Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Din 270 de cursanți la Orange Digital Center, aproape 70 și-au schimbat jobul. Ovidiu Ana, director executiv Fundația Orange: „O doamnă a făcut naveta șase săptămâni din Constanța la București pentru cursuri”

Orange

Există uneori în viață momente în care drumul profesional pe care ne aflăm pare să se termine brusc, lăsându-ne în fața unui hău de nesiguranță și a unor întrebări fără răspuns. În acele clipe, un pas îndrăzneț spre necunoscut poate deveni cheia redescoperirii de sine și a unui nou început.

Un curs de reconversie profesională nu este doar o cale de dobândire a unor noi abilități, ci o șansă către noi orizonturi. În mijlocul unei tranziții dificile, aceste cursuri pot readuce încrederea în propriile forțe, convingerea că putem reuși și mentalitatea de „just do it".

După opt ani de muncă și studii în domeniul juridic, Maria Sulic, o fostă angajată în domeniul juridic, a simțit că drumul ei trebuie să se schimbe. „Am plecat din orașul unde am lucrat la Procuratură, după patru ani investiți la job și încă patru ani la Facultatea de Drept. Decizia de a participa la curs și toate întâlnirile au fost foarte benefice," povestește ea. 

Participarea la cursurile Orange Digital Center i-a oferit nu doar noi cunoștințe, ci sentimentul de apartenență la o comunitate cu care a simțit că poate rezona.

„Mi-am redescoperit mentalitatea just do it

Alegerea cursului de Data Analytics & Business Intelligence nu a fost întâmplătoare. „Am ales acest curs ca să aprofundez utilizarea Excel-ului, marea frică a tuturor," spune Maria. Deși inițial puțin intimidată de complexitatea programului, Maria a descoperit rapid că noile abilități dobândite i-au fost de mare folos la noul ei loc de muncă în payroll. „Îl folosesc acum foarte bine și de multe ori sunt acel guru, vin cu anumite soluții, atunci când colegii întâmpină provocări," adaugă ea cu mândrie.

Experiența de cursant la Orange Digital Center a fost una care a impresionat-o. „Nu mai vorbim de acel mediu academic, strict, foarte rigid, unde îți era rușine să întrebi orice. Mi-a plăcut mediul experimental pentru că am putut cu toții să greșim într-un mediu safe," explică ea.

Provocările nu au lipsit. „Contează mult abordarea fiecăruia. Dacă ești mai pesimist și totul e greu, nu o să faci față nicăieri," afirmă Maria. Cu toate acestea, ea a reușit să transforme dificultățile în oportunități de creștere. Iar bucuriile nu au întârziat să apară. „Cea mai mare satisfacție a fost că am putut să pun în aplicare ceea ce am învățat. Chiar a fost folositor," spune ea. Sesiunile cu experți, inclusiv cu un psiholog, au ajutat-o să capete încrederea că poate construi o carieră de succes.

Pe plan personal, participarea la acest curs i-a readus optimismul și încrederea în sine. „După ce am renunțat la fosta profesie, eram cumva cu moralul la pământ. Însă la cursuri, pe lângă faptul că am câștigat informații și conexiuni, am întâlnit oameni cu povești asemănătoare. Mi-am redescoperit mentalitatea aceea de just do it", spune ea. 

La scurt timp după ce a terminat cursul de Data Analytics, Maria a obținut un job în cadrul unei companii de Human Resources Management Software and Services.

„Cursurile mi-au dat un boost de creativitate și de entuziasm să încerc lucruri noi”

Cu un background universitar în domeniul designului, Ruxandra Matache a lucrat în industria publicității, unde a activat 20 de ani. Pe parcursul acestei perioade, a lucrat atât ca angajată, cât și ca freelancer, adunând o experiență în grafică publicitară.

Cursurile de design botanic și laser cut pe care le-a urmat au venit într-un moment de pauză profesională, când Ruxandra a decis să se concentreze pe proiecte personale. Ea își amintește cum pandemia a influențat acest parcurs, transformându-i casa într-un colț verde, plin de plante pe care le cumpărase pentru a aduce un strop de natură în spațiul ei.

În primăvara acestui an, Ruxandra a participat la cursurile de amenajare de terarii și plante stabilizate, organizate de Orange Digital Center, care i-au reamintit de fascinația ei pentru ecosistemele în miniatură.

Ruxandra a început să creeze terarii și aranjamente de plante stabilizate, care s-au dovedit a fi cadouri apreciate de prietenii ei. Ideea de a transforma această pasiune într-o mică afacere este în stadiul incipient, dar feedback-ul pozitiv a încurajat-o să continue. Ea plănuiește să lanseze o mini-campanie de publicitate în toamnă și să își dezvolte afacerea sub numele de „Acasa.plants".

Despre cursurile de la Orange Digital Center, Ruxandra simte că au fost esențiale pentru dezvoltarea proiectului ei.

„Practic cursul a stat la baza dezvoltării acestui proiect personal. Dacă nu era acest curs, nu cred că mă apucam. În cadrul cursului sunt foarte multe cunoștințe tehnice, dar și practice, pe partea artistică - compoziție, prezentare, care mi-au prins foarte bine”, spune Ruxandra Matache.

Ea a subliniat importanța cursurilor nu doar pentru dezvoltarea competențelor tehnice și artistice, ci și pentru beneficiile creative.

„Aceste cursuri am simțit că mi-au dat un boost de creativitate și de entuziasm să încerc lucruri noi. Cumva, lucrul cu plantele te face să te simți foarte bine. A fost o experiență super pozitivă, este și satisfacția care apare când vezi ceva făcut cu mâinile tale, ceva care nu este un produs digital. E ceva ce mi-am dorit mult, având în vedere că munca mea este de grafică pe computer”, a spus Ruxandra Matache.

Doar 27,5% dintre români dețin competențe minime digitale

Maria și Ruxandra sunt doar două dintre cele peste 2.000 de persoane care au ales cursurile Orange Digital Center pentru a face o reconversie profesională, și-au schimbat locul de muncă sau au dobândit cunoștințe și competențe noi care le-au ajutat să obțină un job mai bun. Dintre acestea, aproape 300 au participat la cursuri de lungă durată - de mai mult de 60 de ore.

Într-o eră dominată de avansul tehnologic, educația digitală devine esențială pentru adaptarea și progresul unei societăți. În România, această misiune este preluată cu entuziasm de Orange Digital Center, Atelierul de Șanse, program ce joacă un rol important în îmbunătățirea competențelor digitale ale tinerilor și adulților. 

La începutul lunii iulie, programul sărbătorește primul an în care, prin educație digitală și cu ajutorul tehnologiei, a schimbat destine profesionale.

Ovidiu Ana, director executiv al Fundației Orange, spune că Orange Digital Center a fost lansat ca parte a unei inițiative globale a grupului Orange, având drept scop crearea unor hub-uri de învățare dedicate adulților. În România, centrul a luat naștere într-un parteneriat comunitar, pentru a asigura sustenabilitatea și relevanța pe termen lung. „Am colaborat cu organizații care au educația digitală în ADN-ul lor și care sprijină oamenii aflați în momente critice ale vieții lor," explică Ovidiu Ana.

Reprezentantul Fundației Orange a amintit că România se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește competențele digitale: doar 27,5% dintre români dețin competențe minime digitale, conform standardelor europene. Aceasta înseamnă că peste 72% dintre români nu au abilități digitale de bază. Prin intermediul Orange Digital Center, adulții au acces la cursuri gratuite, care variază de la crearea unui cont de e-mail și protejarea identității online, până la cursuri avansate de WordPress, testare, Python sau Java, spune Ovidiu Ana.

„Venea în București din Constanța în weekend, ca să participe la unul dintre cursurile noastre”

În primul an de activitate, Orange Digital Center a înregistrat un impact semnificativ. „Dintre cei 270 de participanți la cursurile de lungă durată, aproape 70 au reușit să-și schimbe locul de muncă folosindu-se de competențele nou-dobândite," afirmă Ovidiu Ana.

Orange Digital Center nu se oprește aici. În prezent, sunt în plin proces de evaluare a impactului primului an de activitate și pregătesc lansarea unei aplicații de micro-learning pentru a ajunge la un număr și mai mare de beneficiari. „Vrem să oferim competențe digitale de bază prin această platformă, apoi să-i ghidăm către cursuri mai avansate," adaugă Ovidiu Ana.

Un exemplu pe care acesta îl amintește frecvent este povestea unei doamne trecute de 50 de ani, care și-a transformat pasiunea pentru broderie într-o afacere online. După ce a urmat cursurile de la Orange Digital Center, aceasta și-a deschis propriul magazin online pentru a-și vinde produsele.

Orange Digital Center își propune să lanseze centre locale în diferite orașe ale țării, pentru a permite și facilita accesul la cursuri pentru cei din zonele mai îndepărtate. 

„Aceasta a fost o lecție pe care am învățat-o – cea legată de acoperirea națională. Anul trecut ne-au venit participanți din mai multe orașe din țară. A fost o doamnă care a făcut naveta timp de șase săptămâni din Constanța. Venea din Constanța în weekend, ca să participe la unul dintre cursurile noastre de sâmbăta”, spune el. „Vom colabora cu parteneri locali care fac deja educație digitală și vom dezvolta noi programe de formare”.

Orange Digital Center colaborează cu parteneri instituționali, precum DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), fundații sau asociații care lucrează cu persoane din medii vulnerabile. „Circa 56% dintre participanții la cursuri au avut venituri mici, sub 1.000 de lei per membru de familie," subliniază Ovidiu Ana.

Printre cele 30 de cursuri disponibile se numără:

- Introducere în Inteligența Artificială Generativă

- Design de comenzi în Inteligența Artificială Generativă

- Consiliere vocațională și integrare în piața muncii

- Electronică

- Curs microcontroller Arduino

- Graphic and Video Design Basic

- Introducere în programare

- Python development

- Web front-end development

- Introducere în WordPress: crearea de bloguri, site-uri personale și platforme de comerț electronic

- Descoperă lumea digitală cu Google

- Operare laser

- Design botanic

Înscrierile se pot face completând un formular pe www.orangedigitalcenter.ro. Cursurile sunt gratuite, în limita locurilor disponibile în sală, iar tinerii, studenții sau persoanele în situații dificile au prioritate. Orange Digital Center este un proiect al Fundației Orange.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult