Sari la continut
alt

Mihai Boboceacheck icon

Cu o experiență de 13 ani în zona fondurilor de pensii private, întâi ca jurnalist de business și apoi în cadrul industriei, Mihai Bobocea este de mai bine de un deceniu consilier al Board-ului și (mai recent) purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). A urmărit și sprijinit industria de pensii private din România încă de la momentul lansării, numărându-se printre puținii profesioniști cu prezență continuă pe această piață.

Pe lângă expertiza locală, a dobândit know-how semnificativ privind sistemele de pensii europene prin colaborarea strânsă cu PensionsEurope, federația-umbrelă de profil la nivel european. Licențiat în economie internațională (ASE București) și științe politice (SNSPA București), Mihai Bobocea a urmat și un program de master în domeniul bănci-asigurări.


Articole publicate check icon

articol audio
play icon mic icon pensii private

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat un număr de cca. 153.000 de plăti către beneficiari (participanți și moștenitori), sumele fiind în valoare totală de peste 2 miliarde de lei în perioada 2008-2023. Aproape jumătate din această sumă (46%, adică 932 mil. RON) a fost plătită doar în 2023, arată calculele APAPR. Foto:

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Pensii - Getty

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor APAPR. În același timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde RON (25,5 mld. EUR), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

Citește mai mult

bani - romani - Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România. Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon barbat la laptop

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au început anul 2023 cu dreptul, beneficiind de o creștere importantă a acțiunilor listate la Bursa de Valori București și de continuarea aprecierii titlurilor de stat, pe fondul așteptărilor legate de scăderea inflației. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

pensie

Câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem, potrivit calculelor APAPR. Foto: Getty Images

Citește mai mult

pensionari - Foto: Xinhua News / Profimedia

O treime din populația urbană a României se declară într-o situație financiară dificilă. 30% dintre cei intervievați spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (față de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun „avem o situație financiară bună” a scăzut la 27% în 2022 față de 35% în 2019. ( Foto: Xinhua News / Profimedia)

Citește mai mult

pensionare - getty

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Foto: Getty Images

Citește mai mult

Casa de pensii

În perioada 2017-2019, cei care vizau distrugerea Pilonului II de pensii private prin cerința creșterii aberante de capital spuneau despre administratorii Pilonului II că „nu se dau duși câinii de la măcelărie”. A fost un moment cu adevărat critic în istoria sistemului, pentru că „măcelăria” invocată nu există, de fapt. (Foto: George Călin/ Inquam Photos)

Citește mai mult

pensie - pensionar - bani

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut (2,06%), ceea ce în termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câștig net exclusiv pentru participanți în valoare de 900 de milioane de euro (după deducerea tuturor comisioanelor). (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult