Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați?” Ce răspuns dau românii la această întrebare

pensionari - Foto: Xinhua News / Profimedia

Foto: Xinhua News / Profimedia 

Românii așteaptă pensii duble față de ceea ce poate să ofere în prezent statul român, deși majoritatea covârșitoare nu economisește și spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, relevă un sondaj de opinie* derulat la nivel urban de către institutul de cercetare sociologică ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

La întrebarea „care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați”, valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu față de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv (sursa: Casa Națională de Pensii Publice, octombrie 2022). În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei (estimare bazată pe datele publice ale CNPP).

83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării. 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu vă avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.

„Este evident de ceva timp faptul că există o diferență semnificativă între așteptările legitime ale populației active de azi și posibilitățile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat – și asta nu este doar o problemă a României, ci în toată lumea. Din fericire, Pilonul II de pensii private funcționează tocmai pentru a acoperi acest deficit de protecție financiară, fără niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumulează constant în conturi personale, unde sunt investiți, produc randamente și sprijină și dezvoltarea economică a României”, comentează Radu Crăciun, președintele APAPR.

„Stabilitatea financiară a devenit o preocupare importantă în ultimii ani pentru români, dar pentru cei mai mulți această stabilitate înseamnă doar asigurarea cheltuielilor zilnice, pe când economisirea rămâne un lux pe care nu și-l permit”, afirmă Alina Dincă, director executiv ISRA Center, care a coordonat derularea cercetării sociologice.

Alte rezultate relevante despre Pilonul II (şi comparaţii faţă de sondajul similar derulat în 2019):

  • 90% dintre români au auzit de Pilonul II de pensii private (faţă de 85% în 2019)
  • 75% ştiu că banii acumulaţi în Pilonul II reprezintă proprietatea privată a celor care contribuie la acest sistem (faţă de 73% în 2019)
  • 66% ştiu că sunt participanţi şi contribuie la Pilonul II (în creştere faţă de 55% în 2019)
  • 55% ştiu că banii din Pilonul II sunt garantaţi prin lege şi nu pot fi pierduţi (în scădere faţă de 63% în 2019)
  • 23% cunosc câţi bani au acumulat în contul personal din Pilonul II şi au indicat o sumă medie de peste 17.400 de lei (17% în 2019, atunci suma indicată era de puţin peste 8.300 de lei)
  • Doar 10% cunosc că procentul de contribuţie aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (în creştere faţă de 4%, câţi ştiau în 2019).

O treime din populația urbană a României se declară într-o situație financiară dificilă. 30% dintre cei intervievați spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (față de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun „avem o situație financiară bună” a scăzut la 27% în 2022 față de 35% în 2019. Contextul economic actual a influențat puternic percepția românilor cu privire la problemele de zi cu zi. Întrebați care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflația ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupția – o situație total diferită față de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflația, 18% veniturile mici și 18% corupția.

„Contextul actual creat de efectele pandemiei, inflației, instabilității geopolitice și amplificat de știrile alarmiste se reflectă asupra percepției oamenilor despre economisire și implicit asupra Pilonului II de pensii private. Astfel, cercetarea a relevat că 2 din 3 români cred cel puțin una dintre informațiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi că pot pierde toți banii contribuiți sau că nu ar exista nicio garanție sau reglementare solidă privind sumele acumulate”, spune Alina Dincă, director executiv ISRA Center.

* Sondaj de opinie reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, vârsta 20-55 de ani, venituri medii și peste. Sondajul a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un eșantion de 1.103 respondenţi, prin interviuri față în față, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%. Cercetarea cantitativă a fost prefațată de o etapă de cercetare calitativă, care a presupus organizarea a trei focus-grupuri cu participare mixtă din București și alte orașe mari și medii, pentru actualizarea și îmbunătățirea chestionarului folosit în cercetarea anterioară (2019, derulată tot de ISRA Center la solicitarea APAPR).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atat timp cat numarul salariatilot este aproximativ egal cu numarul pensionarilor si rata natalitatii ramane extrem de redusa, pensiile vor fi mici. p.s. conceptul de ,venit decent, este foarte subiectiv
    • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Numărul salariaților e mai mic decat al pensionarilor din două motive:
      1.Închiderile de fabrici și alți agenți economici de stat după '89
      2.Migrarea masivă a salariaților spre occident unde sunt plătiți decent spre deosebire de afacerile cu patroni romani care sunt mai preocupați de rata la vilă, de leasingul la BMW și de postările din Maldive decat de asigurarea unor lefuri decente pentru personal.
      Rata natalității va rămane în continuare scăzută atat timp cat nivelul de trai cunoaște noi și noi curbe de sacrificiu, cat timp alocația pentru copii nu acoperă nici pasta de dinți necesară unui copil, nu mai vorbim de minimul necesar de subzistență. Bine că avem pensii speciale îndestulătoare,indemnizații pentru revoluționari și subvenții pentru partide "generoase".
      3.Revenind la pilonul 2 acesta e mai preocupat de propriile comisioane din care administratorii lor trăiesc regește decat de caștigurile deponenților. De altfel am arătat într-un articol precedent că pensiile din pilonul 2 au avut în perioada 2007-20017 un caștig mediu de 12% pe 10 ani (deci cam 1,2% pe an în timp ce dolarul,combustibilul și energia, hrana și celelate bunuri de strictă necesitate au crescut în aceeași perioadă cu peste 100%. Singurele caștiguri reale au fost comisioanele administratorilor respectivelor fonduri.
      • Like 0
  • Unde e al meu?!
    • Like 0
  • Poate. Nu știu guvernanții că pensia medie e de 1562 lei atât am eu acum .
    • Like 0
    • @ Adriana Holca
      Mirea check icon
      Ce, cât și unde ați lucrat, ne spuneți vă rog?
      • Like 0
  • pensia decenta este cea care acopera taxa pe care mi-o cere sectia de ingrijiri paliative atunci cand nu ma mai pot ingriji singur. Adica 4400 lei la pretul actual.
    Orice suma mai mica decat aceasta inseamna ca late persone vor trebui sa se ocupe de viitorul meu. Intamplator salariul meu este foarte aproape de salariul mediu , am studii superioare , doctorat si lucrez in invatamant, la stat.
    Pensia mea nu va acoperi nici jumtatea din necesarul pentru plata intretinerii in caminul de paliatie. Ca sa am asigurati 20 de ani de pensie din care 10 in camin ar fi trebuit sa castig si economisesc ca dl profesor Johanis incat prin vanzarea celor 6 case sa imi pot plati cheltuielile. Din pacate din nu stiu ce motive doar un procent nesemnificativ dintre cei cu venituri medii au reusit sa isi cumpere cate 6 case.
    • Like 0
  • pensia decenta este cea care acopera taxa pe care mi-o cere sectia de ingrijiri paliative atunci cand nu ma mai pot ingriji singur. Adica 4400 lei la pretul actual.
    Orice suma mai mica decat aceasta inseamna ca late persone vor trebui sa se ocupe de viitorul meu. Intamplator salariul meu este foarte aproape de salariul mediu , am studii superioare , doctorat si lucrez in invatamant, la stat.
    Pensia mea nu va acoperi nici jumtatea din necesarul pentru plata intretinerii in caminul de paliatie. Ca sa am asigurati 20 de ani de pensie din care 10 in camin ar fi trebuit sa castig si economisesc ca dl profesor Johanis incat prin vanzarea celor 6 case sa imi pot plati cheltuielile. Din pacate din nu stiu ce motive doar un procent nesemnificativ dintre cei cu venituri medii au reusit sa isi cumpere cate 6 case.
    • Like 0
  • In pandemie stateam la coada la prajituri, inauntru avand voie doar 2 clienti. Vitrina frigorifica se vedea din strada iar un pensionar se uita la noi si spunea mirat:
    -Unspe lei?!
    Atat costa o prajitura acolo, iar la cofetariile bune de pe Ion Mihalache se vindeau cu 6-7 lei. Acum sunt 10 lei. Nu cred ca mai exista vreo tara cu farmacie langa farmacie sau hiperfarmacii. Prajiturile-s un lux, pastilele o necesitate si pensionarii niste asistati sociali. Muncitori din toate SRL-urile, fugiiiti... !!!
    • Like 1
  • cred că a fost așa..de a ieșit mizeria aia de pensie în sondaj...„care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați”
    Situația 1, respondentul este un individ fără studii și care în viața lui nu a avut niciodată salariu mai mare de 1825 net...ar vrea și pensia tot pe acolo...
    Situația 2. respondentul are studii medii/ superioare, s-a zbătut să asigure o linște financiară familiei dar bineînțeles că a eșuat, cauzele fiind bine cunoscute...s-ar mulțumi cu media pe economie cca 3650 lei
    Situația 3 respondentul are studii masterale/doctorale (pe bune!), activist și empatic, crede cu convingere în etică, morală, guvernări după legi drepte și simple pentru țară, iar o pensie care să-i satisfacă o parte din nevoile de trai zilnic ar fi de 5475 de lei
    Situația 4 Specialii aceștia nu au avut în vedere nicio valoare, fiindcă nu au știut să calculeze costurile vacanțelor exotice dar și ale facturilor cu întreținerea amantelor, caselor&vilelor, mașinilor&yahturilor, cadourile nepoților ...
    Noapte bună, România!
    • Like 2
  • Nume check icon
    Sunt anumite avantaje ale pilonului II peste pilonul I, dar beneficiile sunt mult mai mici pe cat incercati sa ne convingeti cu cifre si statistici care mai de care mai pompoase.
    Daca suma minima este de 3650 lei/luna si sa zicem ca mai traiesti inca 15 ani dupa pensie si inflatia va fi zero atunci suma necesara este de 3650 x 12 luni x 15 ani = 657.000 lei. Cat trebuie sa cotizezi de-a lungul vietii ca fondul de pensii din pilonul II sa iti ofere aceasta suma la 65 de ani?
    • Like 1
    • @ Nume
      ceb check icon
      ...Depinde de perioada de cotizare si de nivelul venitului din care contribui.

      Problema e in alta parte: pilonul I va fi din ce in ce mai nesustenabil din cauza ca nr. pensionarilor va creste iar cel al contribuabililor va scadea.

      Adica pensia de stat se va micsora pana va ajunge echivalentul unui ajutor social, fara legatura cu contributia din perioada activa. Pilonul II ar trebui sa compenseze intr-o masura scaderea pensiilor de la pilonul I.
      • Like 1
    • @ ceb
      Nume check icon
      De acord cu Dvs.. Daca luam suma totala de 675000 lei si o impartim la 480 de luni (40 de ani de serviciu) iese in jur de 1400 lei/luna cotizatie. Nu este putin deloc.
      • Like 1
    • @ Nume
      Mihai check icon
      Asta ar insemna un salariu brut de 5600 (net de 3272), ceea ce este sub salariul mediu brut pe 2022 in cuantum de 6095. Deci pe medie s-ar depasi suma respectiva ceea ce inseamna ca Pilonul 2 este mai eficient.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult