Foto: Inquam Photos
„- Să nu mă oblige ei pe mine să mănânc greieri…”
Ei? Cine sunt ei? Și de ce să te oblige la așa o scârboșenie?
Aceste întrebări nu necesită niciun răspuns, pentru că nimeni nu are nevoie de adevăr. Povestea este prea suculentă ca să fie stricată de realitate, publicul consumator este prea excitat de salvatorii în ie care ne apără sarmaua tradițională (sic!), iar la televizor și pe rețelele sociale se fac prea multe aluzii și poante bune ca să ne mai împiedicăm de încă un fake news.
„Știrea” că „ăștia ne obligă să mâncăm greieri” a căpătat parfum de credibilitate odată cu refuzul eroic al ministrului Agriculturii Petre Daea de a se lepăda de credința lui în porc și oaie. Martir al sarmalei strămoșești, acest adevărat urmaș al lui Brâncoveanu și-a lăsat cu limbă de moarte testamentul gastronomic la Antena 3: „Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”.
Foto: Profimedia Images
Acuma probabil că o mulțime de români făceau efortul să consume viermi în loc de ouă, până să vină dl. Daea să-i lumineze la burtă. Există printre noi destui care au nevoie să audă „o reacție de la autorități” ca să știe că furculița se bagă în gură, nu în ochi. În chestiunea delicată a consumului de greieri, ministrul Agriculturii din România a lămurit lucrurile și astfel subiectul părea închis. Oamenii s-au întors pe o rână să-și facă siesta, până când a apărut un alt apărător al tradițiilor străbune, care a făcut nuntă mare la care a promis legume românești, nu greieri de import. Nu știu pe la ce nunți cu greieri au mers nuntașii dlui Simion în ultima vreme, dar noroc cu ginerica: a restabilit nunta tradițională cu tot tacâmul, cu sarmale, mici și lăutari de prin televiziuni.
Sigur, a le spune românilor verzi că nu există gastronomii pur naționale echivalează cu un atac direct la ce au mai sfânt: mațul gros. La tradiționala sarma turcească până și mămăliga de lângă nu e chiar românească, putând fi întâlnită până și la nesuferiții maghiari care și ei o consideră o mâncare națională. Unde mai pui că cea mai veche rețetă de sarmale consemnată pe teritoriul României de astăzi e de pe la 1695, într-o carte apărută la Cluj („Cărticica meseriei de bucătar” a fost tradusă recent din maghiara medievală de istoricul clujean Jozsef Lukacs).
Bucătăria noastră e cam ca poporul român, o combinație de gusturi și arome, straturi ale popoarelor care au tot trecut pe aici. Cine se simte bine în pielea lui se bucură și de-o varză a la Cluj, și de un șnițel vienez, și de un sushi japonez. Cine are complexe naționale, respinge tot ce-și închipuie că e străin, alogen, impus din afară.
Și așa ajungem la greieri. Nimeni nu ne-a impus nimic și nici nu are de gând să ne impună ce să consumăm. Pur și simplu un producător a cerut aprobare la Bruxelles să autorizeze includerea greierelui de casă ca aliment nou în UE. Asta nu înseamnă că Bruxellesul ne obligă să renunțăm la ce avem în farfurie și să ne îndopăm cu greieri. Pentru o înțelegere mai adâncă a subiectului, urmăriți această analiză foarte bună.
Însă cei care sperie poporul cu televizorul știu asta. Scopul lor e să arate câte rele vin din Apus, cum vrea Occidentul să ne șteargă tradițiile, cum ne atacă Bruxellesul ființa națională. Lupta patrioților de șorici gros nu e cu greierii, ci cu Vestul, prezentat ca o bucătărie a ororilor de care trebuie să ne ferim.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In alta ordine de idei individul asra se crede in comunism cu magazine de stat unde sa vanda producatorii marfa , de fapt e o smecherie financiara ca nu e PSDist degeaba .
Ar vrea niste magazine de stat unde sa spele niste bani de pe urma firmelor lui fi-su.
Nimeni nu are functie de ministru daca nu stie sa aduca bani la partid , asa ca fata aia de taran care "stie ce are de facut" e doar o pacaleala.
Nu există ceva care să exprime mai bine ce este România și ce sunt românii. Excelent, Florin Negruțiu, absolut excelent, ai prins exact starea de fapt a nației noastre.
Autor fondator !
Iată:„...pe etichete nu se specifică niciunde că este vorba de un produs care are la bază resturilor unor insecte. Denumirile sub care apare sunt carmin (cel mai des folosit) coşenilă, carmine, acid carminic, E120 şi roşu natural 4. Produsul este conţinut la scară largă de produse alimentare uzuale: salam, parizer, cârnaţi, pateu, iaurt, îngheţată, suc şi multe altele.
Deşi majoritatea coloranţilor folosiţi în industria alimentară sunt de origine sintetică, există şi producători care au trecut la „faza eco” folosind pentru a da culoare produselor substanţe extrase din „cămara” naturii.
Chiar dacă această reorientare este de aplaudat (ştiute fiind efectele negative provocate metabolismului uman de către coloranţii alimentari sintetici), trebuie ştiut că majoritatea firmelor care folosesc coloranţi naturali în produsele lor caută, evident, cea mai ieftină variantă, iar uneori asta duce la soluţii care unora le-ar cam putea întoarce stomacul pe dos.
Spre exemplu, în peste 50% din preparatele din carne comercializate la nivel mondial colorantul de bază este carminul, un produs de un roşu strălucitor produs din... gândaci (se numesc coşenilă sau coşenilă poloneză) uscaţi şi zdrobiţi.”
Că cam asta e!Geaba îl târnosiți pe dl.Negruțiu,domnia-sa e delicat,dar eu vă spun că sunteți rău de tot rămas în urmă cu veștile!Și sunt elegantă în exprimare...
În plus, dacă ai vreo idee interesantă de dezbătut, zi-o domnu Geo. Că de măcăneli stupide sunt sătul să aud.
Jigodie cu pretenții de intelectual....
Știu, am apelat la cuvinte ca "jigodie", ai sa urli că nu am argumente și am dat direct sub centură. Ok, accept, "decât" că nu mai suport impostorii cu discurs.
În fond, ești un Costel Iordănescu mai spilcuit.
Restul nu suntem complet spălați pe creier și abia ce am ieșit din comunism.
Cred ca de la prea mulți gândaci infulecati cu "pohtă".
Poți măcar sa fii original sau dai copy-paste la toți ce au comentat ceva ce nu îți place ca o găină?
Am înțeles foarte bine articolul, infulecatorule de gândaci. Nu mai înghite hulpav viermii și stai și gândește.
De ce trebuie ca noi ruptii în fund sa mâncăm insecte dar faraonii planetei pot arde 20t de petrol peora pt megayahturile lor.
Aștept răspuns când termini de ingurgitat gândaci.
Deşi majoritatea coloranţilor folosiţi în industria alimentară sunt de origine sintetică, există şi producători care au trecut la „faza eco” folosind pentru a da culoare produselor substanţe extrase din „cămara” naturii.
Chiar dacă această reorientare este de aplaudat (ştiute fiind efectele negative provocate metabolismului uman de către coloranţii alimentari sintetici), trebuie ştiut că majoritatea firmelor care folosesc coloranţi naturali în produsele lor caută, evident, cea mai ieftină variantă, iar uneori asta duce la soluţii care unora le-ar cam putea întoarce stomacul pe dos.
Spre exemplu, în peste 50% din preparatele din carne comercializate la nivel mondial colorantul de bază este carminul, un produs de un roşu strălucitor produs din... gândaci (se numesc coşenilă sau coşenilă poloneză) uscaţi şi zdrobiţi.”
E,jurați că nu ați mâncat deja gândaci zdrobiți???
Citez: ” Sigur, a le spune românilor verzi că nu există gastronomii pur naționale echivalează cu un atac direct la ce au mai sfânt: mațul gros.” Auzi la el: lucrul cel mai sfânt pentru românul tipic (miștocărit cu epitetul ”verde”) nu este credința, sau patria, sau tradițiile, sau omenia proverbială, sau bunătatea etc, ci este MAȚUL!!! Și nu oricare, ci MAȚUL GROS, COLONUL, cum ar veni!!!! Adică, subliminal vorbind, ce are românul mai sfânt este DE RAHAT (că acesta se găsește în colon). Cam așa se pune problema la voi neromânii, nu-i așa? Domnu' autor, chiar crezi sincer asta despre poporul român (din care faci parte, chiar dacă nu-ți convine) sau așa trebuie să scrii, la comandă, pentru a-ți umple și dumneata mațul gros cumva? Restul articolului nici nu mai merită comentat. Cum să comentezi niște simple spume la gură antiromânești, spârcâite cu răutate, fără nici o logică, departe de adevăr și fără pic de bună credință?
Oricum, tonul și virulența articolului sugerează o furie a cozilor de topor globaliste, printre care te numeri și dumneata. Iar asta e bine, oferă o rază de speranță celor de bună credință (printre care NU te numeri dumneata).
Ia hai educa-ne tu.
Vorba matale: NO, acum ai priceput? Sau ai priceput și fără ”NO”? :-) :-)
Nu știu ce ați băut dar e tare. Populația României va scădea pana în 2050 deci nu știu ce atâta creștere galopanta visati.
În plus pana în 2100 populația globului se va stabiliza la 9-10miliarde dp care o va lua în jos.
Asa ca mai ușor cu malthusianismul pe scări
Daca ai mai mult de 40 de ani și nu știi nici atât înseamnă că ai îmbătrânit degeaba.
Și nu, nu va "înlocui" nimeni băștinașii cu imigranți.
În plus am scris đi de populația globului.
Abureala asta cu "mâncați gândaci" e pt sărăntoci.
Bogații lumii tot caviar și friptura de vita vor manca.
Tâmpiți sa fim sa acceptam. Dar vad ca din voturi, avem mulți ahtiați dp "carnea" de carcalac.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/mama-lui-elon-musk-spune-ca-doarme-intr-un-garaj-atunci-cand-merge-sa-si-viziteze-fiul-2064045
cand dau peste cate un Imbecilul cel Viteaz, imi reamintesc cum stateau douazeci de milioane de astfel de viteji sub papucul unui cizmar, mancau ce li se oferea, se incolonau unde li se cerea si aplaudau cand li se facea semn!
adrian limbricis se va bate cu miliardarii, cu toate organizatiile intunericului, le va sictiri si le va umili, in timp ce-si va purta in carca iubita si ranitza cu bastonul de maresal,
Mars la infulecat gândaci, gunoiule