Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022. Activele au ajuns la 92,4 miliarde de lei, record istoric pentru sistem

pensionare - getty

Foto: Getty Images

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni în conferința de presă a APAPR, este în plină desfășurare. Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).

Per total, pe întreaga perioadă de funcționare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar și luând în considerare deprecierea temporară din acest an:

  • 20 mai 2008 – 12 august 2022, > 14 ani de funcţionare
  • 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II 
  • contribuţii brute virate în sistem = 74,4 miliarde lei
  • plăţi deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
  • active nete administrate în prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
  • câştig net generat pentru români = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
  • ... adică un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani.

Rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă:

1) Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global;

2) În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câștigurile substanțiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuțiile participanților (banii virați în sistem). Dovada o reprezintă câștigul substanțial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuțiile brute virate în sistem, chiar și luând în considerare rezultatele de anul acesta;

3) Volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câștig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar și luând în calcul scăderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire și investire conectat la economia reală și evoluțiile din piețele financiare, a căror evoluție o reflectă fidel;

4) Chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendința de creștere a valorii activelor s-a păstrat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pilonul 2 nun a recuperat nimic, piatza bursiera isi revine incet incet dupa criza datorata razboiului. Practic administratorii fondurilor au facut unele decizii destul de riscante de investitii si efectele le sufera nu ei ci oamenii de rand.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Toate bune si frumoase. Puteti dl. Bobocea sa explicati cam ce suma ar fi primit cineva care a cotizat de la inceput si a avut salariul minim sau mediu pe economie, ce suma de bani ar fi primit daca s-ar fi pensi0nat la sfarsitul primului trimestru cand randamentul mediu a scazut cu 7.6%. Cati bani ar fi luat in plus sau in minus fata de cat a cotizat? Aceasta ar fi intrebarea cuiva care nu are nici 1% din cunostiintele financiare ale Dvs. dar pe care dorim sa il convingem sa cotizeze chiar mai mult la pilonul 2 si sa aiba incredere in acest sistem.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult