Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doar 1 din 10 români din Pilonul II își verifică online contul de pensie privată

pensionare - getty

Foto: Getty Images

Doar 780.000 de români își verifică online contul personal de pensie privată obligatorie (Pilonul II), adică 10% din numărul total de 7,78 milioane de participanți înregistrați, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) – asta deși toți cei 7 administratori existenți pe piață oferă această facilitate încă de la startul sistemului, pe portalurile proprii de Internet.

Din acest motiv, APAPR derulează în prezent o amplă campanie națională de informare (TV și online) pentru conștientizarea acestei opțiuni. În cursul anului 2021, precedenta campanie APAPR s-a concentrat pe posibilitatea participanților de a primi pe e-mail scrisoarea anuală de informare, în locul formatului pe hârtie, pentru a stimula digitalizarea și eficientizarea comunicării dintre fondurile de pensii private și participanți.

Radu Crăciun, președintele APAPR, spune că accesarea în online a informațiilor legate de conturile individuale de pensie privată este un beneficiu pe care APAPR vrea să îl promoveze în perioada următoare, având în vedere avantajele de transparență si accesibilitate pe care le oferă. „Îi încurajez pe toți cei care au o pensie administrată privat să-și deschidă un cont online la administratorul fondului lor”, a declarat Radu Crăciun. 

În cursul anului 2021, fondurile de pensii private și-au continuat evoluția pozitivă, înregistrând câștiguri semnificative pentru participanți prin plasamente diversificate, în condiții de risc redus. După creșteri robuste în primele 9 luni ale lui 2021, fondurile de pensii au înfruntat în ultimul trimestru provocările aduse de reaprinderea globală a inflației (cu maxime istorice pentru ultimii 25 de ani în SUA și Zona Euro), creșterea dobânzilor pe piața internă și turbulențele de pe piețele financiare internaționale cauzate de incertitudinile privind noua variantă Omicron a coronavirusului.

Pilonul II (pensii private obligatorii)

Numărul total de participanți înregistrați în sistem a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanților cu contribuții virate lunar a fost de 4 milioane, în creștere cu 140.000 față de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde euro), în creștere cu 18,6% față de finele lui 2020.

Randamentul mediu ponderat al celor 7 fonduri a fost de 5,88% în 2021, ușor sub cel de 6,19% din 2020. Acest randament se traduce într-un câștig net pentru participanți în valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane EUR) în 2021, ușor peste câștigul de 4,4 miliarde de lei (900 mil. EUR) generat în 2020. De la lansare (mai 2008) și până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II au înregistrat un randament mediu anual de 8% , generând pentru participanți un câștig (net de toate comisioanele) în valoare totală de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde EUR).

Volumul total de contribuții virate în Pilonul II în 2021 a fost de 9,77 miliarde de lei (2 mld. EUR), cu 9,6% mai mare decât în 2020, evoluție explicată în principal de creșterea salariilor din economie, dar și de intrările de noi participanți în sistem. De asemenea, administratorii au efectuat în 2021 plăți către participanți și beneficiari în valoare totală de circa 278 milioane RON, cu 56% mai mare decât în 2020. Valoarea totală a plăților efectuate din Pilonul II (de la lansare și până în prezent) este de 675 milioane de lei.

Pilonul III (pensii private facultative)

Numărul total de participanți la fondurile de pensii private facultative a ajuns la circa 565.000 la finele anului 2021, crescând cu 37.000 față de 2020, cel mai semnificativ spor din ultimii 5 ani. Participanții la Pilonul III au virat în 2021 contribuții totale de aproximativ 420 milioane de lei, cu 13% mai mult decât în 2020 și o valoare maximă istorică în termeni anuali.

Contribuția medie lunară pentru participanții activi a ajuns în cursul anului 2021 la 150 de lei, adică exact plafonul de deductibilitate fiscală (400 EUR / an atât pentru salariați, cât și pentru angajatori). Aceste evoluții arată pe de-o parte interesul și încrederea participanților în sistemul de pensii facultative, precum și necesitatea creșterii plafonului de deducere fiscală, rămas neactualizat de 12 ani în pofida creșterii în această perioadă a salariului mediu net pe economie cu 144%. Aceasta face că în termeni relativi facilitatea fiscală acordată Pilonului III are o semnificație mai mică de jumătate decât atunci când a fost introdusă în legislație.

Randamentul mediu ponderat al celor 10 fonduri a fost de 5,5% în 2021. De la lansare (mai 2007) și până în prezent, fondurile de pensii de Pilon III au înregistrat un randament mediu anual de 6,3%.

Sumele administrate de Pilonul III au depășit 3,4 miliarde de lei (690 milioane EUR) la finele anului 2021, cu 16,5% mai mult decât în 2020. Plățile realizate de fondurile de pensii private facultative au atins 100 milioane de lei în 2021, cu 30% mai mult decât în 2020. Valoarea totală a plăților efectuate din Pilonul III (de la lansare și până în prezent) este de 420 milioane de lei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Evitați problema majoră! Dacă te muți la un alt fond (lăsând la o parte că aștepți 1-2 luni și nu știi la ce curs te muți) cu 100,000 lei, iar peste 2 ani acel fond (sau chiar toate) ajunge să valoreze doar 80,000, asta e, acei 20,000 s-au evaporat.

  Garanția (inițial acordată de lege) a fost eliminată treptat fără ca nimeni din presă să nu scrie nici măcar un articol!
  • Like 0
 • Nume check icon
  De ce trebuie sa verific acest cont foarte des? În primul rând nu am cu ce influenta rezultatul. După aceea nu pot sa adaug bani sau sa scot bani în funcție de performanta. Deasemenea, nici sumele adunate acolo nu asigura o independența financiară la nimeni care sa zici ca îmi schimba strategia de acumulare pentru pensie. În acest moment acumularea medie la pilonul II este de 11.200 de lei. Sa prespunem ca cineva când ajunge la pensie va avea dublu respectiv, sa zicem 25000 lei, hai 30.000 lei ca fondurile zbarnie... Dacă o sa o ii iei în 12 ani - conform unei propuneri recente - o sa ai un venit de 200 de lei pe luna, care peste vreo 10-15 ani la nivelul de inflație va reprezenta poate 100 lei în banii de astăzi. Ii iei nu ii dai cum ar spune romanul, dar nici spectaculos ca o sa trăiești din acești bani.
  • Like 4
  • @ Nume
   Maron_S check icon
   Cred ca nu vor putea schimba modul de plata a acestor bani
   Este ca si cum s-ar vota o lege care ar spune ca nu iti mai poti retrage banii de la banca ca pana acum (imediat sau intr-un termen scurt rezonabil (cateva zile)) ci ti se vor da esalonat in 5 ani.
   Trebuie contestata in justitie si cred ca se va dovedi neconstitutionala.
   Daca vor reusi sa schimbe si sa iti dea banii esalonat, va fi dezastru, Sa nu mai spunem ca banii se iau de acolo la vasta de pensionare care acum e 65, dar peste cativa ani va fi 67 sau 70. Deci vei lua banii la 70 , esalonati pe 12 ani . Adica niciodata.
   Poate ne gandim sa se vor mosteni - partial adevarat - pentru ca daca mostenitorii au si ei conturi de pensii pilon 2 , nu vor lua banii direct , ci vor intra in conturile lor de pensii, pe care ii vor lua cand vor implini 80 de ani (asta va fi probabil varsta de pensionare pe actunci) in transe pe 20 ani. bataie de joc mai exact.
   • Like 1
  • @ Nume
   nici eu nu verific, dar contribui, si primesc mail anual de la NN.
   Mai am si alte alternative unde imi dau tot interesul sa mearga cat de bine pot, pt ca acolo pot accesa banii cand vreau si am nevoie.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult
sound-bars icon