Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Pot să mai fumez la terasă? Sau pe balconul de la serviciu?” Lista locurilor unde (nu) se mai poate fuma din 16 martie

Din 16 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele.  Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară. 

În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma.

Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.

CITEȘTE ȘI:

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România

Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spații publice închise, și anume în aeroportul internațional, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut.

În celulele unde sunt mai mulți deținuți nu este permis fumatul, pentru că acolo s-ar putea să existe și nefumători.

Amenzi de 100- 500 de lei pentru persoanele fizice

Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.

Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.

Unde se va mai putea fuma totuși, de la 16 martie?

Republica.ro a făcut o listă, care nu este una exhaustivă, de locuri și situații și a obținut, punctual, de la reprezentanții Ministerului Sănătății, răspunsul dacă acolo va mai fi permis fumatul sau nu, începând din 16 martie.

Astfel, în fața restaurantului, pe terasă, se va putea fuma dacă acolo va fi amenajat un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit și cu minimum doi pereți.

Un alt loc unde nu va mai fi permis fumatul de la 16 martie este reprezentat de balcoanele deschise ale clădirilor de birouri, după cum ne-a precizat șeful ANPC, Paul Anghel.

Pe plajă la mare, dacă este loc de joacă – nu va fi permis fumatul, dar dacă este „plaja deschisă” se poate fuma, după cum ne-au precizat în răspunsul lor reprezentanții Ministerului Sănătății.

Iată lista propusă de Republica.ro și răspunsurile, așa cum le-am primit de la Ministerul Sănătății:

1. În stațiile de autobuz (cele acoperite și cu 2 „pereți”) – NU este permis fumatul

2. Pe stadioane – NU este permis

3. În fața restaurantului, pe terasă - Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți - DA

4. În mașinile personale, dacă sunt și copii minori - DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autoritățile.

5. În parc - DA, în apropierea locului de joacă al copiilor - NU

6. La un concert în Piața Constituției - dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate - DA

7. În taxi - NU

8. În curtea spitalului - NU

9. Pe plajă la mare - Dacă este loc de joacă - NU. Dacă este plajă deschisă - DA

10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.

11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spații speciale? - Doar în spații care nu încalcă dispozițiile legale ( 2 pereti și un acoperiș). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este și loc de muncă

12. Vor dispărea scrumierele din fața marilor magazine? Dispar scrumierele de la intrare la metrou? - NU. Dacă este în aer liber, și nu este încadrat de acoperiș și 2 pereți, se poate fuma.

13. Pe balcoanele clădirilor de birouri - (acoperite și cu minimum doi pereți) - NU va mai fi permis fumatul (după cum ne-a declarat șeful ANPC)

ANPC: „În clădirile de birouri, pe balcoanele deschise, nu va mai fi permis fumatul”

Paul Anghel, directorul general al ANPC, ne-a confirmat la rândul lui câteva din locurile unde se va putea fuma din 16 martie și unde nu va mai fi permis fumatul.

„În stația de autobuz nu se va mai putea fuma, dacă e acoperită și cu doi pereți. În mașina personală se va putea fuma, dacă nu sunt copii minori în mașină. În parc poți să fumezi, dar în perimetrul locurilor de joacă sau în apropierea locurilor de joacă nu se va putea fuma. Pe un stadion nu se poate fuma. La concerte în piețe deschise se poate fuma. În clădirile de birouri, pe balcoanele deschise, nu va mai fi permis fumatul”, a declarat pentru Republica.ro directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Pe de altă parte, reprezentanții Metrorex au precizat pentru Republica.ro că scrumierele de la gurile de metrou urmează să fie scoase, treptat. 

Dispar scrumierele din fața marilor magazine, acolo unde există? Delia Nica, director executiv Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, spune că subiectul amplasării scrumierelor în fața marilor magazine, în cazul magazinelor care nu se găsesc în complexe comerciale și în care accesul se face direct de afară, va fi discutat luna viitoare cu membrii AMRCR.

„Nu știu cum se va întâmpla. Eu personal mi-am notat în agendă această dată – 16 martie. E una din cele mai fericite zile din viața mea de după Revoluție. (Despre scrumiere în fața marilor magazine, acolo unde există – n.n.) O să vorbim. O să le pun întrebarea pe 3 martie, la Adunarea generală a membrilor AMRCR”, a declarat pentru Republica.ro Delia Nica.

Noua lege nu va avea și niște norme de aplicare. La întrebarea dacă noua lege va avea niște norme de aplicare, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru Republica.ro că „nu sunt necesare norme de aplicare”, pentru că „legea este foarte clară”.

Va exista însă, pentru reprezentanții Ministerului de Interne un „ghid de implementare a legii”, după cum ne-a precizat inițiatoarea legii, deputata Aurelia Cristea.

Un sfert dintre adulți se declară fumători

Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. De asemenea, o treime dintre cei care nu mai consumă tutun în prezent spun că au fumat în trecut, potrivit studiului derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, în perioada 21-25 ianuarie 2016, cu privire la fumatul în România. Trei sferturi dintre cei intervievați au o părere bună sau foarte bună cu privire la legea antifumat.

Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72. Cunoscută sub numele de „legea antifumat”, această lege a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis

Actul normativ prevede că fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică pe 16 martie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt de acord cu noua lege dar ar trebui sa se puna in dezbatere si situatia celor care sunt la munca pe timpul nopti daca vor sa fumeze macar in afara cladirilor.
  • Like 0
 • E ok, aseară am cunoscut 3 tipe când am fost afara la tigara
  • Like 0
 • Orcine fuma si pana acum era un nesimtit. Ma gandesc ca daca fac un foc de carpe umede sau ard polistiren inabusit in staniol(celebra fumigena de cand eram copii), e legal?
  Era suficienta interzicerea emisiei de noxe in spatiu public, era si mai logic si mai cuprinzator. Asa a iesit o lege cu tinta speciala. Si ipocrita, pentru ca nu e normal sa lasi popa sa dea cu tamaie in public si pe cei de acord sa fumeze in camere speciale amenajate pt ei, sa-i proscrii!
  • Like 0
 • St toti se intreaba de ce atat de multa lume placa in alte tari...Mie personal mi se face mila de voi ....
  • Like 0
  • @ Denis Octavian Șleam
   Pleacă în alte țări unde ....,.de mult este respect față de nefumatori.....în alte țări pleacă? Acolo nu se mai comentează..... Legea e lege.
   • Like 0
 • Sincer eu sint fumatoare si sunt de acord cu aceasta lege
  • Like 0
 • ok toate bune si frumoase cu aceasta lege anti fumat dar cei ce au votat legea nu sau gindit sau ei o so incalce : ce o sa faca100sau 200de fumatori la o nunta sau 50 la un botez o sa faca pauza si o sa iasa cu toti in spati special amenajate???eu asa cred pentru a nu primi amenda .
  • Like 0
 • Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult pe mine ca fumator este faptul ca se interzice fumatul la locul de munca chiar daca exista o camera exclusiv fumatorilor ,ventilata,dotata cu scrumiera,instinctor etc acum se va desfinta din cauza unei proaste....
  • Like 1
 • Nu mă interesează unde a trăit sau si-a petrecut vacanta fumătorii de aici sau din univers, însă le dau un citat "mai întâi a fost păcatul, apoi legea". Dacă am fi simțiți din fire, nu s-ar da atâtea legi "tampite". Eu am fumat; asa am vrut. Soțul meu, la fel. A apărut copilul. Am renunțat la fumat pt că am stiut mereu că e doar un moft si nu o necesitate. Nu înțeleg ce NU se intelege: fumatul este o alegere a unui adult: de ce trebuie un copil a fi supus fumului de țigară (de exemplu, în parcul copiilor)?
  • Like 0
  • @ Ina Dumitru
   ...si-au...
   • Like 0
 • Pai nu ne-ea invatat inca cu prostia la superlativ? Exemplu:nu faci locuri de parcare,dar faci legi cu amenzi exorbitante,nu faci autostrazi si nu repari ce este existent,dar amendezi viteze de 68km/h.Asa si cu fumatul,nu faci spatii amenajate,dar interzici si amendezi fumatul oriunde,oricum. Este adevarat ca sunt fumator si da ma simt discriminat ca nu am unde sa fumez,nu ca nu am voie sa fumez in scoli,spitale,taxiuri,s.a.dar nu ma mira. Avand in vedere de pretul unui pachet de tigari si cat din acest pret îi revine statului si ca al doilea venit la buget dupa carburanti este cel din tutun,cred ca ar fi putut lasa la alegerea noastra daca lasam un bar,o cafenea de fumatori sau nefumatori. Asta e acum ce sa facem daca le-au rezolvat pe toate terbuia rezolvata si asta si tot in spirit romanesc au rezolvat-o. Ole!
  • Like 1
 • Am citit rapid prin comentarii si vad numai comentarii negative. Voi astia fumatorii acuzati ca legea e o aberatie si o tampenie. Nu! Voi sunteti aberanti si tampiti. Nu aveti cei 7 ani de acasa dupa standardele societatii moderne din care faceti parte. Suntem cu decenii in urma celorlalte tari, mult mai civilizate la legea cu fumatul. Insa voi cani urat mirositori, dependenti de tutun pentru ca sunteti niste slabi mental sunteti cu gura mare, nu va convine? Abia astept sa sun la 112. Omul e facut sa respire aer, nu tutun. Oameni nebuni.
  • Like 1
  • @ Lucian Apetrei
   Mergi la un control,o consiliere ceva poate nu o sa mai jignest cu atata usurinta pe viitor daca mai scapi de frustrari. Nu scrie nicaieri ca daca fumezi nu ai cei 7 ani de acasa,dar dupa comentul tau clar ai fost dat de 6 ani la scoala.....numai bine îți urez!
   • Like 1
  • @ Lucian Apetrei
   Societatea moderna e o societate bolnava, plina de ipocriti si demagogi, cu valori de 2 lei, in care orice prost crede ca are dreptul la opinie. Nu-ti convine ca fumez? Nu ma intereseaza. E atat de simplu. Te deranjeaza fumul de tigara? Esti liber sa te cari. Viata la oras inseamna compromisuri. Nu-ti convine, mergi si da cu sapa.
   • Like 0
  • @ Lucian Apetrei
   Ryo check icon
   Si eu sunt fumator si sunt de acord cu legea dar cu unele mici modificari(referitor la denumirea spatiilor inchise)-adica sa pot sa fumez intr-un spatiu inchis -acel spatiu fiind destinat numai pt fumat.Asta nu inseamna ca sunt aberant si tampit-nu stiu cat ai calatorit tu dar in tarile civilizate sunt spatii inchise destinate fumatorilor pretutindeni(ex:la locul de munca )Asadar ca sa inchei -cred ca tu esti un mare tampit si bunicul imi zicea"sa te feresti din fata toporului,de spatele calului si de prost din toate partile"Iarta-ma dar o meriti....
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult