Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asta-nseamnă să fii vamaiot: refuzați serviciile proaste și lăcomia patronilor din Vamă!

Am văzut-o în weekend. Era verzuie și rece. Nu Vama, ea era colorată, pestriță și caldă, amețită, spartă, cu fața roșie, tăvălită prin nisip și fericită, cu un zâmbet tâmp și larg și cu ochii în zare. Am văzut marea Vămii. Goală de îți înghețau gleznele în ea. Plină, noaptea, doar de cei mai anesteziați dintre masculi. De aceia gata să impresioneze câte o tînără cu performanțele lor de înotători pentru Bobotează. Așa e în iunie, așa a fost și anul trecut.

Nu vă speriați, n-am să pic în obișnuitul miraj corporatisto-vamaiot să mă plâng, ipocrit, de cât de mult s-a schimbat Vama și ce nefrecventabilă ar fi ea acum. Vai, ce „mizerie” de oameni umblă prin ea, dar fir-ar să fie, ne întoarcem iar și iar.

Vama rămâne Vamă, chiar dacă Macanache a pus stăpânire pe unele dintre boxele de pe plajă. Hai măăă că Macanache e chiar cool, îmi șoptște cineva din „advărtaizing”. O fi, mie nu-mi sună. Dar în orice caz, ai unde asculta ce-ți place. Nu scapi nedistrat.

Vama rămâne Vamă și pentru că ai mereu sentimentul de concert cool, la care se freacă, umăr de umăr, în trecere, atâția oameni care sunt pasionați de ea. Ai locul tău, fie la Amphora și Acolo, sau la Expirat, dacă ești de un anumit soi, poate și Stuf (dar acolo s-au cam amestecat genurile... de oameni un pic). Tot așa cum ai locul tău la barurile de rock, sau folk, ai locul tău lângă cântăreții ambulanți, sau la Bibliotecă, sau la Bibi, sau la Frontiera, sau la Molotov. Orice ai face, tot îți găsești locul. Da, este adevărat, pe vremuri erau concerte și proiecții la Bibi, acum e bătaie pe o masă și pe un chelner. La Frontiera chelnerii îți zâmbeau și nu erau hăituiți săracii, ca acum, cu priviri mereu disperate de teamă să nu fi uitat vreo notă neachitată sau vreun bacșiș.

Da, am văzut, ca în fiecare an și motoriști agresivi și stupizi, am văzut chiar și cocalari cu lanț de aur la gât. Era vamaioată până și fata unui cercetat penal. Se târa prin praful de pe „Magheru Vămii” cu un megaFerrari. Am văzut și hipsteri mulți și rockeri mulți. Se ascultă și folk, și dubstep parcă și mai mult. Se ascultă și valurile mării. Am văzut și oameni doar în ciorapi, rămași dormind până la ora 12:00 ziua sub soare, trași de picioare pe plajă de cei care doreau să mai pună șezlonguri în loc.

Ca în fiecare an am văzut și buze umflate fie de la căzături sau bravade, fie de la altercații pe bază de alcool. Și puști frumoși și veseli, am văzut și îndrăgostiți cool și părinți cool cu copii mici. Vama e la fel. Desigur nu e la fel cum și-ar fi dorit-o cei care pe vremuri sperau ca ea să rămână wild, hippie și nepopulată. Mulți și-ar mai dori, dar procesul e clar ireversibil. Acel război s-a pierdut de mult și totuși mulți dintre cei care l-au purtat vin în continuare aici.

Îi auzi repetând, „îți dai seama că aici nu era nimic. Era doar nisip și se puneau corturi și se făcea doar nudism. Vama avea înainte de 90 doar șase case”. Dar în timp ce auzeam asta, prin față îmi trecea un actor de generație 2000, coborând ușor, relxat, zâmbitor spre plajă. 

E vremea unui război împotriva serviciilor proaste din Vamă și mai ales împotriva lăcomiei patronilor de localuri

Dar am un nou sunet de corn pentru vamaioții old school. Cu mesajul că „nu te naști vamaiot, dar poți să mori astfel”. E timpul pentru un nou război în Vamă. Și cred că toți cei care au fost în acest weekend pot povesti și celor de acasă că e momentul. E vremea unui război împotriva serviciilor proaste din Vamă și mai ales împotriva lăcomiei patronilor de localuri.

A fost evident, în acest weekend foarte aglomerat pentru Vamă, că patronii de localuri de aici au angajat prea puțin personal și prea prost plătit ca să îi pese de felul în care îi deservesc pe clienți. Or, pot să înțeleg că vamaiotul clasic mai doarme și la cort, și pe plajă, și prin mașină, dar are dreptul să nu aștepte zeci de minute până i se ia comanda, alte zeci până i se aduce mâncarea și altele până plătește, doar pentru că patronul localului e lacom și vrea să câștige mult și să ofere puțin.

Foto: Bogdan Chesaru / Inquam Photos

Vama poate fi, de asemenea și mai curată, și mai civilizată. Vama nu va mai fi wild and just hippie. Poate fi însă măcar wild și pestriță, dar cu servicii moderne. Auzeam că la bulgari s-au pus nu știu ce plase și apa e limpede și fără alge, în unele zone... O altă temă - în loc să mai cerem ca Vama să devină „rezervație naturală”, poate ne gândim și ca marea Vămii să fie și ea un pic mai primitoare.

Toți cei care știu că vor reveni aici ar putea să-și ia Vama înapoi, fiind mai pretențioși și mai exigenți cu lacomia patronilor despre care am amintit. Acum, din păcate, vorba lui Chirilă, „nimeni nu mai luptă Făt Frumos”. E drept că parcă și Albele ca Zăpada seamănă a fete bătrâne. Poate, însă, că după weekend-ul ăsta, în care mulți s-au uitat în gol după un fel de mâncare, după o notă de plată, sau o limonadă, vamaioții vechi și noi ori turiștii de ocazie vor fi motivați să redeschidă războiul cu nesimțirea și lăcomia. Poate că toți cei care au stat la cozile pentru clatite, porumb fiert și copt, toți cei care au primit o mâncare mult mai proastă decât a fost ea promisă, vor lupta și ei iar.

Deocamdată cred că toți au încercat să nu se enerveze, să treacă cu vederea și să se bucure de euforia mereu aceleiași Vămi. Dar cred că, dacă vor dori să revină, nu vor mai accepta golăniile din aceste zile.

În fine, dincolo de aspectele concrete și enervante am văzut Vama și marea ei la fel de pline de farmec, de libertate și de prietenie și comunicare onestă între oameni. Am văzut oameni veseli și am văzut oameni triști, care nu mai disimulau ca la un interviu pentru angajare.

Asta e viața Vămii, are o mie și una de povești reale fericite sau triste. Vă sugerez însă ca atunci când mai treceți pe la Vamă, să beți un shot și pentru vamaioții din Colectiv, sunt sigur că le-ar fi plăcut! Un shot pentru ei și un șut pentru cei care nu vă respectă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mai bine mai tarziu decat deloc, raspund acum:nu stiu ce mai inseamna sa fii vamaiot, cand la Stuf se plimbă un paznic in uniformă neagra si e in stare sa te alunge daca indraznesti sa mananci un amărât de covrig impreuna cu berea oricum de la Stuf cumpărată...ma intreb unde mai e libertatea?Sau cand in loc de Pirați se lafaie un market, sau cand apare Bolo cu ferestre de sticla...Plaja nu mai cu corturi ci cu umbrelute aliniate....Nu e ipocrizie corporatista dar Vama chiar nu mai e Vama, poate Vamaia.Vama ia chipul celor care o frecventează, din păcate
    • Like 1
  • Catalin, ai uitat de bunici cu nepoti. Azi nu a fost un super week-end din cauza vremii dar servicii proaste ca la Corsaru nu am mai vazut de mult . Drept ca Vama a fost ravasita de o super pana de curent de vreo 7 ore .
    • Like 0
  • In vama merg doar naivii care nu stiu valoarea banului. Servicii foarte proaste si foarte scumpe.

    Orice om intreg la minte nu cumpara o sticla de apa plata cu 10 lei cand o poate cumpara la 2 lei.
    • Like 1
    • @ Ioannis Karathomas
      Victor66 check icon
      10 lei nu e nici la restaurant in Bucuresti, decat la cele de lux.
      • Like 0
    • @ Ioannis Karathomas
      Dar in Mamaia cat costa ??? Sau in Olimp ???
      • Like 0
  • check icon
    Din punctul meu de vedere,în Vamă ar fi bune niște buldozere care să radă tot(cu tot cu papițoii de serviciu) și să interzică apoi accesul așa zișilor dezvoltatori.De peste 8 ani nu mai calc pe acolo că să nu stric amintirile „ipocrite„ și mă îndoiesc că viitorul va putea să mă convingă că noua „Mamaia„ din Sud ar fi loc de distracție pt. cei ca mine.Apoi de ce miră pe cineva că patronii profită de prostia celor ce se mai duc acolo?Hai să fim serioși.Vama de azi reflectă perfect,la scară mai mică poporul acestei țări ce votează hoți și stau la umbră mâncând semințe ....
    • Like 6
  • Domnule Dumitru, universitatea Babes a creat Vama Veche, asta asa ca sa stiti.Era plin de bucuresteni in 2Mai, bucuresteni care nu aveau acces in vama din considerente ale vremii.Acesti bucuresteni au jinduit zeci de ani la plaja din vama, plaja din 2Mai fiind cam ingusta si in '92 cand au desfiintat bariera dintre 2Mai si Vama Veche, a avut loc marea invazie, a miticilor cum zicem noi in ardeal.Au venit hoardele, care pe betii,care pe profit si a iesit ceea ce voi ati creat, o lume a "oamenilor faini din Bucuresti".Acum plangeti...foarte bine, fiindca si noi am plans demult.
    • Like 5
    • @ Traian Faur
      Liana check icon
      Extraordinar! Ati gasit explicatia!
      Ca sa stiti despre ce e vorba, 2 Mai a fost o oaza a artistilor si intelectualilor de toate felurile, incepand din interbelic si pana in "89. Gaseati acolo de la antropologi, pana la compozitori si profesori de filosofie.
      Pentru cultura Dvs. sociala, sa stiti ca marlania si neamul prost nu au legatura cu locul de unde se trag oamenii; dovada este chiar postarea Dvs. de mai sus. Nasul asta tinut sus doar pentru ca sunteti ardelean nu arata decat un limitat territorialism, e o dovada de provincialism intretinut de vesnicul complex de inferioritate ca Ardealul merita mai mult si primeste mai putin. Gresit, merita fix ce are, uitati-va la alegerea lui Chereches la Baia Mare, sau a aluilalat penal, la Deva. Felicitari ca in Ardeal nu se intalnesc betii (da' palinca de care sunteti atat de mandri de unde vine?) si goana dupa profit, mda.
      • Like 6
    • @ Traian Faur
      Stimate domn ardelean Traian Faur, azi am vazut in Vama o masina cu numar de Brasov, parcata langa o ghena de gunoi, al carei sofer a aruncat , cu eleganta , o sticla de plastic goala pe trotuar. Nepotul meu, bucurestean get -beget de cateva generatii si de aproape patru ani a vazut si s-a oprit oribilat :" bunica ! a aruncat sticla pe jos! Este prost crescut ". Asa ca lasati-o mai moale cu superioritatea Ardealului - avem toti cozile noastre de topor iar imaginea Bucurestiului este stricata de provinciali neciopliti care dau navala spre capitala crezand ca proasta crestere si mitocania le asigura succesul.
      • Like 0
    • @ Gabriela Badescu
      @ Gabriela Badescu
      Stimata doamna Badescu, data viitoare cand mai vedeti masini cu numar de Brasov sa va ganditi ca exista 90% posibilitatea ca ocupantii lor sa fie moldoveni sadea stabiliti in Brasov. Deci comportamentul celor cu nr de BV e clar ca nu reflecta caracterul brasovenilor adevarati, brasoveni pe cale de disparitie. Daca veniti la noi in Brasov si condiderati ca vedeti un oras civilizat ganditi-va cat de puternic era gradul de civilizatie inainte de venirea moldovenilor care nu au reusit sa distruga in totalitate lucrurile bune din Brasov. Din contra se pare ca in acesti zeci de ani i-a cizelat si pe ei cumva ( adica atata cat poti educa un moldovean anagramat). Dar una peste alta, cand spui Brasov spui Iasov. Multam.
      • Like 1
    • @ Traian Faur
      Adevarul e ca Vama chiar a creat-o U.B.B.-ul si tot adevarat e ca de la desfiintarea acelei bariere, nici Vama nu mai e ca altadata.Acum, clujenii au alte locuri de mers, sper ca emancipatii de la capitala sa nu afle de ele vreodata.
      • Like 1
  • Vali check icon
    Am întrevăzut o doză serioasă de ipocrizie încă din titlu. Conținutul nu m-a contrazis. Adică vamaioții adevărați vin acolo și au grijă la condițiile de cazare, la cât de repede le este servită mâncarea ( de la restaurant, evident, că nu vorbim de conservele de la marchet cumpărate printr-o chetă neplanificată), la cât de BUNĂ este mâncarea etc etc? Eu aveam impresia că servicii care să satisfacă astfel de pretenții găsești peste tot, inclusiv în vamă. Ce e surprinzător, în schimb, e părerea autorului conform căreia vamaioții adevărați vin acolo pentru calitatea serviciilor, nu pentru calitatea stilului (efemer, ce-i drept) de viață pe care ți-l oferă farmecul vămii. De la junkerii care cer un leu pentru bere, la singuraticii care cer o țigară și dau la schimb o gură din berea lor, le barmanii de la stuf care îi înjură pe "mamaioții" care au descoperit Vama Veche, stațiunea asta are un farmec al ei care nu dispare cu una cu două. Și în niciun caz farmecul ăla nu constă în calitatea serviciilor. Servicii găsești oriunde. Nu pentru ele vii în Vamă.
    • Like 1
    • @ Vali
      O intepretare socant de pe langa tema. 1. Nu am sustinut ca sunt vamaiot. 2. Poate credeti ca a fi vamaiot inseamna sa accepti orice mizerie. 3. Vama e frumoasa oricum, cu si fara parerea mea sau a dvs despre ea. 4. Se vede ca n-ati fost in Vama in acest weekend si de aceea poate nu am reusit sa va fac sa intelegetila ce ma refer. Regret. 5. A fi vamaiot nu inseamana in nici un caz sa te balacesti in microbi si sa te lasi nerespectat...make love, not war, dar fara cozi la clatite, zic, sau la bere. N-ar ramane mai mult timp pt impartit berea aia cu colegii vamaioti ?
      • Like 2
    • @ Catalin Dumitru
      Vali check icon
      Apreciez că mi-ați răspuns la critici :) Ba da, am fost în Vamă atunci. Merg de mai mult de zece ani (de când aveam vreo 16, adică) numai în Vamă. Mă declar vamaiot clar, pentru că nu am impresia că a fi vamaiot este vreun ideal de neatins. Nu. Îmi place atmosfera (adică muzica și oamenii) din vamă, o înțeleg, iar asta mi se pare suficient cât să mă declar vamaiot, chiar dacă nici măcar nu eram născut pe vremea când, înainte de '89, Vama Veche reprezenta o oază de evadarea din "societatea multilateral dezvoltată" construită de PCR. Nu am prins acele vremuri, dar pot să le înțeleg foarte bine semnificația, care, pentru mine, s-a păstrat. Așadar, răspunsul meu e același: nu-mi pasă de serviciile din vamă (dacă nu ar fi existat niciun bar sau restaurant și venea tot atât de multă lume pe acea plajă, ce?). Nu-mi strică și nici nu-mi îmbunătățesc starea pe care o am acolo, pentru că nu asta caut, nu caut calitatea serviciilor. Răspunsul pe care mi l-ați dat mi se pare din nou ușor ipocrit, cu pretenția de a părea modest. Concluzie personală: nu v-aș vota dacă ați fi politician și ați participa la ceva alegeri. :)) În rest, vă mulțumesc din nou pentru timpul pe care dvs l-ați acordat elaborării răspunsului pentru mine. Nu mai mergeți în Vamă.
      • Like 4
  • Emil check icon
    In weekend-ul asta Vama a fost ca un bîlci (iarmaroc, talcioc). Lume multa ce se plimba pe "promenada", multi localnici, imbracati "frumos", cu familia, tarabe cu de toate, praf si muzica alta la fiecare crîșma. Semana cu Satu de Vacanta din Mamaia in plin sezon.
    • Like 1
  • Mesaj catre "Republica"
    Incerc de cateva zile sa ma loghez, insa ceva functioneaza imperfect, deoarece este imposibila logarea- de cateva zile!!!
    Am un comentariu pentru @Oana Moraru- "Masina de creat slugi"si gasesc nepotrivit sa-l scriu in subsolul altui articol.
    Va rog sa verificati.
    Cu multumiri,
    Aurora Oncescu
    • Like 0
  • Ai suta la suta dreptate in ceea ce priveste calitatea din ce in ce mai proasta a serviciilor , cresterea aberanta a preturilor si nevoia de curatenie din Vama. Dar - un om de vama nu vine de 1 mai ( never ever) , intr-un week-end tip Rusalii 2016 sau in timp de festival. Nu tin cu patronii din Vama ( care au multe pacate ) dar au fost mult prea multi oameni, Imi povestea un tip pe care il cunosc de cativa ani de la una dintre plaje ca ii venea sa planga, a fugit cineva pana in Mangalia sa mai cumpere umbrele - nu prea poti anticipa un astfel de flux. Este "vina" reputatiei pe care noi, asti vechi , i-am creat-o Vamii. Oricum- a fost un week-end frumos. Dar Vama v-a fi ea de maine !
    • Like 1
    • @ Gabriela Badescu
      Avem Rusalii in fiecare an, din fericire. In rest, cu totul de acord.
      • Like 1
  • check icon
    „Asta-nseamnă să fii vamaiot: refuzați serviciile proaste și lăcomia patronilor din Vamă!” / Sînt invidios pe-un om în stare a mirosi cum arată adevăratul vamaiot. Și care apoi - sigur de adevărul său - perorează ce trebuie să facă masa vizitatorilor acelui loc... // E interesant dacă va fi și ascultat. /// Este drept că, în ton cu anumite particularități ale sufletului omenesc, e de ajuns să scrii / spui, pentru a te simți bine... De materializarea acelor idei nu ne mai punem problema, atenți la următoarea vorbă în vînt (dar făcătoare de bine la suflet) de lansat.
    • Like 1
    • @
      Cred ca impartasim aceeasi stare, doar ca dumneavoastea comentati pe comentator (el relatand stari personale si fapte traite, deci subiective de-a dreptul). In cazul acesta va puneti in pielea depozitarului adevarului despre un adevar "stramb", pe care il spune un altul, din aceeasi pestera platonica. Ce pot sa spun, ideea era mai banala decat teoria adevarului: mai vreti la Vama, asa cum e ea, fiti mai exigenti, daca tot reveniti, dar va plangeti ca Vama nu mai e Vama. Desigur, textul avea si alte stari de transmis, dar desigur...ce rost are sa peroram. Multumesc ca v-ati pierdut timpul sa-l cititi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult