Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

77 de medici oncologi, urmăriți penal pentru că ar fi luat mită o vacanță în India, ca să prescrie, în schimb, medicamentele sponsorului

Un număr de 77 de medici specialiști oncologi sunt acuzați de procurorii DNA de luare de mită într-un dosar în care sunt urmăriți penal în total 82 de suspecți.

Între acestea se numără și patru persoane din conducerea unei societăți comerciale având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice care sunt acuzate de dare de mită.

În dosar se arată că în anul 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii comerciale au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză. „Oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006”, se arată într-un comunicat al DNA.

Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecți din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro. Pentru acoperirea mitei acordate în acest mod, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atestă aspecte necorespunzătoare realității cu privire la scopul și cuantumul sumelor despre care se susține că au fost achitate cu titlu de sponsorizare, mai arată comunicatul DNA.

Totodată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată faptul că, deși congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceștia fiind cazați la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanță de locul congresului.

Faptul că evenimentul științific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanța acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuțiilor lor de serviciu, să îndrume pacienții spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidențiat și de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore și a revenit în capitala Indiei în aceeași zi, 3 martie 2012, deși congresul dura 2 zile.

Această deplasare a permis participarea parțială, pentru câteva ore, la prima zi de congres și nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate. Medicii participanți la excursie au efectuat doar formalitățile necesare care să ateste prezența lor la congres, fără a fi interesați în realitate de aspectul profesional.

De altfel, aceștia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute și demersurile pentru obținerea acestora. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Oricum problema se rezolva de la sine. Medicii incep sa plece iar facultatea de medicina nu mai este atat de atractiva, si nu poti sili pe cineva sa devina medic cand nu vrea, pentru ca vede care este situatia. Cred ca in vreo zece ani n-o sa mai avem medici.
  • Like 0
 • Unnu Nou Unnu Nou check icon
  Articol de Radio Erevan, pardon avem ceva date concrete: locația, data și numărul participanților. Oare de ce se ascunde numele companiilor care au făcut acest lucru dar și al medicilor implicați? Ne vom trezi totuși în 2050 că sistemul medical este viciat de corupție, după o anchetă DNA care a durat 35 de ani.... Și uite așa s-a mai pensionat o stea: Laura Codruța....
  • Like 0
  • @ Unnu Nou
   MihaiSt check icon
   Nu se ascunde numele companiilor - cei care lucreaza in sistemul sanitar le cunosc prea bine, iar numele lor a fost pus si la dispozitia presei (vezi http://www.mediafax.ro/social/firmele-pfizer-roche-si-glaxosmithkline-printre-cele-implicate-in-recompensarea-unor-medici-14652851). Aici nu sunt surprize, interesant ar fi sa vedem lista rusinii cu cei care s-au voiajat (aici ar putea aparea niste persoane cunoscute ca niste cai breji...). In rest, materialul nu are nimic in comun cu Radio Erevan (sau poate au aparut bancuri noi, de alta factura, iar eu am ramas in urma...) - pur si simplu este un material cat se poate de "cuminte", care reia cu minime modificari comunicatul trimis presei de DNA (vezi http://www.mediafax.ro/social/77-de-medici-specialisti-oncologi-sunt-urmariti-penal-pentru-luare-de-mita-15397914).
   • Like 0
 • MihaiSt check icon
  Deja au aparut comentarii legate de oportunitatea inculparii celor 77 medici, gasindu-se deja persoane care atrag atentia pe un ton destul de alarmist (yellow journalism ?) in primul rand asupra impactul pe care arestarea si cercetarea unui numar atat de mare de medici specialisti l-ar avea asupra sistemului de sanatate din Romania, si asa destul de beteag. Cu toate acestea, in mai putin de un (1) an, salarizarea in sistemul de sanatate publica a crescut semnificativ, iar ultima ordonanta destinata salarizarii personalului din sectorul public continua pe linia transformarii salariatilor din sanatate in niste privilegiati (sunt si situatii in care salariile au crescut cu mai mult de 150% intr-un an !). Evident, pentru cei care traiesc zi de zi in aceasta tara este limpede ca aceste cresteri salariale nu au rezolvat catusi de putin problema "marchezi banu' - te ingrijim, nu - mori sub supravegherea noastra" (cei care au intrebat macar o data o sora medicala dintr-o sectie de spital "cat trebuie sa dea la anestezist" stiu limpede la ce ma refer). Mai mult, numai in ultimele 6 luni sistemul de sanatate a furnizat 3 subiecte de meditatie amara pentru cetateanul de rand (criza bebelusilor morti pentru care nu s-au gasit explicatii rationale, scandalul dezinfectantilor diluati pana la apa chioara, iar acum lotul celor 77 de turisti care mai mult ca sigur au o atitudine realist/cinica despre modul cum decurg lucrurile in lumea medicala de azi). Pe acest fond, sunt destui care afirma ca ar trebui manifestata cel putin clementa fata de acest gen de acuzatii, comparand situatia medicilor specialisti cu cea (de exemplu) a profesorilor care nu pot emigra atat de usor. Sunt curios cum va fi rezolvat acest caz, care tinde sa instituie o noua imunitate (de parca nu erau suficiente atatea categorii de politicieni aparati de anchete...). De asemenea, lasand deoparte problema condamnarii in conformitate cu legea, cat de etica este atitudinea celor care au plecat in excursie insotiti de membri ai familiei pentru ca apoi sa prescrie medicamente intr-un domeniu in care tratezi de multe ori condamnati la moarte (dar si unde se fac profituri absolut fabuloase, dovada si bugetele de "turism", dar nu numai).
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult