Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Te-ai trezit cu o mână pe fund? Se mai întâmplă”. Tabu: când un șef înfierbântat pune ochii pe „o bunăciune” din subordinea lui

Considerată un moft al feministelor, hărțuirea sexuală e un subiect tabu. Cine poate dovedi ce?! Că te-ai trezit tu într-o seară cu o mână pe fund? Se mai întâmplă… Femeile nu au curaj să se lupte pentru demnitatea lor, iar bărbații nu înțeleg ce e așa de grav.

A.M. are astăzi 30 de ani. Este prietena mea bună de azi de zile. Cu toate acestea, abia de curând mi-a povestit despre cele două episoade profesionale oribile, care m-au făcut să scriu acest text: „Aveam 22 de ani, eram buimacă, proaspăt ieșită din facultate. Fericită că scăpasem și de facultate, și de familia mea dusă cu capul. Eram fericită că mi-am găsit un «jobuleț» într-o editură și că fac ce-mi place, pe bani puțini și care veneau când și când, dar ce contează? La 22 de ani trăiești idealist, crezi că vei supraviețui toată viața din scris scenarii. Scurtă bucurie, pentru că șeful meu de 50 de ani avea o slăbiciune pentru fete tinere. Nu eram eu singura pe care o mângăia și o pupa atunci când apărea pe la el în birou. La început am crezut că acesta e stilul lui în general, apoi mi-am dat seama că nu se va opri aici. Și nu s-a oprit. Mi-a spus într-o zi foarte deschis că e atras de mine și că ce e de făcut? Am înghețat. Nu am știut ce să-i zic. Știam că dacă îl refuz, mă dă afară. În perioada aceea eu o țineam în facultate și pe sora mea, aveam nevoie de bani ca de aer. Am bâlbâit ceva și am mai stat în firmulița aia cam o săptămână. M-a dat afară. 6 luni nu știu din ce am trăit. E una din cele mai negre amintiri ale tinereții mele. Nu-ți spun mai multe, pentru că, deși acum, după terapie, știu că nu era vina mea, tot resimt o mare, mare rușine. Nu mi-a venit să cred când mi s-a mai întâmplat odată, trei ani mai târziu. Dar atunci am plecat din firmă urgent. Măcar de data asta aveam un plan B…“

Hărțuirea sexuală e un act de putere

„Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power”, spunea Oscar Wilde. Să știi că ai în subordine „o bunăciune” fără apărare, că o poți constrânge să facă ce vrei, iată cam care sunt resorturile mai mult sau mai puțin conștiente ale unei șef înfierbântat.

Sunt țări în care astfel de comportamente sunt aspru sancționate. Femeile știu asta și deseori abuzează de protecția legală de acolo. Ele merg până la a se plânge de discriminare și de hărțuire dacă un coleg în pantaloni le deschide portiera. Nu vorbim acum despre astfel de exagerări, ci despre lipsa de informare a româncelor și despre un comportament mai răspândit aici decât se crede. Doar că nu se vorbește despre așa ceva, și el nu apare în statisticile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. „De ce să vorbești când asta te expune la rușine și te bați cu morile de vânt? Te dă afară sau te strivesc avocații lui. Și îți rămâne reputația pătată, căci oamenii nu stau să judece și spun că nu iese fum fără foc...“, explică M.L., o altă „pățită“ psihologia victimei în astfel de cazuri.

Ce este hărțuirea sexuală?

În caz că nu era evident, „are ca obiect obţinerea de satisfacţii de natură sexuală, de către o persoană care abuzează de autoritatea sau influenţa pe care i-o conferă funcţia îndeplinită la locul de muncă. Sau prin harțuire sexuală se înțelege situația în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor“, explică Cristian Jura, de la CNCD. „Într- unul din rarele cazuri pe care le-am soluţionat a fost vorba despre un patron care chema în mod repetat o angajată în birou, iar pe birou era un calculator la care se puteau vedea scene cu conţinut explicit. La momentul respectiv am aplicat o amendă angajatorului.“

Cum dovedești că te atinge, te pupă și te înghesuie la colțuri?

„Indiferent unde doreşte să se adreseze o persoană hărţuită sexual, cea mai mare problemă pe care o întâmpină este de a proba faptul că este hărţuită“, spune Jura. Atunci când primeşte emailuri deocheate este mai uşor de dovedit. Dar când hărţuitorul se rezumă la gesturi repetate, care au loc într-un loc unde nu sunt martori prezenţi, atunci este mult mai dificil de probat. Chiar şi în cazurile simple de hărţuire este foarte dificil să aduci un martor. De obicei, lumea se fereşte să se implice în astfel de cazuri.“

Atunci? Ce te faci când ești prizoniera unui ins care te cheamă seara în birou fără vreun pretext solid, și te trezești cu mâna lui pe fund? Pupată, strânsă în brațe, mângâiată pe unde doar bărbatul tău are voie? Tu știi că e șeful tău, de el depinde locul tău de muncă, și ai de ales între a suporta măgăriile acestea și a face plângere sau a demisiona. Ultimele două opțiuni nu sunt probabile. Ai nevoie de job, taci și suporți. Ceri transferul la alt departament, nu ți se acordă, încerci să nu fii niciodată singură în preajma lui, dar viața ta s-a transformat într-un stres continuu și nici nu ai cu cine să vorbești despre asta. Ești captiva unei situații fără ieșire. Un viol simbolic. „Rușinea de a fi ținta unor astfel de chestii te face să te închizi în tine, nu vrei să creadă cineva că le-ai provocat, că e vreun mod de a-ți atrage simpatia șefului, foloase de orice fel. Ți se terfelește demnitatea. Ce e mai nasol, e că începi și tu să crezi că ai provocat ceva...“, spune A.M.

Cristian Jura crede că femeile hărțuite „se tem că ar putea fi concediate. Trăim într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi pierderea locului de muncă ar putea reprezenta un adevărat dezastru. Și e extrem de dificil să găseşti un loc de muncă după o anumită vârstă. Dacă apare un scandal public, se tem şi de faptul că angajatorul are putea să se îndrepte împotriva loc pentru faptul că au produs un prejudiciu de imagine. Am avut cazuri când s-a întâmplat acest lucru. Aceste cazuri sunt greu de gestionat pentru o personă care se va confrunta cu resursele unei companii. Se tem şi de reacţia colectivului din care fac parte, de izolare...“

E faptă de natură penală

Româncele nu știu ce au de făcut dacă pățesc așa ceva. „Ele pot face plângere la CNCD“, spune Jura. „Dar definiţia din legea în baza căruia funcţionează această instituție este mult mai generală, şi face trimitere mai degrabă la hărţuire în general, şi nu la hărţuirea sexuală. Din păcate, statisticile lor sunt irelevante în privinţa hărţuirii sexuale pentru că se plâng prea puține persoane. Cele mai multe cazuri sunt de hărţuire și abuz în general, şi nu strict de hărţuire sexuală. Adică legate de un comportament ostil, dar fără a avea legătură cu sexul. De exemplu, unei persoane îi poate fi restricţionat accesul la internet, îi poate fi luat calculatorul, poate fi mutată într-un birou la care accesul este dificil (am avut un caz în care o femeie a fost trimisă să lucreze într-o mansardă, fără aerisire sau aer condiţionat, iar acoperişul era de tablă – practic vara era imposibil să lucreze în aceste condiţii). Practic angajatorul face tot posibilul ca acea persoană să nu îşi poată desfăşura munca în condiţii normale. Folosesc un termen neutru (persoană) pentru că au fost cazuri de bărbaţi hărţuiţi la locul de muncă, dar nu sexual. Se creează un mediu ostil sau degradant. “

Ce zice legea?

„Persoana hărțuită sexual se mai poate adresa inspecţiei muncii“, spune Jura, „având în vedere că hărţuirea sexuală este mult mai bine conturată în legea egalităţii de şanse L. 202/2002 sau se poate adresa Poliţiei. Pentru că hărţuirea sexuală este o faptă de natură penală prevăzută de Codul penal la art. art. 203^1. Din numărul mic de cazuri care a ajuns la noi, putem deduce că nu există educaţie sau o informare în acest sens. Au fost proiecte finanţate de UE care au avut şi o componentă de informare, dar nici în acest caz numărul de sesizări nu a crescut. Ar fi interesant de studiat în ce măsură companiile au inclus în ROF prevederi privind hărţuirea sexuală“, mai spune juristul Cristian Jura.

Așadar, dacă pățești așa ceva, ai mijloace de acțiune. Teoretic. Practic, e o bătălie grea de tot, căci nu ai martori și te întrebi și tu uneori „la ce bun?“ „La ce bun, dacă câștig, să mai rămân aici? Oricum atmosfera e viciată, mă detestă toți...“ Departe de a fi un moft al feministelor, hărțuirea sexuală e o situație de prizonierat simbolic al femeii (mai rar bărbații sunt victimele unor astfel de glume proaste ale vieții). „Nu doresc nimănui să i se întâmple așa ceva“, spune A.M. „Te simți degradată, exploatată, călcată în picioare. Ce e mai rău e că nu poți găsi aliați. Dacă la un viol real oamenii se solidarizează cu victima, în cazul acesta am auzit deseori «lasă, dragă, că nu e așa de grav, vede și el ceva ce-i place». Oamenii nu pricep că ești pur și simplu constrânsă, forțată, șantajată. De ce oare?...“

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un pix cu o camera si microfon agatat sexi la camasa, poate demonstra comportamentul inadecvat. Si apoi se pot scoate bani frumusei pentru perioada de stat acasa. In tribunal bineinteles!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    A fost si un film cu ani in urma - Michael Douglas, Demi Moore - cu o situatie inversa: el era angajatul si ea sefa.
    • Like 0
  • Eugen check icon
    Da, e o situație care se poate întâmpla și de care se face mare caz în lume, dar ceea ce se discuta mai rar e situația inversă, când îți pierzi locul de munca pentru că nu te agrează amanta șefului (și asta e valabila pentru ambele sexe). Nu se vorbește nimic de "concurența neloială" prin care unele persoane din sexul așa zis slab reușesc să fie angajate sau să promoveze tocmai prin evidențierea ostentativă a "avantajelor" sexuale în dauna colegilor (sau chiar a colegelor) mai putin dotați(tate). Si aici intervine reversul medaliei, promovarea nu prin competențe profesionale, ci tocmai ca a "permis" șefului să-i pună mana pe fund, sau l-a lăsat să ajungă chiar mai departe. Nu neg că nu exista și situații ca cele discutate în articol, dar ca articolul să fie echidistant n-ar trebui sa se discute și faptul că în unele cazuri hărțuirea este alimentată de o atitudine provocatoare ? Pentru că suntem niște ființe care facem parte din natura și în natura când o ființa iese în evidenta printr-un colorit sau alt aspect deosebit este practic o invitație sexuala. Bărbații se duc la sală și "trag de fiare" tocmai ca să obțină o statură cât mai impunătoare (masculul feroce) nu tocmai ca să atragă ființele de sex opus ? Când o femeie se fardează țipător sau adoptă o vestimentație care-i subliniază trăsăturile sexuale nu sună cumva ca o invitație indirectă ? Nu spune cumva ia uite ce "buna" sunt eu ? Şi în momentul în care atragi ostentativ atenția asupra ta te surprinde faptul că ți se răspunde la provocare. In natură, într-un grup de ființe masculul (sau femela) alfa are drept de preempțiune asupra partenerilor din grup. In comunitatea umană "șeful(a)" este masculul (femela) alfa și în mod implicit "testează" terenul. Bine, veți zice, suntem oameni și trebuie sa punem rațiunea înainte, dar din păcate animalul din noi este mult mai puternic decât rațiunea, chiar dacă vrem să mascăm asta. Avem magazinele pline de carne și pește, dar ne placem să ucidem și așa am inventat "sporturile" ca vânătoarea și pescuitul. Dacă rațiunea ar prima întotdeauna de ce ar mai fi nevoia de legi, n-am avea nevoie de nici o lege și nici de un sistem complex de a pune legile în aplicare.
    • Like 4
  • In fiecare zi citesc mesaje tot mai ample despre actualul presedinte al senatului Romaniei, Tariceanu. S-a intamplat ceva, asa, dintr-o data parca...Am si uitat ca "Calin" a fost candva prim-ministru. Si unul cu picioarele pe pamant, singurul care a stat ca o stanca in fata lui Base.....Ceva s-a daramat in interiorul lui, odata cu cea de-a 5-a casatorie si nasterea unui prunc. Ceva de genul....sindromului postnatal! Un orgoliu iesit din comun, l-a determinat sa-i urasca pe fostii sai colegi, si sa porneasca o adevarata vendeta fata de PNL. Si s-a afundat intr-o mocirla "politicanda" din ce in ce mai urat mirositoare, incat nimeni nu se mai indoieste ca boala a pus stapanire pe bruma de creer ce este tot mai lejera in teasta goala , dar inca plina de orgolii. Acest Popescu a fost cumva copilul lui Dan Lazarescu?
    • Like 0
    • @ Marius Stefanescu
      Si cum a stat ca o stanca in fata lui Base ? scriind biletele precum acela: "Traiane vezi daca poti sa pui o vorba la Procuratura pentru Dinu" ?
      Si ce legatura are "Calin" cu mesajul de fond al articolului ?
      • Like 1
    • @ Marius Stefanescu
      In aceasi ordine de idei, in Puerto Rico a fost furtuna, iar vecina are la tara 4 (patru) gaste!
      PS: Aseara s-a luat lumina!
      • Like 1
  • Ggs Ggs Ggs Ggs check icon
    Relatia intre (nu dintre!!!) femeie si barbat se bazeaza pe incredere si respect. Ca orice alta relatie dealtfel. Oamenii care abuzeaza de proximitatea fizica nu vor cunoaste nici increderea si nici respectful.
    • Like 3
  • Se pare ca in provincie cazurile sunt mult mai frecvente. Face parte din "street talk", am auzit diverse povesti, cu angajatori care propun direct de la interviu, dupa verificarea in prealabil a contului de Facebook - poza (in picioare) din CV nu mai e suficienta. Nu e cazul ca noi femeile sa ne cream atatea complexe interioare. Mai degraba o initiativa ca aceasta, a dvs de luare de pozitie, este salutara! Imi place cum ati scris, sunteti foarte hotarata si aveti o claritate a ideilor, multa bafta in continuare!
    • Like 2
  • DPR check icon
    Simplu: de acolo de unde vin eu, faci așa, a doua oară nu mai faci. Pentru că deja ai un alt loc de muncă.
    Dar, vine partea a doua: ce faci cu angajata "așa și-așa" = cea care știe "cum merg lucrurile" și și-ar dori o promovare...mai rapidă? Cine zice că nu există și așa ceva este mincinos / mincinoasă... Știu un caz complicat în care cineva a promovat pe altcineva...pentru că!
    • Like 1
  • Inregistrati-i dracu', in vreun fel oarecare, si dati-i in gat pe libidinosi!
    N-o sa va ajute cu nimic articolele plangacioase prin cele jurnale si bloguri.
    • Like 1
    • @ Musat Gregorian
      PS Pentru proprietarii site-ului: concediati-l pe IT-istul actulal, cautati unul care sa faca un script decent pentru comentarii. Asta de acum e o mizerie care nu pastreaza nici o bruma de formatare.
      • Like 1
    • @ Musat Gregorian
      Altele sunt motivele pentru care ar trebui alt webmaster. Formatările comentariilor sunt un feature noncritic. Vrei sa impresionezi scriind html frumos? Fă-ți un website.
      • Like 0
  • check icon
    Sant destui marlani pe lumea asta, care nu fac deosebirea intre o tarfa si o femeie onorabila ,chiar daca ajung la varsta parului alb si cred mereu ca femeia o tine in palma ,gata s-o dea primului venit.Dar si pe cealalta baricada nu trebuie sa ne facem ca nu vedem ,sant destule puicute care ptr a intra in gratiile sefilor,nu se sfiesc sa le faca o cantare pe sub birou, la flautul cu gusa din dotare.
    • Like 0
  • acest articol duhneste de instigare la feminism de tip ieftin, nici macar radical. si creeaza o falsa problema la ceva vechi de când lumea. vechi, nu numai obiceiul cretin al unor obsedati care isi aleg neveste ce nu ii pot satisface sau care nu au invatat nici pana la 60 de ani ca și femeia caută coțăială dar trebuie să te faci plăcut și dorit în acest sens, ci obiceiul nebuloasei in care ar putea avea loc un astfel de abuz. in primul rand birourile si chiar alimentarele de cartier sunt ticstite cu camere video in RO si chiar pe culoare ori holuri. nu vad unde as mai putea sa o hartuiesc sexual pe subalterna mea fara sa fiu „vazut” (a se observa stupiditatea cazului cu educatoarea de la gradinita fantoma care s-a autofilmat timorând niste bieti ingerasi). pe de alta parte, postăceala imensă de pe rețele arată că femeile sunt 150% active in a fotografia si filma (situatie imposibila acum 15 ani). asadar, merg in cămăruța obscură a pipăitorului despre care am aflat că este un minunat porc hartuitor, dar nu pornesc telefonul macar pe audio inregistrare... numiti o femeie intre 12 si 60 de ani care nu poseda telefon mobil cu capabilitate de inregistrare audio-video. pe acest fundal, autoarea articolului imi atrage atentia fara sa vrea ca, daca intr-o tara ca RO in care femeia este pozitiv discriminată in anchete sociale, de politie sau instanta, inca mai poti fi hartuita cu palma pe cur, inseamna ca undeva avem de a face cu situatia in care, desi legislatia nu mai opreste folosirea de anticonceptionale sau prezervativ, unele doamne tot avort fac iar de multe ori tot pe masa din bucatarie mirate fiind ca un contact sexual cu un barbat le poate lasa insarcinate (adică, Ceaușescu este de vină)... pe urma, tare as vrea sa-l cunosc pe acel hartuitor care si-a pipait angajata cu contract de munca si care o poate da usor afara... nu ati lucrat cu justificarile la ITM ca sa credeti ca este asa usor sa dai un angajat afara doar pentru ca a refuzat gesturile mele de primitiv. frăsuiala de acest tip nu cred că se adresează femeilor deștepte... P.S. mai mulți analiști de mediu social din EU au remarcat că în toată Europa singurele cu ținute de clubbing la birou sunt româncele și că acest aspect creează un mediu ușor lasciv și vulgar în spațiul public. rog a nu se interveni în replici la acest comentariu cu porcăria „dar ce, nu are dreptul femeia să se îmbrace cu chiloții peste fustă la birou sau în autobuz, că nu poți să ți-o ții în pantaloni” că nu despre asta vorbim. cand afara sunt 29 de grade sau mai mult numai romanca este pe strada in centru de oras apropae dezbracata, de parca ar fi destui politisti pentru toti cetatenii din Ferntari care aseara s-au uitat pe canalul de cablu XXX. sau, faceți replici dacă știți definiția la lasciv și vulgar după care trageti o privire in centrul Bucurestiului unde nu veti sti daca femeile aflate pe strada sunt inca in dormitorul personal sau pur si simplu se expun inutil si mai ales lipsit de gust.
    • Like 9
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Greșești. Româncele sunt vârful de lance al luptei împotriva agresiunilor sexuale!
      Româncele nu se îmbracă lasciv pentru că doresc sa fie agățate. Se îmbracă așa pentru a deveni capcane pentru răufăcătorii sexuali.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult