Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Philippe Lhotte, CEO BRD, despre legea dării în plată: E suprarealistă. De pe urma ei vor câștiga doar câțiva investitori și speculatori

Philippe Lhotte, CEO al BRD Groupe Société Générale, a criticat, într-un interviu pentru Republica.ro, legea dării în plată, care, dacă va trece în actuala formulă, îi va avantaja pe speculatori. 

„Nu știu cine ar putea avea de câștigat de pe urma ei. În mod clar, nu economia românească, nu statul. Uniunea Europeană a dat publicității în urmă cu câteva zile un studiu potrivit căruia „un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament”. Nimeni, nici chiar de la Bruxelles, nu înțelege această lege”, a afirmat el.

Există o debatere aprinsă referitoarea la legea dării în plată. Cine are de câștigat și cine are de pierdut de pe urma acestei legi?

Această lege este suprarealistă. Suprarealistă. Este de necrezut, este dincolo de orice comentariu. Este foarte ciudat că această lege a ajuns în Parlament. Nu știu cine ar putea avea de câștigat de pe urma ei. În mod clar, nu economia românească, nu statul. Uniunea Europeană a dat publicității în urmă cu câteva zile un studiu potrivit căruia „un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament”. Nimeni, nici chiar de la Bruxelles, nu înțelege această lege. Nu vor câștiga de pe urma ei nici economia românească, nici piața imobiliară, nici cei mai mulți dintre clienții noștri, nici oamenii care au nevoie de un împrumut prin programul Prima Casă, pentru că va dispărea, nici sistemul bancar și angajații săi. Poate câțiva investitori și speculatori. Lobby-știi care au promovat această lege au făcut o treabă foarte bună din punct de vedere al comunicării. Este impresionant. Această ideea că această lege este dedicată cetățenilor săraci, oamenilor de rând, este însă greșită. Pentru că această lege este dedicată oligarhilor, firește. E foarte ciudat. Dar cred că bunul simț va prevala, legea este întoarsă în Parlament. Nu-mi imaginez că această lege va putea fi votată fără multe, multe schimbări dramatice. Suntem în Uniunea Europeană, trebuie să fim optimiști. Chiar și Uniunea Europeană este împotriva ei, Banca Centrală Europeană a exprimat o opinie în decembrie, e împotrivă.

Cum ar putea schimba o astfel de lege piața creditelor imobiliare? V-aș ruga să vă referiți un pic și la programul Prima Casă.

Prima Casă va dispărea. Dacă iei în calcul faptul că, de azi înainte, dacă te răzgândești, te întorci la bancă, predai cheile și împrumutul s-a terminat, cum rămâne cu garanția oferită de stat? Nu mai are sens, nu mai există. Programul Prima Casă moare. Cu ce îl înlocuiești? Misiunea noastră este să dăm bani cu împrumut. Dar după o astfel de lege trebuie să schimbi regulile. Probabil că va trebui să ceri un avans mai mare de la client. Nu știu dacă unii dintre ei își pot permite. În urma acestei legi vom avea costuri mai mari, așadar rata dobânzii va crește cu siguranță. Apoi va scădea numărul împrumuturilor acordate de către bănci, astfel încât piața impobiliară nu va mai fi susținută. Valoarea bunurilor din această țară va începe să scadă. De aceea, sunt rezonabil optimist, nu îmi imaginez că această lege va putea fi votată fără multe, multe schimbări importante.

CITEȘTE ȘI:

Philippe Lhotte, CEO BRD: „Lupta anticorupție este fundamentală. Corupția este cea mai mare barieră în fața prosperității”

Philippe Lhotte, CEO BRD: „Clienții vor mai mult de la banca lor și cer transparență. Trebuie să ne înțelegem mai bine clienții, să îi ascultăm”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult