Un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă fie de către angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne, fie de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis.
Sancțiunile aplicate de angajator sunt cele prevăzute în Codul Muncii și variază de la avertismentul scris, până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Prevederile apar în Ghidul privind aplicarea legii 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun. Ghidul a fost publicat miercuri de Executiv.
Guvernul a pregătit un ghid de informare care explică modul în care se aplică legea antifumat și care poate fi consultat de instituțiile și companiile interesate, a anunțat miercuri premierul Dacian Cioloș.
În ghid apar exemple de tipuri particulare de spații și se precizează unde se poate fuma și unde nu se poate fuma din 17 martie, odată cu intrarea în vigoare a legii antifumat. Ghidul mai stabilește și cine poate lua măsuri în primă fază, cine semnalează abaterile și cine trebuie să aplice sancțiuni în cazul nerespectării legii.
Din 17 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară.
Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.
Unde se mai poate fuma din 17 martie
Ghidul întocmit de autorități arată că din 17 martie va fi permis fumatul în locuințe personale, în balcoanele deschise ale clădirilor administrative sau ale instituțiilor publice sau cele în care se desfășoară activități economice. De asemenea, se va putea fuma pe terase sezoniere cu cel mult un perete lateral sau fără acoperiș, sau pe terase cu un perete lateral și acoperiș, precum și pe terase sezoniere cu parapeți/paravane de delimitare.
Pe stadioane sau alte construcți unde se desfășoară activități sportive este permis fumatul în exterior, în aer liber.
În căminele pentru bătrâni și alte spații cu destinație rezidențială similară fumatul este permis în camerele destinate persoanelor „internate”, se mai arată în ghid.
Se va putea fuma, din 17 martie, în stațiile mijlocelor de transport in comun, dacă au cel mult un perete lateral sau fără acoperiș sau dacă au un perete lateral.
Nu este permis fumatul în mașina de serviciu și nici în taxi.
În celulele din penitenciarele de maximă siguranță și în parcuri, în afara locului de joacă pentru copii, fumatul va fi permis din 17 martie.
Citește și:
Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum
Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!
De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România
M-am dus la „Fumătorii Anonimi” și mi-am notat următoarele sfaturi ca să mă las de fumat
Țigări la prețuri prohibitive în România? Interviu cu Aurelia Cristea, „mama” legii antifumat
Asociațiile de proprietari vor trebui să afișeze în holuri și lifturi mesajul „Fumatul interzis”
În holurile clădirilor rezidențiale și in lifturi, spații unde nu se va mai putea fuma din 17 martie, asociațiile de proprietari vor trebui să afișeze mesajul „Fumatul interzis”, semnul internațional, și numărul de telefon al celei mai apropiate instituții de ordine publică. Locatarii vor putea reclama abaterile de la legea antifumat.
Ce măsuri trebuie să ia administratorii firmelor
În cazul spațiilor unde se desfășoară activități economice, administratorul firmei va afișa mesajul „fumatul interzis”, semnul internațional aferent, precum și numărul de telefon al celei mai importante instituții de ordine publică. De asemenea, scrumierele trebuie îndepărtate.
Poliția locală sau MAI și poliția rutieră, după caz, vor putea aplica sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legii care interzice fumatul în spațiile publice.
Ghidul elaborat de autorități mai stabilește cine poate semnala abaterile. De exemplu în ghid se arată că „orice cetățean” poate semnala poliției locale, poliției rutiere, sau MAI dacă cineva fumează în stațiile mijlocelor de transport în comun care sunt prevăzute cu cel puțin doi pereți laterali cu acoperiș.
Clienții pot semnala poliției rutiere dacă în taxi se fumează.
În cluburile private, chiar și în cele cu acces restricționat, fumatul este interzis, iar clienții, angajații, dar și vecinii pot semnala abaterile la numărul de telefon al celei mai apropiate instituții de ordine publică, număr ce trebuie afișat lângă „semnul fumatul interzis”.
Amenzi
Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.
Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5.000 și 15.000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ăsta nu este lege antifumat este legea ANTIFUMATOR...Dacă era contra fumatului ardeau culturile de tutun și închideau fabricile de tigarete!
Și ăsta cind un șofer, minor,drogat, lovește un polițist. ..Este lăsat liber!
Îmi păre rau , îmi cam scăpa, "fineturile" acestea!