Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atunci și acum. Trei decenii care au schimbat totul. Cum să devii prosumator imediat după ce-ți instalezi panourile solare

Instalator panouri solare

„Panourile de pe acoperișul casei noastre înseamnă mai mult decât o îmbunătățire adusă locuinței. Pentru noi este senzația de independență, libertate și confort. Ziua de mâine nu vine cu necunoscute în cutia poștală- se scumpește sau nu se scumpește, se plafonează sau nu tarifele, se limitează consumul și așa mai departe. Ne-am dorit mult să ne producem energia de care avem nevoie, să nu depindem de nimeni și să fim cât mai eco”.

Bogdan e primul prosumator pe care l-am cunoscut în persoană în România. E și primul om care m-a făcut să citesc cu atenție o factură primită de la furnizorul de energie electrică. Discuția avea loc acum mai bine de doi ani, în curtea casei lui, situată în zona centrală a orașului Sibiu (faci 3-4 minute de mers pe jos până la Târgul de Crăciun care este principalul punct de atracție în această perioadă a anului).

Trei decenii în care s-a schimbat totul

Când Bogdan, bunul meu amic din Sibiu, vorbește despre libertate referindu-se la panourile solare, îmi dau seama că pentru oamenii din generația sa (+40) nu e o exagerare. Înainte de 1990, prima grijă era să ne facem temele peste zi ca să nu stăm la lumânare seara în anotimpurile cu zile scurte.

Am multe amintiri de atunci.

Mama mea lucra într-un oraș de provincie la furnizorul național de energie electrică și o dată la câteva luni avea obligația, prin rotație cu toți colegii din instituție, „să citească indexurile/ contoarele” în diferite cartiere. O însoțeam ca să-și îndeplinească această obligație de serviciu nu pentru că-i era teamă să meargă singură, ci pentru că nu putea să facă mai multe lucruri deodată- să care ceasloavele ca niște cataloage școlare mai groase în care erau trecuți abonații, să citească indexul, să noteze seria de cifre în dreptul celor care deschideau ușa, cățărată pe taburet.

De pe holurile mici de la intrarea în apartamente, unde erau montate toate contoarele, lumina- atât cât exista- avea formă și miros de fiecare dată diferite: limbă de la lumânare care dansa pe un perete, iz de gogoși și flacăra aragazului care lumina bucătăria unei garsoniere, fumul subțire al fitilului ars, îmbibat în gazul lampei la care alți copii de vârsta mea își scriau, întârziați, temele. Pensionari temători, care ne întrebau dacă nu cumva au consumat prea mult într-o lună, adulți care se revoltau în șoaptă că nu se mai poate, că le este frig și că nu mai rezistă în întuneric și frig.

Părinții încercau (și de cele mai multe ori reușeau) să ne țină departe de lipsurile acelor vremuri cât de mult puteau. Sărbătoarea venea în vacanțele noastre mari- toate petrecute la bunici la țară- acolo lumina naturală era multă și destulă pentru toți. Zilele vară erau o splendoare.

Pentru cei care-și amintesc acele vremuri, să aibă azi posibilitatea să producă ceea ce consumă, ba chiar să fie compensați pentru surplus, da, poate avea semnificația libertății.

Acest material face dintr-un proiect special de conținut dedicat campaniei „E.ON Solar Home – Prosumator imediat după instalare”, susținut de E.ON Energie România S.A.

„Pro”, de la producător. Cum se face compensarea?

Dar să revenim la Bogdan din sibiu. La început, și-a produs singur energia electrică necesară în fiecare zi. Între timp, a devenit prosumator. „Pro vine de la producător, cealaltă parte a cuvântului vine de la consumator. Adică ești în același timp consumator și producător. Când injectezi în rețea, ai sentimentul că te-ai urcat printre primii pe val și că participi la ceva mare, care e abia la început- ești compensat pentru energia în surplus de către furnizor. Mă asaltează toți cu întrebări- cât costă, cât de greu obții avizele, cât durează, cât produc și toamna sau iarna, dacă trebuie să-ți schimbi contorul, ce se întâmplă când soarele strălucește prea puternic sau când afară este prea înnorat. Le spun simplu- azi e mai ușor decât era acum 2-3 ani”.

Între timp, România a adunat o mică armată de temerari ca Bogdan. La sfârșitul lunii octombrie, potrivit cifrelor oficiale, număram peste 90 de mii de prosumatori, cu o putere instalată ce trece de 1.100 MW. Până la finalul anului, autoritățile anticipează că vor fi în jur de 100.000 de prosumatori în România.

Pentru a putea beneficia de mecanismele de compensare / regularizare, indiferent de data punerii în funcțiune a centralei electrice de producere a energiei electrice din SRE cu puteri instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, fiecare prosumator trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe (detalii complete puteți găsi aici):

- activitatea principală a prosumatorului să nu fie producerea energiei electrice;

- schema electrică a centralei este realizată astfel încât alimentarea cu energie electrică a prosumatorului din rețeaua electrică și livrarea în rețeaua electrică a energiei electrice produsă în respectiva centrală să se realizeze prin același racord;

- sistemul de contorizare a energiei electrice să permită măsurarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică, precum și a energiei electrice consumate din rețea.

Prosumatorii care dețin centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie (SRE) cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum  și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanisme de compensare/regularizare energia electrică produsă și livrată în rețea, furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat / încheie contract de furnizare.

Conform reglementării, prosumatorii cu puterea instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum pot beneficia, la cerere, de mecanismul de compensare cantitativă,  iar cei cu puterea mai mare de 200 kW, dar de cel mult 400 kW pe loc de consum, de mecanismul de regularizare financiară.

Sună bine. Cum scăpăm de stresul cozilor la depus dosarele? Cât costă și cât durează să devii prosumator

Interesul este mare, drumul de la client care-și achită facturile lună de lună la statutul de prosumator este mai scurt și mai facil decât în urmă cu câțiva ani, iar în călătorie ești însoțit de la primii pași. Cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice ai posibilitatea de a transforma lumina de la soare în energie electrică. Dacă vrei ca soarele să te ajute ajute să-ți produci căldură și apă caldă menajeră, poți monta un sistem de panouri solare termice.

Durata procesului depinde de obținerea tuturor avizelor și acordurilor necesare de la diferite instituții. Întregul proces, de la vizita de evaluare până la punerea în funcțiune poate dura între două și trei luni. Dacă este necesară și modificarea instalației electrice de racordare/modificare de branșament, durata se extinde.

  • Amplasare

Panourile pot fi amplasate pe orice tip de acoperiș, dar pentru randament maxim este ideal că unghiul de înclinare să fie de 30 grade, cu orientare spre sud și să nu fie umbrite de copaci sau clădiri înalte. Randament similar pot avea și pe acoperișuri orientate către est sau vest.

  • Costuri

Costurile pentru eventuale modificări la branșament (legătura de la rețeaua de distribuție la obiectivul tău), dar și pentru montarea contoarelor speciale ce măsoară atât energia consumată din rețea, cât și cea livrată în rețea, sunt asigurate de către operatorul de distribuție.

Pentru instalarea panourilor fotovoltaice, a echipamentelor aferente (invertor, tablouri electrice etc.) și a legăturilor dintre ele vei plăti instalatorului autorizat. Ca ordin de mărime, prețurile sunt în jur de 1.000 euro/kW instalat.

  • Producție

Un sistem fotovoltaic de 3 kW produce, în medie, 3.500 kWh/an. Această valoare depinde de anotimp (panourile produc vara de 3 ori mai mult decât iarna), de radiația solară, de amplasarea acoperișului și de unghiul de înclinație la care sunt montate panourile. Un factor care influențează semnificativ randamentul este starea suprafeței panourilor. În timp, depunerile de praf, fum, insecte etc. reduc cantitatea de energie produsă, de aceea este necesară curățarea periodică a panourilor.

Poți să devii prosumator după ce instalezi panourile solare? Ce prevede campania „E.ON Solar Home – Prosumator imediat după instalare”

În perioada 01 noiembrie 2023- 31 decembrie 2023, ai posibilitatea să participi la campania desfășurată de E.ON Energie România S.A. Informații complete pot fi găsite aici.

Pentru că, în medie, în România, aprobarea dosarului de a deveni prosumator durează în medie 3 luni, E.ON oferă prin intermediul campaniei „Prosumator imediat după instalare” avantajele financiare, din prima lună după instalarea sistemului fotovoltaic. Astfel:

- dacă puterea instalată este de 3 kWh, atunci Participantul va beneficia de plata facturilor la energie electrică - în sumă de 700 lei, TVA inclus.

- dacă puterea instalată este de 4 kWh trifazic, atunci Participantul va beneficia de plata facturilor la energie electrică- în sumă de 900 lei, TVA inclus

- dacă puterea instalată este de 5 kWh, atunci Participantul va beneficia de o anulare a creanțelor - în sumă de 1.450 lei, TVA inclus - în legătură cu energia electrică facturată după instalarea (montarea) echipamentelor ce formează soluția de fotovoltaice E.ON Solar Home;

- dacă puterea instalată este de 6 kWh, atunci Participantul va beneficia de plata facturilor la energie electrică - în sumă de 1.750 lei, TVA inclus.

- dacă puterea instalată este de 8 kWh, atunci Participantul va beneficia de –plata facturilor la energie electrică în sumă de 2.350 lei, TVA inclus.

În plus, E.ON își ia angajamentul de a instala soluția E.ON Solar Home în maximum 10 zile lucrătoare de la momentul validării tuturor documentelor necesare.

Toate detaliile privind campania E.ON Solar Home pot fi accesate pe site-ul www.eon.ro.

Și două informații importante: 

  • pentru organizarea și desfășurarea Campaniei, Organizatorul nu percepe celor care care se înscriu nicio taxă de participare;
  • Sistemele fotovoltaice instalate în cursul acestui an beneficiază de TVA de 5%, acesta urmând să crească la 9% începând cu anul următor.

Așa că vă îndemn să faceți pași curajoși spre statutul de prosumator.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Panourile fotovoltaice , sunt bine venite doar ptr cei cu inclazire electrica cu pompe de caldura etc,, Pretul de cost ptr cumparare-instalre , etc este mult prea mare si greu accesibil ptr multi romani ! Peroada de recuperare a cheltuielilor este mult ,mult prea lunga . Adica ptr multi nu merita .
    ----Romania ,rpoduce energie electrica ,mai mult decat se consuma ,si totusi se palteste pretul maximal ,Industria energofaga ,a disparut ,Daca producem mult de ce este si scump ?Doar ca sa faca profit mare ,,baietii dastepti ,,,??
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult