Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cele Trei Uniri

Decizia Curții Constituționale din 6 decembrie 2024, prin care s-au stopat alegerile prezidențiale, urmând a fi reluate de la zero, nu e o premieră în istoria României. Chiar la temelia nașterii statului român, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, stau alegeri anulate și apoi repetate.

Pe 19 iulie 1857, au avut loc în Moldova alegeri pentru Divanul Ad-hoc, Adunare Națională a reprezentanților majorității categoriilor sociale din țară, inclusiv mici proprietari și țărani. Un astfel de act democratic devenise posibil în urma înfrângerii Rusiei în războiul Crimeei, fapt care a dus la eliberarea Principatelor de sub ocupația rusească. Miza era clară: unirea Principatelor, în ciuda opoziției imperiului Otoman, imperiului Rus și celui Habsburgic, dar și a Marii Britanii. De partea Principatelor erau Franța, Prusia (azi am zice Germania) și Sardinia (azi am zice Italia).

Rezultatul: partida antiunionistă a câștigat majoritatea în Divan. În scurtă vreme însă, a ieșit la iveală că locțiitorul domnesc Nicolae Vogoride, neavând la dispoziție un Tik-Tok, falsificase documentele electorale, înlocuind listele unioniștilor cu cele ale separatiștilor. Scandalului internațional creat i s-a pus capăt printr-o întâlnire între împăratul Napoleon III și regina Victoria, în care s-a stabilit ca alegerile din Principate să fie anulate și reluate de la zero. Ceea ce s-a și făcut, unioniștii câștigând zdrobitor. Au urmat Unirea, reformele după model occidental sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza și drumul spre independență și integrarea României în Europa, început cu încoronarea principelui german Karl von Hohenzollern-Sigmaringen.

E uimitoare asemănarea cu ce se întâmplă acum în România, după 167 de ani. Manipularea incorectă și ilegală a campaniei electorale în favoarea unui candidat antiunionist, adică anti Uniunea Europeană și pro Kremlin, urmărind împingerea României din nou sub dominația rusă, a dus la anularea alegerilor. Marile puteri europene și Statele Unite, fie s-au declarat în favoarea hotărârii CCR, fie nu au contestat-o. Întristător, după 167 de ani, miza e aceeași: România membru deplin și respectat al Uniunii Europene sau România sub obrocul Rusiei.

Unirea pe care o sărbătorim mâine nu e nicidecum Mica Unire, ci Prima Unire. Cea de la 1918 nu e Marea Unire, ci A Doua Unire. Iar aderarea României la Uniunea Europeană este A Treia Unire, unde așteptăm Republica Moldova. Punerea sub semnul întrebării a oricăreia dintre cele Trei Uniri le pune în primejdie pe toate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult