Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vara, când suntem programați să avem activitate intensă, stăm la plajă. Iarna, când ar trebui să hibernăm, noi muncim. Despre ironia plecatului în concediu

„Tu unde pleci în concediu?“ mă întreabă o colegă. Adăugată la tradiționala întrebare „unde faci Revelionul?“ cea despre concediu traduce frământările existențiale periodice și repetitive ale celor angajați pe undeva, și care au dreptul anual la un număr de zile de concediu.

Le spun că nu plec nicăieri, că prefer să stau acasă. Nu plec în „vacation“, ci in „staycation“, cum glumea cineva. Se uită nedumerită la mine, cu oarecare compasiune. Poate că nu am bani de vacanță...

Adevărul este că nu am înțeles niciodată de ce oamenii fac același lucru în același timp. De ce revistele, televizoarele, internetul, magazinele sunt inundate de mesaje precum „De Crăciun fii mai bun...“ Dar în restul timpului de ce să nu fii mai bun? De ce scoatem cristalele de Bohemia și hainele de duminică doar de Paști și de Crăciun, ne îmbrăcăm cu „hainele cele bune“ și lăcrimăm puțin că a mai trecut un an? De ce nu purtăm hainele cele bune în restul timpului, cu apropiații? De ce nu le oferim o masă aristocratică, doar așa, de dragul eleganței, când putem să mâncăm cu tacâmurile de argint de la bunica? Îmi spunea la un moment dat o doamnă venerabilă că i se pare bizar să ne punem hainele cele bune și mutra de duminică doar cu străinii, celor din familie le rezervăm gioarsele și fața mofluză. Ar trebui să fie altfel...

Cum spuneam, nu plec nicăieri. Nu am deloc simțul ritualului și de ani de zile dorm adânc de Revelion. Prefer să petrec după ce trece isteria. Și, în final, ce mare brânză că a mai trecut un an? Nu sunt nici antisocială, nici deprimată. Pur și simplu nu înțeleg de ce să fac ce face toată lumea. În restul anului am norocul de a munci de acasă, am o profesie creativă și în astfel de meserii poți munci mai bine după alt fus orar decât cel al locului. Uneori te lovește inspirația pe la miezul nopții. Acest text a fost scris la ora 2 dimineața, de exemplu.

Migrația estivală

Dar lumea pleacă în concediu precum popoarele migratoare. Poate că e mai eficient să îți iei vacanță când pleacă șeful. Sau când pleacă toată lumea (rămâne paznicul) ca să fii la post când e activitate intensă și are nevoie de tine. Migrația aceasta periodică mă umple de uimire, căci îmi arată cât de șui e croită lumea în care trăim, regulile sale sociale, profesionale. Ca să nu mai vorbesc de ceea ce aud de la cei care povestesc melancolici, bronzați și puțin mai grași, că au făcut în lipsă. Din același motiv care mă intrigă, pleacă în grupuri, an de an, în Grecia sau Croația, cheltuie o sumă ...nu mică, fac niște activități standard în Grecia și Croația. Uneori revin mai obosiți decât au plecat. De ce? Îmi explic eu de una singură că e vorba de mimetism social, de siguranța pe care ți-o dă ideea că ești în normă, că faci ce se face în perioada estivală...

Bioritmurile noastre ar trebui cunoscute

Am stat de vorbă despre așa ceva cu Dragoș Cîrneci, de multă vreme colaborator al Psychologies, și doctor în neuroștiințe. Alături de el am scris o carte ce va apărea în toamnă. Iată ce spune el: „Dacă vrem să creştem productivitatea, trebuie să revizuim actualul model de 40 de ore consecutive de muncă pe săptămână, separate doar prin două zile de weekend şi întrerupte uneori de scurte vacanţe. Vacanţele ne revitalizează corpul şi mintea, ajutându-ne să ne detaşăm de stresul de la muncă. Psihologii finlandezi au descoperit că aceste beneficii durează doar două săptămâni după întoarcerea din vacanţă. Un studiu realizat în Olanda a relevat că angajaţii se simt mai energici, mai veseli, mai puţin tensionaţi şi mai satisfăcuţi dacă au parte de o vacanţă de șapte-nouă zile. La o săptămână după ce se întorc la muncă, toate aceste beneficii dispar.

Concluzia numeroaselor studii este că, în loc să limiteze vacanţa la una pe an, ori scurte vacanţe de două-trei zile din când în când, companiile ar trebui să permită angajaţilor să îşi ia liber o zi sau două în timpul săptămânii lucrătoare şi să-i încurajeze să nu-și petreacă serile la serviciu.

De asemenea, ei trebuie să aibă parte de șapte-opt ore de somn pe noapte, să îşi ia toate zilele de concediu la care au dreptul, să îşi ia multe pauze mici în cursul zilei. Să înceapă ziua de muncă cu treburile cele mai grele, ca să poată să le acorde toată atenţia şi resursele. Unii chiar au propus scurte pauze de somn în intervalul 2-4 după amiază, când creierul devine somnolent în mod natural. Un studiu realizat la Stanford University a relevat că un somn de zece minute după amiaza conduce la creşterea concentrării şi a performanţei şi are capacitatea de a te revigora imediat. După un somn de 30 de minute îţi mai trebuie 30 ca să devii din nou alert. 

Acest regim de muncă ar creşte dorinţa şi abilitatea de a lucra, îi face pe angajaţi mai productivi. După cinci luni de un astfel de regim de muncă ei devin mai satisfăcuţi de serviciu, mai doritori să rămână în acelaşi loc de muncă, mai mulţumiţi de raportul muncă-viaţă personală şi mai mândri de realizările lor. Pe de altă parte, există date că un regim de muncă prelungit, cu multe ore la serviciu, are efecte negative medicale şi emoţionale. Deci, dacă eşti considerat angajat model când stai frecvent peste program, munceşti şi în week-end şi eşti disponibil la telefon chiar dacă eşti plecat în vacanţă, nu e tocmai bine pentru tine și nici pentru companie“, spune Dragoș Cîrneci...

Apoi oamenii au niște bioritmuri sezoniere. Iarna, biologia noastră e mai lentă, avem predispoziții la inflamare și boli, în timp ce vara suntem programați biologic să avem activitate mai intensă. Și ce facem noi cu potențialul acesta? Plecăm la plajă. „Vacanţa mare şi concediile sunt programate exact în perioada de maximă activitate a creierului, în timp ce şcoala și activitatea productivă în general în perioada de minimă activitate. Asta arată cât de documentaţi sunt cei care au girat învăţământul, în general în lume“, spune el.

E bine să citim psihologie

Mereu am spus că cei care dețin puterea la oarecare nivel (că e CEO, sau doar un șefuț) ar trebui să-și ia sfătuitori din rândul psihologilor, sociologilor, neurologilor. Sau să citească măcar cărți de psihologie, de neuroștiințe. Dacă vrei să crești motivația oamenilor, citește despre motivație de la psihologii cognitiviști. Dacă vrei să știi cum funcționează optim resursa umană dintr-o corporație, și vrei să obții randament mai mare, nu ignora bioritmurile oamenilor, citește neuroștiință. Nu suntem roboți, ci mai degrabă… un fel de plante dependente de soare și de ciclurile sale. Ar trebui să ne respectăm biologia și mai ales cheful de a sta acasă când restul lumii migrează către Grecia sau Croația. Nu ar strica și puțină fantezie în materie de timp liber. Mai ales pentru copii. De ce să nu aibă o vacanță activă, în care să muncească fizic la o fermă ? (evident, nu vorbesc aici de exploatarea minorului, ci de experiențe noi și instructive pentru ei, cultivat o plantă, puțină tâmplărie, etc) De ce îi condiționăm să aibă același comportament repetitiv, să asocieze vacanța cu stațiunea Mamaia sau Bodrum? Noutatea e sarea și piperul vieții, de ce să nu o căutăm ? De ce să mergi în fiecare an în același loc, să mănânci aceeași mâncare și să faci același lucru? De ce să nu dormi buștean de Revelion și să petreci de Anul Nou pe …5 februarie ?! Iar vacanța de vară să ți-o iei toamna într-o țară caldă cu prețuri off-season?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Perfect de acord! Trebuie sa ne ingrijim in primul rand pe noi, sa ne rasfatam pe noi asa cum dorim si cand dorim. Din acest motiv 1.} am pastrat numai portelanurile si cristalele valoroase, restul le-am dat. De ce sa mananc zilnic in vesela comuna, ciobita si sa beau din pahare de sticla cand am atatea valoroase, de calitate ? Fete de masa brodate si tacamuri ??? Cand sa le folosesc? pe lumea cealalta nu iau nimic cu mine, ultima camasa nu are buzunare! 2.} In vacanta plec sau petrec, dupa ce trece nebunia tuturor, nu e vorba de bani, ci asa cum spunea mama, nu vreau sa ma calc pe pantofi cu toti.......nu parasesc Bucurestiul pt nici o zi libera legala sau sarbatoare nationala sau religioasa.....doar nu m-am lovit la cap ca sa ma enervez .... daaaa, unii trebuie sa-si etaleze ce au, pentru a le scoate ochii celorlalti....eu prefer sa savurez totul fara ei....
    • Like 0
  • Iti spun un secret. Imi iau vacanta vara cand pot fi cel mai activ, pentru ca imi doresc sa folosesc timpul liber activ. Sa pescuiesc, sa ma plimb cu bicicleta, sa urc pe munte, sa vad arhitectura unui oras strain, sa inot.
    In rest asa e. Nici eu nu sunt de acord sa fac curatenie inainte sa vina musafirii. Consider ca ii mint. Adica le prezint o "realitate" nereala, idilica, nu viata mea adevarata, cu putin praf, cu haine si carti in dezordine, cu masa de lucru plina cu varf.
    Toate casele in care m-am simtit cu adevarat bine sunt cele in care nu erai stresat ca faci scame sau te asezi intr-un loc care nu ti-a fost destinat.
    • Like 1
  • check icon
    Foarte bine punctat, și sunt perfect de acord.
    • Like 0
  • check icon
    Ritmul de viață „tradițional”, în societățile vechi, bazate pe agricultură și pe creșterea animalelor, așa era: munceai de primăvara până toamna zi lumină, iarna de odihneai. Pe măsură însă ce societatea a devenit tot mai complexă, acest ritm de viață nu mai corespunde tipului actual de societate. sigur, a merge la mare și a sta ca prostu câteva ore sub soare este și o modă. Eu nu suport să fac plajă mai mult de o oră, hai două. În rest mă plimb. Constanța era un oraș superb. Mazăre a reușit să-i distrugă centrul istoric. Sper să-și revină cumva la normal acest oraș superb.
    • Like 0
  • check icon
    cred ca munca este pt masini si utilaje. omul, creatia suprema, trebuie numai sa se minuneze de realizarile naturii cand este mic si apoi sa gandesca, sa faca arta, sport, sa construiasca masinarii noi. omul nu trebuie sa munceasca decat din din placere, nu pt hrana si bunuri. o societate normala trebuie sa sprijine omul care gandeste, de restul animaleleor este plina padurea :)
