Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cât mă costă o cameră la acest hotel „sub un milion de stele”, cu valet inclus. „Din păcate, nu mai putem face rezervări, hotelul este deja închiriat pentru tot sezonul”

Chiar dacă pare o imagine realizată în Photoshop, este cât se poate de reală. În Elveția, mai exact la o altitudine de peste 1.700 de metri în masivul Graubünden din Alpii Elvețieni, turiștii se pot caza, începând din această lună, la Null Stern Hotel (în traducere - hotelul de zero stele), unde „singura stea ești tu”.

Un pat dublu, două veioze cu baterii, un covor și serviciile unui majordom cu mânuși albe - care dimineața vine cu cafea și sandvișuri cu salam – reprezintă tot ce au la dispoziție cei ce înnoptează în „camera” din mijlocul naturii. Tariful pentru o noapte „sub milioane de stele” este de 253 de dolari.

Baia cea mai apropiată este o toaletă publică, aflată la zece minute distanţă. Cazarea la hotelul de zero stele, în aer liber, se face din primăvară până la sfârșitul lunii august. În caz de vreme rea, rezervările se pot anula în ultimul minut, avertizează reprezentanții hotelului.

„Din păcate nu mai putem face rezervări, hotelul este deja închiriat pentru tot sezonul. Noi suntem nevoiți să închidem în septembrie, din cauza condițiilor meteo, Suntem la o altitudine la 1.700 de metri, iar în septembrie se face rece afară. Nu acceptăm rezervări după 1 septembrie. Iar până la acea dată este deja rezervat 100%”, ne-a precizat o reprezentantă a Safiental Tourism, agenția care se ocupă de rezervările la ineditul hotel.

(Foto: Atelier fur Sonderaufgaben)

Cei care nu au apucat să își facă rezervări nu este sigur că vor mai avea ocazia anul viitor să doarmă în patul sub clar de lună.

(Foto: Atelier fur Sonderaufgaben)

„Nu știu deocamdată dacă vom continua și anul viitor, pentru că este vorba de un concept, împreună cu alte proiecte. Nu știu dacă vom continua cu acest concept de pat în aer liber. Nu s-a hotărât încă”, ne-a transmis reprezentanta agenției, care a admis că nu este ușor de administrat o asemenea afacere din cauza condițiilor meteo. „Ploile ne dau bătăi de cap”, a spus ea.

(Foto: Atelier fur Sonderaufgaben)

Animalele sălbatice i-au „vizitat” pe turiști? „În zonă nu sunt urși și lupi, deci nu este o problemă. Sunt căprioare, dar nu se apropie”. 

Cât privește valetul cu mânuși albe, care vine dimineața la pat, cu comanda pe care turiștii i-o transmit prin telefonul mobil, acesta locuiește în apropiere.

„Majordomul doarme în patul său, are acoperiș. El locuiește într-o casă din apropiere”, ne-a spus râzând cea care se ocupă de rezervări. 

Tot de la ea am mai afat că cei mai mulți dintre turiștii care au vizitat deja sau și-au făcut rezervări pentru patul în aer liber provin din Germania și Elveția.

Inițiatorii proiectului Null Stern Hotel, Frank și Patrik Riklin, specialiști în arta conceptuală, nu sunt la primul proiect de acest tip. În urmă cu câțiva ani cei doi artiști au transformat în hotel un fost buncar nuclear în orașul elvețian Teufen. 

Planul artiștilor este de a instala paturi similare și în alte zone din Elveția, în colaborare cu organizațiile regionale de turism din Elveția, se arată în comunicatul de presă al inițiatorilor proiectului Null Stern Hotel. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Normal ca nu mai au ursi si lupi, ca i-au anihilat complet pentru a-si face blanuri si bani din contrabanda :D. Frumoasa tara Elvetia, pacat ca n-au mai ramas decat oameni si restul bancheri.
  • Like 0
 • "Baia cea mai apropiată este o toaletă publică, aflată la zece minute distanţă"...cam naspa, ca sa zic asa...
  • Like 1
 • Sunt convins ca prin o promovare adecvata, cateva zone din tara noastra, ma refer la cele submontane si montane, unele fiind semisalbatice cu o redusa densitate a populatiei, cu usurinta pot deveni subiect de turism neinvaziv.
  Personal am convingerea ca noile forme de turism neconventional, sunt cele care se vor dezvolta. Este mai mult mai mult decat un trend, importante grupuri profesionale supuse multor presiuni in genul de activitati prestate, natural se indreapta/se vor orienta spre natura autentica.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult