Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Există 2 elefanți, înalți, mari și lați, despre care vorbim prea puțin de câteva decenii

Elefant în interior

Rețeaua medicilor de familie- În cele mai multe state ale UE, medicii de familie au avut cel mai important rol în vaccinarea anti COVID-19 (unele țări au ajuns la peste 70% imunizare și au ridicat aproape toate restricțiile). 

La noi, apar nenumărate relatări de la oameni care au fost descurajați de medicii lor de familie să facă vaccinul (dar sunteți sigură/ poate ar trebui să mai stați/ domnule, virusul ăsta e mai ușor ca o gripă/ având în vedere ce afecțiuni mai aveți, nu v-aș sfătui încă etc). De ani mulți, medicii de familie se plâng- nu avem/ nu putem/ nu avem cadrul legal/ suntem puțini/ nu ne plătesc/ nu ne ajung banii/ de ce să fac dacă nu sunt plătit. Toate acestea, deși reprezentanții și liderii organizațiilor medicilor de familie încurajează vaccinarea, ca primă modalitate de prevenție. 

Câți dintre dumneavoastră ați fost sunați de medicul de familie pentru a discuta despre vaccinurile anti-covid? Care să fie, oare, procentul vaccinaților în rândul medicilor de familie? 

Înainte de orice, omul trebuie să-și ridice întrebări, să caute argumente, să citească, să sape după răspunsuri. Orice întrebare legată de orice vaccin este legitimă.

Ce e realmente greu de înțeles este că unii caută răspunsuri științifice și raționale la șamani, numerologi, vraci, influenceri și cântăreți, iar apoi își fundamentează deciziile rumegând frânturi de pseudo-știință, cu superstiții, pasaje din cărți sfinte citate greșit și le propagă cu senzația că au înțeles tot și dețin adevărul absolut. Permiteți-mi să spun că așa arată analfabetul funcțional, în proiecția mea subiectivă.

Cadrele didactice- Radiografia pe care o face sistemului de învățământ această pandemie este fidelă. Un sistem populat de tot felul de anti-vacciniști, dacopați, analfabeți funcțional care stau la catedre și au pretenția că ne pregătesc copiii pentru a fi adulți responsabili. 

A trecut un an și ceva de la pandemie și suntem tot acolo: trecem cu orele în online- nu avem lecții, nu avem metodă pentru predare online, nu avem platformă, nu s-au organizat cursuri pentru învățători și profesori ca să învețe metode de predare de la distanță. 

Altfel, desigur, au fost introduse orele remediale plătite. 

Pentru ce au luat cadrele didactice 100% din lefuri în ultimul an și jumătate? 

Ce au făcut în 18 luni ca să fie mai buni decât erau în martie 2020? 

Unii au participat la cursuri de integrarea numerologiei în predare (ALEX= 1+ 10+ 5+ 29= 49- deci sunt timid/ neastâmpărat și profesorii trebuie să mă trateze în consecință- am simplificat, dar este îngrijorător că unii profesori pot participa la asemenea lecții de pseudo-pedagogie). 

Sistemul de învățământ este plin de inși care fac greșeli de clasa a 8-a (nu facem referire la reguli pentru cunoscătorii fini ai lexicului sau gramatică, ci de care în Acuzativ fără prepoziție. Am avut ocazia să văd emailuri trimise de profesori cu doctorate către părinți care te fac să te întrebi cum au trecut prin școală, dar mai ales cum au ajuns să dețină un titlu de doctor. 

Suplinitori cu medii infime, titulari cu medii mici, inspectori unși politic. Zilele trecute îmi relata cineva despre cum o învățătoare de la o unitate de stat din București spera în gura mare că poate se închid școlile, că i-ar prinde bine o vacanță (după vacanța de pe timpul pandemiei, după vacanța de vară).

Este evident că nu toți sunt la fel- ce e limpede e că dascălii care sunt foarte buni reprezintă o minoritate. 

Iar asta- în ciuda tuturor protestelor venite de la sindicaliști- se vede și în rata de vaccinare, în rezultatele foarte slabe la testele PISA, în haosul din școli, în faptul că suntem în octombrie 2021 acolo unde eram în martie 2020. Niște leneși din spatele catedrelor, de pe scaunele de directori ai școlilor, de la inspectorate, de la casele corpurilor didactice, din licee, universități și-au abandonat meseria. O meserie nobilă pe care ei, pe timp de pace, război, pandemie, foamete- trebuie să o practice pentru că nu e doar un job, e o misiune.

Cei mai mulți nu au făcut nimic pentru a fi cu 1% mai buni în buza valului 4 decât au fost la valul 3 sau 2 sau 1, dar amenință- prin vocile obraznice ale sindicaliștilor- cu greve dacă sunt obligați să-și facă testele pe banii lor, refuzând să se vaccineze, pentru că așa au înțeles de la numerologi. E jale. Iar în timpul acesta își iau lefurile 100%. O pată de rușine pe obrazul nostru, ca societate.

Profesorii ar trebui să fie primii care să le arate elevilor filme/ diapozitive/ fotografii cu copii nevaccinați împotriva poliomielitei, care să le spună ce au reprezentat aceste vaccinuri pentru omenire, dar și pentru ei, cei aflați în bănci. Să le povestească și să-i încurajeze să se imunizeze- fete și băieți deopotrivă- împotriva HPV, să le spună cum e cu pandemia și cât de important este că avem o șansă- aceea de a ne pune protejăm atât de repede, prin vaccin- grație, mulțumită, datorită a zeci de ani de cercetare și evoluție a omului și științei.

Desigur, mulți dintre semenii noștri au învățat- în câteva luni de citit pe net site-uri conspiraționiste- sutele de ore de biologie, chimie, fizică de la care au chiulit, la care au copiat sau au dormit.

P.S.

Celor care vă așteptați ca vaccinul să vă ferească 100% de boală, vă spun că nici antigripalul și nici alte seruri de imunizare nu vă oferă protecție 100%. Dar vă ajută, în cele mai multe cazuri, măcar să faceți forme mai ușoare.

Bâlbele autorităților- cu mască/ fără mască în aer liber/ sunt sau nu sunt molipsitori cei care sunt vaccinați anticovid și totuși se îmbolnăvesc, reducerea programului orelor de funcționare la magazine care produce aglomerație, deci nu elimină cauza, ci o potențează- toate pot fi discutate, puse la îndoială, dezbătute cu privire la oportunitate și rezultate. 

Poate multe vin din faptul că omenirea nu s-a confruntat recent cu o pandemie de asemenea proporții, mai ales într-o epocă a globalizării și mișcării libere de pe un continent pe altul.

De asemenea, este în natura umană să încerci să profiți de o situație care-ți poate fi favorabilă- să fii angajat trimis în muncă de la distanță și să nu mai vrei să te întorci la birou, să fii elev și să nu vrei să mergi la cursuri prea repede, sau- mai grav- să fii la putere și să vrei să mai rămâi acolo, restrângând anumite drepturi, între care alegerile libere, de exemplu. 

Modul în care toate acestea sunt sau nu acceptate de societate, iarăși, ține de educație și de rata de analfabetism funcțional. Oare ce este mai grav, pentru tine, ca individ? Să porți o mască impusă sau să nu te poți bucura de drepturi fundamentale, între care dreptul la școală sau dreptul la sănătate?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si in alte tari s-a facut scoala online, si cu /fara platforma in cateva zile profesorii au facut fise (ca doar faceau fise si pt in clasa), le=au dat pe whatsapp /email / in cutia postala (pt ca da, scoala cea mai buna e aproape de casa, si regula se respecta in mare parte) asa incat copiii au putut sa mai lucreze si singuri, sa mai adauge ceva nou, sa consolideze ceva vechi. Doar cateva zile de efort ca profesorii au gasit mici solutii.
    Invatatoarea fiica mii si-a gasit timp sa ne sune ! -nr de tel era la scoala si a sunat pt 5 minute fiecare copil, cat efort si-a rupt folosind whatsApp-ul ? doar bunavointza sa fie.
    • Like 2
  • Încă o dată se dovedește că o problemă medicală (pandemia de Covid) a fost transformată într-o problemă politică de către guvernanți împreună cu trompetele lor propagandistice. Astfel, dacă NU TOȚI medicii (de fapt un procent ridicat dintre ei - autohtoni sau la nivel mondial, mediocri sau somități) sunt convinși că vaccinul este 100% sigur, eficient sau chiar oportun, se găsește propaganda guvernamentală (să trăiți D-le Livadaru) să-i considere pe aceștia proști, înapoiați, oricum în eroare. Deci specialiștii au dreptate numai când au o poziție conformă cu poziția politică oficială. De vreo dezbatere sinceră, cu argumente solide pro și contra, nu mai are nimeni nevoie, nu-i așa? Dacă e vreun specialist care ”iese din rând”, atunci ăla e un neica-nimeni, e mai deștept și mai specialist Dl. Livadaru sau Dl. Cristian Tudor Popescu, aflați pe post de ”repetori” ai pozițiilor politice aprobate de sus. Gata, acum cine nu e cu ei, e înapoiat, retrograd, numerolog, analfabet funcțional etc.
    Păi atunci au dreptate oamenii ăștia (ca Dl. Livadaru) să fie supărați pe celelalte categorii sociale enunțate, care și-au luat banii și cică n-au făcut ce trebuie. Fiindcă uite, există categoria propagandiștilor guvernamentali care e mult mai evoluată. Și-au luat banii, dar au și prestat corespunzător. Deci sunt printre puținii oameni serioși și muncitori din țara asta :):)
    • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Filbert check icon
      Ieri:

      Romania, 20 de milioane de suflete (probabil mai putine), cam 30% vaccinati, 10000+ de cazuri, peste 1300 in ATI si 200+ de decese.

      Ontario, provincie canadiana cu 15 milioane de locuitori (probabil mai multi), 80% din populatia eligibila vaccinata complet, 466 de cazuri, sint 180 pacienti in ATI (din care 8 vaccinati complet), 11 decese 'din urma', adica au avut loc acum o luna sau mai bine.

      Situatia din tarile cu rata comparabila de vaccinare (Norvegia, Danemarca, etc.) e asemanatoare.

      Despre ce vorbim aici?!
      • Like 4
    • @ Filbert
      Chiar așa, despre ce vorbim aici? Pentru clarificare, eu sunt vaccinat.
      1) Consider că vaccinul este util, dar în momentul de față nu este SINGURA soluție de ieșire din pandemie, așa cum mint guvernanții. Ba chiar sunt voci de reputați specialiști (din străinătate) care spun că vaccinarea e utilă ÎNAINTE de valul următor al pandemiei, pentru ca virusul când va ”scoate capul” să fie deja atacat de imunitatea de turmă. Dar dacă se face vaccinarea ÎN TIMPUL pandemiei, asta forțează virusul să se adapteze și deci vor apărea mai multe sau mai periculoase mutații decât în mod normal.
      2) Un vaccinat, chiar dacă nu se îmbolnăvește, poate fi clar purtător și va TRANSMITE virusul. Deci nu e un factor de întrerupere a pandemiei, decât în cazul ideal în care TOȚI am fi vaccinați.
      3) Trecerea prin boală oferă o protecție mai bună atât a propriei persoane cât și a altora, dar nici asta nu e perfectă.
      4) TESTAREA extinsă, a tuturor, inclusiv a VACCINAȚILOR este varianta cea mai bună. Cei găsiți pozitivi, fie că sunt vaccinați sau nevaccinați ar trebui să treacă în izolare. Din păcate guvernanții noștri fug de varianta testării ca dracul de tămâie. Au cumpărat cantități impresionante și inutile de doze de vaccin, dar puține teste. Probabil ei cred că dacă ar merge pe testare masivă, inclusiv a vaccinaților, s-ar descuraja și mai mult vaccinarea. Și atunci se încăpățânează păgubos.
      5) Restricțiile ar trebui deci dispuse nu nevaccinaților, ci celor pozitivi în urma testării, fie ei vaccinați sau nu. Dar, cum am spus, asta ar descuraja oamenii să se mai vaccineze.
      6) Vaccinarea e gratuită, testarea NU. Încă o încăpățânare inutilă a capetelor pătrate de la guvernare.
      7) De asemenea, nu se stimulează căutarea / cumpărarea / folosirea de tratamente dovedite ca eficiente împotriva Covid 19.
      8) Conform spuselor producătorului, serul Pfizer este EXPERIMENTAL până în 2023, deci nu e testat suficient, fiindcă nici nu a fost timp. E foarte probabil ca, în timp, să apară efecte secundare sau chiar decese, dar pe care politicul sigur va încerca să le mușamalizeze, prin neasocierea cu vaccinul.
      În concluzie, fără a zice că vaccinul e rău (doar m-am vaccinat și eu) totuși consider că populația ar trebui INFORMATĂ corect despre toate aspectele bune sau rele ale vaccinării anti-covid, plus folosirea și a celorlalte mijloace de combatere a pandemiei. Decizia de vaccinare este una personală și NU ține de inteligență, instruire etc așa cum se inoculează de parșivii de la guvernare, ci ține chiar de ÎNCREDEREA în ei, cei care iau decizii care ne afectează viața. E o problemă de încredere. Prin toate măsurile care forțează oamenii să se vaccineze se poate obține cel mult efectul opus, de frondă, de opoziție și mai multă neîncredere în deciziile celor de sus. Aceste măsuri sunt:
      - privilegierea vaccinaților prin libertate la toate activitățile, fără a fi testați, deși pot fi bine-merci purtători, deci vectori de propagare;
      - refuzarea cu obstinație a testării în masă;
      - testul e contra cost, în timp ce vaccinul e gratuit;
      - limitarea NECONSTITUȚIONALĂ a drepturilor celor nevaccinați;
      - evitarea promovării tratamentelor dovedit benefice, inclusiv lipsa unor asemenea medicamente din spitale și impunerea prin proceduri standard a altor acțiuni pentru vindecare, de regulă mai puțin eficiente;
      - comunicarea mincinoasă a datelor despre pandemie, respectiv numărul de infectări printre cei vaccinați, inclusiv numărul de la ATI precum și decedați. Deci datele care arată efectiv eficiența vaccinului, precum și efectele sale secundare grave.
      În aceste condiții faptul că s-a comandat o cantitate uriașă de doze de vaccin, inclusiv pentru a face pe plac conducerii Comisiei Europene, care s-a implicat personal în contractarea dozelor, și constrângerea indirectă a populației în vederea vaccinării, par mai degrabă atitudini subiective, nejustificate, decât o grijă sinceră pentru ieșirea din pandemie. Dacă aveau grija pandemiei, ar fi extins numărul de paturi de la ATI, măcar atât.
      În ceea ce privește numărul actual mic de cazuri din țările cu vaccinare în procent mare, să ne amintim că nu a fost mereu așa. Acum câteva luni era exact invers. Ei (în special Israelul, dar și alții) erau disperați că explodase numărul de infectări, inclusiv printre cei vaccinați, în timp ce România era verde-verde, fără nicio problemă. Chiar ne amintim cum guvernanții (Johannis, Câțu) se băteau cu pumnul în piept că au învins pandemia. Între timp, valul din străinătate s-a mai domolit, iar România a fost ulterior și ea lovită. De aici nu pot trage decât o concluzie: România dovedește că e în urma celorlalte țări civilizate nu numai economic, ci chiar și când e vorba de succesiunea valurilor pandemice :):):)
      • Like 1
    • @ Filbert
      Domnule Filbert, comparația pe care o faceți (sau pe care ați citit-o in vreun studiu inteligent) e echivalentul comparării merelor cu perele. Știți ce densitate a populației are Romania? 84 locuitori/km2. Ontario are 14/km2. Deci probabilitatea ca un roman sa fie infectat cu Covid este de aproape 6 ori mai mare decât a unui canadian. Deci, despre ce vorbim aici?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Foarte "bine scris" domnule Cojocaru! Foarte elaborat exprimat. Numai ca este o propaganda antivaccin. Ma mir, sincer am indoieli, cum de v-ati vaccinat cand aveti o "documentata" cunostinta cu privire la riscurile la care se expun cei ce se vaccineaza. Faceti o propaganda "civilizata" antivaccin incat starniti indoieli si ingrijorare celor ce au urmat indemnul specialistilor, in slujba guvernantilor, de a se vaccina. Numai ca totul este o dezinformare, intentionata. Nu cred ca aveti competenta in acest domeniu, prea va dati cu prerea uneori imperativ, in absolut toate temele dezbatute pe acest forum, oricat v-ati "documentat". Intr-0 singura privinta aveti dreptate: guvernul este instabil, nu numai din punct de vedere politic ci si din punct de vedere al gestionarii problemei respective. Ministrii implicati sunt instabili, pe functie, oscileaza la presiunea unor institutii, cum ar fi horeca si a unei parti a strazii, iau decizii contradictorii. Si am convingerea ca nici cei ce vor veni in curand nu vor fi altfel. Singura lor preocupare este mentinerea/obtinerea puterii, mai ales ca acum vor veni si niste bani si poate vor mai veni, sau nu. E vorba de distribuirea lor si de profiturile personale, materiale, ce rezulta din asta. Atat si nimic mai mult. Eu pot sa declar, fiind direct implicat, ca nu sanatatea oamenilor conteaza, chiar daca aparent asta se lasa a intelege. Si nimic altceva legat de bunul mers al societatii.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Astia suntem dl. Livadaru. Toate categoriile sociale pomenite mai sus suntem noi. Sunt parinti, soti, sotii, fratii, surori, verisorii, nasu, finu, cuscru, cumatru, prieteni, vecinii, colegi de serviciu.
    • Like 2
  • gogea check icon
    Ce usor e sa vorbesti cand esti total pe langa subiect. Tu de ce ti-ai luat leafa, domnu' Alex? La aberatiile pe care le scrii, cred ca trebuia sa fii muritor de foame.
    Dintre categoriile sociale platite de la stat, profesorii sunt cel mai prost platiti, dar ei trebuie sa-si faca meseria in orice conditii pentru ca, nu-i asa?, au o misiune. Ei trebuie sa le arate elevilor filme/diapozitive/fotografii, sa-i incurajeze sa se imunizeze... probabil ca tot ei vor trebui sa-i convinga si pe parintii acestor copii, probabil ca vor trebui sa-i invete sa se spele pe maini si sa se stearga la...
    Parintii mai au vreo responsabilitate pentru copiii lor? Sau daca ii trimit la scoala, gata, s-au spalat pe maini? (tot la spalatul pe maini ajungem)... In zilele noastre, cand cei 7 ani de acasa au ajuns un mit, habar n-ai domnu' Alex ce inseamna sa tii in frau o clasa de 30 de copii, cat efort fizic si intelectual presupune asta, habar n-ai ce inseamna sa vorbesti ore la telefon cu parintii care sunt la fel de "manierati" ca odraslele lor, habar n-ai ca multe cadre didactice isi achizitioneaza din banii proprii materialele didactice, habar n-ai domnu' Alex, dar esti bun la aruncat cu pietre, ai gasit vinovatii.
    Poate ca, domnu' Alex, dupa ce te speli pe maini, ar trebui sa-ti speli si pixu'...
    • Like 1
    • @ gogea
      De citit ai citit, cu intelesul e mai greu...
      • Like 2
    • @ gogea
      Concluzia ar fi atunci că, dacă așa sunt condițiile, nu are nciun rost să-ți faci meseria nici în domeniul educației noii generații ? Adică s-o lași pe seama televiziunii (de unde poți să înțegi sau să interpretezi cum vrei), pe seama guvernanților și prezidentului sau a primarului comunal ? Păi, dacă prezidentul, de exemplu, este profund pasiv la ceea ce se întâmplă în „activitatea” de jefuire a domeniului forestier - care nu suferă schimbare de ritm nici în pandemie -, nici în justiție, nici în stăvilirea corupției, nici în resuscitarea economiei, nici în educația școlară - pe care se pare că e convins că poate fi cârpită de îndemnurile domniei sale la diferite ocazii, cu cât ar putea fi mai interesate guvernele sale ? Sau primarii comunali, de regulă absolut „independenți” și nesupuși niciunui control, precum și justițiabilii ?
      • Like 0
    • @ Costel Garneata
      gogea check icon
      Ia luminează-mă tu, Costel preaînțelegătorul...
      • Like 0
    • @ gogea
      check icon
      N-ar avea niciun rost.
      Nimeni nu e suficient de deștept ca să facă un prost să înțeleagă că-i prost.
      • Like 3
    • @
      gogea check icon
      Corect, cand nu avem argumente venim cu ziceri "dăștepte"...
      • Like 0
    • @ gogea
      ove check icon
      Bineinteles,ca orice clasa bugetara din Romania, nici profesorii nu fac exceptie si se aliniaza acestei incredibile icompetente ce domneste pe aceste meleaguri.Incompetenta,delasare ,coruptie ,nesimtire,nepotism,curvaraseala.Doar pretentii ,salarii ,indemnizatii ,sporuri si sa iasa la pensie cat de tineri se poate.Astia sunt bugetarii nostrii.De departe cei mai slabi din Europa,pana si bulgarii ne-au intrecut.Ce ai zis?Profesorii sunt prost platiti??Te invit in mediul privat sa vezi si tu ce inseamna munca adevarata si un amarat de ban muncit.Nesimtitilor!!
      • Like 4
    • @ ove
      gogea check icon
      Băi idiotule, în primul rând că lucrez în privat din 2004, în al doilea rând profesorii ăștia incompetenți te-au învățat pe tine să scrii și să citești ca să poți tu acum să-ți debitezi tembelismele aici și să ne impresionezi cu munca ta nemaivăzută și extraordinară din mediul privat. Puțin respect, nesimțitule!
      • Like 0
    • @ gogea
      corne check icon
      ai fi fost in stare sa i ceri lui einstein sa l lumineze pe vacarul satului. dupa cum scrii si gandesti, pe matele nici farul constanta nu te ar putea lumina, incearca sa te impaci cu ideea.
      • Like 3
    • @ corne
      gogea check icon
      Oricum scriu și gândesc mult mai bine decât "matele"(sic!),iar Farul Constanța e o echipă de fotbal. De acolo cred că îți iei "matele"(sic!) lumina...
      • Like 0
    • @ gogea
      corne check icon
      ... doar parerea matele (sic)!
      e revigorant sa descopar ca esti o fire vesela (sic), care rade ca proasta din pricina unei greseli de tastare (sic), dar nu sesizeaza calamburul "farul constanta" (sic), pentru ca n-o duce mintea (dublu sic). in rest, scrii cu multe sicuri (sic), deci esti literat, mamica matele e fericita, are in batatura un mic coelho care lupta pentru diversitate in lume.
      de partea sicaitilor, evident.
      • Like 2
    • @ corne
      gogea check icon
      Nu înțeleg de unde ai dedus că sunt genul feminin, iar (sic!) nu demonstrează că sunt eu o fire veselă, în schimb demonstrează că ești tu un idiot. Toți analfabeții când scriu greșit, dau vina pe tastatură și toți imbecilii care n-au argumente, încep să jignească. Te las pe tine, "calamburistule", să ghicești la cine mă refer.
      • Like 0
  • Excelent. Nu stiu care va fi impactul, dar ma bucur ca cineva a spus lucrurile acestea cu subiect si predicat.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult