Am văzut-o în weekend. Era verzuie și rece. Nu Vama, ea era colorată, pestriță și caldă, amețită, spartă, cu fața roșie, tăvălită prin nisip și fericită, cu un zâmbet tâmp și larg și cu ochii în zare. Am văzut marea Vămii. Goală de îți înghețau gleznele în ea. Plină, noaptea, doar de cei mai anesteziați dintre masculi. De aceia gata să impresioneze câte o tînără cu performanțele lor de înotători pentru Bobotează. Așa e în iunie, așa a fost și anul trecut.
Nu vă speriați, n-am să pic în obișnuitul miraj corporatisto-vamaiot să mă plâng, ipocrit, de cât de mult s-a schimbat Vama și ce nefrecventabilă ar fi ea acum. Vai, ce „mizerie” de oameni umblă prin ea, dar fir-ar să fie, ne întoarcem iar și iar.
Vama rămâne Vamă, chiar dacă Macanache a pus stăpânire pe unele dintre boxele de pe plajă. Hai măăă că Macanache e chiar cool, îmi șoptște cineva din „advărtaizing”. O fi, mie nu-mi sună. Dar în orice caz, ai unde asculta ce-ți place. Nu scapi nedistrat.
Vama rămâne Vamă și pentru că ai mereu sentimentul de concert cool, la care se freacă, umăr de umăr, în trecere, atâția oameni care sunt pasionați de ea. Ai locul tău, fie la Amphora și Acolo, sau la Expirat, dacă ești de un anumit soi, poate și Stuf (dar acolo s-au cam amestecat genurile... de oameni un pic). Tot așa cum ai locul tău la barurile de rock, sau folk, ai locul tău lângă cântăreții ambulanți, sau la Bibliotecă, sau la Bibi, sau la Frontiera, sau la Molotov. Orice ai face, tot îți găsești locul. Da, este adevărat, pe vremuri erau concerte și proiecții la Bibi, acum e bătaie pe o masă și pe un chelner. La Frontiera chelnerii îți zâmbeau și nu erau hăituiți săracii, ca acum, cu priviri mereu disperate de teamă să nu fi uitat vreo notă neachitată sau vreun bacșiș.
Da, am văzut, ca în fiecare an și motoriști agresivi și stupizi, am văzut chiar și cocalari cu lanț de aur la gât. Era vamaioată până și fata unui cercetat penal. Se târa prin praful de pe „Magheru Vămii” cu un megaFerrari. Am văzut și hipsteri mulți și rockeri mulți. Se ascultă și folk, și dubstep parcă și mai mult. Se ascultă și valurile mării. Am văzut și oameni doar în ciorapi, rămași dormind până la ora 12:00 ziua sub soare, trași de picioare pe plajă de cei care doreau să mai pună șezlonguri în loc.
Ca în fiecare an am văzut și buze umflate fie de la căzături sau bravade, fie de la altercații pe bază de alcool. Și puști frumoși și veseli, am văzut și îndrăgostiți cool și părinți cool cu copii mici. Vama e la fel. Desigur nu e la fel cum și-ar fi dorit-o cei care pe vremuri sperau ca ea să rămână wild, hippie și nepopulată. Mulți și-ar mai dori, dar procesul e clar ireversibil. Acel război s-a pierdut de mult și totuși mulți dintre cei care l-au purtat vin în continuare aici.
Îi auzi repetând, „îți dai seama că aici nu era nimic. Era doar nisip și se puneau corturi și se făcea doar nudism. Vama avea înainte de 90 doar șase case”. Dar în timp ce auzeam asta, prin față îmi trecea un actor de generație 2000, coborând ușor, relxat, zâmbitor spre plajă.
E vremea unui război împotriva serviciilor proaste din Vamă și mai ales împotriva lăcomiei patronilor de localuri
Dar am un nou sunet de corn pentru vamaioții old school. Cu mesajul că „nu te naști vamaiot, dar poți să mori astfel”. E timpul pentru un nou război în Vamă. Și cred că toți cei care au fost în acest weekend pot povesti și celor de acasă că e momentul. E vremea unui război împotriva serviciilor proaste din Vamă și mai ales împotriva lăcomiei patronilor de localuri.
A fost evident, în acest weekend foarte aglomerat pentru Vamă, că patronii de localuri de aici au angajat prea puțin personal și prea prost plătit ca să îi pese de felul în care îi deservesc pe clienți. Or, pot să înțeleg că vamaiotul clasic mai doarme și la cort, și pe plajă, și prin mașină, dar are dreptul să nu aștepte zeci de minute până i se ia comanda, alte zeci până i se aduce mâncarea și altele până plătește, doar pentru că patronul localului e lacom și vrea să câștige mult și să ofere puțin.
Foto: Bogdan Chesaru / Inquam Photos
Vama poate fi, de asemenea și mai curată, și mai civilizată. Vama nu va mai fi wild and just hippie. Poate fi însă măcar wild și pestriță, dar cu servicii moderne. Auzeam că la bulgari s-au pus nu știu ce plase și apa e limpede și fără alge, în unele zone... O altă temă - în loc să mai cerem ca Vama să devină „rezervație naturală”, poate ne gândim și ca marea Vămii să fie și ea un pic mai primitoare.
Toți cei care știu că vor reveni aici ar putea să-și ia Vama înapoi, fiind mai pretențioși și mai exigenți cu lacomia patronilor despre care am amintit. Acum, din păcate, vorba lui Chirilă, „nimeni nu mai luptă Făt Frumos”. E drept că parcă și Albele ca Zăpada seamănă a fete bătrâne. Poate, însă, că după weekend-ul ăsta, în care mulți s-au uitat în gol după un fel de mâncare, după o notă de plată, sau o limonadă, vamaioții vechi și noi ori turiștii de ocazie vor fi motivați să redeschidă războiul cu nesimțirea și lăcomia. Poate că toți cei care au stat la cozile pentru clatite, porumb fiert și copt, toți cei care au primit o mâncare mult mai proastă decât a fost ea promisă, vor lupta și ei iar.
Deocamdată cred că toți au încercat să nu se enerveze, să treacă cu vederea și să se bucure de euforia mereu aceleiași Vămi. Dar cred că, dacă vor dori să revină, nu vor mai accepta golăniile din aceste zile.
În fine, dincolo de aspectele concrete și enervante am văzut Vama și marea ei la fel de pline de farmec, de libertate și de prietenie și comunicare onestă între oameni. Am văzut oameni veseli și am văzut oameni triști, care nu mai disimulau ca la un interviu pentru angajare.
Asta e viața Vămii, are o mie și una de povești reale fericite sau triste. Vă sugerez însă ca atunci când mai treceți pe la Vamă, să beți un shot și pentru vamaioții din Colectiv, sunt sigur că le-ar fi plăcut! Un shot pentru ei și un șut pentru cei care nu vă respectă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Orice om intreg la minte nu cumpara o sticla de apa plata cu 10 lei cand o poate cumpara la 2 lei.
Ca sa stiti despre ce e vorba, 2 Mai a fost o oaza a artistilor si intelectualilor de toate felurile, incepand din interbelic si pana in "89. Gaseati acolo de la antropologi, pana la compozitori si profesori de filosofie.
Pentru cultura Dvs. sociala, sa stiti ca marlania si neamul prost nu au legatura cu locul de unde se trag oamenii; dovada este chiar postarea Dvs. de mai sus. Nasul asta tinut sus doar pentru ca sunteti ardelean nu arata decat un limitat territorialism, e o dovada de provincialism intretinut de vesnicul complex de inferioritate ca Ardealul merita mai mult si primeste mai putin. Gresit, merita fix ce are, uitati-va la alegerea lui Chereches la Baia Mare, sau a aluilalat penal, la Deva. Felicitari ca in Ardeal nu se intalnesc betii (da' palinca de care sunteti atat de mandri de unde vine?) si goana dupa profit, mda.
Stimata doamna Badescu, data viitoare cand mai vedeti masini cu numar de Brasov sa va ganditi ca exista 90% posibilitatea ca ocupantii lor sa fie moldoveni sadea stabiliti in Brasov. Deci comportamentul celor cu nr de BV e clar ca nu reflecta caracterul brasovenilor adevarati, brasoveni pe cale de disparitie. Daca veniti la noi in Brasov si condiderati ca vedeti un oras civilizat ganditi-va cat de puternic era gradul de civilizatie inainte de venirea moldovenilor care nu au reusit sa distruga in totalitate lucrurile bune din Brasov. Din contra se pare ca in acesti zeci de ani i-a cizelat si pe ei cumva ( adica atata cat poti educa un moldovean anagramat). Dar una peste alta, cand spui Brasov spui Iasov. Multam.
Incerc de cateva zile sa ma loghez, insa ceva functioneaza imperfect, deoarece este imposibila logarea- de cateva zile!!!
Am un comentariu pentru @Oana Moraru- "Masina de creat slugi"si gasesc nepotrivit sa-l scriu in subsolul altui articol.
Va rog sa verificati.
Cu multumiri,
Aurora Oncescu