Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Cum se spune în limba română ţoapă şi tupeu?” În replică, Gabriela Firea cere demiterea preotului Francisc Doboş din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti

Gabriela Firea - Recorder

Primarul Capitalei i-a transmis marți o scrisoare deschisă arhiepiscopului de Bucureşti Ioan Robu prin care îi cere demiterea preotului Francisc Doboș din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti. 

Firea este nemulțumită de luările critice de poziție pe care preotul Doboș le-a avut la adresa sa în comunicate și postări pe pagina sa personală de Facebook.

„Doresc să vă înaintez pe această cale un protest oficial faţă de conduita domnului Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, care şi-a permis să insinueze, atât prin intermediul unor comunicate de presă oficiale, cât şi al unor postări în nume personal pe reţelele de socializare, că aş servi, în calitate de Primar General, anumite grupuri de interese, nenominalizate, fără a aduce vreo dovadă în acest sens”, a scris Firea, care cere înlocuirea lui Doboș pentru că ar fi folosit „un limbaj trivial” la adresa ei și că ar fi răspândit „informații trunchiate”.

Preotul Doboș: „În Biserica Catolică avem o vorbă: moare un papă, se alege altul”

Preotul Francisc Doboș a reacționat pe Facebook, spunând că, oricare ar fi purtătorul de cuvânt, poziția Arhiepiscopiei Romano-Catolice București în cazul Cathedral Plaza rămâne aceeași. „Cred că doamna primar general și-a dat seama că a întrecut măsura, vineri, 12 mai, somându-l public pe IPS Ioan Robu și insinuând că ar servi grupuri de interese. Eu am sărit ca ars aici, pe facebook, la un asemenea tupeu. Azi, doamna primar încearcă s-o dreagă, cerând demiterea mea. În Biserica Catolică avem o vorbă: moare un papă, se alege altul. Oricare ar fi purtătorul de cuvânt, poziția ARCB în cazul Cathedral Plaza rămâne neschimbată.

Țin să precizez, de asemenea, că în cazul Cathedral Plaza nu este prima persoană care a încercat de-a lungul anilor să intimideze ARCB, solicitând tăcerea Arhiepiscopului Ioan Robu sau a purtătorului de cuvânt”, a scris preotul Doboș.

Una dintre postările care au deranjat-o pe Firea este cea în care Francisc Doboș a prezentat o fotografie de la nunta Gabrielei Firea cu Florentin Pandele alături de care a scris: „Din odiseea Cathedral Plaza. Nu pot sa nu remarc că naşa de nuntă a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit "turnul corupţiei", Cathedral Plaza. O fi o pură coincidenţă?!”,

Într-o altă postare, Francisc Doboş a întrebat: „Apropo, cum se spune în limba română ţoapă şi tupeu?!” și a distribuit o ştire în care era vorba despre felul în care îl soma Firea pe arhipepiscopul Ioan Robu să renunțe la acuzațiile la adresa sa.

Săptămâna trecută, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu declara că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, „fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza. Acesta arăta că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.”

Gabriela Firea, o persoană apropiată de Biserică

Gabriela Firea a fost criticată atât de preotul Francisc Doboș, cât și de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, pentru „kitsch-ul de Paști”, când a împodobit Capitala cu iepurași și găinușe de plastic și cu ouă gigant.

Primarul Capitalei este o persoană apropiată Bisericii Ortodoxe. Gabriela Firea a continuat tradiția direcționării de fonduri de la bugetul Capitalei către Catedrala Neamului și, împreună cu soțul său, primarul de Voluntari Florentin Pandele, a organizat evenimente cu caracter religios.

Vă invităm să urmăriți mai jos un videoreportaj despre Gabriela Firea și Florentin Pandele realizat săptămâna trecută de jurnaliștii de la Recorder.ro, o publicație online ce urmează să fie lansată în curând. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu inteleg problema Țoapei ! Este foarte simplu - primaria avanseaza banii, respecta hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila si darama cladirea construita fara respectarea normelor legale, dupa care se constituie parte civila si cere recuperarea daunelor ( recte cheltuieli de demolare ) de la toti cei care au dat autorizatii de constructie ilegale ( primari si consilieri ) . Este foarte simplu.
  • Like 1
 • Daca am inteles bine , din ceea ce am citit aici , doamna Daiana Voicu a construit Cathedral Plaza , fara a avea toata documentatia in legalitate , astfel incat a intrat isub incidenta legilor in domeniu . Efectul acestei situatii , a fost aparitia proceselor , care s-au finalizat cu o hotarare judecatoreasca irevocabila , de demolare a constructiei . Am mai citit aici , ca doamna primar general Firea Pandele , o are drept nasa , pe impricinata doamna Daiana Voicu , adica tocmai doamna care a facut ( inteleg , din cele scrise ) , abateri grave de la legislatie , pentru a construi acest ,, turn al coruptiei" ). Deci constructia trebuia de mult timp demolata , pentru a se intra in legalitate . Asa trebuia sa se intample intr-un stat de drept . Dar ...,, cum se spune in limba romana toapa si tupeu " ( citit in articolul semnat de Raluca Ion ) , vrea sa atraga populatia Bucurestiului in acest scandal , spunand ca vrea sa intrebe locuitorii Capitalei , daca sunt dispusi , sa suporte costul de cateva milioane de euro , adica plata demolarii ,,turnului coruptiei ". Asadar , doamna Daiana Voicu , nasa dvs . a construit in mod privat aceasta constructie si vreti sa folositi banii cetatenilor capitalei ( intrebati fiind ) pentru demolare ??? Aveti un tupeu formidabi !!! Bineinteles ca locuitorii Capitalei nu vor sa dati banii lor pe asa ceva si in felul acesta , va salvati nasa de casatorie , adica pe impricinata Daiana Voicu , persoana care a construit aceasta cladire abuziv , incalcand legile .Cu alte cuvinte , cladirea ,, de facto ", nu va mai putea fi demolata . Cum se numeste , ceea ce vreti sa faceti doamna Primar General ??? De ochii lumii si cu mult tupeu , o sa spuneti ca este un act normal , care trebuie sa-l faca orice persoana , care ar ocupa functia dvs. In realitate vreti sa faceti un act mafiot , specific partidului din care faceti parte . Urat , foarte urat ! Rusine sa va fie , daca faceti asa ceva !!!
  • Like 2
  • @ Gheorghe Plesnila
   Această doamnă ar trebui să părăsească scaunul din primăria capitalei... Măcar și pentru faptul că încearcă să-i amenințe pe cetățenii orașului cu plata lucrărilor de demolare... Clădirea aceasta s-a ridicat în timp ce legalitatea construirii ei făcea obiectul unui proces... Proprietarii ei se știau probabil foarte bine apărați de niște autorități care disprețuiesc legea... Mă întreb dacă doamna Firea care este sensibilă doar când i se pare că o jignesc alții pe ea și complet nesimțitoare (ca să mă exprim decent) atunci când îi insultă grav dânsa pe alții nu este proprietară alături de nașa ei...
   Nu cred că există vreun locuitor al Bucureștiului care să considere că e normal să plătească el ilegalitățile comise de niște proprietari nesimțiți și cu un tupeu cât turnul ăsta care distruge frumusețea unui colț al orașului ...
   • Like 2
 • Da,filmuletul cu "sfintii primari" impreuna cu ciobanul este suficient si clar prin ceea ce vrea sa transmita.Nu mai e nevoie de alte comentarii.
  • Like 1
 • Inteleg ca duamna primare indeamna bucurestenii care au votat-o,cei 14%,sa participe la un sondaj in care sa-si exprime parerea ,ca e bine,sau nu e bine, sa respecte o hotarare judecatoreasca definitiva .
  • Like 2
 • Se spune ""yokel" si "to have a nerve" ...
  • Like 4
  • @ Anca Paduraru
   Săru'mîna! De yokel havar n-aveam. Instructiv! :P
   • Like 0
 • Andreea check icon
  Ceea ce chiar nu imi convine la doamna Firea este ca amesteca politica cu credintele religioase personale. M-as astepta de la ea sa dea raspunsuri coerente, la subiect, sa stie cum sa reactioneze la critici (fara citate din Biblie), sa fie capabila sa argumenteze ca un manager, sa stie a conduca…e primarita, nu preoteasa!
  Aceasta „simfonie bizantina“ pe care dansa o practica si pe care personal niciodata nu am inteles-o, adica care de care se foloseste, statul de biserica sau biserica de stat, nu isi are locul in societatea actuala - secularizare! Cred ca BOR pierde foarte mult din increderea credinciosilor pentru ca se afiseaza cu astfel de polticieni. Desigur pe termen scurt castigurile banesti sunt mult mai importante.
  • Like 1
 • Este o solicitare complet neavenită a dnei primar Firea privind demiterea purtătorului de cuvânt Francisc Doboș: fără argumente, ridicolă , într-adevăr plină de tupeu.
  • Like 3
 • Paul check icon
  Eu o inteleg pe doamna primar Fii rea, sa-l dea afara pe preotul ala la primarie, pai vine mujicii astia papistasi si zice asa ceva de ea.... Auzi tu sa se ia de nasa la doamna primar si domnu' primar... care a facut si dansa o piata la romanii amarati bucuresteni la catedrala aia acolo. HUOOO! Rusine sa va fie!!!!
  • Like 5
 • Corina check icon
  Doamnei Firea i-a sărit țandăra mai ales din cauza dezvăluirii despre nașa ei de nuntă și legătura cu afacerea Cathedral Plaza. Altfel, trebuie să mă recunosc nedreaptă: detest tupeul primăriței pesediste, în timp ce tupeul lui Francisc Doboș mi se pare mai degrabă înviorător.
  • Like 7
  • @ Corina
   Francisc Doboș este o persoană remarcabilă, cunoscut cititorilor români prin materiale pline de sinceritate, farmec și înțelepciune.
   • Like 3
  • @ aurora oncescu
   Corina check icon
   Da, l-am citit și eu aici.
   • Like 0
 • Filbert check icon
  Toapa si tupeu in romaneste? Firea si dr.dr.Pandele...
  • Like 6


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult