Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Viața unui mare politician american, în imagini. Senatorul John McCain, cel care credea într-o Românie mai bună

„În lumea reală, cea în care trăiesc oameni reali, nevoia de respectare a drepturilor omului și de demnitate, dorința de libertate, justiție și șanse, ura față de opresiune, corupție și cruzime sunt o realitate. A nega acest lucru înseamnă a nega aspirațiile a miliarde de oameni și a lăsa loc indignării lor profunde”, spunea senatorul american John McCain, care a încetat din viață pe 25 august, la vârsta de 81 de ani.

Erou de război, căpitanul de puşcaşi marini John McCain a fost prizonier în lagărele din Vietnam timp de 6 ani și a intrat în politică în urmă cu 35 de ani. Senator republican de Arizona, McCain a continuat de-a lungul carierei sale politice pentru valorile solide care i-au ghidat întreaga viață: libertate, democrație, onoare. 

A fost un mare susținător al valorilor democratice și al luptei anticorupție din România. La începutul acestei luni, McCain a adresat, împreună cu senatorul Cristopher Murphy, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care îi cerea să nu facăpași înapoi în lupta împotriva corupției. „Îndemnăm Guvernul român să nu facă paşi înapoi în importanta luptă împotriva corupţiei. Conducerea exercitată de domnişoara Kovesi la Direcţia Naţională Anticorupţie a fost recunoscută în lume ca testament al angajamentului puternic al României pentru combaterea corupţiei. Demiterea sa, împreună cu recentele reforme din sistemul judiciar şi cu propunerile de lege pentru dezincriminarea anumitor delicte de corupţie, ridică semne de întrebare îngrijorătoare în legătură cu voinţa Guvernului de a ancheta infracţiunile financiare şi de a-i trage la răspundere pe oficialii de rang înalt”,se arăta în scrisoare. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca Dnul McCain ar a fi printre noi i-as ura tot binele pe care l-a facut Romaniei.
  Aceeasi urare le-o transmit si Dnelor si Dnilor PSDisti si ALD’isti!
  • Like 0
 • Mult respect memoriei acestui om mare, care a luptat impotriva comunismului si a nedreptatilor. Mult respect pentru gandurile bune pe care le-a avut pentru tara in care traim.
  • Like 0
 • Mihaela check icon
  Nu stiu multe despre el, am nevoie sa ma documnentez, insa ii multumesc pentru vorbele intelepte si pentru scrisoarea pe care a adresat-o lui Dancila. Odihna placuta!
  • Like 0
 • Chear crede cineva ca McCain , bolnav de cancer in faza terminala, e autorul acelei scrisori ?

  Articolul e si extrem de partizan. Inteleg ca nu se cade sa te apuci sa scrii un necrolog in care sa-l ataci pe defunct, dar cand vine vorba de politicieni cred ca e nevoie de un pic de echilibru si obiectivitate .
  • Like 1
  • @ Claudiu1989
   Roxana B check icon
   Despre morti numai de bine.
   Ma indoiesc profund ca John McCain stia ceva despre Romania .Sistemul politic american, serviciile de lobby, etc....sint de neinteles pt cineva care asteapta confirmare de la inalta poarta oricare ar fi ea pt a-si justifica actiunile.
   Actualii guvernanti ca de altfel si fostii se folosesc de argumentul: pai uite si SUA face la fel, sau e de acord cu noi samd"
   Wrong.SUA are interese si si le apara.
   Ro are interese dar ele nu sint aparate de administratia Ro, pt ca in Ro everybody is for himself.Nu exista patrioti.Doar interese de clan.
   • Like 0
 • Detestabil articol ! Să folosești orice eveniment numai și numai pentru a justifica o anumită orientare, să numești acest articol așa cum a fost el numit și să decupezi numai câteva clișee care justifică convingerile tale nu este altceva decât lipsă crasă de profesionalism.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Gravity check icon
   Despre ce clisee “decupate” vorbesti, retrograd rosu?
   • Like 1
  • @ Gravity
   Să înțeleg că tu ești progresist curcubeu ?!?
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Gravity check icon
   Nu.
   Sunt anarhist negru, am și o coasă pentru tine...
   • Like 0
 • Despre morti numai de bine ? McCain a fost un personaj complex si controversat. In interesul balansarii cu tonul mult prea laudativ al articolului sa mentionam si cateva aspecte critice: McCain a fost un ' warmonger ', un spirit agresiv fara nici o farama de compasiune pentru adversarii adevarati sau inchipuiti... sute de mii de morti in razboaile imperiale din Iraq, Siria, Libia...cei mai multi civili. Mai sunt destule alte bube de caracter ( colabolarea cu inamicul in puscariile vietnameze, abandonarea primei neveste bolnave cu upgradare la una putred de bogata... votul de deraiere la Obamacare dupa ce a criticat programul ani la rand samd...) dar in esenta a fost un criminal de razboi.
  • Like 3
 • Stiti ce am observat in ultimul timp : Romania are mai multi fanatici (in sinea lor) decat cetateni care aspira la normalitate. Adevarul este ca pentru a intelege jocul politic mondial practicat de marile puteri este nevoie de un efort mediatic dar si cetatenesc romanesc, macar pentru a cunoaste implicatiile cu care actorii americani politici si nu numai, se intalnesc zilnic ! aaa, si mai trebuie sa fii la aceeasi masa, unde se iau deciziile importante. Ati observat din cele relatate vreun interes din partea Romaniei de a juca printre "dinozaurii" mondiali ? Nu !.pentru ca miorita ne canta duios din fluier ca acasa este cel mai bine. Asa o fi !

  Rest in peace !
  • Like 1
 • Cristian check icon
  Daca un om, care odata a cantat intr-un discurs public "bomb bomb bomb, bomb bomb Iran" , spune ca crede intr-o Romanie mai buna, ar trebui sa ne simtim onorati sau ingroziti?
  • Like 3
  • @ Cristian
   onorati, pentru ca in stadiul in care suntem, s-ar impune si "bomb bomb bomb Romania", dupa care sa o reconstruim cu oameni tineri neafiliati hotilor de azi.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult