Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Salariul minim nu e o pomană. Schimbați povestea asistatului social leneș și bețiv!

Ion trăiește în comuna Dângeni din județul Botoșani. Nu a avut niciodată carte de muncă și face parte din cei 800 de localnici care primesc, lună de lună, venitul minim garantat de stat. Ion e căsătorit cu Maria, care nu a lucrat nici ea, nici măcar o singură oră cu contract, de când se știe. Împreună au 3 copii - Ionică cel mic, Mărioara și Nicolae.

În noiembrie 2014, povestea comunității lor făcea înconjurul României. „Satul leneșilor” a fost numit de presă, pentru că sute de tineri ca ei din Dângeni, apți de lucru, au refuzat să se angajeze la o fabrică nouă de confecții și apoi la una cu capital româno-german care produce parchet și tocuri de ușă. „Stan pățitul” nu au fost investitorii, ci însuși primarul, care făcuse apel pe Facebook, chemând oamenii de afaceri la el în localitate.  

Ceea ce pare de necrezut pentru unii orășeni corporatiști, care stau la birou 12 ore pe zi, iese perfect în calculele familiei lui Ion. Aritmetica e simplă chiar și pentru unul fără școală, cifrele vin din instinctele de supraviețuire. Ion și Maria n-ar munci nici astăzi, nu au de ce. Primesc de la stat ajutor social de 527 de lei în fiecare lună, la care se adaugă alocația celor trei copii, 84 de lei de fiecare. În total le intră în casă 779 lei. Dacă unul din ei ar munci cu carte de muncă, salariul minim pe care l-ar lua în mână ar fi de 777 lei. Evident că la această sumă s-ar adăuga alocațiile, dar acesta este un detaliu neimportant, când te gândești că trebuie să mergi la program fix, nu ai voie să bei în timpul orelor și trebuie să fii productiv. 

Pentru Ion și Maria, toate zilele se scurg la fel. El pleacă la „lucru cu ziua”. Mai prășește pe la câte un vecin pentru o sticlă de țuică, mai cară fân pentru un sătean. Nu-i place „să muncească la patron”. Când nu are vreun angajament sau n-are chef, dezbate politică de dimineța până seara, câte în lună și în stele, pe marginea șanțului și cumpără rachiu pe datorie. Barmanul din sat știe bine că-și recuperează banii. Cine nu achită din urmă, când intră ajutoarele sociale, „nu mai pupă niciun strop”.

Maria mai spală de mână o rufă, se uită la telenovele și are grijă să nu stea copiii nemâncați prea mult. 

Această imagine a fost publicată pe un blog wordpress, într-un material despre sărăcia din zonele defavorizate ale țării. Surprinde foarte bine contrastele din aceste sate sărace, unde oamenii au casa din lut care stă să cadă, dar au televiziune digitală. La începutul anului 2015, România număra peste 7 milioane de asitați sociali din toate categoriile

Gâlceava în jurul salariului minim pe economie e ca la orice tip de negociere. Situat de partea cealaltă a mesei, știi că fiecare pas pe care îl dai înapoi trebuie să fie făcut foarte greu, tratat la sânge. Te plângi că nu ai, te tânguiești că abia faci față, că vei da oameni afară. În tabăra cealaltă, a sindicaliștilor, arăți că nu se poate trăi cu leafa actuală, că e mult un kilogram de carne sau o pâine și așa nu se poate trăi.

Un angajat care ia salariul brut minim pe economie de 1050 de lei în prezent primește în mână 777 lei. La această sumă, statul încasează 515 lei din taxe și impozite plătite pentru salariat și pentru angajator.

O normă completă de muncă a fost, conform legii, de puțin peste 168 de ore/ lună în anul 2015. Asta înseamnă ca un român cu salariul minim pe economie (fără studii superioare), bagă în portofel puțin peste 1 euro/ ora de lucru. Un euro pe 60 de minute este puțin chiar și pentru Ion, dacă primește necondiționat ajutor social de la stat fără să facă nimic.


O altfel de abordare. Vă dăm taxele și impozitele, dar vrem ceva la schimb

Patronii au obținut o amânare a creșterii salariului minim până în mai 2016. Sunt de înțeles, doar că ei se uită în direcția greșită și își fură singuri căciula. Poate ar trebui să își dea sema că în loc să se opună acestor upgrade-uri normale ale chenzinei minime, mai bine ar solicita măsuri extrem de dure pentru încurajarea muncii și descurajarea traiului pe spatele comunității. Până la urmă, ajutoarele sociale tot din banii pe care îi plătesc angajatorii se achită și - fie că le place sau nu - salariile vor crește la presiunea sindicatelor. Important este cum obligi statul manager să administreze banii cu sens.

Principala preocupare a asociațiilor și patronatelor din România ar trebui să fie mutarea oamenilor din zona dependenței de ajutoarele sociale spre zona muncii pe termen mediu și lung. Iar pentru asta, pe lângă alte măsuri, diferența între cele două categorii de venit trebuie să fie suficient de mare încât să merite. 

În al doilea rând, angajatorii ar trebui ca la schimbul creșterii salariului minim pe economie să facă presiuni astfel încât Executivul să vină cu politici care să încurajeze angajarea și învățarea continuă: infrastructură pentru mobilitatea capitalului financiar si uman, școli de meserii și programe obligatorii de calificare profesională în zonele defavorizate, în deplin acord cu investitorii. În fine, să adope un set de condiții extrem de dure pentru încasarea oricărei forme de ajutor social, dacă persoana care solicită nu are deficiențe fizice sau psihice. 

Indicat ar fi ca în timpul negocierilor dintre guvern, sindicate si patronate, părțile să găsească mecanisme prin care să elimine total susținerea financiară în cazul tinerilor apți, mai ales în cazurile în care refuză să lucreze pe contract cînd vine investitorul și le bate la ușă că vrea să le dea dea job.

Dar atâta vreme cât Ion și Maria din Dângeni, Botoșani, primesc un venit minim garantat de 527 lei, la care se adaugă alocațiile lui Ionică cel mic, Mărioarei și a lui Nicolae, ei nu vor intra în câmpul muncii. Accentul nu trebuie să cadă pe prezent, dacă avem sau nu o creștere de leafă la nivel național într-o economie aflată la marginea Uniunii Europene în ce privește salariile. Țara noastră este pe penultimul loc în această privință

România ar trebui să spargă acestă horă vicioasă în care se iau de mână șefi de patronate interesați doar de câștigul de azi, lideri ai mișcărilor sociale care intră în partide folosind sindicatele drept rampă de lansare și politicieni care dau de pomană bani publici pentru voturi.

Provocarea Guvernului Dacian Cioloș e să caute soluții ca să-i pună la muncă pe cei din categoria lui Ion și Maria din Dângeni, să-i scoată din traiul de subzistență găunos. Și să le trimită copiii la școală, ca să nu moștenească statul degeaba al părinților. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • când diferența dintre salariul minim și aceste ajutoare sociale, va fi suficient de mare, cei apți de muncă, vor fi dispuși să renunțe la ajutorul social. atâta timp cât salariul minim este o bătaie de joc și un mod de umilire a celor care muncesc, nimeni nu va renunța de bună voie la confortul unui venit sigur, deși ceva mai mic.
    • Like 0
  • Mi se pare aberant ca aceste ajutoare mult prea mari sa nu fie legate de nimic. Pe mine ma taxezi la sange si parazitii iau bani doar pentru ca voteaza cu cine trebuie. Mi s-ar parea firesc sa anulam ajutoarele sociale daca refuzi 2 propuneri de munca, daca ai copii care s-au lasat de scoala, daca nu faci un curs de recalificare.
    • Like 0
  • Am lucrat în România la un patron italian .Avea societate cu acelasi profil si în Italia.Un coleg a fost dus acolo,pentru specializare i s-a spus.Lucrând cu colegii italieni ,acestia au remarcat cå românul era priceput si muncitor .Våzând cå se pricepe :la partea electricå ,mecanicå ,sudurå si era si inventiv ,l-au întrebat cât primeste salariu .Acesta le-a scris ,nestiind limba bine "300 euro ".Italienii m-ai adåugau un 0 ,crezând cå a gresit..Pe scurt ,italienii lucrau pe un salariu de 1700 euro ,si nu le faceau pe toate ca ,colegu.Concluzia o trageti dumneavoastrå.....
    • Like 0
  • Problema nu este doar la asistatii social...plus ca un astfel de sprijin este "validat" de drepturile omului plus constitutia fiecarei tari... Marea problema este legata de evaziunea fiscala..Nu simpatizez cu "occidentalii" pentru ca banul si resursele nu te fac mai bun insa.. Germania incaseaza 98% din taxe si impozite Danemarca 99% Cat incaseaza romania? Vreo 56% si nu avem impozitele si taxele din Germania..( asta pentru cei care stiu despre ce vorbesc) Aia au o frica de FISC ul lor de nu aveti idee.. Noi ? noi suntem descurcareti .. furam de la mic la mare si mai ales suntem niste IPOCRITI.. toti dorim sa pacalim statul pentru ca nu-i asa? romanul este descurcaret.. Unde este ce-a mai mare evaziune fiscala? PFA-urile , cei care castiga venituri din mediul online, ONG-urile prin metoda " donatii catre o ...." Deci despre ce vorbim? Hotul striga hotul!! Ne plangem de taxele si impozitele de la noi da? bun Eu platesc 32% la stat si ii dau cu toata inima.. pentru ca? consider ca asa este corect, consider ca si ion trebuie sa beneficieze de sericiile medicale de urgenta chiar daca omul nu are posibilitatea sau este limitat intelectual..Am avut o discutie cu cineva despre aceasta problema .. Si domnul in cauza vorbea despre o flexibilitate fiscala.. bun ..Poi aceasta flexibilitate fiscala exista .. Repet romania incaseaza DOAR 56% din taxe si impozite.. Ii dau un exemplu respectivului domn .. Cazul Colectiv da? cati erau asigurati? oameni cu studii superioare da? bun nu lucrau? adica? cu ce traiau? erau asistati social? nu Erau "descurcareti" si atentie .. statul cheltuie milioane de euro cu tratamentul pentru ei .. din banii mei dc? Pentru ca sunt luat de prost la fel cum sunt luati de prosti si ceilalti care isi platesc contributiile ..Si astfel de cazuri sunt cu miile..Domnul respectiv mergea pe ideea asta" fiscalitate flexibila.. adica impozitul pe venit obligatoriu insa.. pensiile si asigurarea medicala, facultative.. argumentand cu: cine vrea plateste cine nu e pe riscul lui.. Ce gluma buna.. asta insemnand ca ? Atunci cand se va intampla o alta porcarie gen Colectiv.. prostimea care isi plateste contributiile va suporta mizeriile pe care le fac altii.. Poi ce inseamna asta? Ia sa imi zice-ti mie unul dintre astia de pe aici care nu sunteti asigurati ..daca maine patiti ceva..da? pentru voi va cheltuii statul mlioane de euro ? cu siguranta nu.. Pentru ca.. nu contati ..Ia sa imi ziceti mie asa ..Unu bea fumeaza se drogheaza se distreaza ca na.. omul poate.. dar nu are bani pentru asigurarea medicala da? Si eu imi sustin familia nu beau nu fumez nu ma droghez IMI PLATESC TAXELE!! si ii sustin si pe trantori? poi cum vine asta? eu ce sunt? Si atentie nu ma luati cu biserici si alte.. acolo lucrurile sunt reglementate Eu vorbesc de legi in vigoare.. si de hotie..Si atunci il intreb pe autorul articolului .. daca solidarizeaza cu unii de ce nu solidarizeaza si cu ceilalti?
    • Like 0
  • dft check icon
    Romania este o tara cu multa coruptie, cu fiscalitate aberanta, cu multi oameni saraci fara perspectiva si pentru ca salariul minim este mic dar venitul minim garantat (la care se aduaga din belsug alte pomeni electorale) exagerat de mare prin comparatie - evident din ratiuni electorale si nu umanitare.

    @Ion si Maria: la munca! Nu la intins mana!
    • Like 0
  • Razvan check icon
    De ce sa se duca la munca cand pot lua aceeasi bani stand acasa ? Sa faca salariul minim 500 euro sa vezi ce renunta toti la ajutorul social de 100 euro.
    • Like 1
  • Problema nu este specifica Romaniei, si daca n-ati gasit decat o familie ca exemplu, Romania sta foarte bine. In Statele Unite, conform statisticilor pentru luna decembrie, 34.5% din populatie traieste din ajutor social (iar acest procent NU include pensionarii, persoanele care primesc ajutor de somaj, sau pe cei cu ajutor de boala). Nu stiu cum mai e situatia in Romania, dar eu locuiesc in Canada si lucrez la o scoala prin corespondenta; cel mai popular program este High School Diploma, adica un substitut de studii liceale, si avem peste un milion de studenti, in marea lor majoritate din SUA. Zilnic stau de vorba, in medie, cu 80-100 de adulti care nu prea stiu sa citeasca, nu inteleg cum adica aria patratului e latura la patrat, fiindca ei nu stiu sa calculeze patratul unui numar, si daca ii intrebi, afli ca nici tabla inmultirii n-o prea stiu, dar sunt hotarati sa invete si sa isi schimbe viata. Din pacate, e foarte putin probabil sa reuseasca. Nu cred ca cei doi mentionati in articol sunt mai fericiti decat americanii cu care am eu de-a face, sau ca se bucura la gandul ca isi vor petrece tot restul vietii in cocioaba respectiva, cu sau fara televizor digital; dar un serviciu care plateste doar un pic mai mult decat ajutorul social (si articolul nu a luat in calcul impozitul pe venit) nu le ofera o solutie viabila. Daca unul dintre ei se angajeaza, celalalt pierde ajutorul social. Serviciul nu inseamna doar un pic mai multi bani in casa, inseamna si cheltuieli noi: transport, imbracaminte, gradinita sau cresa pentru copii etc. In Canada,mai e o problema, care nu stiu daca exista in Romania: o serie intreaga de servicii si produse sunt gratuite pentru cei care traiesc din ajutor social, dar nu si pentru salariati. Asa se ajunge la situatia paradoxala in care o persoana care traieste din ajutor social isi permite sa mearga la dentist, in timp ce alta persoana, care lucreaza cu salariu mic, nu-si permite. De pe cealalta parte a baricadei, companiile arata calcule de rentabilitate, profit si investitii, si explica oricui ca o crestere a salariilor le-ar obliga sa inchida afacerea. Daca exista vreo solutie, Canada nu a gasit-o pana acum, iar SUA nici atat. Tare m-as bucura sa o gaseasca Romania!
    • Like 1
  • De ce nu se vorbeste despre adevaratele probleme ale Romaniei ?Acei oameni din "zonele defavorizate" au ajuns asa din cauza societatii , din cazua statului. Si stiti de ce ? Pentru ca ei nu avut acces la educatie , in unele cazuri nu au electricitate , sa nu mai vorbesc de infrastructura si acces la sistemul medical . Ganditi-va in ce conditii traiesc iarna , cum se incalzesc , cum pot sa se spele sau sa faca alte lucruri pentru care cei ce traiesc in zonele "dezvoltate" nu trebuie sa ridice un deget.. Dar daca ne uitam la zonele "dezvolate'' vedem ca sunt asa datorita investitiilor straine si datorita pozitiei geografice favorabile ,pozitie care le permite firmelor care investesc sa isi distribuie produsele foarte repede si convenabil peste granita si implicit sa aiba acces la infrastructura vestica.Deci inainte sa aratam cu degetul acei oameni "saraci" ,"needucati" si "lenesi" ar trebuii sa vedem ce le-a oferit societatea noastra .Si daca va ganditi un pic si va puneti in locul acelor oameni nascuti si crescuti in astfel de mediu nu stiu cati dintre cei care critica si se simt superiori nu ar ajunge la fel ... Sunt satul de ipocrizie si de cinism , uitati-va la adevaratele probleme ale tarii !!
    • Like 3
  • Cred că marea problemă e lipsa calificării oamenilor. S-au desființat școlile de arte și meserii, o decizie luată fără cap. Avem prea mulți necalificați și prea puțini calificați. La 20 și ceva de ani fiecare ar trebui să știe să facă ceva, să se poată mândri cu o meserie. Când statul va reuși să rezolve cumva ”problema” asta, atunci poate vom ieși si noi din această spirală a sărăciei. Ambele părți sunt vinovate. Vrem salarii mari? Atunci stăm la școală, învățăm, luăm bacalaureatul. Statul (țara) nu ne ajută? Încercăm singuri. Asta lipsește din gândirea noastră. Și se schimbă greu...
    Alocația pentru copii ar putea fi în funcție de performanță (note evaluări naționale, prezențe etc.). Ajutoarele sociale la fel. Exemple sunt, nu am fi noi inventatorii unor noi sisteme.
    Si poate așa, în vreo câțiva zeci de ani, vom putea avea salarii mai mari, nivel de trai mai bun... Dar pentru asta trebuie să investim. Începând cu educația... Și cu multe sacrificii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult