Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP: PNL, un partid de tejghetari, care de 30 de ani precupețesc funcții, posturi, bani. O falsă opoziție la PSD

CTP, cap limpede

Cristian Tudor Popescu a făcut vineri seara, la Digi24, o radiografie a Partidului Național Liberal, pe care l-a catalogat drept un partid de „tejghetari”, care „nu fac de 30 de ani decât să precupețească la tejghea funcții, posturi, bani, influență, putere fără să conteze vreodată, cu adevărat, ca opoziție în România”. În opinia sa, PNL a făcut un foarte mare rău în politica românească. „Pentru că falsa opoziție, pseudoopoziția pe care a făcut-o PNL a blocat tot timpul închegarea unei opoziții autentice împotriva PSD”, a declarat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu: Ce cuvânt e potrivit pentru Partidul Național Liberal... Un singur cuvânt li s-ar potrivi – tejghetari. Partid de tejghetari, deoarece acești inși nu fac de 30 de ani decât să precupețească la tejghea funcții, posturi, bani, influență, putere fără să conteze vreodată, cu adevărat, ca opoziție în România, pe principiile și valorile fundamentale ale liberalismului.

Asta a făcut și face un lucru foarte rău în politica românească. De ce? Pentru că falsa opoziție, pseudoopoziția pe care a făcut-o PNL a blocat tot timpul închegarea unei opoziții autentice împotriva PSD.

PSD e o permanență a acestor plaiuri. Un vechi pesedist, în anii 90 spunea: „Dumnezeu e pesedist!”. Vă spun cine – Vasile Văcaru. Fost senator, chiar președinte al Senatului, cred.

Partidul ăsta nu poate fi scos din prim-planul politicii românești. Eu am renunțat la ideea asta. Nu se poate. E în fibra acestui popor, e băgat acolo în ADN-ul lui, n-ai ce să-i faci.

Însă PNL-ul a mimat opoziția vreme de 30 de ani. Singura șansă e să se constituie o opoziție autentică, valabilă, o opoziție doctrinară la PSD.

Or, ce opoziție avem noi aici?, unde acordul politic s-a încheiat, ne-a anunțat domnul Ciucă.

Vasăzică, nicio problemă să ne înțelegem PSD-ul, urmașul PCR, cu Partidul Național Liberal, urmașii Brătienilor.

„Dacă acest partid va împărtăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă!”

La acordul politic, deci la valori, la principii n-a fost nicio problemă. „Ne-am înțeles!”. Unde-i problema? La tejghea! Acum, la tejghea... ministerele. Na-ți-o ție, dă-mi-o mie! Bani, putere, influență... Tejgheaua! Atât! Ăsta este Partidul Național Liberal.

Și face foarte mult rău acestei țări. De aceea, dacă acest partid va împărtăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă! Poate abia atunci se va forma o opoziție adevărată la PSD în România.

Uitați-vă ce a făcut de-a lungul vremii. Ca argumente la ceea ce spun.

Lăsând la o parte faptul că în anii 90 PNL era înțesat de la vârf în jos de turnători la Securitate. Se spunea că ofițerii sunt la PSD și la PRM, iar turnătorii la PNL și la PNȚCD. Au fost și la PNȚCD, dar mai puțini. Cei mai mulți erau la PNL, începând cu președintele partidului, domnul Mircea Ionescu Quintus. Turnător deosebit de activ, dovedit, la Securitate. Continuând cu domnulAlexandru Paleologu, senator, turnător dovedit la Securitate. Continuând cu domnul Dan Amedeo Lăzărescu, senator, turnător dovedit la Securitate. Și vă pot înșira aici o listă lungă.

Iar cei care au condus acest partid au trăit de fapt prin cârdășia cu PSD. Sau cu PDSR, sau cu FDSN și așa mai departe. De la bun început din asta a trăit Partidul Național Liberal. Din tejgheaua unde s-a tocmit cu PSD.

„PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea

Mai e nevoie să dau exemple? Călin Popescu Tăriceanu până în 2008, sau Crin Antonescu în 2012... Deci, în clipa asta, negocierile pe care le vedem, în mod evident nociv, în clipa de față, aberant, idiot este Partidul Național Liberal!