    • Like 1
    • @
      check icon
      frumos, dar utopic și comuniștii visau la o societate ideală.Când eram copil erau o grămadă de broșurici s.f. cu societăți perfecte în care munceau doar roboții și restul munceau din plăcere și mâncau la cantină în costume extrem de simple, semn că disprețuiau hrana(ca plăcere),moda(ca plăcere), unde filozofau non stop.Ce nu reuțeau să explice autorii, cam cum dădeau de lucru exclusiv intelectual și de unde atâtea meserii exclusiv de vocație unor „n„ miliarde de suflete.E frumos să visăm dar...viață e atât de prozaică....
      • Like 0
    • @
      check icon
      viata nu este prozaica, viata este dreapta. cei care au puterea sa gandesca reusesc sa-si rezolve aceste probleme minore (hrana, locuinta, casa, vacante, etc), caci munca lor este distractia lor. dar dobitoacele simt munca ca pe o opresiune, ca pe o teroare, gandul le sta numai la hrana, imbracaminte si alte nimicuri. legat de societatea comunista, tocmai pe asta se miza, totul valora de 3-5 ori mai mult decat era normal. culmea este ca tocmai asta a dus la caderea societatii de aur o omenirii, lipsurile :) comunismul dorea oameni multi si prost si cu asta s-a ales dupa 56 de ani :) se vede si dupa 26 de ani de cand comunismul a pierdut razboiul rece al lipsurilor :)
      • Like 1
  • AdiM check icon
    Frumos dar utopic. In practica o firma a carei angajati lucreaza mai putin - sa zicem 4 zile / saptamana - va face cu greu fata alteia in care se lucreaza standard. De ce? Pentu ca, fie va fi nevoita sa aiba mai multi angajati pentru a compensa volumul de efort => ineficient, fie va oferi salarii mai mici => irealist, pt ca majoritatea angajatilor ori nu isi permit ori nu sunt dispusi la un downgrade de 4/5 din salariu.
    • Like 2
    • @ AdiM
      check icon
      afirmatia dumneavostra este gresita. am avut bucuria sa lucrez numai din placere si pasiune si sa am alaturi o serie de oameni cu aceleasi calitate. deci, o mana de oameni lucram si tinem in spate alti 50 de oameni, niste nesimtiti. munceam de placere, chiar de acasa, chiar sambata si duminica, ne mutam vacantele si totul numai ca sa ne simtim impliniti. in final am plecat astia care ne distram cand munceam si ceilalti, pentru care exista condica si programarea concediului, au trebuit sa plece si ei :). interesant ca dupa ce ne-am despartit inca 3 ani au incercat sa ne atraga in alte proiecte, nu am marsat, caci noi am gasit ce sa facem din pasiune si nu din obligatie :)
      • Like 0
    • @
      AdiM check icon
      Din raspunsul dumneavoastra nu imi dau seama care e partea gresita in ce am afirmat, si anume ca eficienta - simplist vorbind - inseamna sa produci mult cu costuri mici. In exemplul cu angajatii care lucreaza 4 zile pe saptamana e usor de dovedit ca acea firma are nevoie de mai multi angajati pentru a realiza acelasi volum ca si cel realizat cu angajati ce lucreaza "standard", 5 zile din 7. Ma bucur ca sunt si oameni ce lucreaza "din pasiune si nu din obligatie" insa pasiunea e greu de cuantificat si nu prea tine de foame.
      • Like 1
  • Copiii pot lipsi de la scoala fara motivare medicala trei zile pe semestru. Schiurile se pot scoate numai iarna (ca au nevoie de zapada). Activitatea relaxanta de stat la soare si facut baie in mare se poate face doar cand e cald la mare si eventual si apa marii e calda. Astfel, copilul nu va face nici pneumonie, nici otita. De acord cu textul in ce priveste cliseele de marketing, dar vacantele ni le luam si dupa ritmul naturii, nu numai al hoardelor de colegi. Asa cum facem zacusca la final de vara. Ca atunci se coc si vinetele si ardeii.
    • Like 4
  • check icon
    hai să vorbim ca să nu tăcem.În primul rând, statul acasă e pt. oamenii săraci( din nefericire ) sau a celor lipsiți de imaginație și lipsiți de vlagă(ratați biologic).Omul se plictisește ușor de absolut orice în fond,ca atare schimbarea locului(orașului) e mai mult decât necesară,din când în când,făcută cu absolut oricare locație(munte,mare,la țară,etc),cu fețe noi, cu alte activități(oricât de comode sau epuizante) decât cele curente(inclusiv statul la plajă, bălăceala în mare,imposibilă iarna decât în mizeriile de piscine,niște căzi mai mari într-un spațiu îngrădit).Nemaifiind agricultori, iarna muncim și doar o părticică mică din vară(max. două săptămâni) ne relaxăm(?!?) , mergem la munte și/sau la mare(în ambele cazuri te poți răcori într-un fel în care în marile metropole este imposibil ),restul concediului, dacă ți-a aprobat mai mult de două săptămâni(??) îl vei folosi activ rezolvând tot felul de alte treburi ce necesită alocare mai mare de timp și dispoziție.Apoi, ca să plec toamna în concediu trebuie să am bani serioși de avion ca să mă duc la mama zmeilor pt. o climă adecvată sporturilor nautice,plajei,etc, în afara prețului sejurului deloc ieftin,ca să nu mai vorbesc de șocul și depresia ce te lovește când de reîntorci în frigul și mohoreala toamnei,brrr.Deci poveștile astea boeme, rupte de realitatea celor mulți, a celor cu joburi privilegiate sunt doar „drăguțe„ și....cam atât.
    • Like 4
    • @
      check icon
      daca esti prost, sau bolnav mintal te plictisesti si obosesti cand gandesti :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      @Andriescuus Lucian , Nu e chiar așa,vis- a vis de plictiseală(nu cea de salon sau stadion,desigur).„Plictiseala„ și „lenea„ l-au făcut pe om să ajungă unde a ajuns astăzi,munca fiind doar o consecință a acestora.Simplu fapt că omului ia plăcut să mănânce variat,plictisit doar de banane,la făcut să caute ca să pape și altceva,asta l-a obligat să se zbată pt. acel ceva nou și odată obținut, a gustat plăcerea lucrului nou și dorința de al obține cât mai rapid și cu minim de energie și timp(dacă se poate să fie servit de alții din subordine, cu atât mai bine) și tot așa,intrând în spirala veșnicei nemulțumiri cu condiția de moment și dorința de a o depăși pe toate planurile,spirituale sau materiale.Apoi, prostul are mintea veșnic odihnită căci nu gândește,e zglobiu în felul său,iar dacă se plictisește nu caută musai ieșirea din impas ci va mânca probabil semințe sau va face „cercuri„ în apă scuipând periodic în ea, minunându-se de propria-i faptă.De cei bolnavi ....doar doamne ferește.
      • Like 2
    • @
      check icon
      eu cred ca ala care a cautat sa schimbe banana nu era un lenes, iar ala care scuipa in apa, sigur nu era plictisit ci cauta explicatia iesirii pestelui din apa. daca dumneavoastra credeti ca evolutia umana se datoreaza prostilor aveti o parere buna despre darwin, eu nu si raman la termenii de genul suflet, spirit, ursita, destin, cale, ... si nu gasesc explicatia aparitiei bipezilor printre cerebrali :)
      • Like 0
    • @
      dalex check icon
      Am devenit dependenti de "divertisment", cineva trebuie sa ne salveze de plictiseala, cineva trebuie sa "ne ofere" ceva mai bun si mai frumos in viata noastra plictisita.
      Sa ne gandim ca daca ne plictisim atunci cand suntem in compania propriei persoane ( adica singuri ) este un semnal de alarma, am ajuns atat de plictisitori incat nu ne mai putem suporta pe noi insine, cum sa mai cerem celor din jur sa ne suporte egoul urias.
      Este o problema de educatie consumista in care TU MERITI si cei din jur TREBUIE sa-ti dea totul pentru ca esti TU cel unic si de neegalat.
      Daca esti unic si plin de calitati de ce te plictisesti cand esti SINGUR ?
      Sa fie de la bioritm ?
      • Like 2
  • Hm! Adevarul e ca nu suntem programati sa muncim deloc! Conditia noastra de primate ne-a programat mai curand sa ne facem singurei de treaba si sa lenevim. Munca e pentru om ceea ce se numeste o conditionare obiectiva, in nici un caz un element nativ. A apropos la aproape 40 de grade efortul de nici un fel nu e chiar indicat!
    • Like 2
  • Sunt de neinteles recomandarile de a merge toamna in concediu ; sunt pline inbox-urile e-mail-urilor cu propuneri de vacante toamna, dar de vacante primavara nu prea se vorbeste, primavara spre vara ziua este mai lunga si ne-am saturat de "disperarile" agentiilor de turism , ce alearga dupa clienti spre sfarsitul verilor !!!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult