Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A murit Doina Cornea

Doina Cornea

Fosta disidentă Doina Cornea a murit în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca, a anunțat fiul său Leontin Juhasz. „Era bolnavă de mai multă vreme”, a spus Juhasz, citat de Mediafax.

Născută la 30 mai 1929, la Brașov, Doina Cornea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat la catedra de franceză.

În anii '80, aceasta a trimis 31 de scrisori la Europa Liberă, în care denunța acțunile lui Nicolae Ceaușescu, ceea ce i-a atras persecuțiile Securității, unde a fost dusă la interogatorii și bătută. 

În noiembrie 1987, a răspândit împreună cu fiul său Leontin 150 de manifeste prin care se solidariza cu revolta muncitorilor din Brașov. În urma acestui gest, a făcut două luni de închisoare și a rămas până la revoluție în arest la domiciliu. 

Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, a postat pe Facebook un fragment din declarația care i-a fost luată Doinei Cornea în 19 decembrie 1987, în stare de arest, de Securitatea Cluj, după ce a răspândit manifeste împreună cu fiul său.

"Subsemnata, Doina Cornea, fiica lui Iacob și a Mariei, născută la Brașov, la data de 30 mai 1929, absolventă a Facultății de Filologie, pensionară, domiciliată (…), în legătură cu activitatea de răspândire a unor bilete cu următorul conținut: «Solidaritate cu muncitorii brașoveni», declar următoarele:

Ideea răspândirii acestor bilete mi-a venit auzind știrea, prin postul de radio «Europa Liberă», manifestației de protest a muncitorilor de la uzinele Steagul Roșu din Brașov. Biletele le-am confecționat din hârtie, pe care am scris cu o pensulă cu tuș violet. Știrea am recepționat-o prin postul de radio „Europa Liberă” în ziua de 17 noiembrie. Mă solidarizez cu muncitorii deoarece consider că o orânduire care pretinde a sluji interesele lor trebuie să se pună realmente în slujba celor ce muncesc, fără a-i supune la privațiuni de hrană, căldură, lumină, îngrijiri medicale etc. și de libertatea de a-și exprima doleanțele și gândurile. Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane", se arată în declarația semnată de Doina Cornea în decembrie 1987.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am avut privilegiul de a o cunoaste pe Doamna Doina Cornea. Am pretuit-o si inainte de a o cunoaste, dar si dupa ce am cunoscut-o. Pentru noi toti, chiar daca unii nu constientizam, plecarea Doamnei Doina Cornea dintre noi este o mare pierdere. Sincere condoleante familiei. Dumnezeu sa o odihneasca!
  • Like 0
 • Ca nu-i frumoasa moartea
  O stim chiar de la zei
  Ca de-ar fi fost placuta
  Ar fi murit si ei.
  • Like 0
 • Carmen Dan și Tudorel Toader, reinventează haiducia !!

  Radu, haiduc de codru din localitatea Sinești, proaspăt beneficiar al recursului în compensare, operă a înțeleptului Tudorel Toader, este pe cale de a intra adânc în folclorul moldovenesc. Iată o mostră arhaică în versiune modernă:

  Prin pădurea bradului
  Trece mama Radului,
  Din ochi negri lăcrimând
  Și de Radu, întrebând.

  - L-ați văzut pe Radu mamii ?
  - L-am văzut la crâșma Stanii,
  unde-și beau drumeții banii
  și haiducii gologanii !

  - Radule, stai nu mai bea,
  uite Carmen Dan colea...!
  Însă Radu n-asculta
  Carmen Dan, l-nconjura.

  Frunzuliță viorea,
  Tudorel lui îi striga:
  - Dă-te Radule legat
  ca să scapi nevătămat !

  Radu mamii se-ncrunta,
  Pușca-n vânt o slobozea,
  Cărare prin ei făcea,
  Și de Carmen Dan scăpa.

  Radu mamii, Radule.

  NB. Orice asemănare cu personaje aflate în viață, este pur întâmplătoare.
  • Like 0
 • A decedat pentru că atât a avut de trăit : 89 de ani. O spun pentru că de multe ori se afirmă despre unii dintre cei decedați, că moartea lor este regretabilă. Pentru cei care sunt chinuiți de diferite boli, moartea nu este regretabilă. Câți din noi nu am vrea să trăim atâția ani ? Dar important este cum a trăit doamna Doina Cornea. Din nou vorbim de o doamnă care a avut curaj mai mult de 100 sau poate 1000 de bărbați. Eu aș fi de acord să transformăm societatea română într-una matriarhală, așa poate reușim să ieșim la liman. Dar bineînțeles nu cu țoapele și analfabetele din PSD+ALDE. Cu „bărbații„ din ziua de astăzi chiar și copiii acestora sunt în mare pericol pentru că tații din ziua de azi sunt fără simțul patern de protecție a progeniturilor, față de fii și fiicele lor.

  Doina Cornea a fost un exemplu elocvent de intelectual pur sânge care a pus mai presus de calitatea vieții ei, viața celorlalți majoritatea nu intelectuali de nivelul ei. Câți intelectuali, câte persoane în general, putem da exemplu astăzi de exponenți altruiști ai poporului român ? Sunt câțiva (nu dau nume ca să nu-i dezamăgesc pe cei care nu-i știu sau îi pot uita), deci nu mulți, mai ales acei care sunt în „stradă„ de la începutul protestelor mai întâi cele pentru Colectiv și apoi pentru OUG 13. Jurnaliști curajoși(?) dar mai ales onești și neutri sunt și mai puțini diferența făcând-o faptul că mulți dintre ei sunt periculoși în sensul că se prefac...la maximum că sunt anti PSD, anti ALDE, anti guvern, anti corupție dar scotocind în spatele-spatelui lor, sunt asociați în afaceri cu cei pe care îi „critică„ seara pe „sticlă„. În toată această societate compromisă și mâloasă, Doamna Doina Cornea era ca un nufăr alb, alb de poziția ei avută dintotdeauna față de comuniști, față de bolșevicii actuali urmași ai lui Iliescu, Iliescu fiind unul care a continuat să o persecute chiar și după Decembrie 1989. Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace pentru că merită după viața zbuciumată pe care a avut-o.
  • Like 5
 • ... Doina Cornrea amurit pentru unii, pentru alţii este vie şi un model dedicat acestei tari fara cap si fara coada... o tara a iluzie că poate fi mai bine, dar e din ce în ce mai rău... o îară de nătîngi şi atîrnători care nu o merită pe Doamna Doina Cornea...
  • Like 2
 • R.I.P.
  • Like 1
 • Dumnezeu să aibă grijă de sufletul ei bun!
  Un omuleț atât de firav la trup și cu un suflet uriaș, un caracter de o dârzenie de mare erou...
  • Like 5
 • Bunul Dumnezeu să o odihnească cum știe el mai bine! Mi-a fost profesoară...I-am purtat dintotdeauna un mare respect și un atașament nedisimulat pentru sufletul ei...ca pâinea caldă! Mă doare cumplit când văd că oamenii mari, oameni, Oameni ai națiunii române se sting ca și candelele, în tăcere, în timp ce ticăloșii, din ce în ce mai mulți, nu au nimic, ba chiar prosperă! Doamne iartă-i!
  • Like 5
 • Dumnezeu s-o odihneasca in pace. Cum ar zice taranii nostri, strasnica femeie!
  • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult