„Experiența chirurgului contează foarte mult, nu numai tehnica pe care o aplică. Eu aș zice că mai bine să te opereze un chirurg foarte bun cu o tehnică mai înapoiată, decât un chirurg mediocru, inferior, cu o tehnică foarte avansată”. Replica îi aparține reputatului neurochirurg Leon Dănăilă. Discursul său a stârnit miercuri, în mai multe rânduri, aplauzele unei întregi săli în cadrul conferinței „Connecting for Good”, organizat de Fundația Vodafone.
Profesorul Dănăilă, unul dintre invitații speciali ai evenimentului, a vorbit despre cât de mult contează harul pe care îl are un neurochirurg. „Eu, făcând și psihologia, am introdus un test de psihologie pentru cei ce vor să facă neurochirurgie, să vadă dacă au calități de a fi viitor neurochirurg. Unii știu că neurochirurgia e bănoasă, așa, cu renume. Unii se conduc după motive superficiale, fără a avea talent chirurgical, în general”, a spus profesorul Dănăilă.
„Dacă cineva vrea să ajungă președintele țării poate, dar trebuie să aibă anumite calități”
Rugat să dea un sfat unui tânăr neurochirurg care și-ar începe acum cariera în România, profesorul a vorbit despre pasiunea sa pentru neurochirurgie, dar și despre faptul că politica predomină astăzi în multe domenii, printre care și cel sanitar.
„Orice se poate pe această lume, dar să existe niște calități. Dacă cineva vrea să ajungă președintele țării poate, dar trebuie să aibă anumite calități în domeniul respectiv. Acum, cum politica predomină în domeniul sanitar și poate și în alte domenii, și uneori și în conducerea unor secții puțin și prostia, e foarte greu, ne izbim frecvent de aceste cazuri. La mine a venit o persoană care era mai puțin intelectuală și a spus: „Mie mi-a spus domnul menajer că nu se poate opera”. Doamnă, nu îi spuneți menajer că e manager, o să se supere dacă îi spuneți asa. Tumora se poate opera, aduceți-o la noi, că avem posibilități să o punem în evidență”, spune profesorul Leon Dănăilă.
„Eu când am fost student făceam gărzi, stăteam pe o bancă noaptea și prindeam urgențe la care puteam să particip și în timpul actului operator. Am învățat chirurgia din facultate, mie mi-a plăcut foarte mult chirurgia în facultate. Dacă îți place ceva, nu există să nu reușești”.
O singură întrebare venită din partea publicului din sală a părut că l-ar pune, pe moment, în dificultate pe renumitul neurochirurg: „Ați ținut în mână atâtea creiere. Ați cunoscut vreodată o minte odihnită?”, a dorit să știe cineva.
După o scurtă pauză în care s-a consultat cu moderatorul, medicul a spus că nu poate să răspundă la întrebare pentru că toate „creierele sunt la fel” și că „să vezi creierul macroscopic nu se pot pune astfel de diagnostice”.
„Funcția cerebrală nu poate fi depistată prin ceea ce vedem noi în timpul operației, ea poate fi depistată cu ajutorul unor instrumente, al RMN-ului funcțional și alte instrumente de înregistrare. Am rugat pe cineva odată să facă niște teste psihologice să studiez lobul prefrontal care este extraordinar de important pentru activitatea individului. Eu am scris prima carte de psihochirurgie. Dar să vezi creierul macroscopic nu se pot pune astfel de diagnostice”, a răspuns profesorul, în cadrul evenimentului organizat miercuri de Fundația Vodafone.
23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari
Fundația Vodafone împlinește în acest an 25 de ani de la lansarea la nivel internațional și 18 ani de când este prezentă în România. În cei 18 ani, Fundația Vodafone România a finanțat proiecte în valoare de 23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari.
Într-un interviu acordat Republica.ro, Ravinder Takkar, CEO Vodafone România, a explicat că în calitate de furnizor de telecomunicații Vodafone își propune să contribuie într-un mod sustenabil la societatea în care operează. „Avem multe proiecte, dar ne concentrăm pe introducerea tehnologiei în domeniul sanitar, în domeniul educației și în sprijinirea activităților de voluntariat”, a spus Ravinder Takkar, CEO Vodafone România.
Prin Mobile for Good, care a fost lansată în 2012, au fost realizate programe de 2,9 milione de euro, pentru peste 30.000 de beneficiari.
Fundația Vodafone România a construit o secție modernă de terapie intensivă pentru nou-născuți în cadrul Spitalului Marie Curie din București. Investiția pentru proiect se ridică la 2 milioane de euro.
Un alt program derulat de Fundaţie în domeniul sănătăţii este renovarea centrelor de transfuzie sanguină, care a cumulat investiţii de 350.000 de euro până în prezent. Demarat în 2011, programul a contribuit la renovarea a opt centre care deservesc o treime din totalul donatorilor din ţară şi care asigură sânge pentru 291 de spitale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.