Uitaț-vă la toate acțiunile lor. Cum poți să vii, acest Cîțu, vine și spune că „domne, noi trebuie să negociem de pe poziții de forță”. Ce poziții de forță cu PSD-ul? Ei au venit la ușa PSD-ului. Ei au venit să ceară.

PSD ar trebui să fie căzuți în cap să le accepte pretențiile absurde. „Noi vrem și Finanțe, vrem și Transporturi, vrem premierul, vrem tot”. Nu! Pe bune? Cum să le accepte așa ceva?

Dimpotrivă, PSD-ul e pe poziție de forță, are mult mai mulți parlamentari.

PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea. Ca să împartă bani, să ia bani, putere în continuare. PSD-ul, firește că atras și el de mirosul banilor, că de aia vine PSD acum la guvernare. Îi e târșă să aștepte până în 2024. Până atunci se pot rășlui bani mulți. Și sunt mulți în clipa de față. De aceea vine acum PSD la guvernare. Altfel, nici nu stătea de vorbă cu PNL. N-avea niciun interes. Îi lăsa să se erodeze și așteptau alegerile anticipate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dle CTP, nu mi-am imaginat vreodată că ați putea deveni brusc atât de lipsit de logică. Să nu spun altfel.
  Preferam de 1000×1000 de ori, tinzând spre infinit, alianța cu USR. Dar... s-a întâmplat și gata. E realitatea dură.
  PSD NU ESTE PARTID DE STÂNGA, să fie foarte, foarte clar. E un partid de oportuniști. Tactica PNL de a absorbi membri și primari psd s-a dovedit a fi dezatruoasă pe termen lung - deși bună pe termen scurt - au absorbit în principal pe cei mai mari oportuniști. Cum se poate să ai vederi de stânga și brusc să virezi spre dreapta?
  În consecință și opoziția e palidă. Și nici n-ai cum să fii liberal 100% în țara asta unde cu gura dvs spuneți "...partidul ăsta nu poate fi scos din prim-planul politicii românești. Eu am renunțat la ideea asta. Nu se poate. E în fibra acestui popor, e băgat acolo în ADN-ul lui, n-ai ce să-i faci." Ia să zică : gata cu pomenile, la muncă, numai au și vai și proteste.

  Ia să mai facem un exercițiu de imaginație: psd singur, PNL iese cu țâfnă de la guvernare dându-ne pe undeva satisfacție. Pe cine ar chema psd în ajutor să facă o coaliție cât de cât? Pe AUR, evident.
  Da, odată poporul ăsta ar trebui să învețe pe pielea lui ce înseamnă psd. Și dacă acești tejghetari reușesc să țină totuși metalele "prețioase" departe de guvernare? Chiar dacă apoi crapă. Nu cumva e mai bine decât să fie psd lăsați acum să facă tot ce vor? Să mai treacă nenorocirea asta de molimă și apoi fie ce-o fi, lecția asta cu psd este se pare, inevitabilă. Va trebui să facă totul praf ca apoi să nu mai fie aleși niciodată.
  • Like 0
 • Unul din ultimele comentarii pe aceasta platforma intr-o nota serioasa urmand sa fiu un superficial notoriu in trend cu OBEDIENTA multora pamfletar si ironic unde se cere.... Domnilor propun un ultim exercitiu de inteligenta daca vreti sa masurati barometrul IQ-ul oamenilor care se ocupa cu Romania ca doar nu a ratelor gastelor si a altor zburatore corcite numite creaturi ale sfintei liturghii gen populime romaneasca desigur la un mod general. Mda...stimabililor puneti in toate pietele Bucurestene si nu numai panouri incluzand si un BUTON...pe panou inscriptia " apasa ca sa fii cretin" ( cat mai mare si vizibil )....yeap VEDETI CE SE INTAMPLA !!! Apoi veti stii adevarul despre NATIA romana. O zi excelenta va doresc !
  • Like 1
 • Corina check icon
  A spus și despre Cîțu ceva corect, ce se cuvenea spus de mult. Parcă v-ați coalizat toți să nu comentați tocmai ce e mai strigător la cer.
  libertatea.ro/stiri/ctp-florin-citu-lichelism-politic-pnl-soarta-pntcd-psd-fuziune-pnl-3844118
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult