Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

A murit Doina Cornea

Doina Cornea

Fosta disidentă Doina Cornea a murit în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca, a anunțat fiul său Leontin Juhasz. „Era bolnavă de mai multă vreme”, a spus Juhasz, citat de Mediafax.

Născută la 30 mai 1929, la Brașov, Doina Cornea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat la catedra de franceză.

În anii '80, aceasta a trimis 31 de scrisori la Europa Liberă, în care denunța acțunile lui Nicolae Ceaușescu, ceea ce i-a atras persecuțiile Securității, unde a fost dusă la interogatorii și bătută. 

În noiembrie 1987, a răspândit împreună cu fiul său Leontin 150 de manifeste prin care se solidariza cu revolta muncitorilor din Brașov. În urma acestui gest, a făcut două luni de închisoare și a rămas până la revoluție în arest la domiciliu. 

Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, a postat pe Facebook un fragment din declarația care i-a fost luată Doinei Cornea în 19 decembrie 1987, în stare de arest, de Securitatea Cluj, după ce a răspândit manifeste împreună cu fiul său.

"Subsemnata, Doina Cornea, fiica lui Iacob și a Mariei, născută la Brașov, la data de 30 mai 1929, absolventă a Facultății de Filologie, pensionară, domiciliată (…), în legătură cu activitatea de răspândire a unor bilete cu următorul conținut: «Solidaritate cu muncitorii brașoveni», declar următoarele:

Ideea răspândirii acestor bilete mi-a venit auzind știrea, prin postul de radio «Europa Liberă», manifestației de protest a muncitorilor de la uzinele Steagul Roșu din Brașov. Biletele le-am confecționat din hârtie, pe care am scris cu o pensulă cu tuș violet. Știrea am recepționat-o prin postul de radio „Europa Liberă” în ziua de 17 noiembrie. Mă solidarizez cu muncitorii deoarece consider că o orânduire care pretinde a sluji interesele lor trebuie să se pună realmente în slujba celor ce muncesc, fără a-i supune la privațiuni de hrană, căldură, lumină, îngrijiri medicale etc. și de libertatea de a-și exprima doleanțele și gândurile. Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane", se arată în declarația semnată de Doina Cornea în decembrie 1987.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am avut privilegiul de a o cunoaste pe Doamna Doina Cornea. Am pretuit-o si inainte de a o cunoaste, dar si dupa ce am cunoscut-o. Pentru noi toti, chiar daca unii nu constientizam, plecarea Doamnei Doina Cornea dintre noi este o mare pierdere. Sincere condoleante familiei. Dumnezeu sa o odihneasca!
    • Like 0
  • Ca nu-i frumoasa moartea
    O stim chiar de la zei
    Ca de-ar fi fost placuta
    Ar fi murit si ei.
    • Like 0
  • Carmen Dan și Tudorel Toader, reinventează haiducia !!

    Radu, haiduc de codru din localitatea Sinești, proaspăt beneficiar al recursului în compensare, operă a înțeleptului Tudorel Toader, este pe cale de a intra adânc în folclorul moldovenesc. Iată o mostră arhaică în versiune modernă:

    Prin pădurea bradului
    Trece mama Radului,
    Din ochi negri lăcrimând
    Și de Radu, întrebând.

    - L-ați văzut pe Radu mamii ?
    - L-am văzut la crâșma Stanii,
    unde-și beau drumeții banii
    și haiducii gologanii !

    - Radule, stai nu mai bea,
    uite Carmen Dan colea...!
    Însă Radu n-asculta
    Carmen Dan, l-nconjura.

    Frunzuliță viorea,
    Tudorel lui îi striga:
    - Dă-te Radule legat
    ca să scapi nevătămat !

    Radu mamii se-ncrunta,
    Pușca-n vânt o slobozea,
    Cărare prin ei făcea,
    Și de Carmen Dan scăpa.

    Radu mamii, Radule.

    NB. Orice asemănare cu personaje aflate în viață, este pur întâmplătoare.
    • Like 0
  • A decedat pentru că atât a avut de trăit : 89 de ani. O spun pentru că de multe ori se afirmă despre unii dintre cei decedați, că moartea lor este regretabilă. Pentru cei care sunt chinuiți de diferite boli, moartea nu este regretabilă. Câți din noi nu am vrea să trăim atâția ani ? Dar important este cum a trăit doamna Doina Cornea. Din nou vorbim de o doamnă care a avut curaj mai mult de 100 sau poate 1000 de bărbați. Eu aș fi de acord să transformăm societatea română într-una matriarhală, așa poate reușim să ieșim la liman. Dar bineînțeles nu cu țoapele și analfabetele din PSD+ALDE. Cu „bărbații„ din ziua de astăzi chiar și copiii acestora sunt în mare pericol pentru că tații din ziua de azi sunt fără simțul patern de protecție a progeniturilor, față de fii și fiicele lor.

    Doina Cornea a fost un exemplu elocvent de intelectual pur sânge care a pus mai presus de calitatea vieții ei, viața celorlalți majoritatea nu intelectuali de nivelul ei. Câți intelectuali, câte persoane în general, putem da exemplu astăzi de exponenți altruiști ai poporului român ? Sunt câțiva (nu dau nume ca să nu-i dezamăgesc pe cei care nu-i știu sau îi pot uita), deci nu mulți, mai ales acei care sunt în „stradă„ de la începutul protestelor mai întâi cele pentru Colectiv și apoi pentru OUG 13. Jurnaliști curajoși(?) dar mai ales onești și neutri sunt și mai puțini diferența făcând-o faptul că mulți dintre ei sunt periculoși în sensul că se prefac...la maximum că sunt anti PSD, anti ALDE, anti guvern, anti corupție dar scotocind în spatele-spatelui lor, sunt asociați în afaceri cu cei pe care îi „critică„ seara pe „sticlă„. În toată această societate compromisă și mâloasă, Doamna Doina Cornea era ca un nufăr alb, alb de poziția ei avută dintotdeauna față de comuniști, față de bolșevicii actuali urmași ai lui Iliescu, Iliescu fiind unul care a continuat să o persecute chiar și după Decembrie 1989. Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace pentru că merită după viața zbuciumată pe care a avut-o.
    • Like 5
  • ... Doina Cornrea amurit pentru unii, pentru alţii este vie şi un model dedicat acestei tari fara cap si fara coada... o tara a iluzie că poate fi mai bine, dar e din ce în ce mai rău... o îară de nătîngi şi atîrnători care nu o merită pe Doamna Doina Cornea...
    • Like 2
  • R.I.P.
    • Like 1
  • Dumnezeu să aibă grijă de sufletul ei bun!
    Un omuleț atât de firav la trup și cu un suflet uriaș, un caracter de o dârzenie de mare erou...
    • Like 5
  • Bunul Dumnezeu să o odihnească cum știe el mai bine! Mi-a fost profesoară...I-am purtat dintotdeauna un mare respect și un atașament nedisimulat pentru sufletul ei...ca pâinea caldă! Mă doare cumplit când văd că oamenii mari, oameni, Oameni ai națiunii române se sting ca și candelele, în tăcere, în timp ce ticăloșii, din ce în ce mai mulți, nu au nimic, ba chiar prosperă! Doamne iartă-i!
    • Like 5
  • Dumnezeu s-o odihneasca in pace. Cum ar zice taranii nostri, strasnica femeie!
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult