Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Agenția TASR: Intervenția chirurgicală a fost un succes, starea premierului este stabilă UPDATE

robert fico

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat şi rănit miercuri în plină stradă, în orașul Handlová, aflat la circa 150 de kilometri nord-est de Bratislava, anunță agenţia slovacă TASR. Informațiile difuzate de presa slovacă imediat după atac indicau că starea oficialului slovac era una critică. El a fost transportat la spital și supus unei intervenții chirurgicale care a durat mai bine de trei ore. Vicepremierul slovac a declarat pentru BBC miercuri, aproape de miezul nopții, că operația „a decurs bine” și că Robert Fico nu se mai află într-o situație care să îi pună viața în pericol. Atacatorul, un bărbat de 71 de ani, reținut imediat după atac, a tras asupra premierului de cinci ori, de la mică distanță. La audieri acesta a declarat că l-a împușcat pe premierul slovac pentru că nu este de acord cu politicile guvernului, scrie Nexta.

UPDATE: Directorul spitalului a spus joi că premierul slovac se află într-o unitate de terapie intensivă. Starea acestuia este una gravă, dar stabilă, după operația de miercuri, care a durat cinci ore. 

UPDATE: Vicepremierul Slovaciei a declarat pentru BBC Newshour că intervenția chirurgicală „a decurs bine” și crede că premierul Robert Fico „va supraviețui” și că nu se mai află într-o situație care să îi pună viața în pericol. Tomas Taraba a criticat, de asemenea, partidele de opoziție, acuzându-le că folosesc „narațiuni false” și că îl descriu pe Fico drept „aproape un monstru”, comentarii despre care el a spus că nu aparțin unei democrații. Anterior, la o conferință de presă, Robert Kalinak, de la Ministerul slovac al Apărării, a declarat că premierul a fost operat mai bine de trei ore și că „luptă pentru viața lui”.

UPDATE: Atacatorul, scriitorul Juraj Cintula, deținător de permis port armă, a spus că l-a împușcat pe premierul slovac pentru că nu este de acord cu politicile guvernului, scrie Nexta.

Premierul, în stare stabilă după operație

UPDATE: Operația premierului slovac, după tentativa de asasinat, a avut succes și acesta se află într-o stare stabilă, a transmis agenția TASR, citată de Nexta.


UPDATE: Premierul Fico este încă în operație. Intervenția chirurgicală va dura mai mult, deoarece gloanțele au rănit mai multe organe, scria Nexta, la ora 20.23, citând presa slovacă. 

Fiul atacatorului: „Tatăl meu nu a vorbit niciodată despre un eventual atac”

UPDATE: Fiul atacatorului a declarat pentru presa slovacă: „Tatăl meu nu a vorbit niciodată despre un eventual atac asupra lui Fico. Nu era cunoscut cu probleme de natură psihiatrică.”

UPDATE: Președintele Joe Biden a condamnat „actul oribil de violență” și a spus că ambasada SUA este în „strânsă legătură” cu guvernul slovac și este „gata să ofere asistență.”

UPDATE: Vladimir Putin: „Un act odios, care nu are nicio justificare. Îl cunosc pe Robert Fico drept un om curajos și puternic. Sper foarte mult că aceste calități îl vor ajuta să supraviețuiască acestei situații dificile. Îi urez o însănătoșire rapidă și completă".

UPDATE: O femeie, martor ocular la tentativa de asasinat, a povestit pentru BBC că aștepta să dea mâna cu premierul slovac, cu câteva momente înainte ca acesta să fie împușcat. „I-am făcut o poză când a părăsit clădirea”, a spus martorul ocular pentru BBC. Când s-a dus să îi strângă mâna lui Robert Fico, ea a auzit ceea ce a crezut inițial că este o petardă care a explodat. „Am auzit trei împușcături și am văzut că era rănit la cap”, a mai spus ea.

UPDATE: Președintele Volodimir Zelenski: „Atacul asupra primului ministru al Slovaciei Robert Fico este îngrozitor. Condamnăm ferm acest act de violență împotriva șefului guvernului statului nostru partener vecin. Trebuie depuse toate eforturile pentru ca violența să nu devină normă în nicio țară. Sperăm din suflet că Robert Fico își va reveni curând și ne exprimăm solidaritatea cu poporul Slovaciei.”

Cine este Robert Fico

UPDATE: Cine este Robert Fico: Premierul slovac Robert Fico a revenit la putere după alegerile din septembrie anul trecut, în fruntea unei coaliții populist-naționaliste. El conduce partidul populist Smer-SSD și a câștigat alegerile în octombrie anul trecut cu promisiunea de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei, dar a negat că este pro-rus, notează BBC. Fico a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru în urma uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak, în 2018. „Dacă Smer intră la guvernare, nu vom trimite nici măcar o rundă de muniție în Ucraina”, le-a spus Fico susținătorilor în timpul campaniei sale, scrie aceeași sursă. Acest lucru, precum și angajamentul său de a rezista sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, i-au determinat pe unii analiști să-l compare pe Fico cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

UPDATE: Prim-ministrul slovac a fost dus la un spital din orașul Banska Bystrica, în centrul Slovaciei. Foto: Jan Kroslák / AP / Profimedia

UPDATE: Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a declarat „șocat” de atac. El a scris pe X: „Șocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt la premierul Fico și familia sa.”

UPDATE: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat „atacul josnic” asupra premierului Fico.

„Împușcat de mai multe ori și se află în prezent într-o stare care îi pune viața în pericol”

UPDATE: Potrivit unei actualizări de pe pagina de Facebook a lui Robert Fico, premierul slovac a fost „împușcat de mai multe ori și se află în prezent într-o stare care îi pune viața în pericol”.

O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico a devenit virală pe reţelele sociale. În imagini se vede cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate, scrie News.ro.

Fico a fost transportat la spital, cu mai multe plăgi la nivelul abdomenului și pieptului. Starea de sănătate a premierului este extrem de gravă, scriu agențiile de presă străine.

Jurnaliștii slovaci susțin că atacatorul este un bărbat de 71 de ani din Slovacia, care este audiat de anchetatori.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult