Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cucuveaua mov se hrănește cu carași

Pare că politicianul român n-are nimic sfânt. Nu e așa. El trăiește cu o credință veche și de neclintit, și anume că se adresează unor debili mintal. Prostia este valoarea fundamentală din care își trage seva. Prostia e sfântă.

Severin Adrian, condamnat în primă instanță la 3 ani cu executare pentru luare de mită, insul pe care l-am denumit cândva Bursucul Veninos, domnul H2O, dârz luptător la Bruxelles împotriva apei chioare, cel mai marcant, șpagamente vorbind, reprezentant al României în Europa, a produs, dintr-un prezidiu în Palatul Parlamentului, următoarele cugetări:

„Atunci când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul...”.

„Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupția înseamnă deviere și devierea nu poate fi a majorității sau a unanimității”.

Adică, dacă fură prea mulți, schimbăm legea și încurajăm furtul. Dacă se înmulțesc criminalii, consfințim crima prin lege ca activitate cetățenească. Că doar nu o să schimbăm poporul, nu?...

Individul, fost ministru de Externe și vicepremier, politician greu carevasăzică, desființează fără grețuri exact funcția esențială a unui politician: să încerce, pe riscul propriu, exact asta, să schimbe poporul.

Vreme de 400 de ani, segregarea rasială a fost scrisă în legile Statelor Unite. Oamenii cu pielea închisă la culoare erau tratați mai rău decât animalele. Niște politicieni, un Abraham Lincoln, un Martin Luther King sau Lyndon Johnson au reușit să schimbe, primii doi cu prețul vieții, acest mod de a gândi al poporului american alb, majoritar.

Tot de 400 de ani, chiar mai mult, România trăiește scufundată până la gât în corupție. Ce înseamnă asta, că trebuie să desființăm DNA și să schimbăm numele țării în Romita, mita.ro? Și Severin să primeasă steaua Romitei, în grad de cașcavaler în locul anilor de pușcărie?

Popularul infractor în delir S. Ghiță, după ce s-a contorsionat în fel și chip ca să reiasă că șefa DNA era prietenă cu el, a adus pe piață un mail de la cucuveaua mov, care era, firește, Kovesi, de vreme ce așa zice Ghiță, urmat de două bufnițe gablonț, luate de la Dragonul Roșu, pasămite ca daruri de la dna Kovesi, venită în vizită la el. Bine că S. Ghiță n-a scos vreun sutien, ceva, să spună că șefa DNA l-a uitat la el și că dorește să i-l dea înapoi.

Aidoma lui Severin, S. Ghiță vrea să inducă ideea că șefa DNA e și ea „din zeamă”, fiind amica penalilor, adică a lui: toți suntem corupți.

Un alt campion al manipulării pentru oligofreni revine în forță pe ecrane: T. Băsescu. După Udrea, DNA i-a deranjat și urmașa cea mare, drept care iată cum argumentează un fost șef de stat existența cucuvelei mov: „Ghiță este IT-ist. Îmi este greu să cred că n-a adunat de pe acea adresă mult mai multe mail-uri. Și am auzit declarații chiar în seara asta, că doamna Kovesi transmitea documente din dosar și rechizitorii folosind ori această adresă, ori adresa oficială. Domnul Ghiță nu putea greși, pentru că intră la pușcărie cu asemenea afirmații”.

Ultima frază, o capodoperă, am privit-o minute în șir ca pe Mona Lisa lui da Vinci. Băsescu nu pronunță nici măcar verbul a inventa, a minți, a scorni, el folosește, științific, „a greși”. Adicătelea, Ghiță, fiind IT-ist, construiește un sistem de operare la credibilitate a Laurei Kovesi și nu poate greși nicio linie de program, din cauză de rău de zdup!

Deci, stimați cititori, dați-vă două palme, S. Ghiță are 5 dosare penale, șanse uriașe să intre în pușcărie îndată ce nu mai are imunitate și i-ar fi teamă să greșească în „dezvăluirile” lui despre Kovesi, întrucât pentru asta ar... ar intra în pușcărie!

Nemaipunând la socoteală că, extrapolând logic, toți hoții din țara asta ar trebui să nu mai fure și să nu mai mintă fiindcă e periculos, dom`le, există pârnaie!

Un tablou: grup de politicieni români în dialog cu un cârd de carași, printr-un geam de acvariu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mie îmi place titlul. Se îndoiește cineva ?
  • Like 0
 • Excelent articol, dar aș avea o observație. Nu putem ști deocamdată proveniența cucuvelelor și nici dacă adresa de mail cucuveaua mov este sau nu a șefei DNA. Poate "gablonzul" a fost un dar de la doamna Kovesi, cum zice Ghiță, sau poate că a fost achiziționat de la Dragonul Roșu sau de aiurea. Poate că adresa de mail este a doamnei Kovesi sau poate că nu.
  Pe ce se bazează certitudinile dumneavoastră, domnule Popescu?
  • Like 0
 • Raman uluit cum Băsescu ,din apărător al justiției ,din perioada cand era Președinte a devenit brusc un gunoi care atacă justitia din toate părțile acum cand legea se aplica si împotriva fiicei sale si împotriva Elenei Udrea!
  • Like 1
  • @ Vasile Beldean
   Dacă v-ați imaginat vreodată că Băsescu a fost apărătorul justiției, e normal să fiți uluit. Eu sunt uluit cum acest campion al corupției a reușit să ducă de nas atât de mulți oameni, o perioadă atât de mare de timp.
   • Like 2
 • Chiar asa! Foarte bine reflecta pozitia celor 3 (Severin, Ghita, Basescu) care vor sa salveze ticalosii de pedepsele binemeritate prin instaurarea ticalosiei generalizate. De nu vii tu Tepes Doamne?
  • Like 1
 • Dacă cucuveaua mov se hrănește cu...carași, se pare ca CTP este un...caras răzvrătit!!
  A început sa facă...politica!...are multe "oase"!
  Bravos stimabile...vad ca revii la condiția normala de...raspandac!
  • Like 0
 • Martin Luther King nu a fost politician. ci activist pentru drepturile civile.
  • Like 4
  • @ Octavian Ungureanu
   ca leader a SCLC, King a mentinut o pozitie independenta/nealiniata fata de partidele politice din state: "I feel someone must remain in the position of non-alignment, so that he can look objectively at both parties and be the conscience of both—not the servant or master of either." este ffff complicat in romania sa explici ideea de "activism" odata ce-i ataci pe politicieni, asta cu atat de mult cu cat nu exista ideea de "civil rights" (Legal rights are rights that are bestowed by nations on those within their jurisdiction). de 56+26 ani romania recunoste numai "debtors rights" :)
   • Like 2
  • @ Andriescuus Lucian
   Da, un politruc, acolo.... Și Gandhi, alt politruc....
   • Like 0
 • In legatura cu ideea ca daca o lege e incalcata de prea multe ori ar trebui schimbata pot spune ca exista situatii cind e adevarat. In Canada viteza maxima legala pe autostrada este de 100Km/ora. Pot spune ca nici 1% nu respecta aceasta lege si ca nici politia nu se sinchiseste daca te prinde cu o viteza del pina la 120Km/ora. Este asadar impamintenita tolerarea unui comportament care la urma urmei este ilegal. Aproape toata lumea incalca legea care continua sa existe in aceasta forma. Am spus si continui sa sustin ca ea ar trebui sa fie schimbata si sa se ridice limita de viteza la cit este ea de facto si nu de iure, adica 120Km pe ora. Astfel lumea nu ar mai fi "penala" iar politistii ar mai trebuie sa tolereze pe nimeni. Ar spuen unii ca atunci viteza de facto s-ar muta la 140. Nu cred. SI chiar daca ar fi mai multi care sa incerce politia ar putea tine in friu aceasta tendinta tocmai prin lipsa de toleranta.
  • Like 1
 • bluenavy check icon
  Rolul politicianului nu este sa schimbe poporul, ci sa asigure protectia, cultivarea si aplicarea VALORILOR sale celor mai inalte: morale, umane, stiintifice, artistice, etc. Politicianul "face legea" - deci e responsabil pentru functionarea intregii societati, cu rezultate pe termen lung si in profunzime de la orice actiune a sa. E responsabil pentru a imbogati tara si pentru a asigura ca resursele ei sunt folosite pentru bunastarea si cultivarea acesteia (nu pentru buzunarul propriu). Minimul de intelegere necesara unui politician este aceea ca fara a cultiva omul bun si corect si fara a "repara" pe cel rau intentionat nu va putea obtine decat distrugere si pierdere. Si pentru asta trebuie sa raspunda alegatorului. Poate ca azi nu se mai taie capetele conducatorilor corupti de propria putere si nici nu se mai iau in furci grofii ucigasi, dar cu siguranta numele politicienilor incompetenti ramane in istorie sa fie scuipat si sa le fie rusine descendentilor lor in orice colt al lumii (sau universlului) ar putea sa se ascunda. Si nici o cantiate de bani n-o sa stearga pata asta vreodata.
  • Like 2
 • Aştept să secpronunťe şi următoarea instanťă!
  • Like 0
 • Ieri adversari , azi formeaza o echipa schioapa de pigmei porniti impotriva titularei de la DNA pentru a obtine linsarea !!! Hora uniri politice functioneaza chiar pe o melodie confuza , care la noi functioneaza nu de 400 ci de vreo 600 de ani si poporul roman asista ametit !!! Cum sa respecti legea facuta de ei daca tot ei o incalca ? Eu omul simplu de ce as respecta legea cand alesii o strivesc cu buna stiinta ???
  • Like 1
  • @ Carol Szechely
   mai mult, de ce as respecta pe acela care nu se respecta pe el, nu-si respecta propriul cuvant. a construi si impune o lege presupune ca tu esti acela care o respecti, primul. sau, esti atat de prost incat nu intelegi ce constriesti :) si te ia iarna prin surprindere, an de an :) de 56 +26 ani :)
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult