Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

BREAKING NEWS. Rusia anunță că Transnistria este teritoriul său

tanc - 23 febr

Ministerul rus de Externe a emis vineri o declarație oficială în care avertizează că un presupus atac împotriva Transnistriei înseamnă un atac împotriva Federației Ruse. Practic, regimul de la Moscova ne spune oficial ceea ce ne-a arătat de mult timp: faptul că consideră Transnistria drept teritoriu al Rusiei.

- Tot Ministerul rus al Apărării acuza joi în mod total fals că Ucraina „plănuiește” să invadeze regiunea separatistă Transnistria după „o operațiune sub steag fals”.

- Numai că cea care ar urma să demareze astfel de acțiuni ar fi doar Rusia, după cum a transmis Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) în evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață.

- Experții ISW citează guvernul moldovean, care a negat acuzațiile oficialilor ruși, subliniind în același timp că cel mai probabil Ministerul rus al Apărării a căutat să promoveze această narațiune falsă pentru a denatura avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat președintei Maia Sandu, potrivit căruia Kremlinul pregătește provocări în Republica Moldova, dar și oferta lui Zelenski de a ajuta puterea politică de la Chișinău dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.

- ISW mai notează că difuzarea de către Ministerul rus al Apărării a acestei narațiuni false nu indică faptul că Putin intenționează să atace Republica Moldova, argumentul fiind că nu are capacitatea militară pentru o astfel de mișcare. Însă, mai spune ISW, acest narativ indică o escaladare a eforturilor sale continue de subminare a statului moldovean.

- Spuneam ieri că cel mai probabil grupurile separatiste din Transnistria și cei 1.500 de militari ruși staționați acolo își vor intensifica acțiunile pentru a destabiliza politica europeană a Republicii Moldova. În plus, grupurile separatiste din Transnistria vor fi folosite ca pârghie împotriva Ucrainei.

- În plus, există o mare posibilitate ca Transnistria să poată fi folosită în următoarea perioadă (dacă nu este deja) ca avanpost al spionilor ruși pentru a colecta informații despre Ucraina.

- Prin urmare, ingerințele Rusiei în Moldova sunt probabil parte din „manevrele” în curs de desfășurare pentru a distrage atenția forțelor ucrainene de la punctele centrale ale frontului și de a „menține Occidentul dezechilibrat”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult