Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Duce de Râpă și Conte de Cutră

Dragnea și Tăriceanu au oferit cu grație, că nu dau de la ei, dau de la buget, 4,5 milioane euro pe an Casei Regale pentru nevoile curente. Zisa Casă Regală a corectat ofensată suma: fără o cheltuială de 25 milioane euro/an, obrazul Nostru subțire nu se ține.

Întrebare: la banii ăștia, cam cât de gros au obrazul Altețele Lor ca să nu le crape de rușine?

Pentru această basculantă de euro luați de filantroapa Margareta și cimotiile ei de la spitale care omoară și școli care cad în capul copiilor, n-ar trebui să primească Dragnea și Tăriceanu niște titluri nobiliare de la Alteța Sa? De pildă, Duce de Râpă și Conte de Cutră? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Inainte era "de vina" Coposu.
  In lipsa lui(cauzata de deces) "de vina" este Casa Regala.
  Vrem sa vedem o manipulare mai subtila, nu tot "Coposu e de vina" din timpul lui Iliescu !
  • Like 0
 • Vreti sa spuneti ca pomana catre Rege a fost greu de acceptat ? Doar de ce credeti ca se cheama pomana, oricine in aceasta situatie s-ar fi infruptat, mai ales cand vine gratis din partea unor penali in schimbul voturilor celor care mai cred in regaliate ! Acum oricine care ar primi sume de bani din partea Guvernului devin peste noapte suspecti si criticati de "ochiul ager" al presei "reformatoare". Daca suntem atenti putin la detalii observam ca puterea absoluta o detine presa, aceasta avand cel mai important rol jucabil in toate societatile si atunci de ce strigati "Ne este foame ?" sau "Jos cu cutare sau cutarescu ?". Intr-o societate asezata aceste lucruri s-ar intampla progresiv si de la sine, fara atata tamtam mediatic si ostentativ cu scopul de "a viola" audienta generalizata romana ! Cred ca Casa Regala poate fi acuzata de multe lucruri, mai ales cand Regele este pe punctul de a nu mai fi, soarta fiindu-i pecetluita post-mortem (de ce nu ma mira) de catre asa zisii "iubitori de neam" care se simt tradati de simpla alegere a regalitatii de a locui in Elvetia si nu in Miorita cotidiana. (sper sa traiesc vremuri cand opinia personala nu va fi impozabila)
  • Like 0
 • Să le dea titlurile astea, să nu le poată duce! Îmi pare rău că în Romania după atâția ani nu putem vorbi despre nicio formă de progres și suntem tot timpul ocupați să ne ținem la guvernați. De pildă mi se pare imprtantă, aproape știrea momentului venirea pe lume a frumoasei roboate Sophia. Roboata a declarat public că ea are emoții ca oricine, dar nu o vor motiva în acțiunile sale ca pe un om. Dar dacă oamenii care nu au emoții, pot avea sentimente, adică credință, loialitate față de anumite idei ca dreptatea, cinstea, țara – persoane chiar, iar aceste sentimente se execută de-a-lungul vieții lor ca niște programe fără erori, atunci de ce Sophia declară că “are” emoții; ca să asculte muzică? – mă întreb ce părere aveți.
  • Like 0
 • Nemultumit ca n-a fost tratat ca varul Nicolae al Rusiei, cu multe gloante si aruncarea in neantul istoriei, acest ONG care-si spune casa regala isi forteaza norocul si, in loc sa ramana in povestea frumoasa despre regi si regine care au iubit si protejat Romania, descendentii degenerati ai unor stramosi demni de respect isi pun poalele in cap incearcand sa-si smulga unii altora halcile din saracia unui popor pe care pretind ca-l reprezinta, nu stiu nici in ce fel si nici unde, dar pentru care nu a facut nimic. Mai rau ca tiganii! Acordarea statului juridic acestei entitati, se va intoarce impotriva initiatorilor si sustinatorilor sai, va exista o alternativa la PSD, PNL, USR s.a.m.d., macar ca initiale, iar la conducerea tarii vom avea o margareta sau o duda.
  • Like 0
  • @ Liliana Agler
   Hmm. Citind acest comentariu imi arata clar ca nu cunoasteti despre ce vorbiti :). Dar in rest discursul folosit e "minunat". Sper ca, barem, va simtiti mai bine. Zilele acestea m-am lamurit de ce ii avem pe astia la putere :), ii meritam. Nu facem mai diferit ca ei, chiar daca nu suntem in acord cu un subiect. Adica tot "tigani" in exprimare si atitudine. :)

   Citez pe cineva drag mie: "unii cred cu naivitate ceea ce aud din diverse surse, fara sa se documenteze..."
   • Like 0
  • @ Liliana Agler
   Corina check icon
   „...Va exista o alternativa la PSD, PNL, USR s.a.m.d., macar ca initiale, iar la conducerea tarii vom avea o margareta sau o duda.” Știți că-mi sună promițător? Măcar s-ar mai fisura influența grobienilor atât de longevivi ai neamului. Un pic de USR, un pic de Casă Regală. Chiar și un bine firav, cu defectele lui, dar multiplicat, e un progres față de un monolit de politicieni de școală veche.
   • Like 1
 • Este o rușine că dintr-o țară devastată, vândută unor venetici de prin mahalalele stambolului, damascului și chiar a supercivilizatei europe de către "aleșii" nației se aruncă cu bani pentru bunăstarea parazitară a paraziților îmbuibați din randul bisericii, o instituție perimată, coruptă si așa zisei "casă regală a româniei" tipic românească. Nu ne ajunge armata de paraziți din parlament, din guvern, cei cu pensii cu adevărat nesimțite și nemeritate? Nu avem asistență medicală, pentru care plătim, nu avem pensii care să ne scape de griji pentru care am plătit, nu avem infrastructură, nu mai avem nimic. De 28 de ani un partid alcătuit din rebuturile comuniste, își bate joc de noi, pe față, fara jenă iar noi ce facem?- aruncsam cu hârtie igienică, ne hlizim și jucăm tontoroiul la mitinguri. Doar la atât ne duce capul. Și in tot acest timp plătim, plătim, plătim tot și pe toți.
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Intrebare: Stiati ca acest demers fu initiat pe cand Dacian Ciolos era prim-ministru? Casa Regala a Romaniei, "tipic romaneasca", are respect pentru institutii - deja nu mai e "tipic romaneasca". Ati zice ca faptul ca s-a vorbit cu Johanis, Draganea si Tariceanu... deci nu conteaza nimci altceva. Dar daca in locul lor erau alti oameni si s-ar fi facut demersul? Din pacate in aceste institutii sunt anumiti oameni. E o realitate, is alesi de poporul caruia Casa Regala ii apartine, ca vrem sau nu vrem. Da sper si eu ca si voi toti ca autoritatile ce se ocupa cu justitia sa isi faca treba si repede, dar pana atunci unii din ei ne reperiznta oficial. Deci daca se incearca un dialog institutional, se face confuzia intre instituie si cel ce o reprezinta? Hmm, e normal? Deci o institutie ne convine in functie de cine e vremelnic in fruntea ei? Sper sa nu ...

   Din nou citez pe cineva drag mie: "unii cred cu naivitate ceea ce aud din diverse surse, fara sa se documenteze..."
   • Like 0
 • De la un timp,ura bolsevica impotriva casei regale s-a dezlantuit cu furia din anii '50,potrivit careia regele a plecat cu vagoane de bani si bunuri ale scumpei tarisoare! Si totul din cauza unui tanar cu sange infierbantat,care a incalcat legi si norme ale Casei Regale si care pe buna dreptate a fost pedepsit.Si sunt convins ca Regele Mihai a stiut ce face atunci in 2015...Si regele nu uita si nu iarta,mai ales ca au mai fost "deraieri" in familia lui. Nu trebuie sa uitam ce a insemnat monarhia pt.Romania (dar istoria ei adevarata) si, vazand in ce laturi ne scaldam azi,sunt din ce in ce mai convins ca o Romanie monarhista ar fi fost intre primele 10 tari din Europa din orice punct de vedere!
  • Like 3
  • @ Mihai Ducu
   Foarte bine punctat
   • Like 0
 • Oare chiar suma aceasta ar fi trebuit sa mearga la spitale / scoli? Daca banii pe care ii vor primi de fapt sunt mai siguri ca se vor duce intr-o directie mai buna pt statul nostru pe cand o aceeasi suma, poate, ar fi fost data pe apa sambetei la nu stiu ce licitatii aranjare?

  Oare cum trebuie interpretat rolul simbolic al Casei Regale? Cum se poate interpreta,de exemplu, gestul simbolic al vizitei recente in Iordania unde pe membrii ai Casei Regale au participat și un grup de rectori ai universităților din România? ( si e un simplu exempu,mai sunt multe altele)

  Istoria ca istoria..dar unicul aspect in cazul de fata nu e chiar interesul pt tara( de exemplu am in cap cand Casa Regala batea la portile europei sa fim primiti in UE si NATO)? Oare au procedat gresit? De ce au facut-o? Oare pt cei 25 de milioane?

  Exilul, de exemplu, in prima parte l-au platit vanzand gaini, iepuri, oua? Gresesc sau nici macar nu au plecat cu 5% din ce era al lor?

  Tariceanu si Dragnea ce functii au? Ce ar fi daca pt moment ne-am gandi ca poate Casa Regala a vorbit intai cu un Prim Ministru, cu un Presedinte de Camera Deputatilor, cu un Presedinte al Senatului? Cine sunt ei? Expresia la ce suntem noi? Nu cumva vorbim de institutii, de pot zice asa?

  Oare contextul cu Carol I si cand o spus acele vorbe nu fu diferit si ca poate acum paralela nu e cea mai bine aleasa?

  Unsi? Un cuvant atat de important,simbolic si plin de semnificatie merita sa-l asociem in acest mod ? Regele este membru onorific al Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane este chiar Episcop din cauza ca e uns...deci cine pe cine sa unga cu titluri alese? Singurul roman Uns in viata nu e bine deloc deci e bine sa se foloseasca acest cuvant in aceste momente?

  Ce sens are sa fim republica? Oare republica cand fu facuta de fapt nici nu fu cvorum?( ma refer dupa ce Regele fu fortat sa plece) Oare republica asta daca e sa fim corecti e legitima si are o continuitate corecta?

  De ce s-ar duce bani de la bugetul de stat catre casa regala? Pai poate ca sa se vada normalitatea la cum niste bani ai statului intr-un final se duc undeva si poate spre binele statului?

  Oare aprigii regalisti ar fi indusi in eroare de marsavii de genul? Oare care e electoratul PSD? Cumva regalistii? Si daca da ce procent?

  Tot respectul pt Regele Mihai dar Casa Regala e degeaba? Oare nu il reducem pe Rege la nici 1% din cine este? Oare Casa asta Regala nu a gestionat-o el pana de curand? Nu e munca lui acolo? Respectam omul,si nu orice om ci Regele, dar nu munca sa? Margareta,Elena,Sofia,Maria nu sunt copii lui pt care a facut tot ce a putut mai bine? Regina Mama Elena, care e drept intre popoare!, nu s-a ocupat personal de educația Margaretei? Cum sa le numim lipitori? Nu e cam mult? Daca e asa regalitatea nu a murit inca de cand e Regele in viata?

  As vrea, in acest moment, sa nu va inteleg deloc --> dar nu am cum, daca am scris inseamna ca un pic va inteleg si contati.As vrea sa nu mai conteze pt mine deloc ce zice CT Popescu → dar nici asta nu ar fi normal. poate e bine ca e asa cum e.
  • Like 2
 • Am avut placerea sa intervin in emisiunea "Avocatul diavolului" de Vineri sustinand, cu un discurs destul de stangaci, faptul ca urmasii lui Petru Groza doresc, afabili, sa transforme in sinecura Casa Regala a Romaniei si sa ii aserveasca astfel pe urmasii lui Mihai I. Abordarea mea l-a dezamagit pe dl. Vlad Petreanu... Deoarece ii pretuiesc foarte mult pe cei doi realizatori ai emisiunii voi aduce doar un argument impotriva acestei umilinte pe care cei doi "Imparati ai Dudelor" din Parlamentul Romaniei o aduc Monarhiei. Este un citat din testamentul lui Carol I, Rege:
  "(...) Prin o buna gospodarie si o severa randuiala in cheltuieli, fara a micsora numeroasele ajutoare cerute din toate partile, averea mea a crescut din an in an, asa ca pot dispune astazi de sume insemnate, in folosul scumpei mele Romanii si pentru binefaceri. Am hotarat dar o suma de 12 milioane de lei, pentru diferitele asezaminte, noi fundatiuni si ca ajutoare (...)".
  Din cate stiu, o parte din averea Regala a fost retrocedata si poate ar trebui sa fie administrata asa cum ar fi facut-o Carol. Cred ca, din nefericire, Monarhia apune in Romania. Cu stima...
  • Like 3
  • @ Mihai Sandru
   Corina check icon
   Așa am crezut și eu. Că PSD-iștii vor să-i îngroape în bani fără să-i întrebe pe cei din Casa Regală, ca să atragă asupra lor furia și dezgustul maselor și astfel să fie siguri că nu vor împărți niciodată puterea cu ei - sau, dacă o vor împărți, să nu-i deranjeze cu nimic. Ar fi fost nevoie de trimiteri la alte articole cu informații indubitabile din care să aflăm că principesa a acceptat suma și a solicitat una mult mai mare și că acțiunile ei caritabile se finalizează prin lucruri de proastă calitate, care pun în pericol viața oamenilor. Aș fi vrut dovezi.
   • Like 0
 • Merita sa fie "unsi" cu titluri "alese": Printul Tel-Drumurilor Asfaltate fara Asfalt si Regele Femeilor Dezamagite...de Rege :))
  • Like 1
 • Ce sens are să fim republică dacă suntem nevoiți să ținem constant în spinare o casă "regală" ce ar trebui să aibă DOAR rol simbolic (și din punct de vedere financiar) pentru România... istoria ca istoria, însă unicul aspect istoric în cazul de față este recordul atins de pretențiile de (25 de) milioane, atât de "vitale" regalității în exil! Carevasazică nu tichia, ci coroana de mărgăritar îi lipsește României în acest moment... Însă având în vedere că actualul guvern ignoră cu vehemență orice prioritate ori nevoie stringentă a țării, exact în acelasi spirit de veselă aruncare cu bani în câini, sigur se va îndura de săracii Hohenzollern și le va acorda nu 25, ci 50 de milioane pe an, că doar PSD-ul nu plătește din buzunarul propriu!
  • Like 3
  • @ Dorina Achelaritei
   dalex check icon
   Cine va bagat in NATO mai puisori de comunisti ? PSD-ul si Dragnea ?
   Viloaiele, baltile, hotelurile lui Dragnea vin din mostenirea lasata de stramosi sau sunt furate de la "cetateanul turmentat" care asteapta miracolul economic promis de 27 de ani? Sa votezi aiurea, sa faci foamea si sa mai si comentezi la instigarea politrucului de serviciu este culmea unei manipulari reusite.
   • Like 0


Îți recomandăm

Irina și Tudor Panait

„Câmpul deschis miroase a lavandă permanent atunci când adie vântul. Îmi amintesc mai ales senzația din primii ani: mergeam pe tractor, eram cu câinele și copiii și mai lucram puțin la teren. Era foarte relaxant”, spune Tudor Panait.

Citește mai mult

Oameni in biserica

De ce toți oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Atenție, am adăugat „întâlnit” pentru că sunt convinsă că există și oameni care merg la biserică de bună credință. Doar că nu i-am văzut eu încă. ( Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Elevi la școala de valori

„Elevii nu sunt nici pe departe utilizatori avizați de tehnologie, pentru că, în cercetările noastre, i-am întrebat foarte mult ce fac pe internet și i-am întrebat și despre zona de informare și lectură. Primele două surse erau Wikipedia și un site de referate, ceea ce îmi arată că ei nu știu unde să caute. Au acces la o tonă de informații și instrumente educaționale online, dar ei nu știu unde să le caute”, spune Corina Seler.

Citește mai mult

Casa UNESCO

Acasă are sute de fotografii care arată cum a fost casa înainte. A încercat să păstreze tot ce se putea păstra. Cu pasiune și dăruire a reușit să renoveze casa cu o istorie de peste 200 de ani, fără să îi distrugă farmecul, și totodată să aibă tot confortul modern. (Foto: Facebook/Stela Onuț)

Citește mai mult

companie - angajat

Zilele astea domnul Ionescu a aflat de la televizor că statul vrea să dea o amnistie fiscală. I-a picat cerul pe cap. Cum? Adică el a fost fraier că s-a spetit să plătească tot, la timp, până la ultimul leuț, ba s-a mai și îndatorat la bancă, iar „șmecherii” de la stat și de la privat vor fi iertați de miliarde bune. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult