul daca nu continea comparatia tampa intre netotii de azi de la putere si Ceausescu. Ultimul mentionat a construit in timp ce borfasii distrug!
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Duamna MILF a comis-o din nou. Dar stau si ma intreb, daca justitia nu este specialitatea ei, nici politica, nici gramatica, nici software-ul, macar cu "hard-ul" sa le aiba.
  • Like 0
 • So what? Sau "S-a ouat?", cum ar traduce doamna sus menţionată. Unii se dau cu capul de pereţi, alţii scuipă-n sân de sperietură, câţiva-şi fac cruce de ucigă-l toaca, iar Dragnea merge mai departe. Toţi îi cântă prohodul iar el habar n-are. Estimp (că asta face din ianuarie-ncoace) papagalul de la Cotroceni şade-n colivie şi priveşte cu îngrijorare... şi, poate, cu un pic de tristeţe.

  Din păcate sunt prea bătrân ca să mai plec din ţară, iar pân-oi da ortu' popii, pare să mai treacă ceva timp.
  • Like 2
 • Ina18 check icon
  Ma intreb ce este mai deprimant:faptul ca vor iesi "astia" cu vestele albe ca neaua sau faptul ca sunt atat de ingrozitor de lipsiti de inteligenta,educatie si moralitate?
  Stiu ca se spune ca avem conducatorii pe care-i meritam,este totusi un enunt ca oricare altul,care-si poate castiga sau pierde din greutate in fata argumentelor de un fel sau altul.
  Dar atata vreme cat politica noastra se face din sufrageria varanului,vom bate pasul tot pe loc,pe loc,pe loc...
  • Like 0
 • raimond check icon
  Nu disperati, putregaiul incepe sa cedeze pe la toate colturile. Totul se va dezintegra. Va fi superb. Iar in 2118, cu multa munca si seriozitate, poate vom reusi sa facem iar o Mare Unire...
  • Like 0
 • Ma uitam ieri la Digi, am pornit TV-ul fix cand au iesit astia la declaratii. Jur, Caragiale , dar in 1080p. Probabil daca eram in tara nu mai era atat de amuzant, dar am ras un pic dupa care m-a luat plansul, ca tot acasa ma intorc.
  • Like 4
 • „Cine a furat mușcata de la etajul 2, s-o plătească toți locatarii” ....superb
  • Like 4


Îți recomandăm

Moft Copt

O tartă, un chec, un tort timid. După care a vrut să facă deserturi cu o tehnică puțin mai sofisticată, gen macarons. „Prima dată când am făcut macarons mi-au ieșit. Următoarele 10 dăți nu mi-au mai ieșit”, povestește Răzvan Cărare, fondatorul brandului „Moft Copt”.

Citește mai mult

Gabriel Bebeșelea - credit Foto Ionut Macri

În străinătate se practică discuții ale artiștilor cu publicul, dar înainte de concert, pentru a explica și a susține ceea ce urmează să fie interpretat și concepția muzicienilor despre lucrările prezentate. O perioadă Gabriel Bebeșelea a adus și la Cluj acest concept, dar la un moment dat a realizat că publicul este mult mai dezinvolt după ce ascultă muzica. (Credit foto: Ionut Macri)

Citește mai mult

Gillette

„Mi-a plăcut că au luat o poziție în legătură cu ce înseamnă să fii bărbat azi. Nu poți să fii unul din cele mai mari branduri din lume, să contribui de zeci de ani la definirea imaginii ideale a bărbatului și să nu ai altceva de spus decât că bărbatul trebuie să fie ras fain-frumos”, spune Dan Șendroiu, director de strategie la agenția Friends/TBWA.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Theresa May

În mod normal, o asemenea înfrângere ar fi dus la demisia imediată a oricărui prim-ministru. Nu însă şi a doamnei May, care încă speră, contrar tuturor previziunilor, că va putea convinge UE să-i ofere un acord mai pe placul parlamentarilor britanici. (Guliver Getty Images)

Citește mai mult