Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vacanțe last-minute. Vom continua să mergem în stațiunile din Turcia, dar să ne pregătim pentru alte oferte din partea agențiilor

Turism în Turcia

photo icon Turista Anastasia Goryachih din Rusia dansează lângă piscină într-un resort turcesc destinat în special turiștilor ruși, în iulie, 2016, la o lună după ce președintele Vladimir Putin a ridicat restricțiile aplicate turismului din Turcia. Sursa: Guliver Getty Images

Într-o lună, s-au întâmplat patru lucruri care, psihic, riscă să pună turismul european pe butuci. Brexitul, atentatul de la Nisa, situația din Turcia și atacul din Germania.

Psihic, Europa este pe cale să cadă în depresie. În luna concediilor, europenii sunt tentați să stea acasă și să se închidă în propriile locuințe. Nimeni nu mai are chef de vacanță.

Precedentele Tunisia și Egipt

Ceea ce se întâmplă acum în Turcia a fost patentat cu ceva ani în urmă de către Tunisia și Egipt. În Tunisia, după o scădere bruscă cu 40% a vizitatorilor în 2011, țara a început să redevină o destinație din nou prezentă în cataloagele tour-operatorilor europeni, însă nu se știe când sau dacă va mai atinge acel maxim de 7.1 milioane de turiști din 2010. 

Egiptul a devenit un studiu de caz deja clasic în materie de prăbușire a industriei turistice. Primăvara arabă a băgat turismul într-o iarnă ce nu va trece curând. În 2007, în Egipt, industria turismului contribuia cu peste 19% din PIB. În 2013 a scăzut la 11.2%. Estimările analiștilor plasează orizontul de timp în care industria turismului egiptean își va reveni undeva către anul 2025 dacă nu se întâmplă nimic șocant până atunci.

Ce înseamnă asta? Ceva foarte simplu. Stabilitatea aduce turiști, turiștii aduc bani, banii generează securitate. Fără bani nu poți garanta securitatea și cu ocazia asta se intră pe o spirală negativă din care nu mai poți scăpa ușor.

Turcia urmează modelul de inscucces al Egiptului? Nu! Și tineți minte acest „nu!”

În mod tradițional, Turcia a fost lovită de atentate. Încă din 1977. Tot din 1977 până astăzi Turcia a mai „beneficiat” de două lovituri de stat. Reușite, adevărat, dar cel puțin la cea din 1997, Turcia era afirmată pe scena turismului mondial.

În anii trecuți, PKK-ul a lovit statul turc de mai multe ori, mai dur decât ISIS-ul și nu de puține ori în zone turistice. Țara a trecut peste. Turcia a învățat lecția Egiptului. Când în 2015 atotputernicul Putin a închis robinetul cu turiști, Erdogan a zis că nu-i pasă, are balta Europa suficient pește. Totuși, analiștii spuneau, în primele zile ale lui 2016, că cearta strategică cu Rusia va păgubi turismul turcesc cu 4.5 milioane de turiști și vreo cinci miliarde de euro. Asta însemna o lovitură în buget de 0.15%. Vi se pare puțin? Miliardele rușilor reprezentau un aport, dacă nu esențial, cel puțin important la bunul mers al industriei turismului în Turcia. Alarmat de situație, Erdogan și-a prezentat repede scuzele și adâncile regrete lui Putin.

După tentativă de lovitură de stat, Turcia se îndreaptă în acest moment într-o altă direcțiie decât Egiptul după primăvara arabă. Se îndreaptă, dacă nu către o dictatură, cel puțin către o centralizare serioasă a puterii. Paradoxal, asta ar trebui să vină la pachet cu un risc scăzut în ceea ce privește securitatea. Așadar din punct de vedere al vacanțelor pe litoral, nu ar trebui să ne facem prea mari griji. Apoi, Egiptul și Tunisia tot un soi de dictaturi erau. Mamaia era plină de turiști în anii ’70. Efectul loviturii de stat eșuate și al atentatului care i-a precedat, tsunami-ul politic, sigur va lovi si turismul turcesc, dar nu acum și foarte posibil nu cum ne vom aștepta noi.

Odată cu atentatele se mai învață câte o lecție de securitate. Turcii nu fac excepție. O să avem cozi mai mari la check-in pe aeroporturi și probabil că vom vedea mai mulți soldați în Istanbul. Kusadasi sau Antalya erau deja blindate cu polițiști în civil. (Pentru că nu prea îți vine să te scalzi când te simti supravegheat de un pluton de soldați).

În acest moment, Turcia este o destinație de vară ieftină, și da, ușor animată. Dar nimeni nu vrea să anime politic petrecerile din resorturile din Antalya sau Alania. Nimeni. Cel puțin nu sezonul ăsta. Oricum, odată întorși din vacanța din Turcia, nu vă grăbiți cu rezervarea uneia noi.

A crede că Roma acum este o destinație mai sigură decât Parisul înseamnă să te hrănești cu o iluzie

Cine s-ar fi gândit acum ceva timp la un atentat terorist cu camionul la Nisa? Paris, Bruxelles, Munchen - lista e abia deschisă și trebuie să înțelegem că putem fi loviți oricând și oriunde. Fitilul este aprins într-un oraș pe care nu cred că îl putem anticipa. A crede că Roma acum este o destinație mai sigură decât Parisul, de exemplu, înseamnă să te hrănești cu o iluzie. Nu este. Nu știm. Nu avem de fapt nici cea mai mică idee.

A te încuia în casă nu este o opțiune, a fi atent și acționa preventiv este. Nu prea avem ce face și știți prea bine povestea cu drobul de sare. Parisul va rămâne la fel. Bruxellesul, un pic crispat, un pic încordat, încă îl mai găzduiește pe Manekken. Nisa, deși mai tristă, este la fel de frumoasă.

Momentan, funcționăm pe reflexul radarului de poliție. Cum vedem poliția, aproape involuntar, apăsăm frâna și mergem cu viteză redusă o bună perioadă de timp după ce am trecut de mașina poliției.

Resetarea modului de a călători: agențiile vor renunța la „early booking-uri” pentru Turcia

  • Ar fi absurd să spunem că lucrurile vor fi ca înainte. Nu, în vara asta ceva s-a schimbat. Ce avem de învățat? Aici îndrăznesc să dau trei sfaturi, pentru că am călătorit prin niște țări unde slalomul printre mine nu era ceva ieșit din comun.
  • Fiecare dintre noi are perimetrul propriu de securitate. Este ok daca vrei să iei o pauză. Este ok dacă Parisul nu ți se pare confortabil în acest moment, dar fii atent la poveștile celor care se întorc de acolo. Cu siguranță vei găsi suficiente elemente pentru a te relaxa.
  • Moda cu early-booking-urile și cu rezervările cu un an înainte, cel puțin pentru Turcia, este pe cale să apună. Se prea poate ca peste 6 luni, acolo unde vrem noi să ne ducem să nu mai fie deloc apetisant. Sigur, agențiile de turism vor face pressing, este bussinesul lor, au chartere de umplut, dar, cu siguranță, își vor schimba optica pentru sezonul următor. Poate că vom începe să ne concentrăm vacanțele „Last Minute”. Asta reprezintă, de fapt, o dovadă că ne putem adapta și putem merge înainte.
  • Nu este sfârșitul lumii turistice, nici măcar al unui mod de a călători. Uitați-vă după alte opțiuni, poate că acum este momentul să explorați destinații mai îndepărate. Esențial este să nu vă puneți pantofii în cui și visurile în sertar.

Spor la călătorit! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Oriunde în lume sunt riscuri mari,dacă nu de război sau lovituri de stat,atunci de boli noi,efecte dramatice a le schimbării climatice,avioane ce cad misterios,etc.Fiecare își asumă riscuri după cum îl taie capul.
    • Like 0
  • check icon
    1. „Primăvara arabă a băgat turismul într-o iarnă ce nu va trece curând” Primăvara arabă a fost un calcul eronat nu numai în ce privește turismul ci, în general. A spus-o prin primăvară și Obama cu referire la Libia. De-ar fi fost numai Libia. 2. „Brexitul”. Dacă autorul se referă la cozile lungi de la Dover, atunci da, am putea băga Brexitul în ghiveciul autorului. Bănuiesc, nu am dovezi, că este un gest intenționat al Franței care, cel puțin prin declarațiile celor doi teribili, Nigel și Boris, a fost de-a dreptul batjocorită de doi nespălați. 3. „Momentan, funcționăm pe reflexul radarului de poliție. Cum vedem poliția, aproape involuntar, apăsăm frâna și mergem cu viteză redusă o bună perioadă de timp după ce am trecut de mașina poliției.” Exemplul este, psihologic vorbind, corect. Este și foarte românesc, presupun că așa face și autorul: când vede poliția, cumințel (precedată de flash-uri, nu?), cum dispare „pericolul”. bagă adînc piciorul în accelerație. Românisme. 4. „Uitați-vă după alte opțiuni,”. O, da. Românii nu știu că, aproape de ei, există locuri absolut superbe. Sar peste frumusețile României (Transfăgărășanul, Transalpina, Bucovina, Delta etc.). Am discutat cu români care au fost la Sunny Beach, dar nu s-au obosit să ajungă la frumusețea locului, Nesebăr, era așa de aproape. Ohrid, cîți români au fost la Ohrid? Anul ăsta aș fi vrut să ajung la Zaječar (orașul lui Galerius) și la Niš (locul de naștere al lui Constantin cel Mare), mai încolo spre vest este superbul Muntenegru, Bar și Ulcinj. Vreți spre nord? Ați văzut arealul Lednice-Valtice de la frontiera ceho-austriacă. Dacă nu, go there. Dar la Tallinn ați fost? Dacă nu, mergeți, nu veți regreta. Deci da, există multe locuri frumoase în Europa.
    • Like 1
  • Raul check icon
    Oricum, Turcia va pierde multi turisti din tarile bogate, oameni care nu vor mai risca sa mearga intr-o tara in care vezi mai multi militari cu AK47 decat copaci. Deocamdata mai merge treaba pentru ca turcii au scazut tarifele enorm si asta reprezinta o tentatie pentru multi turisti, dar si egipteanii au facut la fel - degeaba. Dupa ce unda de teama s-a propagat la nivel global si publicatiile mari au inceput sa sfatuiasca turistii sa evite Egiptul, totul s-a prabusit.
    • Like 2
  • A crede că Romania este acum este o destinație mai sigură decât Parisul, de exemplu, NU înseamnă să te hrănești cu o iluzie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult