Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Opriți rotativa, că vreau să cobor: Premierul Ciolacîțu sau jumătate de om călare pe jumătate de iepure șchiop

Ciolacîțu

Foto: Inquam Photos

În bestiarul politic contemporan și-a făcut apariția un mutant nou: Ciolacîțul. O nouă încrucișare împotriva firii făcută în laboratorul de la Cotroceni, Ciolacîțul este produs în rotativă. Jumătate de om călare pe jumătate de iepure șchiop. Întrebarea e care e iepurele șchiop și cine pe cine încalecă?

Rotativa însăși ni se prezintă ca un procedeu inovativ pentru spațiul românesc. Este un termen nou, din seria flexibilizării, adică a contorsionismului politic. „Rotativa” e consecința „flexibilizării mandatului”, adică nici călare, nici pe jos, nici în căruță, nici în teleguță, nici cal, nici măgar, nici Ciolacu și nici Cîțu, adică un Ciolacîțu. 

Rotativa n-are legătură cu vechea mașinărie din tipografii, din epoca ziarului pe hârtie, ci cu o practică politică zice-se din democrațiile civilizate, care își rotesc premierii în coalițiile de guvernare. Noi, care suntem entuziaști early adopters ai formelor fără fond și ai cuvintelor goale de conținut, ne-am bucurat să găsim un termen care să definească ceea ce urât numeam până acum curluntrism. Guvernarea-n două luntri are, iată, un nume mai înalt. Nu e de mirare că de câteva zile Ciolacîțul vorbește de rotativă ca de panaceul guvernării. Rămâne totuși o dilemă: cine se așază primul pe scaun?

Mai țineți minte jocul copilăriei numit „scaunele muzicale”? Tot o rotativă și acolo: copiii se rotesc în jurul unor scaune - câți copii, atâtea scaune - până în momentul în care se strigă „Stop!” și un scaun este extras; copiii se reped să ocupe câte un scaun; copilul care nu s-a așezat este eliminat. La fel și la adulți: domnii Ciolacu și Cîțu au vizat același scaun, de premier, și dau din șolduri să se elimine unul pe celălalt. Cu o bucă socialistă și una liberală apăsând greu pe funcție, scaunul riscă să se sfarme. Niciunul nu vrea să-l lase pe celălalt să stea primul, conștient fiind că nu-i va mai veni rândul dacă cedează. Fiecare știe că, odată înșurubat pe scaun, nu-l mai poate scoate pe celălalt din funcție nici cu descarcerarea de la SMURD. Promisiunea că își vor da locul după câteva luni este o prosteală în față. Principiul rotativei nu poate funcționa decât într-o civilizație politică bazată pe încredere și pe respectarea cuvântului dat. Nu e cazul aici, unde dacă un politician își spune că e zi, poți fi sigur că e noapte. La noi, țara tuturor șmecheriilor, rotativa e tot un șmen, o încercare de a-l fraieri pe celălalt. Credeți că odată ce va deveni premier, Cîțu sau Ciolacu va mai lăsa pe altcineva să se așeze pe scaun?! Dvs. poate credeți, că sunteți alegători de bună credință, dar Ciolacîțul nu!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte amuzant si la obiect , cu accente de Bulgakov. Ar trebui sa scrieti mai des, caci daca avem abundenta de ceva in RO , sunt aceste fapturi grotesti care frizeaza normalitatea si bunul simt. Intr-o alta societate le-am putea numi accidente genetice , dar la noi incep sa devina norma.
  Desi am o antipatie profunda pentru Ciolacu si tot ce semnifica PSD , ar trebui sa recunoastem ca acesta faptura groaznica este opera 100% a lui Catu si Iohannis.
  Situatia Ciolacatului mi-aduce aminte de un golan care tinea o lipitoare atarnata de picior pana cadea singura plina de sange . Asta numai pentru placerea de a o izbi de un perete si improsca cu sange toti fraierii care se holbau la eveniment . PSD este golanul si Catu este lipitoarea. Din nefericire fraierul privitor este PNL . Trist , dar cum se spune meritat ...
  • Like 2
 • Sa stiti ca nu este INTODEAUNA despre politicieni.....un articol precedent facand referire la votul inteligent al bulgarilor saturati de coruptie dornici sa incerce si competentele de la Harvard. Un mic istoric romanesc dovedind stangacia ca sa nu zic prostia votantului roman. EX de ne-repetat : dupa 89. romanul a transformat "ICOANA" lui Ceausescu cu cea cinstita KGB-ista tip marmelada sufleteasca a lui ILIESCU pe vremea lui Constantinescu ICOANA s-a transformat intr-un porcoi de promisiuni exacerbate si desantate aruncate prin multimi apoi a venit Basescu si a inundat ICOANA in alchool populist si popular in prezent avand un Iohannis care-i spala efectiv pe creier de orice discernamant pe votanti. Morala ?. romanul nu a avut niciodata conducatori TITRATI. DE CE ?. pentru ca in toti acesti ani de tranzitie si nu numai ei au votat "MINTE-MA FRUMOS" iar dupa ce s-au trezit din betia mintii de regula cand a fost prea tarziu au inceput sa strige "JOS CU ALA CARE NE-A SARACIT"....dar stiti dv de ce sunt asa de guralivi si ofuscati romanii CULMEA ?.ati fi surprinsi sa ziceti democratie capitalism saracie nevoi hight tech EVOLUTIE etc. etc. NU domnilor !!! Pentru ca li s-a furat "ICOANA" emblematica stimabililor si nu mai au unde sa pupe si sa-si lase votul stramb !!! (paradoxal nu). In concluzie treaba este sa nu fim prosti pe viitor DAR ce faci cu astia gloata majoritara care au inghitit chiftele in decurs a 4-5 mandate politice de nici culorile unui PIX nu sunt in stare sa le distinga da pai un vot inteligent pe COMPETENTE REALE !
  O zi buna va doresc !
  • Like 3
 • avem antecedent
  Răzgîndeanul !
  • Like 0
 • Dl Johannis are ultimul cuvant,dar,asa cum ne-a dovedit nu se grabeste,iar,cei doi inscaunati pe acelasi post rotativ,sunt de o crunta prostie si lipsa de bun simt dovedite in acest scurt timp,darmite in 7 ani cat isi viseaza ca se iubesc impreuna.
  Dl Johannis,ar fi bine sa nu mai doarma la post,ca cei peste 6 milioane care l-am votat sunt prostiti de dansul mai tare ca Mitomanul de Ponta si NIMICUL de Dragnea.
  • Like 1


Îți recomandăm