Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Banalizarea națională a infracțiunilor

Unul din patronii Bamboo, Joshua Castellano, cu trabucul în club, mai 2016

Clubul Bamboo nu deținea autorizație de funcționare, spune viceprimarul de la Sectorul 2. După cum se poate vedea limpede și în fotografiile postate de unul din patroni pe rețelele de socializare, în club se fuma. O făcea el însuși, posta despre asta pe Facebook, de ce nu ar fi făcut-o și clienții? Dincolo de toate aceste observații, imaginea este una simbolică pentru modul în care este respectată legea în România.

Vă miră? România este țara unde legea se încalcă la nivel național. Dacă nu se poate asta, se inventează excepții care sunt invocate și devin regula după care se aplică legislația.

Faceți un mic exercițiu. 

Ieșiți pe stradă, în orașul vostru și mergeți pe jos, 1 kilometru. Încercați să vedeți câte legi sunt încălcate în scurta plimbare: mașini de teren care ocupă două locuri de parcare lăsate pe trotuarele pe unde mamele ar trebui să-și scoată copiii la plimbare. Mai încolo, un panou de publicitate care nu respectă regulile (amplasat greșit, cu dimensiuni mai mari decât cele legale, care la o furtună se poate prăvăli peste un om). 

Instituții publice sau organizații private care nu oferă rampe de acces pentru persoane cu dizabilități. 

La trecerea de pietoni, indivizi care trec cu 100 de kilometri la oră prin oraș, calcând legea cu roțile bolizilor. 

Bucăți de trotuare acoperite cu zăpadă, deși diverse hotărâri locale sau legi îi obligă pe proprietari să curețe spațiile amplasate în fața lor. 

Școli fără autorizații de funcționare, spitale fără avize. În 2016, peste 4000 de unități de învățământ au început anul școlar fără autorizații și avize legale. 

Ronduri și spații verzi pe care sunt flori uscate, panseluțe cumpărate de primarii voștri fără licitații publice legale, luate prin chichițe din legi și excepții la excepții. 

În fine, terase și localuri care au inventat prelungiri ale barurilor înconjurate din pereți de plastic transparent, în care se fumează fără probleme, în văzul tuturor, deși se vede limpede că legea este realmente ignorată (în București, astfel de spații au fost amenajate la aproape toate localurile din zonele de fițe- Floreasca, Dorobanți, Decebal, Alba Iulia).

Veți primi și răspunsuri dacă întrebați autoritățile: aia e o excepție conform normei de aplicare la legea Y, ăla are aviz temporar care se prelungește la câteva luni (de obicei, pe șpagă), acolo nu avem soluție că nu putem aplica legea că nu are norme, ăla nu are unde parca pentru că primăria nu i-a dat loc.

Ca să aveți o imagine asupra modului în care (nu) se aplică legea cu privire la siguranța în locurile publice, iată ce spune fostul șef al Corpului de Control al Guvernului, Valentin Mircea, pe Facebook: Un raport al Corpului de Control al Prim Ministrului din 2016 arata ca foarte multe malluri si cladiri cu destinatie comerciala din Bucuresti nu indeplinesc conditiile de securitate la incendiu. Cu toate acestea, functioneaza nestingherit.

Nu vă mirați că se întâmplă atâtea orori în această țară. E locul în care legea e de formă, excepțiile guvernează. Nu vă mirați că vă mor copiii în incendii când ies în oraș sau că îi izbește vreun netrebnic în viteză, pe trecerea de pietoni. 

Acolo unde se întâmplă ca indivizii bine înfipți care dau tunuri să aibă probleme și să intre la închisoare, vor fi tot timpul prieteni sus-puși care vor pune la cale grațieri, vor pregăti schimbări ale codului penal și relaxări ale legislației.

Aceasta este cheia în care trebuie privite încercările disperate ale majorității de a schimba prin ordonanță codul penal și a face grațieri în masă: nu numai că instituțiilor statului (poliție, parchet, judecători) le vor fi amputate absolut toate instrumentele de lucru, dar le va fi intimidată și dorința de a aplica legea.

În judecata lor, a aleșilor, voi, cei care respectați în fiecare zi regulile, vă plătiți taxele, aveți două alegeri de făcut: fie rămâneți fraierii care nu încalcă legea, fie deveniți ca ei- infractori mărunți sau de calibru, căci, nu-i așa, cine nu a furat măcar o singură dată în viață, sau cine nu a dat/ primit o șpagă mai mare sau mai mică? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Problemă
    Se dau datele: conform propunerii psd, un funcționar public ia o mită de 44.000 de € sau 199.000 de lei și aranjează actele unei firme (să spunem un club, să spunem eventual Bamboo ca să nu zicem Colectiv): respectiva firmă, în posesia unor autorizații măsluite funcționează dar ... dar are loc o tragedie cu morți și răniți, cu pagube materiale, cu costuri de spitalizare și de intervenție a pompierilor, de „manifestare plenară” a tov. Arafat, de răgușeală a reporterilor de teren (în genul lui Cătălin), de breaking news scris cu negru pe galben (sau invers).
    Întrebare: funcționarul care a măsluit actele, luând sub 200.000 lei șpagă, poate fi tras la răspundere?
    Dacă da, cum?
    Dacă nu, de ce?
    • Like 1
  • catre moderatori! ce se intapmla cu acele comentarii care contravin intereselor republicane? nu sunt publicate ..nu? deci nu va place sa fiti contrazisi...Mda, e greu , mai aveti de invatat ca sa intelegeti adevarata valoare a jurnalismului...
    • Like 0
  • check icon
    Mai este o problemă de rezolvat: de ce durează așa de mult aceste avize? De ce nu există UN SINGUR LOC, un singur ghișeu unde se depune o cerere și de unde se ridică avizul (sau respingerea cererii) după o perioadă anume, să spunem 30–90 de zile? Așa este în alte țări, la noi de ce nu se poate? Ce e aia „funcționare pe proprie răspundere pînă se obțin avizele?”. Păi dacă propria răspundere este așa de puternică, de ce se mai cer avize?
    • Like 1
  • Aveti dreptate cu tote exemplele dar sa va dau unul cat se poate de relevant.Aduceti-va aminte cum se fuma acum cateva saptamani in chiar Palatul Parlamentului in ciuda legi iin vigoare si in locul unde se fac legile. Banuiesc castiti de cine scriu!!!!Si atunci ce asteptari aveti din altii.
    • Like 0
  • Legislatia noastra este cat de cat buna.Problema noastra arzatoare este la cei care sunt platiti sa vegheze ca aceste legii sa fie respectate(Sunt oamenii in aceste functii care nu numai ca nu isi fac datoria si sa aplice legea,dar te si invata cum sa o incalci pentru o mica sau mare spaguta...deci?).A trecut peste un an de la tragedia de la Colctiv si din pacate, o spun cu tristete ca nu s-a schimbat nimic.Sistemele noaste din administratie sunt la fel de incompetente si corupte.Spaga ,mita,atentia sau cum doriti sa-i zicem este la loc de ciinste.Sa multumim Domnului ca inca nu a murit nimeni acum la Bamboo...Cand o reveni in tara marele infactor sef si o sa zica"vedeti ce bine n-e facem treaba ,de data aceasta nu a murit nimeni".Ce mandrie nationala o sa fie...
    • Like 1
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Ioan check icon
      Dincolo de faptul ca avem o legislatie buna, traim in tara in care nimeni nu e mai presus de lege; misunam cu totii pe acolo, pe sub ea! Sa va spun o poveste(din pacate, una reala): un vecin, lucrand in strainatate ca sofer, cu 2-3 ore inainte de plecarea spre tara la terminarea contractului,a fost rugat de un coleg venit din cursa, sa-i faca alimentarea si sa-i parcheze masina; a fost surprins de politie conducand ilegal si ca atare, amendat cu o suma de bani mai mare decat cea stransa de el pentru a o aduce acasa. A facut atac de cord si a venit acasa in sicriu! Pe alte plaiuri aceasta e starea de fapt a legii si nu stiu daca exista si o stare de forma...
      • Like 1
  • check icon
    Da, observații corecte. Întrebare: de ce mass media nu face din aceste teme probleme periodice și repetate? De ex. republica.ro. Toată vara pînă-n toamnă i-ați făcut campanie lui Hillary Clinton, ca și cum și noi, românii, am fi votat la alegerile din America. La mine în cartier, de ex., se trece uzual pe culoarea roșie în primele secunde după schimbarea culorii. Urmarea: accidente, unele grave. Și fi-meu a fost victima unui asemenea acccident, din fericire nu a fost nimic grav. Dacă asemenea probleme ar fi abordate consecvent, coerent și insistent, am putea spera să se rezolve. Da, românii sînt un popor needucat, egoist, indisciplinat și, ca urmare, periculos. Toleranța prost aplicată conduce la moarte. În loc să repetați fraze tîmpite gen „corupția ucide” și, în acest fel, luînd apărarea vinovaților adevărați, mai bine scrieți asemenea articole consecvent, insistent și coerent, cerînd explicații celor chemați să le rezolve, poliția și primăria. Luați-i dnei Firea un interviu pe asemenea teme, ministrului de interne etc. etc. Aveți atîtea variante. În loc să scrieți banalități și analize incompetente, aveți ocazia să faceți jurnalism angajat și național. À vous de choisir.
    • Like 5
    • @
      Daca ar face ce spuneti dvs si ce am spus si eu mai jos nu ar mai avea "senzational"...
      Eu am semnalat de cateva ori inclusiv celor de la republica, dar nu s-a scris nimic... acum uitati-va cate articole au scris astazi! Nu intereseaza pe nimeni! Din pacate!
      • Like 1
  • check icon
    Da, articolul spune un adevăr: că sunt legi, dar foarte multe nu se respectă.

    Aș fi vrut să ni se spună și motivul pentru care nu se respectă legile: pentru că avem niște funcționari publici foarte slabi, care în loc să meargă să-mpartă amenzi, freacă un ecran tactil sau LCD, într-un birou călduț.

    Și aș fi vrut să se continue ideea, de ce sunt așa funcționarii publici: pentru că au niște șefi mai incompetenți și mai iresponsabili ca ei, care nu îndrăznesc să le ceară să facă mai mult, deoarece nici ei nu știu să facă prea mult.

    Și acum, de ce avem astfel de șefi, proști și impotenți (eventual și hoți)?
    Simplu: pentru că sunt numiți politic de alți șefi proști și impotenți, ăia pe care îi tot votăm prin rotație, de zeci de ani!
    • Like 5
    • @
      check icon
      „pentru că avem niște funcționari publici foarte slabi, care în loc să meargă să-mpartă amenzi, freacă un ecran tactil sau LCD, într-un birou călduț.” De ce îi acuzați pe ei, săracii? Nu, stimate coleg de dezbatere, motivul este cu totul altul: deoarece cei care dau ordine, ministrul de interne, de pildă, NU dă asemenea ordine. Cum să tînărul polițist din stradă ordine, dacă ordinele primite sînt exact pe dos? Credeți că nu ar putea fi duri și fermi? Ba da. De ce președintele țării nu ia atitudine? De ce șefii instituțiilor abilitate să rezolve asemenea probleme nu iau atitudine?
      Vă vărsați necazul pe săracul funcționar public care, în cele mai multe cazuri, este corect, umil și fără putere reală. Nu-l ascultă nimeni, iar dacă are cumva inițiativă, este dat afară prin schimbarea de organigramă. E simplu.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Dar nu pe funcționarul public executant l-am scos eu principalul vinovat, ci pe șefii lui din lanțul de comandă!
      • Like 1
    • @
      check icon
      A, parcă ne mai înțelegem. Atunci fiți mai clar pe cine acuzați, ar rezulta de aici că miniștrii și secretarii de stat sînt niște băieți și niște fete competenți/-te, de vină a acarul Păun că n-a schimbat macazul.
      • Like 0
    • @
      Ioan check icon
      Nu credeti ca s-ar potrivi si lantul trofic?
      • Like 0
    • @ Ioan
      check icon
      Probabil că da.
      • Like 0
  • DanM check icon
    Pt ca, din fericire, acum nu a murit nimeni, nu se va intimpla nimic care sa schimbe lucrurile, nimeni nu este vinovat cu exceptia oamenilor din interior care se distrau si (unii dintre ei) fumau. Asa le trebuie, cum ar spune o "macro"-diva de pe la noi, Ozana Bara-nu-stiu-cum... Vreun sef de serviciu de la primarie va plati cu reducerea a 10% din salariu pe 2 luni? Daca ar plati cineva costul operatiei de salvare si deranjul lui nen-tu' Arafat, as zice ca suntem pe directia cea buna. Stam pe un butoi cu pulbere, oricand putem crapa in locurile publice, cum zice si Valentin Mircea, un ciudat ratacit pe culoarele Guvernului mult hulit. Nu vom auzi vreo autoritate sa se planga de nereguli, cum pina la Vlad Voiculescu n-a facut-o cineva si, se vede treaba, n-o va face nimeni in viitor, de vreme ce Dragnea se ocupa de romanii lui..
    • Like 2
  • Toti suntem de vina! Si cei care nu respecta legea si cei care nu o aplica si cei care nu reclama si cei care nu scriu astfel de articole din timp!!! Facem ceva pt preventie??? Impunem in scoala macar cursuri de acordare a primului ajutor, educatia pt situatii de urgenta? Am comentat si anul trecut tot aici cu privire la aceste lucruri fara prea mult succes... am spus de atunci ca asteptam un nou colectiv!!! Daca voi formatori de opinie, mari jurnalisti, nu va implicati.... anul trecut am filmat si fotografiat cum se fuma in fratelli. Am facut sesizare la politie, au raspuns ca au aviz de la isu, am facut sesizare la isu au raspuns ca nu e spatiu inchis (un cort nu e spatiu inchis!!!), am facut la parchet si mi-au raspuns ca nu iau in considerare sesizarile pe mail desi aveam toate datele de identificare si oricum se puteau si autosesiza... in plus am trimis toate aceste date si documente la toate agentiile mari de presa... nu a interesat pe nimeni, nici un jurnalist mai mare sau mai mic... daca nu e ceva senzational nu intereseaza pe nimeni! Statul tot prelungeste termenul de obtinede a autorizatiei la incendiu pt ca saracii patroni nu au timp sa se autorizeze, au nevoie de 6 luni, apoi inca 6, si tot asa pana cand??? Au inceput macar vreunii sa se autorizeze, sau au asteptat in ultima luna sa se prelungeasca termenul... nu mai bine dupa primele 6 luni se inchideau tot cei care nici macar nu au demarat procedura de autorizare si stateau inchisi pe banii lor cat vroiau! Decat sa prelungim functionarea neconforma!!!! Acum scriu toti ce mari probleme sunt in sistem urcandu-se pe aceasta emotie colectiva! Incep din nou controale, se dau amenzi, statul se spala pe maini, jurnalistii au parte de senzational, mai castiga fani pe facebook, mergem inainte in asteptarea unui nou colectiv, bamboo, etc........ politicienii sunt de vina nu-i asa??? In niciun caz fiecare dintre noi...
    • Like 1
    • @ Laurentiu
      In scoli ar trebui introduse inainte de toate mai multe ore de cultura civica si sub o forma mai complexa, incat sa se puna accent.Altfel, va fi greu sa stimulezi oamenii sa mearga la vot, si mult mai greu sa se informeze in prealabil.Iar rezultatele se vad in inlocuirea unui guvern al sperantei, cu unul de marionete, pioni trimisi sa faca munca de jos.
      • Like 1
    • @ Laurentiu
      check icon
      Domnule dragă, termină cu prostia asta „toți sîntem de vină”! Dacă începem să o folosim curent, cum se pare, înseamnă că îi apărăm pe cei vinovați. Așa vor spune și dl Ghiță și dl Oprea și oricine altcineva care încalcă legea: toți sîntem de vină, deci nu sînt vinovat nici eu. Ce e prostia asta? Se trage și de la imbecilitatea aia de clișeu „corupția ucide”, cînd cu Colectiv. Acuma, cînd e vorba de Bamboo, nu mai e valabil, nu mai pică guvernul, nu mai e reținut primarul, mă rog, all OK, toți sîntem de vină, inclusiv eu, că am dus-o acolo pe fi-mea odată, acum vreun an, poate mai puțin, era vară.
      • Like 2
    • @ Laurentiu
      check icon
      de ce scoateti barda in public ?
      - nu stiti scopul legilor ? sunt facute in scopul de a avantaja pe cineva !
      - nu cunosteti intelesul legilor ? nici odata subiectul nu este acela din titlu si in nici un caz reparatioriu !
      - nu cunosteti vagabonzii si inconstietii care fac legi ? pai ganditi-va numai la criminalul care a organizat minieriadele sa o sa incepeti sa intelegeti ceva
      ....
      si mai este o vorba : cine ridica barda .... de barda are parte :)
      • Like 2
    • @ Ionut Vlasin
      Tocmai guvernul sperantei a tot amanat obligatia de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu, prin HG!
      • Like 0
    • @
      Legile se pot schimba! Tb spirit civic si interes... al tuturor. Cei care fac legile sunt oglinda poporului atata timp cat sunt pusi acolo prin vot!
      • Like 2
    • @
      Am scris mai sus ca eu am vazut ceva in meregula in alt club si am facut sesizari peste sesizari. Am facut ceva... acum daca dvs si fata dvs nu ati vazut nimic in neregula acolo inseamna ca nu aveti nici o vina, daca in schimb ati vazut si nu ati sesizat parerea mea e ca aveti o oarecare vina de 0,00000...%.
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      check icon
      cumva perfecta analogie :) daca n-am tine cont de saracia romanului :( dvoastra ziceti ca la cate oglinzi de masini se fura din popor ... putine sperante :). cred ca este o divagatie, problema ramane la nivelul mintii bolnave a hotilor de la putere, a celor care "au reusit", exemplul meu cu ion iliescu nu este intamplator : omu' era presedinte, viitor si istorie asigurata, la ce ii mai trebuie mineriada ?
      pt ce sa-si serbeze ziua de nastere un nimeni zis ponta pe un stadion ? de idiot, ca alta explicatie logica nu exista.
      dar lui dragnea, milionar, la ce-i trebuie partid, functii in guvern ? aaaaaaaaa.... ca sa intre in ochii lumii si sa infunde puscaria ? doar asa ... de tampit :)
      concluzie : aceste personaje sunt BOLNAVE PSIHIC ! nu poporul din care provin si pe care il pacaleste cu alba neagra politica in saracia in care traieste.
      • Like 2
    • @ Laurentiu
      check icon
      Nu, nu am văzut, am văzut un club cu mulți tineri, nu am intrat. Era o petrecere, fi-mea era invitată. Sau credeți cumva că sînt agent sub acoperire și „fotografiez” nereguli și le „torn” mai departe? Dacă ați scris/reclamat și nu s-au luat măsuri, înseamnă că am dreptate: statul mafiot merge înainte, „alianța” dintre prostie, incompetență, superficialitate și inconștiență. Sau, cum spune dl Iohannis simplu, „corupția ucide”. Doar că domnia sa, după doi ani, este deja aliatul corupților și îi protejează. O spun cu regret și cu durere, îmi pusesem atîta speranță că un neamț începe să facă naibii ordine în harababura asta. M-am înșelat. Nu a luat atitudine în aproape nicio chestiune esențială care ține de demnitatea cetățeanului, în schimb a promovat clișee ieftine de impact la public și susținute din umbră de forțele „oculte”. Era așa de frumos că românii votează majoritar un german ca președinte. Mi s-a spulberat și iluzia asta.
      • Like 0
    • @
      Nu-mi pot da cu parerea asupra mineriadelor pt ca nu aveam o varsta care sa-mi permita sa inteleg mare lucru din ce s-a intamplat... iar acum e multa manipulare, mult prea multa si si mai multa sete de sange, de gasire a unor tapi ispasitori! Sa cred niste procurori care ba inchid dosarul ba il deschid dupa 20 si ceva de ani, un sistem de justitie care condamna tortionarii dupa zeci de ani, tortionari care erau erau executanti si puneau in aplicare sentintele judecatoresti? E ca si cum i-ai acuza pe calaii lui vlad tepes si nu l-ai acuza si pe el...
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      check icon
      ce sa inteleg ? ca organizarea unei actiuni in urma careia rezulta morti ar fi ceva manipulabil, adica aia se prefac putin morti si rudele ii ingroapa putin ? va vine sa radeti ?
      ok, dreptul dvoastra sa ganditi asa. dar mortii aceia erau fii, sotii, fratii, parintii cuiva, acestia ce credeti ca gandesc ? si documentele scrise reprezinta o dovada maxima, genocid.
      in problema tortionarilor, dvoastra faceti o alta confuzie, in sistemul penitenciar au fost angajati sute de persoane, dar tortionari nu ajung decat acei angajati care fara ordine scrise au ucis. una este o decizie, precum cea semnata de scriitoru sadoveanu, privind executia, in urma unui proces, a unor persoane si respectiv problem celor care au format plutonul de executie si altceva ion iliescu, sau alt criminal care sub ascunzisul functiei i-si satisface propriile dorinte.
      bien ... dvoastra inteleg ca sunteti de acord si cu violurile in grup ... dar ramane sa vedem opinia dvoastra si dupa ce sunteti victima unui asemenea eveniment ... sper sa ma invitati la balul de dupa ... balul de alegere a "reginei" :)
      • Like 2
    • @ Laurentiu
      justitia germana a condamnat un paznic de la Sobibor si Maidanek, nu comandant, nu sef de ceva pe acolo
      ivan demianiuk,
      povestea e incalcita, dar ideia a fost ca" a fost un accesoriu la omoratrea 28000 de persoane"
      omul a murit in timp ce facea recurs (avea 90 sau 92 de ani) si wikipedia subliniaza ca, deci, nu are cazier dar cazul ramane
      iata primele randuri din wikipedia
      "John Demjanjuk (born Ivan Mykolaiovych Demianiuk; Ukrainian: Іван Миколайович Дем'янюк; 3 April 1920 – 17 March 2012) was a retired Ukrainian-American auto worker, a former soldier in the Soviet Red Army, and a POW during the Second World War.

      John (Ivan) Demjanjuk was convicted in 2011 in Germany as an accessory to the murder of 28,060 Jews while acting as a guard at the Sobibór extermination camp in occupied Poland.[2][3] Since his conviction was pending appeal at the time of his death,[3][4][5] Demjanjuk remained not guilty under German law, his conviction not having undergone the appeal judgment. According to the Munich state court, Demjanjuk does not have a criminal record.[6]"
      merita citita toata povestea, pt cultura generala
      dar transpusa la mineriade ce credeti ca ar insemna?
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Eu as vrea sa ii vad condamnati pe cei care i-au condamnat la munca silnica si la detentie grea, pe cei care au dat ordinul sa fie condamnati... e ok ca se cerceteaza si mineriada doar ca am spus ca eu nu pot sa imi dau cu parerea si ca nu prea am incredere ca e multa manipulare nu in faptul ca au murit oameni ci in trasul la raspundere a celor vinovati.... ca sa se satisfaca setea multimii se arunca acolo un tap ispasitor! Multimea poate fi manipulata f usor! Multimea l-a eliberat pe barabas....
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      check icon
      "eu nu pot sa imi dau cu parerea" si totusi va dati cu parerea intro parte :) oare ce va impiedica sa ganditi corect, empatic, istoric, uman, ... banii sau neuronii ?
      • Like 0
  • Wow, ce constatare de valoare! Daca acest articol ar fi fost publicat pe 01.01.1990 l-as fi considerat exceptional. Acum e "un pic" cam tarziu. Cunoscatorii stiu de ce ...
    • Like 3
    • @ Radu Dănuţ Munteanu
      check icon
      umbla o vorba : da-i Doamne romanului mintea de pe urma !
      asta este :) un popor mai "la urma" :)
      • Like 1

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult