Fosta disidentă Doina Cornea a murit în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca, a anunțat fiul său Leontin Juhasz. „Era bolnavă de mai multă vreme”, a spus Juhasz, citat de Mediafax.
Născută la 30 mai 1929, la Brașov, Doina Cornea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat la catedra de franceză.
În anii '80, aceasta a trimis 31 de scrisori la Europa Liberă, în care denunța acțunile lui Nicolae Ceaușescu, ceea ce i-a atras persecuțiile Securității, unde a fost dusă la interogatorii și bătută.
În noiembrie 1987, a răspândit împreună cu fiul său Leontin 150 de manifeste prin care se solidariza cu revolta muncitorilor din Brașov. În urma acestui gest, a făcut două luni de închisoare și a rămas până la revoluție în arest la domiciliu.
Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, a postat pe Facebook un fragment din declarația care i-a fost luată Doinei Cornea în 19 decembrie 1987, în stare de arest, de Securitatea Cluj, după ce a răspândit manifeste împreună cu fiul său.
"Subsemnata, Doina Cornea, fiica lui Iacob și a Mariei, născută la Brașov, la data de 30 mai 1929, absolventă a Facultății de Filologie, pensionară, domiciliată (…), în legătură cu activitatea de răspândire a unor bilete cu următorul conținut: «Solidaritate cu muncitorii brașoveni», declar următoarele:
Ideea răspândirii acestor bilete mi-a venit auzind știrea, prin postul de radio «Europa Liberă», manifestației de protest a muncitorilor de la uzinele Steagul Roșu din Brașov. Biletele le-am confecționat din hârtie, pe care am scris cu o pensulă cu tuș violet. Știrea am recepționat-o prin postul de radio „Europa Liberă” în ziua de 17 noiembrie. Mă solidarizez cu muncitorii deoarece consider că o orânduire care pretinde a sluji interesele lor trebuie să se pună realmente în slujba celor ce muncesc, fără a-i supune la privațiuni de hrană, căldură, lumină, îngrijiri medicale etc. și de libertatea de a-și exprima doleanțele și gândurile. Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane", se arată în declarația semnată de Doina Cornea în decembrie 1987.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
O stim chiar de la zei
Ca de-ar fi fost placuta
Ar fi murit si ei.
Radu, haiduc de codru din localitatea Sinești, proaspăt beneficiar al recursului în compensare, operă a înțeleptului Tudorel Toader, este pe cale de a intra adânc în folclorul moldovenesc. Iată o mostră arhaică în versiune modernă:
Prin pădurea bradului
Trece mama Radului,
Din ochi negri lăcrimând
Și de Radu, întrebând.
- L-ați văzut pe Radu mamii ?
- L-am văzut la crâșma Stanii,
unde-și beau drumeții banii
și haiducii gologanii !
- Radule, stai nu mai bea,
uite Carmen Dan colea...!
Însă Radu n-asculta
Carmen Dan, l-nconjura.
Frunzuliță viorea,
Tudorel lui îi striga:
- Dă-te Radule legat
ca să scapi nevătămat !
Radu mamii se-ncrunta,
Pușca-n vânt o slobozea,
Cărare prin ei făcea,
Și de Carmen Dan scăpa.
Radu mamii, Radule.
NB. Orice asemănare cu personaje aflate în viață, este pur întâmplătoare.
Doina Cornea a fost un exemplu elocvent de intelectual pur sânge care a pus mai presus de calitatea vieții ei, viața celorlalți majoritatea nu intelectuali de nivelul ei. Câți intelectuali, câte persoane în general, putem da exemplu astăzi de exponenți altruiști ai poporului român ? Sunt câțiva (nu dau nume ca să nu-i dezamăgesc pe cei care nu-i știu sau îi pot uita), deci nu mulți, mai ales acei care sunt în „stradă„ de la începutul protestelor mai întâi cele pentru Colectiv și apoi pentru OUG 13. Jurnaliști curajoși(?) dar mai ales onești și neutri sunt și mai puțini diferența făcând-o faptul că mulți dintre ei sunt periculoși în sensul că se prefac...la maximum că sunt anti PSD, anti ALDE, anti guvern, anti corupție dar scotocind în spatele-spatelui lor, sunt asociați în afaceri cu cei pe care îi „critică„ seara pe „sticlă„. În toată această societate compromisă și mâloasă, Doamna Doina Cornea era ca un nufăr alb, alb de poziția ei avută dintotdeauna față de comuniști, față de bolșevicii actuali urmași ai lui Iliescu, Iliescu fiind unul care a continuat să o persecute chiar și după Decembrie 1989. Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace pentru că merită după viața zbuciumată pe care a avut-o.
Un omuleț atât de firav la trup și cu un suflet uriaș, un caracter de o dârzenie de mare erou...