Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Reprezentanți ai bisericilor ortodoxă și catolică reacționează la „kitsch-ul” de Paști din București: „O găină uriașă, înhămată la un car, mânată de un iepure?! Sărbătoarea trebuie să rămână sobră”

Paște în Bucuresti

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„O găină uriașă înhămată la un car în care se află ouă, mânată de un iepure e o imagine care nu coincide cu viziunea tradițională asupra Paștelui, care trebuie să rămână o sărbătoare sobră”, spune Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a afirmat, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, că există un risc de a aluneca în zona kitsch-ului și că iepurașul nu are nicio legătură cu sărbătoarea Paștelui. 

Întrebat dacă îi place cum arată Bucureștiul împodobit cu luminițe de Paște, Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a răspuns: „Această crăciunizare a Paștelui mă depășește și pe mine, e ca un buruiaj în peisaj. Denaturează tocmai esența. Pentru a trăi Învierea lui Hristos nu avem nevoie de artificii, acestea fac parte din zona comercială”, a spus Doboș.

El a adăugat că trebuie să dăm la o parte formele, precum iepurașul de Paște, chiar dacă par cuminți. „Sunt pentru copii, nu fac rău, dar nu ne ajută să transmitem esența, Învierea lui Hristos din morți”, a spus el.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi umărită duminică, începând cu ora 13:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Anon check icon
  E, macar asupra kitch-ului suntem de acord.
  • Like 0
 • Are si gaina uriașă legătura cu Paștele la fel cum au și hainele de aur ale Preafericitului cu biserica . S-a supărat biserica ca a venit una mai kitschoasa decis ei și nu le place competiția .
  • Like 2
 • Discutam aici despre niste evenimente total previzibile, din momentul in care Bucurestiul a intrat pe mana unei familii al carei nivel de educatie nu depaseste inaltimea lui Pandele, cocotat pe catedra. In aceasta familie (Pandele) maneaua inseamna "cultura"; pentru ei, o diploma universitara poate fi luata si de la un SRL; pentru ei, sa umpli o capitala europeana cu plastic, inseamna "arta". Sa ne fie rusine, ca neam, pentru cei pe care i-am ales sa ne conduca!
  • Like 7
  • @ Adri OldBoy
   Se pare că totuși dna Firea deține o diplomă a Universității bucureștene de Filologie, iar gustul mariajului cu Pandele nu cred că e atât de important în deciziile unor asemenea nepotrivite pavoazări ale Capitalei!
   Mai degrabă sunt vinovați cei care s-au ocupat în detaliu cu facerea acestor nerozii Și, desigur, cel (cea?) care le-a aprobat.
   • Like 0
 • check icon
  Iepurasul a fost introdus de catre germani ca si bradul de Craciun. In Israel nu existau brazi pe timpul lui Isus.
  Sarmalele care fac parte din meniul de Craciun sunt de origine turco-iraniana, adica musulmane. Ca le facem folosind carne de porc este o gaselnita dar nu inlocuioeste faptul ca felul de mancare preferat al multor credinciosi romani este de origine musulmana.
  Colindele au origine pagana. Mai tarziu credinciosii le-au dat o tenta religioasa. Cu timpul s-a transformat in cerseala. Si totusi colindele sunt acceptate desi nu au nimic crestin.
  Odata cu expansiunea economica a Chinei, intr-un numar de ani s-ar putea sa vedem de paste oua de dragon.
  Traim intr-o lume condusa de marketing. Biserica, primariile, guvernul se folosesc de marketing. Daca rezultatul este pozitiv pentru cei ce au initiat un proces icnetele celor numultumiti vor fi apa de ploaie.
  • Like 1
 • check icon
  „Bunul gust și bunul simț nu se cumpără...”
  Spune asta dl Pândaru, în fila de Facebook ce trimite la acest articol.

  Privesc articolul și nu plec, la pasele autorului prestidigitator.
  Dincolo de toate, e ordin de la stăpînirea siteului Republica, a face de baftă pe doamna primar.
  În paralel, cei de acolo nu vor clipi, a jenă, dacă e să ne peroreze despre valori înalte (se înțelege că posedate de dumnealor, dar lipsind inimicilor).
  • Like 0
 • Îmi pare rău,dar eu vad lucrurile altfel.Pastele este o sărbătoare a bucuriei învierii Domnului,nu o sărbătoare a tristeții, iar cel ce a proiectat piata este o persoana cu imaginație și umor.Copiii de bucura de ceea ce vad iar adulții au un zâmbet pe buze devenind și ei pt câteva secunde copii.Cu ce poate deranja faptul că te simți bine înconjurat de imagini metaforice Mergeți in străinătate și vedeți lucruri și mai ciudate ,dar care ți dau o stare de bine.Sumt minunate atâta timp cât gândești pozitiv și nu cauți nod în papură
  • Like 3
  • @ Postelnicu Mirela
   Nu a spus nimeni ca Învierea MÂNTUITORULUI trebuie să fie tristă ci SOBRĂ! Ceea ce este altceva.Așa cum la CRĂCIUN ne bucuram de NAȘTEREA LUI ISUS CRISTOS și nu de Moș Crăciun, tot așa de Paște (sau Pasti,ambele forme sunt corecte )să ne bucurăm de ÎNVIEREA DOMNULUI și nu de iepurași, găini și alte jucării care,dacă ar fi fost plasate în parcuri,pentru copii,ar fi fost la locul lor.Așa , împrăștiate prin oraș. ...Scuzați-mă, dar e o idee infantila, indiferent de autorul ei.În rest , Sărbători binecuvântate!
   • Like 7
 • Atenție:
  Sunt două găini în imagine, una lângă atelaj, mai mare decât cea înhămată
  • Like 10
  • @ Roman Ruleacov
   check icon
   AIA de långã atelaj e gâscã proastã,cu ciocu' mare. Dacã populimea o iubeste,asta e!
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult