Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

CTP, despre demisia lui Cioloș: Procesul de autodistrugere al USR a fost riguros realizat de propriii săi membri

CTP la Digi 24.

Cristian Tudor Popescu a comentat anunțul demisiei lui Dacian Cioloș din USR și formarea de către fostul prim-ministru a unui nou partid politic - REPER. Gazetarul spune că Cioloș a hotărât să plece din partid pentru că „nu a reușit să-și facă propriul cerc restrâns” și pentru că „a văzut că dispare politic”. Partidul „se îndreaptă spre dispariția politică sau irelevanță politică”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.

„Nu era o nevoie imperioasă de așa ceva? Nu simțeați că e nevoie de încă un partid? Vine să împlinească o cerință națională, în momentul de față, domnul Cioloș”, a spus CTP.

„Eu i-am votat pe oamenii ăștia în 2019, la alegerile europarlamentare – USR se numeau atunci. Chiar am crezut, atunci, pentru scurtă vreme, au avut grijă să mă liniștească, să mă dezamăgească rapid. Dar pentru scurtă vreme am crezut că ar putea să fie o soluție.

De altfel, am spus atunci că îi votez pentru că nu știu ce-o să facă. În ce-i privește pe PSD și pe PNL, am zis că pe-ăștia îi știu. USR mi-au demonstrat acum ce știu să facă.

Domnul Cioloș a spus, acum, plecând, «Vedem un cerc restrâns de membri care-și consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile electoratului reformist al USR».

Păi cercul ăsta restrâns are un singur mare defect – că în el n-a reușit să intre domnul Cioloș. Adică domnul Cioloș nu a reușit să-și facă propriul lui cerc restrâns în partid și au reușit domnii imediat invocați de un alt membru USR, domnii Barna, Ghinea și Drulă. Ei trei sunt considerați triumviratul care conduce acolo. Asta e problema domnului Cioloș, care spune mai departe că «nici dorința, nici maturitatea de accepta greșelile trecutului nu se vede». Ba da! Se vede, după părerea mea.

Iată, de pildă, la un membru marcant al USR PLUS, și binecunoscut, de altfel, domnului Cioloș, domnul Vlad Voiculescu, care s-a maturizat remarcabil. Când domnul Cioloș și-a luat catrafusele și a plecat, împreună cu alți cinci sau patru europarlamentari, deci oameni cu funcție și bănuț zdravăn de la Bruxelles, domnul Vlad Voiculescu, care a fost pus ministru de două ori de către Dacian Cioloș, i-a spus cu maturitate «Adio, că nu rămân cu tine, Dacian!».

Rămâne în USR și-l înțeleg de ce. Rămâne pentru că acești domni care au plecat cu domnul Cioloș au funcții. Au funcții, au lefuri mari la Bruxelles. Domnul Vlad Voiculescu nu are decât funcția de la Capitală, unde este șef USR pe București. Dacă pleacă de acolo, rămâne liber cugetător. E o hotărâre cu adevărat matură a domnului Voiculescu”, a spus CTP la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.

Întrebat dacă crede că noua construcție politică a lui Cioloș are vreo șansă, gazetarul a spus:

„Nu! Eu am spus lucrul ăsta din momentul în care Dacian Cioloș a dat bir cu fugiții de acolo. De ce a dat bir cu fugiții? Domnul Cioloș o spune: este obsesia unor membri de acolo legată de dispariția politică. Le e frică să nu dispară politic și de aceea s-au făcut greșeli, se produc fracturi, pentru că le e frică să nu dispară politic.

Da, e corect ce spune Dacian Cioloș, dar trebuie să înceapă cu sine. Dânsul a câștigat alegerile, a devenit președintele USR PLUS și după aceea, într-un gest care n-a fost egalat decât de Emil Constantinescu în istoria politică a României, pur și simplu a plecat de acolo după trei luni.

Nici măcar n-a încercat să facă ceva după ce a fost votat de oamenii ăia în mod democratic. Cum să pleci după trei luni? Sigur că e greu să reformezi așa cum vezi tu partidul și așa mai departe, dar nu pleci după trei luni.

A plecat pentru că a văzut că dispare politic. Că nu reușește să-și impună oamenii. Nu reușește să-și facă el cercul intern restrâns. Acum auzim de la diverși membri USR PLUS ce spun unii despre alții.

Domnul Drulă: «Este de neînțeles politic acest gest, al lui Dacian Cioloș. România nu are nevoie de proiecte pe persoană fizică, de orgolii și de vanități». Apoi vine domnul Dragoș Pîslaru care a plecat cu Dacian Cioloș și spune: «Nu poți construi temelia unui partid cu ranga», vizavi de domnul Drulă.

Apoi, vine domnul Emanuel Ungureanu, care se referă și el la domnul Cioloș: «politician fără cauză, a lăudat pe oricine i-a dat o pâine albă de mâncat și un scaun înalt sub fund».

Iată ce oferă, în acest moment, votanților acest partid. Acest partid care a ajuns la 9 procente. Procesul de autodistrugere al USR a fost riguros realizat de către propriii săi membri. Se îndreaptă spre dispariția politică sau irelevanța politică, tocmai despre care vorbea domnul Cioloș.

Ăsta e lucrul cel mai grav, pentru că se leagă de comportamentul coaliției de guvernare”, a spus gazetarul la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi pare rau ca domnul Popescu nu-si poate folosi logica la care ii indeamna pe altii, ca sa-si tempereze propriile obsesii. Cele mai multe pareri ale dansului relativ la USR si lideri ai USR sunt nevricoase si neintemeiate.
  Una dintre emisiunile care mi-au produs o scarba autentica in ultimii doi ani a fost momentul CTP si Vlad Voiculescu de la Digi24. Bineinteles, ca am fost categorisit ca enorias al lui VV, de acelasi CTP. Remarca demna de un tont, dar nu de un om inteligent cum de altfel este CTP. .Ceea ce stim este ca Florin Catu , cel validat si chiar apreciat de CTP in momentul conflictului cu USR , a realizat foarte multe : morti , balamuc si PSDPNL partidul unic si cu a presa amutita la un nivel pe care si Dragnea l-ar invidia. Deci la capitolul realizari , Forin Citu a fost cel mai toxic politician dupa Ion Iliescu , daca observam obiectiv premisele de la care s-a plecat si unde suntem astazi. Ma intereseaza foarte putin ce a vrut , ma intereseaza ce a iesit.
  Ca s-a prins si CTP intr-un tarziu , nu prea ajuta la nimic si nu poate sterge opiniile inepte rostite cu siguranta axiomatica.
  In rest USR ne-a dezamagit pe toti intr-o anumita masura, dar sincer sa fiu ii prefer PSDPNL . Sper ca Drula va putea sa faca mai bine decat ceilalti . Cu siguranta este mai sincer si mai carismatic decat Barna.
  Nu stiu daca e bine ca Ciolos s-a carat de la USR , dar in general apreciez oamenii care au puterea sa plece din proiecte in care nu se mai regasesc. Bine, ar fi putut si el sa stea in USR (Drula-Barna), asa cum sade CTP la Digi24 ( Prelipceanu ).
  Acum de cand cu partidul unic, este loc gramada pe esicherul politic de partide cu oameni mai cinstiti si care intr-adevar doresc schimbare , deci ii doresc lui Ciolos mult success desi ma indoiesc profund de sansele de reusita ale acestui proiect.
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Cred ca da, e nevoie de un nou partid, dupa ce PNL si PSD au fost luate pe persoana fizica de baroni si interlopi, iar USR pare ca nu poate iesi din fundatura in care a fost impins atat de "colegii" mai sus mentionati, cat si de proprii lideri.
  • Like 0
 • admiteti ca totusi este posibil sa va inselati. sunt destui oameni in cercul meu de cunoscuti care au apreciat linia temperata a lui Ciolos, dar nu au putut vota USR din cauza radicalismului altor membri marcanti sau sustinatori vocali. eu insumi am fost in situatia asta. consider absolut normal sa renunti si sa nu insisti intr-o directie daca este clar ca lumina zilei ca nu o sa reusesti. numai prostul incearca sa faca lucrurile in acelasi fel sperand la un alt rezultat. eu personal cred ca Ciolos va aduna voturile celor care isi doresc o scena politica civilizata, in care accetul se pune pe idei constructive si nu distructive sau pe invrajbire asa cum fac multi, inclusiv dvs.
  • Like 0
 • Letopisetul divortului in partide - De USR.
  • Like 0
 • Corina check icon
  Sunt șanse mari să fie partidul decent pe care îl așteptam, dintre actuali nu mai votez. Și plecarea din USR mi-am dorit-o. Lângă Barna nu se poate.
  • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult