Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Prostie și conștiință

Cristian Tudor Popescu -

P. Piedone le-a făcut o mare onoare locuitorilor sectorului 4 necandidând acolo. Căci s-ar putea crede că aceștia nu l-ar fi ales.

Cei din sectorul 5 au fost, potrivit replicii literare clasice folosită prostește de P. Piedone: „Proști, dar mulți, Măria Voastră! Mulți! Mulți!” („Măria Voastră!” e o noutate introdusă de primarul 4-5, căci „Proști, dar mulți!” spune chiar Vodă Lăpușneanu). Aici, în aceste cuvinte se află, cred, răspunsul la întrebarea care i-a consternat pe unii dintre noi în aceste zile: „Cum a fost posibil ca un părtaș la crima din Colectiv, condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare, să fie votat de niște ființe care se numesc oameni?”. 

Nu în cuvântul „proști”. Căci, da, votanții lui P. Piedone provin din Rahova și Ferentari, zone ale Capitalei în care sărăcia, ignoranța, infracționalitatea sunt la cotele cele mai înalte. E un răspuns, dar nu presupune neapărat și prostie: în ce privește interesele lor directe și imediate, oamenii din aceste cartiere pot fi cât se poate de deștepți. O expresie ca aceea a comandantului de pompieri la adresa morților care zăceau pe jos în fața clubului Colectiv: „Dă-i în p... mea de morți!” ar putea fi auzită foarte des în Rahova și Ferentari. Dar asta nu-i prostie, nici inteligență.

E vorba de ceva numit conștiință. Și de cuvântul „mulți”. Apare încă o întrebare grea, care depășește granițele sectorului 5: poate avea mulțimea conștiință?

Traian Băsescu a început să scadă rapid în sondaje nu după ce a văzut o țară întreagă cum a lovit golănește un copil, atunci chiar a fost reales președinte, ci când a anunțat tăierea salariilor și pensiilor. 

„Doctorul” Ponta a pierdut în 2014 nu pentru că era dovedit ca plagiator ordinar, ci pentru că i-a tratat cu dispreț pe cetățenii români din diaspora.

Firea nu mai e primarul Capitalei nu pentru că a participat rânjind la insultarea inumană a unui spital pentru copiii bolnavi de cancer, ci deoarece, ca pe vremea lui Ceaușescu, n-a dat cetățenilor apă caldă.

Sutele de mii ieșiți în stradă în 2017 aveau un obiectiv precis: abrogarea Ordonanței 13, o batjocură la adresa tuturor românilor cinstiți.

Chiar și manifestanții de după tragedia Colectiv au fost mobilizați de rudele și prietenii celor morți, mutilați sau scăpați cu viață ca prin minune. Protestul lor a fost etic, îndreptat împotriva autorităților criminale.

P. Piedone nu are o condamnare definitivă. Este semnatarul unei hârtii care a contribuit la moartea și suferința unor oameni. Unde? În sectorul 4. Când? Cu 5 ani în urmă. Pe noi, cei din sectorul 5, nu ne privește, n-avem nici în clin, nici în mânecă cu chestia asta. Îl vrem pe Piedone primar pentru că zicem noi că o să fie bun. Nu călcăm nicio lege, nu ne poate acuza nimeni de nimic dacă îl votăm.

Așa e. Cu excepția cazului în care ai o conștiință. Care să te apese dacă faci asta. Conștiința nu ține de cutume, reguli și legi. De prostie sau deșteptăciune. Ține de esența umanului. O ai, sau nu o ai.

La nivelul persoanei, al unor grupuri mici, conștiința poate avea un rol într-o alegere. Dar de la ordinul zecilor de mii de indivizi în sus, norișorul numit conștiință dispare de deasupra capetelor mulțimii. Mulțime care nu e proastă.

O ultimă întrebare – îmi dă fiori când o scriu: câte voturi ar fi luat Piedone dacă ar fi candidat la Primăria Capitalei? 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu e un specific national. Ne mai amintim de Ciociolina?
  Pentru cine nu stie: prin anii 70 sau 80 (nu-mi mai amintesc exact) un partid din Italia a pus-o pe lista de alegeri parlamentare pe una Ciociolina, vedeta de filme porno. Cu ceva bun simt, partidul acela a pus-o totusi pe un loc considerat de el neeligibil. Numai ca italienii au fost atat de incantati sa o voteze, incat partidul respectiv a castigat inclusiv in partea listei considerata neeligibila.
  • Like 0
 • În primul rând cei care l-au votat, normal, ar trebui să se simtă jigniți de calificativul primit chiar de la cel pe care l-au votat.Cei din sectorul 5 nu am reușit până acum să impunem un primar cât de cât onorabil. Vanghelie nu era departe de individul de acum. Fostul primar, mai școlit, mai discret, a cheltuit banii contribuabilor pe tot felul de prostii.În acest sector este vorba, în primul rând, de sărăcie. De aici decurg toate celelalte.Nu numai sectorul 5 este captiv, ci toată capitala. Dacă PNL nu avea, prin inteligența dl. Orban, ideea salvatoare de a merge în alegeri împreună cu USR, primăriile inclusiv primăria capitalei, erau în continuare captive PSD.
  • Like 1
 • Dle Popescu, aveți dreptate în tot ceea ce spuneți și este posibil să vă dea fiori, deoarece sunt sigură că dvs “simțiți” tocmai acest lucru, că lumea (celor mulți), este leagănul răului. Dar, oare ce s-a întâmplat în această toamnă, nu poate fi socotit ca un cadou, ca cel de ziua de naștere? V-am auzit că l-ați întreba pe dl Dan după vreo patru ani, despre cele promise. Eu vă urez, nu patru, ci patruzeci!
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Conștiință?,La cine?La maimuțele care votează un PSD ist condamnat?Nu prea cred.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Indiferent de formatiunea politica, un condamnat, nu politic, nu mai este cazul de 30 de ani, nu trebuie sa mai aiba dreptul de a alege sau a fi ales. Dar justitia damboviteana nu este capabila sa judece corect. Dupa interese si spaga.
   • Like 0
 • Uitati-va la clipurile d-lui Bacanu de la USR-PNL si apoi la clipurile lui Piedone si o sa intelegeti de ce a castigat Piedone. Sunt uimit ca n-ati vorbit deloc de disperarea acelor oameni, cand ai gunoiul pana in gat, cand nu poti deschide fereastra de mizerie, nu poti vota un ins ca Bacanu care in afara de share la sforaitoarele interventii ale insipidului orban, n-avea mai nimic. piedone avea clipuri de 20 de minute in care filma mizeria din sectorul 5, bacanu clip de 20 de secunde cu un citat bun pentru briosa de la cafea. din pacate un condamnat (care n-ar fi trebuit sa fie lasat sa candideze) a avut o campanie mai buna decat el, cu doua partide in spate. puscariasul de piedone facuse ceva prin sectorul 4, oamenii spuneau "sa ne faceti si noua ca la aia", sunt disperati, de-asta au ales un asemenea individ, stiu ca oameni ca bacanu vin acolo cu manusi, dezinteresati, cu nasul pe sus, fara implicare reala. am incercat sa inteleg cum a fost posibil ca piedone sa castige iar. raspunsul asta ar fi, un puscarias, prin ce-a facut ca primar, a demonstrat suficient "i-a scos din tiganie pe aia din sectorul 4", si oamenii sunt atat de disperati incat prefera un criminal sa le faca si lor curatenie decat un om aparent onest, nou, care promite fara vlaga si care e mai interesat sa dea share la ce spune orban decat sa spuna ce vrea sa faca pentru sectorul 5 si sa mearga pe teren, sa aiba filmari dinauntrul zonelor mizerabile din sectorul 5. asa, spot publicitar de campanie, si ala mediocru, nu mai tine. Cred ca e superficial sa spunem ca-s prosti, n-au constiinta etc (constiinta n-ar avea nici romanii, ar merge pe caseta ca si ceilalti la fel ar fi facut - ceea ce e aevarat, Piedone nu e nici mai presus nici mai prejos de ceilalti mafioti din politica, a avut ghinion, atat). Vina e a dumneavoastra, d-le CTP, si a mea, si a noastra a romanilor, ca dupa 30 de ani e legal ca un ins ca Piedone sa voteze. Apoi, ca oamenii au fost adusi intr-o asemenea disperare incat un criminal e mai de incredere c-o sa le ia gunoiul de la balcon decat un politician - spune multe despre ce inseamna azi sa fii politician. Puscariasul e mai onest.
  • Like 0
 • Da. Multimea are constiinta. Multimea din sectorul 5 are constiinta de grup, interese de grup. Sistemul electoral din Romania, genereaza astfel de situatii cand un grup vine constiincios si voteaza un om, Cristian Popescu Piedone, care datorita prezentei reduse la vot, ajunge pe locul 1, cu 28,08% din voturi. Mobilizarea acestei `constiinte de grup` se poate observa cel mai bine in localitatile mici, unde un primar este ales de o minoritate disciplinata si leala primarului sau omului ce ravneste la functia de primar. Legea este proasta si ar trebui schimbata, dar pentru asta este nevoie de vointa politica. P.Piedone nu are nici un interes sa se schimbe legea, el a demonstrat ce era de demonstrat, ca in sectorul 5 exista o constiinta de grup, care poate da peste cap toate pronosticurile si studiile sociale.
  • Like 2
  • @ Marian Murariu
   check icon
   Greșiți. Faptul că se poate alcătui un grup de indivizi care vor, fiecare în parte, să-i fie doar lui bine nu înseamnă că acesta devine un interes de grup!
   • Like 3
  • @
   Gresesc! dar n-am inteles nimic din textul dvs. Un individ care are acelasi interes ca si alti indivizi, nu pot forma un grup cu interese comune?
   • Like 0
  • @
   In realitate in acest sector in comerțul stradal,de chiosc, sunt permise atât de multe abateri ( cu acordul celor din primarie ) incât cei ce au magazine și dau marfă cu plata ,,pe caiet ,,isi aduna mulți adepți ce le urmeaza sfaturile,iar ei nu au interes să se schimbe sistemul.Uite așa cel ce vrea să-i fie bine lui mai formează un grup
   • Like 0
 • Remus check icon
  Sunt o mulțime de studii care spun că "democrația" nu e pentru toți și că pentru a funcționa în parametrii normali pentru o societate educată, ai nevoie de astfel de oameni: educați. Lumea pauperă își trăiește clipa fără vreo viziune pentru termen mediu-lung deci dacă consideră că un primar îl va lăsa să-și facă crâșmă ca mâine să aibă un venit SIGUR nu va ezita să-l voteze pentru o INCERTITUDINE că s-ar putea să dea foc în ea unor oameni nevinovați peste 2 sau 5 ani. La fel și cu balcoanele alea numite "extensii" apărute pe pereții blocurilor și care pot cădea oricând în capul unui grup de 2-3 copii ce se întorc de la școală....oricând.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Întrebarea e clasica și răspunsul asemenea:da,avea șanse. Nicăieri în istoria lumii nu poți sa pretinzi pana nu îl civilizezi pe individ: educație, sănătate, salubrizare, impunerea legii pe strada.
  • Like 5
 • M0sh0o check icon
  Hai că deja m-am săturat de toate prostiile astea. Piedone a semnat o autorizație de funcționare pentru un local/club cu fix 20 de mese, respectiv cam cu maxim 80 de clienți E drept c-a semnat ca primaru' dar măcar le-a cerut să-si ia autorizații si de la pompieri, ceva. Dar, ce să vezi, noutate, că patronii au decis să-si facă in locație fix o sală de concerte cu cam peste 400 de "clienți" in fiecare seară. Io unu' n-am văzut nici măcar o masă-n toate filmulețele alea. Poate că dac-am fi văzut cam doăj' de mese in filmare n-am fi avut atâtea victime, doar zic.
  • Like 1
  • @ M0sh0o
   O condamnare la 8 ani si jumatate nu mi se pare o prostie. Semnaturi de tipul ala nu se fac sau n-ar trebui sa se faca la modul "bine ba, semnez, da' va luati si voi autorizatii de la ISU, da? Va rog io, hai, v-am pupat". Are partea lui de vina pentru incidentul ala in care au murit oameni in chinuri groaznice. Intr-o societate normala omul asta nu numai ca n-ar mai avea ce sa caute in politica sau administratie, ar fi infundat de mult puscaria.
   • Like 6
  • @ Jonn Jonzz
   M0sh0o check icon
   Repet. Silabisesc: Do-uă-jde-mese. Douăj' de mese cu maxim patru clienți la fiecare masă? Umpic de artimetică, ceva?
   • Like 2
  • @ M0sh0o
   A semnat "ca primaru"? A semnat. A lucrat corect? In mod evident nu, din moment ce instanta l-a gasit vinovat si l-a condamnat la 8 ani si jumatate. Nu zic ca e singurul vinovat, dar este clar unul dintre ei si asta e suficient. Merita puscarie, nu post de primar.
   • Like 3
  • @ M0sh0o
   Daca aia nu aveau TOATE autorizatiile la zi conform legii nu trebuia sa semneze. Pentru astfel de semnaturi merita nu numai dosar penal si puscarie, dar sa li se ia si dreptul de a ocupa o functie publica, macar pentru o vreme. Pentru ca astfel de semnaturi se dau pe spaga, la tipi care de altfel vor sa isi faca cu totul de cap in dauna sigurantei cetateanului. Iar cei care semneaza ca primarul stiu asta, la romani e o practica impamantenita. Ce-ar fi a li se taie mana cu care au semnat - asa, ca pe vremea lui Tepes Voda. Faci o data, de doua ori asa si ia sa vezi surpriza ca nu mai semneaza nimeni ca primarul.... ba chiar si "jmecherii"care se bazeaza pe astfel de semnaturi dispar ca magarii in ceata.
   • Like 4
  • @ M0sh0o
   ion check icon
   poate ca e asa cum spui ! dar asta inseamna ca nu avem incredere in justitia romana .....
   • Like 0
  • @ M0sh0o
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă avea conștiință se retrăgea și nu mai candida, asta era normalitatea într-o țară normală. Nu numai conștiință zero dar și nesimțire crasă. Dar pe ai lui votanți îi doare în bască de victimele Colectiv: dă-i în aia a mea, nu m-a fript pe mine. Bă, merge? Merge. Unde merge mia, merge și suta. Hai, treacă, băiat bun, de-al nostru.
   • Like 2
 • Nu stiu de ce va minunati Domnule Popescu?! Primarul 4/5 este intruchiparea a ceea ce romanii au inteles din democratie si se reduce la "am dreptul" sau mai bine zis , in democratie (vazuta de ei) au numai drepturi. Prin urmare, un om cu constiinta incarcata are dreptul de a candida! In originala democratie romaneasca nimeni nu are indatoriri fata de societate ci numai drepturi! Lipsa de cultura si de educatie si-a spus inca o data cuvantul. Se vehiculeaza si se folosesc citate din scriitori celebri numai pt ca este la moda, numai pentru da falsa impresie ca sunt persoane "citite". Creddti cumva ca cei care l-au votat stiu cine a fost Voda Lapusneanu? Eu ma indoiesc! Piedone a fost votat pentru ca "este de al nostru", popular, vorbeste pe intelesul precupetelor (care, fie vorba intre noi, nici ele nu mai sunt autentice). care constiinta???? "Banul" vorbeste ! Traind de ani de zile in strainatate pot vorbi despre aceste lucruri fara patima sau parti-pris -uri. Spectacolul este grotesc! Chiar daca nu ar fi avut nici o vina in intamplarea de la Colectiv, un om cu un minim bun simt ar fi stat ascus si ar fi incercat sa fie decent. Cred ca ar fi fost mai intelept sa candideze ca sef de piata! Spectacolul continua!
  • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult