Sari la continut
alt

Daniel van Soestcheck icon

Daniel van Soest este cetățean olandez, antropolog, vorbitor de limba română, pasionat de istoria României.  S-a stabilit de curând în comuna Cârlibaba, în județul Suceava.


Articole publicate check icon

Carlibaba - decembrie

Pentru a învăța limba română, era nevoie de o femeie, am înțeles asta când m-am întâlnit cu soția mea. Mă consideram deja un bun vorbitor al limbii voastre - am învățat la muncă, în sat, în cârciumă cu băieții, dar atunci pe loc am constatat că vocabularul meu era rudimentar... (În imagine, peisaj în Cârlibaba, comună în județul Suceava - sursa foto: arhiva foto a autorului)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon cluj - profimedia

Cu patru ani în urmă, m-am mutat din Olanda în România. Motivul pentru această decizie poate fi rezumat succint ca fiind "circumstanțe familiale". (Nota autorului: Acest articol a fost scris pentru publicația olandeză BNNVARA) Foto: Ivan Nesterov / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

berze la Carlibaba

După cele mai recente articole ale mele publicate în Republica, au început să mă sune prietenii (români) care m-au felicitat și au apreciat curajul meu. Am rămas nelămurit, cum adică curaj, eu nu m-am simțit niciodată în pericol în România și am putut să mențin întotdeauna punctul meu de vedere, în scris și în vorbe. Dar de data asta, prietenii mei chiar au mers mai departe cu gluma... Foto: arhiva autorului

Citește mai mult

masina - lux

În Olanda, unde mulți politicieni merg cu bicicleta la muncă, când ocazional vezi o mașină cu o valoare de la 80.000 euro în sus, poți să fii sigur că este condusă de un fotbalist tânăr sau de un domn bătrân cu o afacere de succes.

Citește mai mult

Imagine din Sibiu

Mult am așteptat momentul - am ajuns în Metiș, (un sat săsesc nu departe de Agnita) – deschidem geamurile și obloanele casei ca să intre lumina și aer proaspăt de primăvară. Casa are 200 de ani și se află la un colț al satului pe o colină, sub doi tei uriași, bătrâni cât casa. (Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Daniel van Soest

Spre mirarea mea, toleranța, bunăvoința și deschiderea cu care olandezii de altfel se mândresc nu prea mi se aplică, ci a făcut loc pentru rezervă și indiferență, poate chiar un pic de suspiciune. Am surprins în mine un impuls să le clarific – stai liniștit, sunt olandez -, dar suprim impulsul și uneori acționez exact invers – ca să rămân undercover mă comport cât mai incognito, din curiozitate. (Foto arhiva personală Daniel van Soest)

Citește mai mult