Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum arată plaja din Vama Veche după prima noapte de libertate

Plaja din Vama Veche - 16 mai

Scriu aceste rânduri cu indignarea celui care a fost vineri pe plaja din Vama Veche și a pășit pe nisipiul curat din stațiunea libertății. Și care acum are un gust amar deși bea cafeaua cu zahăr! În doar o noapte de libertate, tinerii veniți să se distreze în Vamă au reușit să șteargă cu buretele tot binele făcut de lunile de stare de alertă și interdicții. Nisipul este plin de sticle de bere, resturi de mâncare, pet-uri, hârtii și sacoșe de plastic.


Nu aș vrea să folosesc invective pentru a-i descrie pe cei care au lăsat pe plajă astfel de “urme” de civilizație, dar le recomand să stea mai bine la ei pe uliță și să uite că există litoralul românesc. Mai bine stați acasă!

Fotografiile realizate de membrii grupului de facebook Vama Veche poartă și un mesaj.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • corne check icon
  "...le recomand să stea mai bine la ei pe uliță". subscriu. vineri se circula bara la bara pe autostrada soarelui: numai numere de inmatriculare de prin satele romaniei!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Nu exista asa ceva. Tinerii frumosi si liberi, cu activitati de inalta tinuta intelectuala, IT-isti, corporatisi, milennials, etc. care "iubesc" libertatea in generla, libertatea de exprimare, culti, cititi, vorbesc zeci de limbi straine...
  Simplu. Niste trogloditi.
  • Like 2
 • De ce le spuneți țărani celor care lasă gunoi pe plajă (și peste tot pe unde trec)?. La âară, în copilărie era aproape o obligație ca sâmbătădupă masă să măturăm curtea și în fața curții până la jumătatea uliței. În Vamă vin oameni tineri, orășeni, care au trecut cel puțin printr-o facultate, care se cred cool, dar despre care nu aș putea spune că sunt educați. Când îmi amintesc cum au jucat tontoroiul și Podul de piatră anul trecut printre toate coșmeliile acelea și văd ce mizerie au lăsat și anul trecut și anul acesta pe plajă mă întreb de ce au ieșit în natură, că nu pare a le păsa de ea nici cât negru sub unghie.
  • Like 2
 • De la inceputul epidemiei in Romania majoritatea vectorilor mass-media,pervertesc notiunea de libertate pentru poporul roman,de parca toti romanii contemporani au trait intr-o democratie avansata!Da,inainte de ‘ 89 aveai “libertatea” de a alerga ,fara masca,in cautarea unei bucati de carne sau ceva “tacamuri”pentru copil,de a sta la coada la paine ,lapte sau ratie si de a mai pune o haina pe tine ca sa nu mori de frig in casa,pe intuneric.La mare aveai “libertatea” de a manca”fratii petreus” cu gust de peste cu orez,iar la 2 Mai sa faci nudism dupa cazemata,deci cam asta era notiunea de libertate,in “socialism”!Acum o sosoaca ajunge senator,nerespectand legile statului de drept,membru UE si NATO,iar tineretul se duce la Vama sa fie liberi in frig sa chefuiasca si eventual sa se cam drogheze(am vazut personal siringi in nisip ultima data la Vama pe care am taiat-o de pe lista!)!Se pare ca sunt destui tineri romani pentru care asta e libertatea,cam penibila notiune pervertita!
  • Like 1
  • @ Arthur Chivulescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Vama nu mai e demult ce-a fost. În locul tinerilor liberi de altădată sunt acum fițoși și conformiști pentru care Vama e cool și în trend. Adicătelea se duce omul la Vamă că așa-i acum, e musai și trebuie bifat nu că vrea să guste libertatea. Chiar și amenajarea plajei spune multe: corturile au fost împinse spre promontoriu iar pe plajă se lăfăie umbreluțe și șezlonguri. Aia nu mai e Vama ci Vamaia ( combinație între Vama și Mamaia). Comerțul dement a pervertit specificul Vămii, acum auzi muzică proastă la.fiecare colț, banul să iasă! Așa s-a întâmplat cu multe locații aparte, popularitatea le-a adus declinul ori transformare de nerecunoscut: Ibiza a fost fieful hipioților, acum e comerț 100%. La fel Goa și plaja bulgărească Irakli. Și multe altele.

   Mă duc acum rar fiindcă pentru mine are o semnificație aparte dar altfel nu m-aș mai duce. Totuși are încă acea frumusețe aparte... :)
   PS: excelentă aia cu pervertirea noțiunii de libertate, merită dezvoltată.
   • Like 1
 • Pai, asta este efectul educatiei parintesti inexistente (oare cate cupluri din Romania fac copii numai ca sa se afle in treaba? - cred ca multe....). E usor de conceput un copil dar greul incepe cand trebuie sa-l educi, trebuie sa-ti rezervi timp pentru asta si mai ales nu trebuie sa ti se para plictisitor si inutil - de aia e bine sa te gandesti bine inainte de a lua hotararea sa faci un copil (daca ai exercitiul gandirii, fireste, caci si de asta ma indoiesc cand ii vad pe unii si pe altii...). Si mai si efectul minunatului sistem de educatie pus in practica de cativa zeci de ani, care scoate pe banda nu numai analfabeti functionali fara numar, dar si tone de nesimtiti cu gura mare si obraz gros.... Votantii viitorului tarii!!!
  • Like 4
  • @ andreea dragusin
   Exact!
   In primul rand educatia de acasă, de când face primii pasi!
   Puterea exemplului părinților si atentie la anturaj!
   • Like 0
 • Romania ne VAMUIESTE practic in fiecare zi deci de ce ar fi o problema de "VAMA" ( ghilimele ) veche sau noua ?. Este asa de bine si toti NE IUBIM ca practic putem "face dragoste" si pe un MORMAN DE GUNOI !...Ce bine este in Romania totul este minunat si perfect aproape milenar se simte aroma dragostei a sentimentului in aer....pacat ca bodega de mici cu mustar si scrumbii din "Vama" este deschisa numai pentru cei INDRAGOSTITI de mirosul autentic si original al unchesilor chiaburi vopsiti in ZANE MAGICE !...Romania te iubesc chiar si din tomberon ! ( un mic comment ironic zeflemist )
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult