Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vrei copii? Adio, promovare! „Acum sunt mai subtili, nu te mai întreabă la angajare dacă vrei să rămâi gravidă în următorii 2 ani”

Femeie însărcinată

C. M., mama unui băiețel de 6 ani, a lucrat în presă. Spune: „E un clișeu treaba asta cu întrebarea: «Vreți să rămâneți gravidă în următorii 2 ani?» Acum sunt mai subtili. De exemplu, rămâi însărcinată și ți se suflă promovarea pentru care ai muncit, îți dau mai puțini bani pentru că, vezi Doamne, ești mai puțin implicată...

De pildă, mie nu mi-au mai dat jobul de director se rețea. Muncisem un an și ceva pentru această promovare. Eram perfect capabilă să muncesc la turație maximă, deschisesem stații din Timișoara până-n Bacău, mergeam în vizite de evaluare prin toată țara. M-am dus să nasc la volanul propriei mașini. Nu mai spun că aveam colege scoase de pe post, pentru că nu mai corespundeau standardelor. Li se lua emisiunea! Și zău că nu se îngrășaseră de să zici că nu te mai poți uita la ele...

Ori se folosesc de situații la limita legii, cum ar fi contractele de muncă pe perioadă determinată. Cunosc niște cazuri, colege dintr-o altă redacție. Ele, pentru a beneficia de indemnizația de părinte – pentru care trebuie să fi lucrat 12 luni neîntrerupt înainte de naștere -, simțindu-se extrem de fragile pe poziție, nu au anunțat graviditatea decât după ce li s-a prelungit contractul de muncă pe perioadă determinată. Puțini oameni știu că astfel de contracte sunt ilegale pe o perioadă mai lungă de 3 ani. După 3 ani trebuie să te angajeze pe perioadă nedeterminată.“

Citește mai mult:

Bestia de la biroul de alături. Mobbingul, o problemă în mediul toxic de la serviciu

Sună oribil, nu? Vrei să faci un copil și te gândești că nu mai ai la ce te întoarce. Ți se spune că între timp s-au făcut restructurări, că nu mai sunt bani, că au plecat și alții etc. Multe femei însărcinate au parte de un tratament dușmănos acolo unde muncesc, de parcă ele pun în pericol stabilitatea financiară a firmei.

În mod logic, ar trebui să ne preocupe natalitatea și protecția femeilor care aduc pe lume copii. Femeile care nasc asigură viitorul țării, mai ales pe cel economic. Copiii de azi vor fi salariații de mâine și vor plăti pensiile celor care azi le persecută pe mamele lor. Niciun stat condus inteligent nu e indiferent la sporul natural al populației sale și la natalitate. Recent, prim-ministrul Japoniei, de pildă, țară cu mari probleme demografice, a atras atenția asupra faptului că în 2060 forța de muncă va fi cu 40% mai mică decât azi dacă japonezele nu vor face copii în prezent.

Dr. Cristian Jura este Secretar de Stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. L-am întrebat în ce constă acest tip de discriminare, operată discret, departe de văzul celorlalți, și de care s-au plâns peste 200 de femei în 2014 și 2015. „O femeie poate fi hărţuită în mai multe momente legate de starea de sarcină sau post-sarcină. Poate fi hărţuită atunci când este gravidă, în concediu maternal sau în concediu de creştere a copilului. De exemplu, i se pot pune următoarele întrebări la angajare: «Sunteţi căsătorită?» «Aveţi copii? » «Câţi ani au? » «Cine se ocupă de ei atunci când sunteţi la muncă? ». Sau «Planificaţi să aveţi un copil în următoarea perioadă? », «Sunteţi gravidă? » Azi vedem o rafinare a formelor de discriminare, în sensul că aceste întrebări nu mai sunt puse atât de direct, se face discriminare foarte greu de dovedit“, spune și Jura.

Un job inferior și alte surprize

Discriminarea și hărţuirea mai sunt vizibile și când femeia revine la locul de muncă după concediul post-natal sau concediul de creştere al copilului. Atunci se poate trezi că revine pe un post inferior sau nu este lăsată să participe la concursurile de promovare sau postul poate fi desfiinţat. „În anul 2015 am primit la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării 7 cazuri ce au avut petenţi femei gravide sau care au revenit la locul de muncă după concediul legal. În anul 2014 am avut 11 astfel de cazuri. Am dat amenzi consistente, cel mai mare cuantum al amenzii a fost de 5.000 lei aplicat angajatorului. Cine a pățit-o? Bănci, multinaţionale, firme de asigurare, firme de consultanţă. Ceea ce este mai important decât numărul de cazuri sau sancţiunile este atitudinea angajatorului“, spune Cristian Jura. „Angajatorul poate accepta că a greşit şi poate îndrepta acea greșeală foarte uşor. Sau dimpotrivă, poate avea o atitudine agresivă, ducând o luptă pe care o sprijină şi în care implică mari case de avocatură. Din numărul total de cazuri, multe au fost soluţionate, după demararea procedurii în faţa CNCD, pe cale amiabilă. Din punct de vedere statistic, la CNCD este consemnat faptul că femeia respectivă și-a retras plângerea. Această retragere a plângerii vine în urma faptului că angajatorul a înţeles că a greşit şi doreşte să o repună pe petentă în poziţia avută anterior.

Din punct de vedere legal, o persoană discriminată are două instrumente la dispoziţie: OG 137/2000 privind combaterea tuturor formelor de discriminare şi Legea 202/2000 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Mai practic, o persoană care se consideră discriminată poate depune o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării“, spune Cristian Jura.

Ce poate face, legal, o femeie care a avut parte de acest tratament?

Femeile concediate din motive pe care le consideră legate de graviditate au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanță în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia. Dacă ai fost concediată după ce ți-ai anunțat șeful în scris ca ești gravidă, ai șanse foarte mari să câștigi. Dacă dai compania în judecată, sarcina probei revine angajatorului – firma va trebui să arate că te-a concediat legal. Înainte de a pleca, cere o explicație scrisă, cu ștampilă și semnătură despre motivul pentru care ai fost concediată. Cere la HR dosarul tău. Păstrează o copie. Acestea sunt probe importante, care te pot ajuta să câștigi procesul intentat firmei care te-a concediat pe nedrept. În instanță, va mai trebui să prezinți documente medicale care să ateste că ești însărcinată și că, de fapt, acesta a fost motivul real pentru care ai fost dată afară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca sunt si alte aspecte in afara celor discutate aici:
    1-afacerea (de orice fel si nivel) nu are tangenta cu maternitatea, sunt lucruri total diferite. Afacerea se conduce dupa Legile Economice si Codul Fiscal, maternitatea dupa Legile Naturii Umane,
    2-sarcina sprijinirii maternitatii este a statului si nu a afacerii, prin solidaritatea sociala (ajutoare pt. maternitate, pt. crestere a copiilor etc.),
    3-femeile trebuie sa inteleaga ca maternitatea nu este o afacere ci un "sacrificiu" personal purtat impreuna cu partenerul lor, in interesul lor.
    4-societatea nu cred ca are nevoie de copii facuti pentru numai avantajele materiale,
    5-stresul jobului/afacerii afecteaza profund embrionul favorizand diferite afectiuni, chiar grave,
    6-stresul jobului/afacerii afecteaza si sanatatea mamei precum si relatiile in familie,
    7-nu se poate imbina niciodata "reusita" profesionala cu "reusita" familiei...trebuie optat catre una sau alta, oricum inseamna un sacrificiu comun, Persoanele atasate prea mult valorilor materiale ar trebui sa se abtina de la maternitate,
    8-scopul vietii nu este maximizarea unor averi din job sau din afaceri ci fericirea personala, inclusiv fericirea familiei si a copiilor,
    9-barbatii ar trebui sa-si asume cu seriozitate rolul de sustinator al familiei (inclusiv material) si de protejare a partenerei si a copiilor lui mai ales in perioadele cand partenera este mai vulnerabila,
    10-familia monoparentala este mediul cel mai nepotrivit pentru conceperea si dezvoltarea copiilor.

    Desigur ca aceste idei se pot argumenta serios. La fel, se pot completa cu alte idei poate mai bune.
    • Like 3
    • @ Pablo Mison
      Pablo, esti deosebit de inteligent.
      • Like 0
    • @ Pablo Mison
      O luam pe rand:
      1-va fi adresat in tot restul comentariului.
      2-e treaba statului sa sustina nasterea noii generatii. De acord, dar depinde pe cine intrebi. Cei care isi doresc interventia minima a statului si autonomia cat mai mare a afacerii, sau cei (multi) care sunt impotriva ajutoarelor sociale, s-ar putea sa nu fie de acord.
      3-Sarcina este un sacrificiu personal. In primul rand, lucrul asta nu trebuie sa il inteleaga doar femeile. Asta e un lucru care scos din context, este adevarat. Oarecum. Copiii nu sunt un avantaj doar pentru familia care ii naste, pentru ca nicio unitate familiala nu este izolata, ci face parte dintr-un intreg care functioneaza cu totul -un mod mai frumos de a spune ca cei nascuti azi vor plati pensiile maine. Revenind la context: ca raspuns la un articol despre ce prejudecati si probleme pot intalni viitoarele mame in Romania, este cel putin deplasat sa subliniati ca sarcina este un sacrificiu personal. Asa e, o femeie care naste face un sacrificiu, impreuna cu partenerul de viata si familia ei. Un sacrificiu fizic, financiar si nu numai. Tocmai, nu ar trebui ca unei viitoare/proaspete mame sa i se mai puna bete in roate in plus la gasirea sau revenitea la un loc de munca.
      4 Societatea nu are nevoie de copii nascuti doar pentru avantajele materiale. Daca nu ma insel, va contraziceti cu punctul 2, conform caruia statul ar trebui sa sprijine maternitatea prin sporuri, ajutoare etc. In rest, nu imi pot inchipui care mama din clasa de mijloc, sa-i zicem, care poate si este dispusa sa munceasca, naste pentru beneficiile materiale. Nici macar pe cele din patura mai joasa a societatii nu cred ca le putem "numara".
      5-6. Stresul afecteaza embrionul/sarcina/sanatatea femeii. Alt punct care scos din context este adevarat, si iarasi, cel putin deplasat de mentionat avand in vedere subiectul discutat de articol. Ce sa intelegem din asta? Pentru ca stresul afecteaza sarcina, nestiind gradul de stres la care este supusa o mama oarecare la o munca oarecare, atunci mama oarecare sa stea acasa 8-9 luni de zile inainte de venirea pe lume a copilului?
      7-8.Nu se pot imbina reusita profesionala cu reusita familiei...Definiti "reusita" in ambele cazuri. In al doilea rand, mamele de multe ori muncesc de nevoie, si nu din "moftul" de a avea ceva de facut, sau o reusita. In al treilea rand, stim cu totii, unii si de cate doua generatii, exemple de mame bune profesioniste in domeniul lor care au avut unul-doi copii fara probleme. Este si cazul propriei mele familii, daca imi permit sa aduc o nota personala acestui raspuns.Mama mea este medic, a avut doi copii, si niciunul dintre noi nu e pe drumuri, iar in jurul nostru au fost destule alte cazuri similare.
      8. Scopul vietii nu este maximizarea averilor din job. Din nou... multe mame sunt nevoite sa munceasca. In special in ziua de azi, cand devine din ce in ce mai greu sa ai o familie cu unic sustinator.
      9. Barbatii ar trebui sa isi insuseasca rolul de sustinator (inclusiv material) al familiei. Nu mai repet povestea cu nevoia ca ambii parinti sa munceasca. Pot in schimb sa adaug ca exista mame singure, parinti care divorteaza etc. Fiecare parinte singur trebuie sa poata contribui (inclusiv material) la cresterea copilului.
      10. Familia monoparentala este un mediu nepotrivit pentru copii. Afirmatia asta incearca sa vina in intampinarea contraargumentelor pentru punctul 9. Si totusi, indiferent cat suntem noi de parere ca nu ar trebui sa fie pe lume parinti singuri...ei exista. Apar in fiecare zi, si trebuie sa discutam si despre ei.

      In concluzie, cu toate ca e o problema complicata, si ca traim intr-o tara si o economie care ne obliga intr-o masura sa fim oportunisti si sa consideram ca o viitoare/noua mama e de rau augur pentru afacerea noastra, nu putem pur si simplu sa ne punem mainile in san si sa zicem ca oricum munca e stresanta pentru fat, si oricum femeile nu pot avea cariera si copii in acelasi timp, si cu asta am rezolvat. Este inca unul din subiectele pe care trebuie sa le gandim in mod sustenabil si aliniat cat de cat cu valorile din restul Europei. Macar gandindu-ne la nevoile pe care le au familiile tinere din zilele noastre.
      • Like 1
  • De asta ii aduc pe musulmani in Europa. Sa stea degeaba si sa faca copii. Europenii trebuie sa munceasca pe branci pt stapani. Numai ca aia, stand degeaba, se plictisesc si se distreaza aruncand bombite. Asta in pauzele cand nu-si casapesc in mod gingas femeile ( adica facatoarele de copii, nu oamenii reprezentanti ai sexului frumos).
    • Like 1
  • check icon
    Discriminarea trebuie combatuta in toate formele. Insa totul se reduce la disperarea cu care angajatul roman se tine de locul de munca. Disperare de inteles pana la urma, pentru ca nu exista o abundenta de alternative. Din pacate, ne taiem singuri craca de sub picioare. Aceste contracte pe perioada nedeterminata impreuna cu beneficiile putin cam nesimtite pe care romanii si le acorda prin lege plus taxele si impozitele mari plus birocratia plus coruptia creeaza un mediu ostil angajatorilor si investitorilor. Ori fara investitori si mici intreprinzatori nu pot exista locuri de munca. Solutia este eliminarea tuturor acestor bariere pentru ca desi cei putini care au locuri de munca se bucura de ele, multi raman someri din cauza lor. Ne tinem de niste tichete de masa uitand ca odata creat un mediu propice salariile vor creste si nici nu vom mai avea nevoie de asemenea pomeni. Cuantumul beneficiilor poate fi determinat in mod sustenabil prin competitia dintre angajatori fara ingerinta statului. Mai multi angajati inseamna bani mai multi catre educatie, aparare, sanatate, infrastructura - mor oameni i cu zile in spitale darapanate din cauza legilor ostile fata de investitori. Iar doamnele gravide date afara vor avea oportunitatea de a-si alege un alt loc de munca unde vor fi mai respectate si mai bine tratate.
    • Like 2
  • Situatia e atat de inradacinata in mintea angajatorilor, ca nu stiu daca se poate scapa de ea. De ex, am fost la un moment dat la o conferinta legata de discriminarea femeii la locul de munca. Dupa 2 ore de dezbatut intr-un mod foarte civilizat si usor de inteles, cativa din angajatorii din public au inceput sa spuna ca ei nu ar angaja femei gravide sau daca vor sa aiba copii in urmatorii ani. Adica au inteles exact zero din tot ce s-a discutat.
    • Like 1
  • Situatie grea pentru mame azi dar bine ca nu au nascut inainte de '89 cand te obliga sa faci copii si nu aveai nimic a face cu postul,promovarea ori locul de munca.
    Oricum este mai bine azi.
    • Like 2
  • Discriminarea si hartuirea sunt realizate numai de BARBATI manageri? Sau si FEMEILE manager sunt pe baricadele acestei hartuiri? Este extrem de important raspunsul... Pe de alta parte sunt reactii oarecum normale ale angajatorilor privati, intrucat nasterea unui copil printr-o viitoare mamica angajat impovareaza bugetul de salarii al angajatorului intr-un mod crunt. Practic, daca o angajata a ta alege sa fie mamica, oricat bucura vestea pe toata lumea, pentru angajatorul privat acest lucru devine in aspect contabil o gaura bugetara greu de sustinut daca nu esti o multinationala multimiliardara... Nici azi dupa ce una din dispecerele mele a nascut de 3 ani, statul nu ne-a returnat salariile suportate...
    • Like 8
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Păi, si faptul că mănâncă si foloseste hartie igienică sau apă (seful ), toate astea sunt o cheltuială în plus. Deci....
      • Like 2
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Este irelevant cine practica hartuirea la locul de munca al gravidelor, barbat sau femeie, problema este aceeasi si este foarte grava. Un manager care are o gandire ungusta si pe termen scurt (o gravida reprezinta o povara financiara) este un manager slab. Se gandeste oare ca peste 20 de ani nu va mai avea pe cine sa angajeze?
      Si da, statul este si el vinovat pentru ca nu aplica cu prioritate politicile de sustinere al mediului privat cu privire la acest aspect (exemplul banilor nereturnati la timp) dar si amenzile (sau mai mult) pentru cei ce incalca regulile.
      • Like 2
    • @ Ina Dumitru
      @ Ina D. este recomandabil sa nu abordati o latura feminist revansarda a acestui articol. autorea descrie foarte bine conditia de viitoare mama intr-o unitate privata. ce am vrut sa subliniez este ca Statul Roman incurajeaza si favorizeaza aceasta conditie in loc sa preia efortul pentru a stimula natalitatea. autoarea articolului precizeaza foarte clar cele doua aspecte, „teama” de sarcina angajatei, dar si garantarea reintoarcerii, ambele prilej de stres pentru mamica dar si pentru bugetul si functionarea firmei. Când veti avea propria afacere sustinuta din investitia personala de bani si resursa fizica, veti vedea cat de inconfortbil este sa ramai fara un angajat dar al carui post este blocat de stat, ca asa dă bine lozincard. Cu alte cuvinte statul pune angajatorul sa plateasca doua chenzine in loc de una, dorind spor de natalitate. Pe urma, presupunând ca iti permiti concediul maternal al angajatei tale, ai un singur post si la plecarea mamicii in maternal angajezi o alta femeie. Ce faci cu aceasta, când mamica se intoarce la lucru? Va las sa raspundeti... Repet, când veti fi suportat din banii dumneavoastra la o firma mica spre mediu acest efort, veti fi venit imperial sa vorbiti despre hartia igienica a sefului (el sau ea, sper ca ati gandit, si nu obligatoriu el). Daca sunteti doar angajata, este recomandabil sa ganditi pentru ca altfel nu veti elabora ceva ajutator mamicilor.
      • Like 12
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Pot să vin aici cu niște sugestii pe care le-am văzut aplicate într-o multinațională vestică. Era o echipa de programatori printre multe altele și pentru că subiectul pe care îl trata era dificil, dacă pleca o femeie în concediu de maternitate, șeful meu nu putea să ia pe altcineva din altă echipă - până înțelegea omul ce are de făcut se întorcea colega din concediu. Din cauza asta am putea spune că echipa asta se asemăna cu o firma de talie mică. Șeful meu avea cam 40% femei în echipă și era și ținta glumelor celorlalți șefi pentru că în domeniul ăsta, în vest, nu se bagă prea multe femei, iar el părea că nu ezită să le adune pe toate și că nu prea-și făcea griji de riscul că vor avea vreodată copii.

      Cât am fost în echipa lui, 2 femei au intrat în concediu de maternitate într-o perioadă de 3 ani, fiecare câte un an. Cum rezolva el situația asta:
      - echipa era cu cel puțin o jumătate de om-ore supra-dimensionată,
      - femeile angajate erau în diferite etape ale vieții lor deci erau puține șanse să intre toate odata în concediu de maternitate (eu n-aș fi făcut copii atunci fiind prea tânără, altă colegă la fel, o colegă avea deja 2 copii, celelalte 2 colege au intrat în concediu în 2 ani consecutivi)
      - numărul femeilor din echipă era păstrat constant relativ mare - șeful meu realiza aici distribuirea riscului la intervale de timp regulate păstrând capacitatea echipei constante.

      Nu știu cum de am avut noroc să găsesc un șef atât de bun, deschis la minte și eficient. E ceva de învățat de la el - nu numai că își îndeplinea obiectivele echipei noastre ci și făcea un serviciu societății prin faptul că nu privea femeile ca pe un posibil risc de a pierde bani. Toți copiii născuți de femeile din echipa aia pot să-i mulțumească și lui că mamele lor au avut timp un an pentru ei și că femeile au reușit să-și exercite o profesie la care, credeți-mă, sunt de la bune la foarte bune.

      Altă idee pentru a distribui riscul ar fi să încurajăm și bărbații să-și ia concediul de paternitate (în echipa asta sunt acum 2 bărbați care au luat concediu de paternitate de 3 luni fiecare în ultimii 2 ani). Și la noi sunt tot mai mulți bărbați care doresc să devină un părinte mai implicat și concediile astea ar normaliza la nivel de șefi și angajați modul cum privim faptul de a deveni părinte. Dacă și pentru Ion există un risc să-și ia 6 luni de concediu paternal, Maria e atunci și ea angajabilă.

      Apoi o mică părere subiectivă (cel puțin pentru domeniul programării) – bărbații sunt crescuți într-un mod un pic diferit de noi, să iși asume riscuri, să fie un pic mai orgolioși, să se joace mai mult. Femeile sunt crescute ”să facă să fie bine” pentru toată lumea, să fie organizate, să-i facă pe plac șefului. Am văzut cum mix-ul ăsta de persoane talentate și abordare a job-ului specific celor 2 sexe dă rezultate bune într-o echipă indiferent de concediile de maternitate. Noi când vrem să-l facem să fie normalitate în România?
      • Like 7
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      @ Eugen Cristian Chiticariu... " veti vedea cat de inconfortbil este sa ramai fara un angajat dar al carui post este blocat de stat "... Serios ? Nu stiu ce ma face sa cred ca v-ati descotorosi in secunda doi de angajata care a ramas insarcinata, desigur fara acceptul dvs, daca statul nu ar proteja viitoarele mame de angajatori ca dv.
      Domnule, postul acela nu este blocat ! Este protejat ! E o diferenta pe care nu o intelegeti. Si vreti sa mai stiti ceva ? Solutii exista, dar este mai comod sa arati cu degetul. Asa-i ?
      • Like 4
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Dar ți-ar place să angajezi unul bărbat care va plăti 4 pensii alimentare și apoi își va da demisia pe motiv că nu mai are bani, nu ?
      • Like 2
    • @ Emil Marin
      A înțeles diferența. Vrea să transmită un mesaj : nu mai rămâneți gravide fă boarfelor, că dacă nu era statul eu vă dădeam afară pe ușă . Asta este de fapt în mintea lui : frustrarea că nu poate da afară pe oricine, din orice ȘI ÎN SPECIAL FEMEI RĂMASE ÎNSĂRCINATE. nene, cred că după ce te retragi vei vrea ca la conducerea afacerii să rămână copilul tău. păi dacă femeile de acum nu vor mai avea copii, copilul tău pe cine va angaja ? pe morții din gropi ? sau ceva arabi cu bombe ? că negrii-s cam puțini...
      • Like 2
    • @ Silviu Panica
      sunteti manager, domnule Panica?
      • Like 1
    • @ Alina Mere
      frumos exemplul dumneavoastra. din el reiese clar ca bugetul de payroll pentru salarii era mai mare decat schema de personal. adica, la echipa isi permitea si rezerve. bravo lui. nu este o situatie aplicabila la toate firmele mici
      • Like 2
    • @ Emil Marin
      nu stiu ce ma face sa cred ca ati citit numai primele cuvinte din tot ce a postat fiecare pe aici...
      • Like 0
    • @ Ene Adrian
      gramatical corect este ti-ar placea. posibil ca de aceea sa nu fi inteles ce ati vrut sa spuneti in continuare...
      • Like 0
    • @ Ene Adrian
      nene Adrian, scoate capul din televizor sau, daca tot il tii numai in televizor, tine-l drept. dupa aceea vei judeca la fel dupa cum iti vei fi tinut capul... un lucru este clar, nu sunteti angajator si cu siguranta, nu veti fi capabil niciodata sa fiti...
      • Like 1
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Domnule Chiticariu, stati linistit, de prima data am citit tot. Da capo al fine. Oricum as suci-o, oricum as intoarce-o, tot aia e !
      • Like 2
    • @ Alina Mere
      Da! concediu post natal de 1 (unu) an, nu doi ca in Romania
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult