Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

77 de medici oncologi, urmăriți penal pentru că ar fi luat mită o vacanță în India, ca să prescrie, în schimb, medicamentele sponsorului

Un număr de 77 de medici specialiști oncologi sunt acuzați de procurorii DNA de luare de mită într-un dosar în care sunt urmăriți penal în total 82 de suspecți.

Între acestea se numără și patru persoane din conducerea unei societăți comerciale având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice care sunt acuzate de dare de mită.

În dosar se arată că în anul 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii comerciale au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză. „Oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006”, se arată într-un comunicat al DNA.

Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecți din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro. Pentru acoperirea mitei acordate în acest mod, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atestă aspecte necorespunzătoare realității cu privire la scopul și cuantumul sumelor despre care se susține că au fost achitate cu titlu de sponsorizare, mai arată comunicatul DNA.

Totodată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată faptul că, deși congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceștia fiind cazați la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanță de locul congresului.

Faptul că evenimentul științific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanța acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuțiilor lor de serviciu, să îndrume pacienții spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidențiat și de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore și a revenit în capitala Indiei în aceeași zi, 3 martie 2012, deși congresul dura 2 zile.

Această deplasare a permis participarea parțială, pentru câteva ore, la prima zi de congres și nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate. Medicii participanți la excursie au efectuat doar formalitățile necesare care să ateste prezența lor la congres, fără a fi interesați în realitate de aspectul profesional.

De altfel, aceștia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute și demersurile pentru obținerea acestora. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Oricum problema se rezolva de la sine. Medicii incep sa plece iar facultatea de medicina nu mai este atat de atractiva, si nu poti sili pe cineva sa devina medic cand nu vrea, pentru ca vede care este situatia. Cred ca in vreo zece ani n-o sa mai avem medici.
  • Like 0
 • Unnu Nou Unnu Nou check icon
  Articol de Radio Erevan, pardon avem ceva date concrete: locația, data și numărul participanților. Oare de ce se ascunde numele companiilor care au făcut acest lucru dar și al medicilor implicați? Ne vom trezi totuși în 2050 că sistemul medical este viciat de corupție, după o anchetă DNA care a durat 35 de ani.... Și uite așa s-a mai pensionat o stea: Laura Codruța....
  • Like 0
  • @ Unnu Nou
   MihaiSt check icon
   Nu se ascunde numele companiilor - cei care lucreaza in sistemul sanitar le cunosc prea bine, iar numele lor a fost pus si la dispozitia presei (vezi http://www.mediafax.ro/social/firmele-pfizer-roche-si-glaxosmithkline-printre-cele-implicate-in-recompensarea-unor-medici-14652851). Aici nu sunt surprize, interesant ar fi sa vedem lista rusinii cu cei care s-au voiajat (aici ar putea aparea niste persoane cunoscute ca niste cai breji...). In rest, materialul nu are nimic in comun cu Radio Erevan (sau poate au aparut bancuri noi, de alta factura, iar eu am ramas in urma...) - pur si simplu este un material cat se poate de "cuminte", care reia cu minime modificari comunicatul trimis presei de DNA (vezi http://www.mediafax.ro/social/77-de-medici-specialisti-oncologi-sunt-urmariti-penal-pentru-luare-de-mita-15397914).
   • Like 0
 • MihaiSt check icon
  Deja au aparut comentarii legate de oportunitatea inculparii celor 77 medici, gasindu-se deja persoane care atrag atentia pe un ton destul de alarmist (yellow journalism ?) in primul rand asupra impactul pe care arestarea si cercetarea unui numar atat de mare de medici specialisti l-ar avea asupra sistemului de sanatate din Romania, si asa destul de beteag. Cu toate acestea, in mai putin de un (1) an, salarizarea in sistemul de sanatate publica a crescut semnificativ, iar ultima ordonanta destinata salarizarii personalului din sectorul public continua pe linia transformarii salariatilor din sanatate in niste privilegiati (sunt si situatii in care salariile au crescut cu mai mult de 150% intr-un an !). Evident, pentru cei care traiesc zi de zi in aceasta tara este limpede ca aceste cresteri salariale nu au rezolvat catusi de putin problema "marchezi banu' - te ingrijim, nu - mori sub supravegherea noastra" (cei care au intrebat macar o data o sora medicala dintr-o sectie de spital "cat trebuie sa dea la anestezist" stiu limpede la ce ma refer). Mai mult, numai in ultimele 6 luni sistemul de sanatate a furnizat 3 subiecte de meditatie amara pentru cetateanul de rand (criza bebelusilor morti pentru care nu s-au gasit explicatii rationale, scandalul dezinfectantilor diluati pana la apa chioara, iar acum lotul celor 77 de turisti care mai mult ca sigur au o atitudine realist/cinica despre modul cum decurg lucrurile in lumea medicala de azi). Pe acest fond, sunt destui care afirma ca ar trebui manifestata cel putin clementa fata de acest gen de acuzatii, comparand situatia medicilor specialisti cu cea (de exemplu) a profesorilor care nu pot emigra atat de usor. Sunt curios cum va fi rezolvat acest caz, care tinde sa instituie o noua imunitate (de parca nu erau suficiente atatea categorii de politicieni aparati de anchete...). De asemenea, lasand deoparte problema condamnarii in conformitate cu legea, cat de etica este atitudinea celor care au plecat in excursie insotiti de membri ai familiei pentru ca apoi sa prescrie medicamente intr-un domeniu in care tratezi de multe ori condamnati la moarte (dar si unde se fac profituri absolut fabuloase, dovada si bugetele de "turism", dar nu numai).
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult