Sari la continut
alt

Daniel van Soestcheck icon

Daniel van Soest este cetățean olandez, antropolog, vorbitor de limba română, pasionat de istoria României.  S-a stabilit de curând în comuna Cârlibaba, în județul Suceava.


Articole publicate check icon

Spital - pat

Mama a dovedit din nou că este o femeie hotărâtă – după câteva zile de probleme cu respirația în Olanda, dureri în piept și greață, a decis să se urce în avion spre România, ca să ajungă la Cârlibaba, locul unde, acum 25 de ani, a ales să înființeze afacerea noastră. Tata a vrut să anuleze zborul, hai să mergem la doctor, dar ea nu a vrut să audă. Abia a doua zi a ajuns la noi, la malu’ Bistriței, și era la capătul puterilor – nu mai putea sta în picioare și nici mânca – am așezat-o în pat, sperând să se refacă repede pentru a începe vacanța. (Imagine cu titlu generic/ Foto: Pancake Pictures / ImageSource / Profimedia)

Citește mai mult

Muntii Rodnei

Într-o duminică plec cu prietenul meu Victor Menaschez, cel mai mare sportiv din Cârlibaba, spre Lacul Lala – un lac glaciar în Munții Rodnei, la o altitudine de aproape 2000 de metri – cea mai populară destinație turistică din zona noastră. Alegem să urcăm pe traseul Pârâul Lala, fiind cel mai frumos, printr-o pădure străveche, alternată cu poieni, până undeva mai sus unde se schimbă peisajul - cărarea urcă la marginea apei pe lângă niște cascade, printr-o zonă de jnepeniș până la malul lacului – un loc ca la muntele Olympus, un lac mic cu versanții munților în spate ca un amfiteatru.

Citește mai mult

Steagul României - Profimedia

Dacă UE și guvernele naționale nu stimulează înțelegere și toleranță între popoarele europene, jurnaliștii și scriitorii au o sarcină încă mai mare de a oferi inspirație – în acest cadru am scris un text în limba română pe care l-am publicat în limba română într-un ziar olandez, ca experiment - urmează un text tip pamflet: Foto: Profimedia

Citește mai mult

UMB - santier 2%

Dacă știm că România e o țară unde instituțiile statului controlează mediul privat cu o armată de controlori ca să găsească orice greșeală, vă întreb – pe ei cine îi controlează? Cine le cere socoteală?

Citește mai mult

calibaba la ceas de seara

Am început cu umorul românesc cu Mircea Badea. Mă uitam o perioadă la Antena 3. Apoi am văzut domnul CTP, elocvent și ascuțit – de ce nu intră în politică? mă întrebam. Duminica dimineața ne uitam la „După 20 de ani”. Mă uitam la „România te iubesc”, la emisiunile doamnei Hossu Longin. Am văzut profunzime, integritate, inteligență, bun simț – am înțeles că încă nu eram total liber de prejudecățile și condescendența care există în Occident despre Europa de Est, dar eram la ușa de intrare către o altă lume.

Citește mai mult

Flori Sf. Valentin

În timp ce românii au plecat în masă în străinătate, un fenomen opus are loc – mulți străini se stabilesc în România. Presa română caută, poate exagerez, un pic nevrotic, o explicație pentru fenomen: ce caută acești străini la noi? Mulți străini stabiliți în România au fost chemați la televiziune, au dat interviuri, au scris articole în ziare, au cântat, au dansat sau au gătit la concursuri – și, consecvent, apare această vorbă - străinul îndrăgostit de România! Mă cam enervează! Parcă altfel nu se explica – străinul s-a îndrăgostit de România. Foto - Oliver Dixon/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Citește mai mult

Carlibaba - decembrie

Pentru a învăța limba română, era nevoie de o femeie, am înțeles asta când m-am întâlnit cu soția mea. Mă consideram deja un bun vorbitor al limbii voastre - am învățat la muncă, în sat, în cârciumă cu băieții, dar atunci pe loc am constatat că vocabularul meu era rudimentar... (În imagine, peisaj în Cârlibaba, comună în județul Suceava - sursa foto: arhiva foto a autorului)

Citește mai mult